Dodaj do ulubionych

Bez energii...

26.01.15, 12:33
Witajcie.
Wraz z postanowieniem noworoczny zaczęłam dbać o siebie. Biegam z koleżanką, unikam słodyczy, nie podjadam między posiłkami. Wraz z kolejnymi dniami zapał mi powoli spada. Wstaję rano do pracy, kawy unikam, energetyków nie tknę i w efekcie jestem padnięta. Gdy wrócę do domu uwalę się na kanapę, zjem obiad i wiem, że zaraz muszę wyjść pobiegać, tylko że na to mam coraz mniejszą ochotę... Biegam, bo głupio mi się przyznać przed koleżanką, że jestem jedną z tych, która wraz z nowym rokiem mówi jak to zmieni swoją figurę, a potem odpuszcza. Pomóżcie :///. Jak się motywować?
Obserwuj wątek
    • annasi23 Re: Bez energii... 26.01.15, 15:07
      Wcale Ci się nie dziwię, że nie chce Ci się biegać po południu. Po pierwsze jest zimno i ciemno, a po drugie masz po prostu prawo być zmęczona po całym dniu pracy. Nie wiem jak często biegasz, jeśli codziennie, to moim zdaniem za często. Szybko się przetrenujesz, a to skutkuje w najlepszym wypadku zniechęceniem, a w najgorszym - kontuzją.
      Moim zdaniem warto by było np. ograniczyć bieganie do trzech, nawet dwóch razy w tygodniu - z tego jeden raz w weekend, kiedy możesz wyjść wtedy, gdy jeszcze jest jasno. W pozostałe postaw na inne formy ruchu, takie, które lubisz - łyżwy, pływanie, fitness, ćwiczenia w domu, czy nawet intensywny, szybki spacer.
      Nie jestem specjalistą, ale myślę, że nic się nie stanie, jeżeli będziesz to robić co drugi dzień. Podobno dzień przerwy jest ważny, aby organizm mógł się zregenerować po wysiłku.
      Kiedy zrobi się cieplej i dzień będzie dłuższy, łatwiej będzie zmotywować się do wieczornego biegania.
    • agnieszka_bialek Re: Bez energii... 30.01.15, 14:06
      Witam,

Zmęczenie może wynikać z wielu przyczyn. Jeśli zmieniła Pani nawyki żywieniowe na zdrowsze i zaczęła uprawiać aktywność fizyczną to powinna Pani mieć raczej więcej energii, a Pani samopoczucie powinno się poprawić.
      Być może dieta jest zbyt restrykcyjna i nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych? Proszę pamiętać, że nie należy w trakcie odchudzania schodzić poniżej Podstawowej Przemiany Materii z kalorycznością - co dla kobiet zazwyczaj wynosi około 1200-1500 kcal. Przy codziennej aktywności może Pani spokojnie ustawić dietę na 1800 kcal i nadal będzie Pani chudła. Zdrowo i systematycznie, bez efektu jojo.
      Proszę też pamiętać o dniu na regenerację - przynajmniej jeden dzień w tygodniu powinien być wolny od ćwiczeń.
      Kawę można spokojnie pić na diecie - z zachowaniem umiaru i dopiero po śniadaniu.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka