Dodaj do ulubionych

Problematyczny męski żołądek

15.05.14, 08:46
Mam problem w postaci nadwagi faceta. Nie jest duża, ale jest kilka problemów z jej pozbyciem. Po pierwsze on zażera stres słodyczami i jest trochę słodyczocholikiem. Po drugie jest uczulony. Właściwie na wszystko. Jabłka, gruszki, orzechy arachidowe, sery pleśniowe, nieobrobiony termicznie miód plus alergie chyba wymyślone. Np rano, na pusty żołądek, nie może jeść słodkiego, jajek i mleka, jabłka prażone już są ok itd itp. Takie dietetyczne dziwadło. Jakby tego było mało - bardzo wielu rzeczy po prostu nie lubi. Byl na diecie z dowozem (1500kal) i efekt był taki, że prawie codziennie dostawał coś na co jest uczulony, więc te dania jadłam ja, a on sobie uzupełniał np jedząc w pracy kfc. W bonusie: nie umie gotować:)
Uf. W końcu pytanie: Czy znacie jakąś dietę dla takiego paskuda? Gotować oczywiście będę ja, ale nie jestem "panią domu" więc też wolałabym żeby nie zawierała krewetek duszonych w księżycowej rosie dnia pół.
Obserwuj wątek
    • agnieszka_bialek Re: Problematyczny męski żołądek 02.06.14, 10:10
      Witam,

Nie schudnie Pani za swojego mężczyznę. Jeśli on nie jest na to gotowy - będzie marudził i wracał do szybkich, fast foodowych dań.
      Proponuję gotować racjonalnie, zdrowo i podsuwać mu informacje na temat tego, jak fast foody wpływają na nasz organizm. Proponować 3 główne posiłki dziennie + 2 przekąski bez podjadania. Zachęcić do aktywności fizycznej.
      Może wysłać na badania? Jeśli pewne wskaźniki będą podwyższone - cholesterol, trójglicerydy, cukier - będzie Pani miała argument zdrowotny, a i On może postanowi coś zmienić.
      Z prostych sposobów - wspomniane już posiłki główne bez podjadania, dużo wody (oczyści), szklanka wody z cytryną rano (pobudzi metabolizm)
      Może wspólna wizyta u dietetyka? Pani gotuje, a on decyduje z czego nie jest w stanie zrezygnować. Dobry dietetyk poskłada to tak, żeby dla Was obojga cały proces nie był męczący.

Trzymam za Was kciuki :)

Pozdrawiam
      • Gość: weronnka Re: Problematyczny męski żołądek IP: *.rev.sprindatacenter.pl 02.06.14, 20:48
        Ale jest faktycznie na tyle rzeczy uczulony? Czy ma po prostu wrażliwy żołądek? Szczerze mówiąc w faceta to rzadkość... i fakt on musi chcieć zrzucić kilka kg! Ja ze swoim tez miałam przeboje i faktycznie nam pomógł catering dietetyczny - zamawiamy sobie fit diet i taka opcja pasuje nam najbardziej, skończyło się podjadanie, w pracy zjada zdrowo i ja nie muszę szukać wymówek żeby nie gotować:) A co do diety dziś mieliśmy : na śniadanie sandwich z tuńczykiem i warzywami w takim sosie paprykowym potem twarożek z rzodkiewką i kromką ciemnego chlebka, na obiad kurczak w miodzie z ryżem i surówką z marchwi, na podwieczorek melon z truskawkami i na kolację sałatka brokułowa z feta. Pyszota!
        • candied Re: Problematyczny męski żołądek 05.06.14, 10:16
          Jest, jest. Wysypka i problemy żołądkowe lub wręcz quinckego przy tych najgorszych. Niestety nie wiem na które jest rzeczywiście uczulony, a których po prostu nie lubi lub, tak jak mówisz, które mu podrażniają żołądek. Tzn wiem co mówi, ale nie będę na nim eksperymentowała;)
          Z tej Waszej diety bym wszystko wszamała, a mój... miód nie, marchew - szpital, za ryżem nie przepada, na melona (tak twierdzi) jest uczulony, ale tu podejrzewam oszustwo :) Kolacje by zjadł;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka