Dodaj do ulubionych

olej lniany

20.04.06, 12:41
Dziewczyny, przygotowuję się duchowo do kuracji , no i zmiany żywienia. Mam
do zrzucenia, oj mam.
Ale do dzieła, mam pytanie w kwestii oleju, podobno olej z gorzkim posmakiem
świadczy o jego nieświeżości/niestety taki kupiłam/. Macie jakiś sprawdzony
na rynku olej? Ktoś pisał o oleju świeżo tłoczonym, wysyłanym w styropianowym
termosie.
No i jakie używacie suplementy GLA itd.
aaa i do koktajlu stosujecie siemie lniane, cy moze udało się wam kupić babke
płesznika

pozdrawiam i życze wytrwałości

misia
Obserwuj wątek
    • dorocia8 Re: olej lniany 21.04.06, 08:51
      Witaj! :)
      Mi się wydaje, że olej lniany ma gorzki posmak - a dokładniej posmak orzechowy i
      to jego urok, a nie oznaka nieświerzości. Ja kupuję ten
      www.eurolen.pl/index_home.html
      Jest u mnie w sklepie "green way". Jest moim zdaniem bardzo dobry, bo ma dużą
      zawartość CLA i GLA czy jakoś tak :P
      Co do babki płesznika - nigdy nie szukałam, bo stosuję siemie lniane.
      Pozdrawiam :)
      • kamak23 Re: olej lniany 21.04.06, 13:21
        Cześć!!!
        Ja też stosuję siemię lniane a co do oleju, to mój ma obrzydliwy, gorzkawy smak
        i nie spożywam go tyle, ile powinnam, po prostu nie mogę sie przełamać...Pewnie
        dlatego nie do końca mi wychodzi dieta ale i tak jest dobrze :) Ale efekty są,
        mimo wielu wielu wielu wpadek z jedzeniem. Dlatego polecam tę dietę, bo
        naprawdę działa, mamy tu kilka żywych dowodów :)
    • viryddi Re: olej lniany 22.04.06, 15:12
      Cześć dziewczyny,
      Dawno mnie tu nie było, a po diecie pozostało tylko wspomnienie...Nie mogę
      używać soku żurawinowego, bo mój żołądek się buntuje. Pozostał za to nawyk
      codziennego spożywania oleju lnianego. Trochę sobie o tym oleju poczytałam i
      chcę się z wami tą wiedzą podzielić. Otóż olej w żadnym wypadku nie powinien
      być gorzki - to świadczy o tym, że jest niedobry. Olej lniany należy trzymać w
      lodówce. Taki ze sklepu, co to stał na półce 2 tygodnie, nie nadaje się do
      spożycia. Polecam wam olej z Oleofarmu - specjalny, leczniczy olej lniany
      stosowany w diecie dr Budwig. Litr tego oleju kosztuje 30 zł.Na stronie
      Oleofarmu możecie sobie poczytać o oleju
      www.oleofarm.com.pl/olej_lniany_nieoczyszczony.php
      • malgaska Re: olej lniany 22.04.06, 19:08
        Witaj serdecznie viryddi!!! Cieszę sie, ze do nas zajżałaś i za pomocne
        wskazówki... na pewno się przydadza. Ja osobiście tez uzywam oleju tej firmy,
        uważam ze jest najsmaczniejszy, ale miałam taki ze sklepu 0,25 litra za 12,5 zł.
        Tak, że dzieki - nie wiedziałam ze mają jeszcze taką ofertę. Brzmi sensownie.
        To może znowu z nami zaczniesz.. tym razem bez żurawinki :)
        Dzieki i pozdrawiam
        • viryddi Re: olej lniany 24.04.06, 23:48
          Czuję, że powinnam...Właśnie zamierzam przeprowadzić kurację oczyszczającą
          preparatami Tianshi (medycyna chińska) Doradzono mi herbatkę odchudzającą +
          podwójną celulozę w celu oczyszczenia organizmu, a potem inne preparaty
          odchudzające. Wszystko naturalne, bez chemii i ponoć skuteczne. Zdaję sobie
          jednak sprawę z tego, że jak nie przestanę żreć słodyczy, co niestety czynię :-
          (((, to Święty Boże nie pomoże.
          • misia_mama_ptysia Re: olej lniany 25.04.06, 10:58
            Ha, zamówiłam właśnie olej lniany nieoczyszczony przez internet, teraz używam
            (na razie jeszcze w ramach przyzwyczajania)olej przedstawiony we wcześniejszej
            odpowiedzi, w kartoniku, ale on ma gorzkawy posmak, dla mnie nie orzechowy, ale
            może jeszcze nie przyzwycziłam się do jego smaku.
            Składając zamówienie zrobiłam "wywiad" olej można stosować 2 m-ce od
            wyprodkuowania/dziś złożyłam zamówienie - dziś produkcja/, oczywiście
            przechowywać w lodówce, cena 30 zł 1 l., przesyłka 1 litr 17,5 zł, 2-3 l. juz
            tylko 20,5 zł. Tak więc obdaruje moją mamę olejem lnianym.
            A już od tygodnia wszelkie sałatki "oblewam" olejem lnanym , zdrowszy, niech
            się rodzinka przyzwyczja, oleju leję tak na oko, chyba nie można przedawkować,
            hę?
            Pozdrawiam i wkrótce zakładam post -dokonania misi w likwidacji oponki na
            brzuchu i poduszeczek na udkach,eee....
            misia
            • malgaska Re: olej lniany 25.04.06, 11:48
              Misia, dzieki za przetarcie nowego szlaku olejowego..:)
              daj znać po przesyłce jak w smaku :)
              Czekamy z niecierpliwością na Twoje dokonania..
              Pozdrawiam pa pa
            • malgaska Ile kalorii ma łyżka oleju lnianego????? 25.04.06, 12:35
              "A już od tygodnia wszelkie sałatki "oblewam" olejem lnanym , zdrowszy, niech
              się rodzinka przyzwyczja, oleju leję tak na oko, chyba nie można przedawkować,
              hę?"

Misiu, przedawkować to chyba nie ... :) ale musisz wziąc pod uwage, ze przy
              planie redukcji Twojej wagi musisz zwracac też uwagę na kaloryczność posiłków.
              Plan jest tak skonstruowany że dostarcza 1200 - 1100 kalorii, i to pozwala na
              zdrowe zrzucenie zbednych kilogramów. W planie są dwie łyżki oleju a jedna ma
              około 80 - 100 kalori!!! Więc sama widzisz, ze jeśli przekroczysz dawkę wzrasta
              kaloryczność Twojego posiłku... we wszystkim zalecany złoty srodek.. :)
              Powodzenia...

A tak mam jeszcze pytanko do wszystkich - czy ktoś dokładnie wie ile ma kalorii
              łyżka oleju lnianego? Bo ja nie mogłam nigdzie znależć, będę wdzieczna i
              podajcie zródło z jakiego korzystaliście...bardzo proszę
              Ja znalazłam tylko ze 100g ma 820 kalorii (dieta.pl) więc przyjmowałam średnio
              że łyżka ma 1 g ? czyli 82. Tym bardziej ze łyżka innych olejów to około 100
              kalorii..
    • misia_mama_ptysia olej lniany z interenetu 08.05.06, 10:55
      Tak więc dostałam olej, zgodnie z obietnicą - 2 dni po złożeniu zamówienia.
      Olej w ciemnej dużej butli, dosyć szerokiej, z nakrętką , ale i plastikowym
      korkiem, dzięki czemu moge butlę położyc w lodówce. Olej pyszny, polecam,
      ponadto posiada dużo więcej potrzebnych nam kwasów, te w sklepie ze zdrową
      żywności mają ich zaledwie 10% /prawdopodobnie z uwagi na przechowywanie-byłam
      w kilku sklepach, w żadnym olej nie był trzymany w lodówce/.
      To tyle w sparwie oleju
      pozdrawiam
      misia
    • misia_mama_ptysia Re: olej lniany 02.02.07, 14:44
      Zobaczcie co znalazłam na innym forum o oleju lnianym zimnotłoczonym,
      szperam dalej i będę wklejała ciekawe informacje:

Temat: Re: Dieta AMERYKAŃSKA – olej lniany

wyslane przez Janusz dnia 2005-08-24 23:23:05
      [Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)]

--------------------------------------------------------------------------------
      specjalista ds. butelkowanych olejów zdrowotnych: +48 (71) 316 – 94 – 58
      koniecznie trzeba powiedzieć że chodzi o olej do diety dr Bruno.
      =========================================
      Tam produkują olej lniany specjalistyczny, zdrowotny, a nie spożywczy. Nie
      wszyscy wiedzą, że oprócz walorów smakowych ten olej to przede wszystkim kwasy
      OMEGA 3 , które szybko się utleniają na świetle oraz w temperaturze. Dlatego
      olej ten należy przechowywać w lodówce. W samym procesie tłoczenia tego oleju
      jest on schładzany (bo przecież wyciskane/ściskane nasiona nagrzewają się), i
      wlewany do schłodzonego pojemnika. Potem rozlewany w butelki z ciemnego szkła,
      i azotowany przed zakorkowaniem. Do klienta wysyłana jest butelka schłodzona w
      opakowaniu styropianowym- a więc dochodzi jeszcze zimna.
      Ponadto olej jest tłoczony na bieżąco, a więc dziś zamawiasz i dziś tłoczą dla
      ciebie , a jutro go masz.
      Olej ten to koszt ok.30zł za litr !!!!
      To darmocha za taką linią tłoczenia.
      Olej z półek sklepowych jest niewiele wart, bo już po tygodniu zawartość
      kw.omega3 jest w nich niewielka.
      Nie wiem czy wszyscy się orientują, ale kw.omega 3 działają antynowotworowo.
      Zawartość tych kwasów w tym oleju to aż 55% !!!!!! inne oleje zawierają nie
      więcej jak 10%.
      powodzenia
      • kropka1005 Re:misia... 21.02.07, 19:39
        czy piszesz o oleju nieoczyszczonym z yej strony?Zamierzam kupić i musze sie
        zorientować co i gdzie www.oleofarm.com.pl/produkty.php
        • misia_mama_ptysia Re:misia... 22.02.07, 09:52
          Tak to jest ten olej, radzę zadzwonic do oleofarmu, bo robią wykłady w różnych
          miastach i wtedy dają promocyjną cenę na olej - 35 zł, a nie 44 zł i nie
          płacisz za przesyłkę. Ponadto warto sie u nich zaopatrzyć w suplementy z GLA -
          ogórecznik lub wiesiołek - wychodzi najtaniej.
          Pozdrawiam
          misia :))
          • kropka1005 Re:misia... 22.02.07, 10:12
            ięki, jeszcze nie bardzo wiem co z tym ogórecznikiem i wiesiołkiem, bo ksiązki
            nie mam jeszcze- a na forum nie doczytałam. Wogóle próbuje spisać sobie co mam
            kupić, troche sie gubię..
            • misia_mama_ptysia olej lniany w Szczecinie i Trójmieście 22.02.07, 13:37
              Dziewczyny,
              przesyłam info /niestety oleofarm nie umieszcza tego na własnej stronie/

***Szczecin***
              27 lutego br, godz. 17.00 w sali nr 106 Domu Marynarza, ul. Malczewskiego 10/12

*** Gdańsk ***
              1 marca br., godz. 18.00, w sali konferencyjnej hotelu Holiday INN Gdańsk /vis
              a vis Dworca Głównego PKP/

Kropeczko ,
              zajrzyj do postu "suplementy", tam kompotzsushi podaje swoje obliczenia co do
              wiesiołka w płynie z oleofarmu / chyba 5ml/na dzień/, ogórecznika wychodzi
              jeszce mniej - chyba połowa porcji w porównaniu z wiesiołkiem, bo ma większe
              stężenie GLA. To wychodzi najtaniej z suplementów, ale zobacz sobie sama i
              porównaj.
              pozdrawiam
              misia:))
              • kropka1005 Re: olej lniany w Szczecinie i Trójmieście 22.02.07, 16:24
                dziękuję misu, mój problem polega na tym, ze nie mam jeszcze książki i nie wiem
                co kupować, nie wiem co jest zamiennikiem czego, pytałam też ile tej stevii mam
                kupić, ale jeszcze odpowiedzi nie dostałam.
                Tak myśle, ze warto założyć watek osobny pt. niezbędne składniki by zaczac
                dietę i tam wypisać ile co i co zamiast czego,na ile stracza bo się
                gubie.Przeczytałam po kilka razy główne watki ale nadal nie wiem.A niektórzy
                mogliby zanim kupia książke zorientować sie czy stać ich na taka dietę czy
                nie.Mam nadzieję, ze wytłumaczyłam o co mi chodzi, bo ostatnio mam kłopoty z
                uzewnętrznianiem myśli
                • malgaska do kropki... i nie tylko ;) 22.02.07, 23:10
                  No dobra rozumiem że mozna sie na paczatku troszkę pogubić.. ale spokojnie
                  dojdziesz do wszystkiego...
                  nie masz jeszcze książki ale na poczatek masz scan dotyczący pierwszych dwóch
                  tygodni i tam jest dokładnie co ile czego ci trzeba. reszta na forum.. korzystaj
                  tez z wyszukiwarki łatwiej może coś odnajdziesz...

Co do stevi to pominełam to pytanie bo ...to składnik dodatkowy poprawiający
                  wyłacznie walory smakowe... dla tych co nie mogą żyć bez cukru :) prawdziwe
                  wypłukiwaczki poradzą sobie bez niego :)))) no i masz jeden wydatek z głowy :)

Rany tylko nie zaczynajcie od tego czy mnie stać na tę dietke.. pewnie mozna sie
                  od razu poddać...:) Jeśli rzeczywiście wszystko by dokładnie podliczyć to tania
                  nie jest :) ale spokojnie.. Ty decydujesz i wybiersz te składniki na które
                  możesz sobie pozwolić... pamiętajcie jeśli nie zdobędziecie wszystkiego od razu
                  to dieta się nie zawali....najwazniejsze to zmiana myslenia trybu życia i
                  pewnych nawyków... i troszke sztuczek sprawdzonych w tej dietce aby było
                  łatwiej... i do dzieła i nie ma co się zastanawiać... i medytowac ..szkoda czasu
                  :))))
                  • kropka1005 Re: do kropki... i nie tylko ;) 23.02.07, 07:51
                    Dzieki za sprowadzenia do porządku mojej osoby:), czasem sie zbubię i zaczynam
                    denerwować.Zabieram się do czytania forum i czekam na książkę.Wkrótce coś się
                    wyjaśni wreszcie.Pozdrawiam
                    • misia_mama_ptysia Re: do kropki... i nie tylko ;) 23.02.07, 10:01
                      Kropko, zajrzyj na adres gazetowy
                      Pozdrawiam
                      misia :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka