Dodaj do ulubionych

Mini sernik w mikrofalówce

04.01.11, 18:28
Czy da się zrobić? Mam ochote ale przepisy które tu znalazłam wymagają większych porcji i piekarnika.
Obserwuj wątek
    • siula5 Re: Mini sernik w mikrofalówce 04.01.11, 19:13
      Sernika nie widziałam ale taki murzynek znalazłam, podkreślam że jeszcze go nie robiłam więc nie wiem co z niego wyrośnie :)
      Szybki murzynek
      4 łyżki zmielonych otrębów
      2 łyżki słodzika w płynie
      2 łyżki kakao
      1 jajko
      3 łyżki mleka 0%
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      odrobina przyprawy do piernika
      Mieszamy w dużym kubku i na około 4 minuty do mikrofalówki.
      • donnaanna Re: Mini sernik w mikrofalówce 05.01.11, 12:18
        ten murzynko-piernik robilam i jest ok, zwlaszcza posmarowany nutella :-)

natomiast ZADEN sernik wyprodukowany przeze mnie w mikrofalowce nie nadawal sie do jedzenia... wychodza jak twarda guma!
        • przeciwcialo Re: Mini sernik w mikrofalówce 05.01.11, 19:46
          No to zostaje piekarnik.
          • ven.to Re: Mini sernik w mikrofalówce 05.01.11, 19:53
            mam taki jeden pomysł ale nie chcę zapeszac. Sernik z mikrofali to było by to!
            Spróbuję pokombinowac i zdam relację :)
            • donnaanna Re: Mini sernik w mikrofalówce 06.01.11, 10:45
              oooo, daj znac co z tego wyszlo bo ja bym wolala robic male/dzienne procje szybko w mikrofali zamiast duze porcje w piecu!
              • przeciwcialo Re: Mini sernik w mikrofalówce 06.01.11, 11:37
                Ja juz nawet myslałam żeby upiec w formie mufinkowej i zamrozic nadmiar, wyciągac w miarę potrzeb.
    • wike1 Re: Mini sernik w mikrofalówce 06.01.11, 11:39
      Właśnie zrobiłam pierniczek,wyszedł super.Jest to mój pierwszy wypiek mikrofalowy ,bo bułeczki wyszły mi jak kamienie i robiły za suchary,oczywiście że poszły.Uwielbiam sernik i piekę,ale to dużo wychodzi a taka porcja mikrofalowa byłaby niezła,więc ja też czekam na piepis.Pozdrawiam
      • donnaanna Re: Mini sernik w mikrofalówce 07.01.11, 10:44
        hmmmm, mufinkowe formy powiadasz? ja robie w keksowym korytku, tne na kawalki i owszem mroze, ale takie mrozone to jednak nie to samo...
    • kotwtrampkach a na patelni może być? 09.01.11, 00:59
      to nie do końca sernik, ale konsystencja jest stała i przywoicie smakuje. Ja go robię, jak słodkie za mną chodzi, a nie mogę juz patrzeź na kefir czy twarożek ;-)

zresztą najłatwiej spróbować..

składniki
      2-3 jajka
      pół szklanki maslanki (lub kefiru, jogurtu)
      125gr twarogu
      słodzik (daje 8 tabletek), cynamon, kakao, aromat - do wyboru
      krótko miksuję, wlewam na niewielką, rozgrzaną patelnię (grubość "ciasta" to ok 2-2,5 cm - opadnie potem, więc nie warto cieniej a może warto, żeby było grubsze?) przykrywam i chwilę daję mu pobulgotać na dużym ogniu, potem zmniejszam i zostawiam ok.7minut. wyłaczam i zaglądam po jakimś czasie - jak nie ma zwartej konsytencji na wierzchu, odkręcam gaz jeszcze raz i powtarzam procedurę (ono tak "wyrasta/wybąbelkowuje hihi, ale to chwilowe)
      Na koniec wychodzi mi taki cienki placek +woda którą odlewam, ja lubię przestudzony, ale czasem i gorący wchłaniam :-)

PS robię go czasem w wersji z 3 łyżkami otrąb - smakuje wtedy bardziej jak naleśnik, cała procedura jest podobna, poza tym, ze nie ma wody i nie przypłaszcza sie jak sernik. To mój zmodyfikowany przepis na naleśniki/chlebki czy jak je zwał ;-)
    • de_mo_lka Re: Mini sernik w mikrofalówce 10.01.11, 11:31
      ja robię sobie taki serniczek
      1 jajko
      kostka twarogu
      5 tabletek słodzika
      1 łyżka skrobi
      trochę mleka
      zapach
      składniki wymieszać i wylać do płaskiego naczynia piec w mikrofalówce 10 minut,
      zamiast skrobi można dać budyń wtedy nie trzeba dodawać aromatu
    • ven.to Re: Mini sernik w mikrofalówce 10.01.11, 15:14
      sernika o pożądanej strukturze jeszcze mi się nie udało uzyskać ale za to jakie mi ciacha wyszły!
      Skład:
      kostka sera białego porządnie wymieszana z połową szklanki mleka.
      Odrobina proszku do pieczenia.
      Słodzik do smaku
      trochę kakaa dla koloru
      cynamon lub przyprawa do piernika
      łyżka skrobi
      ze trzy porządne łychy mleka w proszku (aż konsystencja będzie taka mniej lejąca)

Na talerz nakładamy łyżkę takie "kupki" i do mikrofali. Ja je dałam na maxa, na 2 minuty ale ja mam popsutą kuchenkę więc pewnie będzie krócej.
      Rewelacja jak dla mnie
      Jakby nie robić z tego ciastek tylko całość wlać w jakąś miskę to wyszło by z tego dobre ciasto sernikowe ;)
      No i skrobi nie trzeba dawać koniecznie tylko ewentualnie bardziej zagęścić tym mlekiem w proszku.
    • ven.to udało się!!!!!!! 11.01.11, 20:45
      to jest cud nie sernik :)
      W misce "mikrofalowej" mieszamy nonszalancko i bez większego entuzjazmu:
      - 250 g zmielonego twarogu 0%
      - jedno jajko (bez żadnego oddzielania i pierdzielenia)
      - płaską łyżkę skrobi
      - trzy płaskie łyżki otrąb
      - trzy średnie łyżki mleka w proszku
      - kakaa odrobinę dla koloru
      - pożądane smakowo przyprawy (ja dałam 7 tabletek słodziku rozpuszczonego w wodzie i zestaw do piernika)
      Wkładamy miskę do mikrofali. Tu jest problem - jak już pisałam moja mikrofala jest zepsuta więc nie wiem ile czasu powinien tam sernik siedziec. U mnie siedział 6 minut. Siedział tam do "ścięcia" się wierzchniej warstwy.
      Wyjmujemy i czekamy aż wystygnie. CZEKAMY AŻ WYSTYGNIE bo jak pożremy go zaraz, łychą na gorąco nie doświadczymy cudownego efektu ciasta.
      Problem będzie przy karmieniu gości - trudno ten sernik wywalic z miski w całości. Ale da się go spokojnie poodrywac i bezkształtna ale jednak ciastowa górka nam z tego wyjdzie.
      Nam nie przeszkadzało - zjedliśmy prosto z miski z mężem. A potem musiałam zrobic jeszcze dwa takie - mąż i męża kumpel pożarli każdy po jednym, na gorąco i teraz w żołądkach im to stężało i cierpią dyskomfort.
      A mamusia mówiła "nie jedzcie nigdy gorącego ciasta" :) Piotruś Pan. A raczej Dzwoneczek.

Tak czy inaczej - sernik rewelacja. Jedynym jego mankamentem jest koneicznośc wykorzystania w jednym produkcie wszystkich dozwolonych-limitowanych składników. Ale raz na jakiś czas - wierzcie mi, warto!

:)
      • iwona402 Re: udało się!!!!!!! 12.01.11, 19:15
        Zrobiłam sernik w/g przepisu ven.to. Jedyna modyfikacja polegała na zmieleniu wszystkich składników w blenderze ( nie miałam mielonego twarogu) i włożeniu masy sernikowej do 6 silikonowych muffinek, wyszło wyśmienicie i co ważne- trwało to kilka minut.Jak na sernik to nawet jest dosyć puszysty, niewiele opadł. Super przepis.
        • ven.to pochwalę się 13.01.11, 20:41
          zrobiłam dzisiaj ten sernik a że nie miałam mleka w proszku dodałam dwie łyżki otrąb celem zagęszczenia. I aromat migdałowy.
          Piekłam 7 minut
          polałam go na talerzu dodatkowo odrobiną jogurtu naturalnego
          to najlepszy sernik jaki jadłam :)
          i w ogóle nie ma tej wody jaka zwykle zbierała mi się przy pieczeniu w piekarniku

kocham moją mikrofalę :)
          dzięki Przeciwciało za inspirację
          • przeciwcialo Re: pochwalę się 19.03.11, 14:47
            A prosze bardzo! Przepis spisałam, zrobie przy okazji. Na razie nastrajam sie do diety ale wykorzystuje juz przepisy ;)
    • ven.to kolejna pychota 12.01.11, 14:37
      zaznaczam ze ja mam dzisiaj dzień P więc nie zjadłam z racji skrobii. A także dla tego ze robiłam dla dzieci, bez słodzika. Patrząc na to jak im się uszy trzęsą - musi to byc pyszne.
      Przedstawiam przepis na owocowy pudding!!!!
      Składniki:
      - 200 gr chudego twarogu
      - w wersji dla ortodoksów: aromat jaki chcecie: pomarańczowy, malinowy, cytrynowy... i jakiś uzupełniajacy doznania barwnik; łyżka skrobi
      w wersji dla rytmicznie chudnących - wybrany kisiel bez cukru (jagodowy) - też łychę, moze byc kopiata ;)
      - słodzik do smaku
      - jogurt naturalny do polewania
      - ewentualnie namoczone wcześniej suszone owoce żurawiny

Wszystko razem mieszamy w misce. Wtykamy w to żurawinę jeżeli ją mamy.
      Wkładamy miskę do mikrofali i tzrymamy ją tam póki się górna warstwa nie zetnie.

Dajemy wystygnąc. Wyjmujemy, powoli odrywając ciastko na talerzyk, polewamy jogurtem (z ewentualnym słodzikiem jak ktoś lubi).
      W przypływie inwencji twórczej można by kakaem lub syropem zrobic jakiś deseń.

Jedzą jak opętani i żądają dokładki :)
      musi byc dobre
    • nadika84 Re: Mini sernik w mikrofalówce 17.01.11, 20:30
      ja robiłam coś takiego:

kostkę sera zmieliłam w blenderze z 2 zółtkami,do tego 2 łyzki serka homogenizowanego naturalnego, zapach pomarańczowy lub cytrynowy, słodzik do smaku (miałam w tabletkach i mieszałam z odrobina wody zeby się rozpuściły, łyżeczka skrobi (ew. budyniu bez cukru) i na koniec piana z 2 białek
      rozlewałam na 2 talerze i po 6 min na najwyzszej mocy

teraz kupiłam formę silikonową bo nadaje się do mikrofali i całość trzymam jakieś 10 min

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka