Dodaj do ulubionych

Placki Fajitas - problem (?) Pomocy

06.12.10, 14:23
Zrobiłam Fajitas. Wyszły pyyyyyyyycha. Jest jedno małe "ale"... małe ? A może nawet duże "ALE". Nie mogę placków Fajitas oderwać od patelni. Zaznaczam, że mam dobrą patelnię. Smażę na niej dosłownie wszystko, bez tłuszczu. Używam jej dość długo i z niczym do tej pory nie miałam takiego problemu. Po usmażeniu i odwróceniu na drugą stronę placki te nie przypominają placów, a raczej jajecznicę [url= http://emoty.blox.pl][img]https://emoty.blox.pl/resource/takaemotka.gif[/img][/url]

Kto z Was robił Fajitas i może podzielić się pomysłem jak to cudo oderwać od patelni?
Obserwuj wątek
    • ven.to Re: Placki Fajitas - problem (?) Pomocy 06.12.10, 20:38
      nie wiem co to fajitas ale brzmi pysznie :)
      nawet jakbym wiedziała to i tak pewnie miałabym to samo. Mi wszystkie placuszki/racuszki/naleśniki nie odywają się od patelni. Nawet kotlety rybne mi się przy próbach oderwania zamieniły w jajecznicę :D
      taką mam osobliwą umiejętność

dużo bym dała żeby zjeść naleśnika dukanowskiego - zobaczyć jak to wygląda w naturze bo u mnie w domu nie występują ;)

rewelacyjny emotikonek
      • wadera3 Re: Placki Fajitas - problem (?) Pomocy 06.12.10, 21:41
        Wpadnij do mnie na naleśniki dukanowskie, na plaki też możesz, robię dość często i nie wiem co to jest "nie chcą się oderwać".
        Rozgrzewasz suchą patelnię i kładziesz łyżką placki, po chwili podważasz i wszystko ładnie się odwraca na lewą/prawą stronę. Naleśniki także samo.
        • piergiorgio Odkrycie 07.12.10, 15:17
          Przyuważyłam, że moje placki z otrębami przywierają w zależnosci od stopnia kwaśności jogurtu, ktorego używam jako skladnika. Tak wiec mając dziś naprawde kwaśny jogurt i serek granulowany 1% tluszczu i zero soli, to wybrałam to drugie, licząc,że serek jakimś cudem sie rozbełta w jajku. Dodałam troche suchego rozmarynu u tymianku. Wyszła dosyć sztywna paciaja, musialam przyklepywac placek łyżką, żeby się splaszczył.Granulki serowe pozostały.Po usmażeniu sprobowałam i tu odkrycie: ser zrobił sie tak jakby gumowy i ciągnał sie prawie jak mozzarella!! w smaku tez był podobny! Ja nie wiem czego u mnie dodaja do twarozku ,może jakiejs gumy, choć w skladnikach jest tylko mleko pasteryzowane niskotluszczowe, dwutlenek węgla dla zachowania swieżosci, witamina A i enzym -tak pisza na opakowce.Teraz kombinuje, jakby na pieczone mieso rzucic troche tego serka i zapiec......
          • elrosa Re: Odkrycie 07.12.10, 15:24
            Ja robię tylko naleśniki, i po kilku nieudanych próbach odkryłam, że nie mogę do nich dodać jogurtu, serka homo itp. - tylko jajko, otręby, kukurydzianka i mleko. Inaczej przywierają koncertowo.
    • ewelina811014 Re: Placki Fajitas - problem (?) Pomocy 07.12.10, 08:22
      poproszę przepis na te placki :). z góry dziękuję i pozdrawiam :)
      • donnaanna Re: Placki Fajitas - problem (?) Pomocy 08.12.10, 10:23
        je tez robie tylko z jajka, otrebow, skrobi i mleka - jak norlamle nalesniki, trzeba zostawic na jakies pol godziny zeby sie skrobia rozkleila i smaze na dobrej teflonowej patelni, przed pierwzsym nalesnikiem smaruje patelnie chusteczka z odrobinka oliwy i idze jak zloto :-)
        • nomya Re: Placki Fajitas - problem (?) Pomocy 08.12.10, 11:04
          Ja naleśniki robię trochę inaczej. 3 jajka miksuję z łyżką mleka w proszku lub łyżką skrobi- w zależności od tego co w danym momencie wolę z tych dwóch ograniczyć ;)
          Wychodzą mi z tego 2 duże naleśniki i wierzcie mi, że nigdy nie było czegoś takiego, żeby mi się rozpadły na patelni. Ciasto wylewam na rozgrzaną już patelnię teflonową, czasami przetartą kroplą oliwy na ręczniku papierowym- ale to nie warunek.
          • lilka208 Re: Placki Fajitas - problem (?) Pomocy 08.12.10, 13:07
            ja robię dokładnie jak nomya i wychodza extra

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka