wanda55 08.02.03, 20:42 Poradźcie jak mam sie odchudzić w cukrzycy typu I Niestety czesto podjadam słodycze........ Link Zgłoś Obserwuj wątek
lilablue Re: dieta w cukrzycy 13.02.03, 18:11 Jestem cukrzykiem, typu I tak jak Ty, udało mi sie schudnąć swego czasu 10 kg. Kosztowało mnie to niestety wiele wysiłku i pracy, przede wszystkim bardzo ograniczałam ilość węglowodanów, nawet do 10, to naprawdę jest możliwe! :) jadłam więcej mięska i białka, ale pamiętaj że białko w większej ilości też wymaga insuliny, wszak szklanka mleka to 1 WW. Oczywiście ruch, jestem strasznie nie systematyczna ale chodziłam troszkę na siłownię, jeżdziłam na rowerze no i strasznie się pilnowałam. Ostatecznie zbędne kilogramy pokonałam przez tydzień pijąc tylko sok pomidorowy. Niestety przy takim ograniczeniu weglowodanów nie rzadko miałam ketony, ale to naturalne gdy spalają się tłuszcze. Życzę Ci dużo powodzenia i samozaparcia, ale przede wszystkim niedaj się zwariować jakimś niskotłuszczowym dietą, normalnie jedz masełko, jajka, tylko zdecydowanie mniej węglowodanów, a jak masz ochotę na coś słodkiego to zrób sobie jakiś deser na przykład truskawki z fruktozą albo kanapke z dzemem dla cukrzyków. Link Zgłoś
easy123 Re: dieta w cukrzycy 13.02.03, 21:36 Normalnie zwalczam optymalnych jak stonke ziemniaczana, uwazam ich za sekte i do tego natretow. Ale w twoim przypadku byc moze ich dieta by sie sprawdzila. Zwaz ze jest w tym troche ryzyka jako ze dlugoterminowe efekty diety optymalnej nie sa znane. Link Zgłoś
lilablue Re: dieta w cukrzycy 14.02.03, 14:32 Nie mówię że dieta optymalna jest zła, ale zwróć uwagę że osobom pragnącym schudnąć proponuje się spożywanie około 30-50 gram węglowodanów czyli około 2- 4 WW, to bardzo mało, pojawia się kwasica ketonowa, ponad to duża ilość tłuszczu w posiłkach spowalnia działanie insuliny, cukry są podwyższone, być może gdyby stosować tę dietę w odpowiednim ośrodku, na wczasach optymalnych czy czymś takim, uważam (a mówię o tym z autopsji) że lepiej nie ryzykować z tą dietą w domu. Owszem mięsko, białko, ale napewno nie rzeczy tak tłuste i w takiej ilości jak proponuje Kwaśniewski. Link Zgłoś
chris13 Re: dieta w cukrzycy 22.02.03, 06:02 lilablue napisała: > Nie mówię że dieta optymalna jest zła, ale zwróć uwagę że osobom pragnącym > schudnąć proponuje się spożywanie około 30-50 gram węglowodanów czyli około 2- > 4 WW, to bardzo mało, pojawia się kwasica ketonowa, ponad to duża ilość > tłuszczu w posiłkach spowalnia działanie insuliny, cukry są podwyższone, być > może gdyby stosować tę dietę w odpowiednim ośrodku, na wczasach optymalnych czy > > czymś takim, uważam (a mówię o tym z autopsji) że lepiej nie ryzykować z tą > dietą w domu. Owszem mięsko, białko, ale napewno nie rzeczy tak tłuste i w > takiej ilości jak proponuje Kwaśniewski. > > Witam,wiesz z autopsji czyli stosowalas DO dobrze zrozumialem? krzysztof DOzdrowka. Link Zgłoś
chris13 Re: dieta w cukrzycy 28.02.03, 23:40 lilablue napisała: > Tak, w moim przypadku - niestety tak. > Witam,zdradz mi sekret,jak mozna stosowac np. DO nie znajac jej zasad. Z tego co piszesz to nie znasz DO a stosujesz. kc Link Zgłoś
krystyna-opty Re: Jaka to dieta? 26.02.03, 11:47 essai napisała: Wiele osob jest zafascynowanych dieta Kwasniewskiego, > dzieki niej chudna i to bardzo. Ja sie obawiam, ze mimo iz sie wyglada szczuplo i ladnie, po kilku latach moze szwankowac zdrowie. Co o tym myslicie? Tu protestuję. Jestem na diecie optymalnej 4,5 roku, kiedys byłam bardzo poważnie chora i zaliczyłam kilka operacji i wiele schorzeń. Od tych kilku lat czuję się znowu zdrowa, przeszły nawet uporczywe bóle głowy i wszystkie dolegliwości przewodu pokarmowego, a waga 53 kg/161 cm Od tłustego jedzenia się NIE TYJE, ja z własnego doswiadczenia dowiedziałam się, że tyje się od nadmiaru zjadanych węglowodanów. Jeśli chcesz byc na diecie Montignaca, czemu nie? Obecnie grupa dyskusyjna pl.misc.dieta cały czas o tej diecie dyskutuje, możesz więc do nich dołączyć, tam ustawicznie zastanawiają się czy zjeść miskę ryżu, czy otrębów... itp. Cóż... można i tak spędzać życie. Ja w każdym razie osobiście tę dietę odradzam. Krystyna P.S. A o schorzeniach, które własnie na DO ustępują można poczytać w listach od zdrowiejących ludzi na stronach, np. republika.pl/optymaln ; forum.optymalni.org/ Link Zgłoś
carbogrom Re: Jaka to dieta? 26.02.03, 11:49 krystyna-opty napisała: > essai napisała: > > Wiele osob jest zafascynowanych dieta Kwasniewskiego, > > dzieki niej chudna i to bardzo. Ja sie obawiam, ze mimo iz sie wyglada > szczuplo i ladnie, po kilku latach moze szwankowac zdrowie. Co o tym myslicie? Co raz lepiej sie czuje !! :-)) Sowa 7-dmy rok Diety Optymalnej Link Zgłoś
krystyna-opty Re: dieta w cukrzycy 26.02.03, 11:57 lilablue napisała: > Nie mówię że dieta optymalna jest zła, ale zwróć uwagę że osobom pragnącym > schudnąć proponuje się spożywanie około 30-50 gram węglowodanów czyli około 2- > 4 WW, Czy ja dobrze czytam??? 4 (cztery) gramy węglowodanów??? I tak rodzą się plotki. Zaleca się 30-50 gram czystych węglowodanów, a to jest na ogół w średnim obrazowym przeliczeniu około 300 (trzystu) gramów warzyw dziennie. Tych plotów o diecie optymalnej jest juz tyle, że sami optymalni mają serdecznie dość by je ustawicznie prostować. Zwłaszcza, że takich "straszaków" jak w tym wątku easy123 jest sporo, sama się boi tłuszczu to i niech inni tez się boją... to bardzo mało, pojawia się kwasica ketonowa, ponad to duża ilość > tłuszczu w posiłkach spowalnia działanie insuliny, cukry są podwyższone, być > może gdyby stosować tę dietę w odpowiednim ośrodku, na wczasach optymalnych czy > > czymś takim, uważam (a mówię o tym z autopsji) że lepiej nie ryzykować z tą > dietą w domu. Owszem mięsko, białko, ale napewno nie rzeczy tak tłuste i w > takiej ilości jak proponuje Kwaśniewski. Jeśli się ma mocno namieszane w głowie takimi wiadomościami, jak m.in. tutaj to rzeczywiście samemu nie jest się w stanie zrozumieć jaka jest prawda. Krystyna Link Zgłoś
lilablue Re: dieta w cukrzycy 28.02.03, 13:13 krystyna-opty napisała: > > Czy ja dobrze czytam??? 4 (cztery) gramy węglowodanów??? > I tak rodzą się plotki. Żle czytasz, a to świadczy ze nie masz bladego pojęcia o cukrzycy i może nie powinnaś zabierać głosu w wątku dotyczącym cukrzycy i diety odpowiedniej dla osoby na nią chorującą i pragnącą zrzucić pare kilo a nie tego jak cudowna jest dieta optymalna. WW to jednostka którą stosują diabetycy, 1WW to 10-12 węglowodanów, więc mówiąc o 4 WW miałam na myśli 40 gram węglowodanów. Link Zgłoś
krystyna-opty Re: dieta w cukrzycy 26.02.03, 12:16 easy123 napisał: > Normalnie zwalczam optymalnych jak stonke ziemniaczana, uwazam ich za sekte Uważać to Ty możesz wiele, mądralo, ale zanim zaczniesz straszyć "sektą optymalnych" to może przeczytaj sobie artykuł z tej strony: www1.gazeta.pl/nauka/1,34148,1340057.html > i do tego natretow. Natrętna to Ty jesteś ze swoimi epitetami i "zwalczaniem" optymalnych. > Ale w twoim przypadku byc moze ich dieta by sie sprawdzila. W Twoim przypadku też by się przydała, przestałabyś tak oczerniać innych i zaczęłabyś bardziej obiektywnie patrzeć na innych. > Zwaz ze jest w tym troche ryzyka jako ze dlugoterminowe efekty diety optymalnej > > nie sa znane. A ile to "długoterminowy efekt"? 35 lat to jeszcze za mało? A jakie długoterminowe skutki są w zdrowiu społeczeństwa, czy Ty tego nie widzisz? Poczytaj na forum jakie problemy mają młodzi ludzie (niepłodność bije rekordy w ilości wątków) i bynajmniej nie są to ludzie na diecie optymalnej. Krystyna Link Zgłoś
splenda Krystyna-opty 03.03.03, 00:00 czytam tych nieoptymalnych i wyraznie widze ze to oni 'zwalczaja', "tepia" itd Natomiast Optymalni co najwyzej wyjasniaja, cierpliwie tlumacza i nawet jak tu czytam - odradzaja diete optymalna... Powiedz czy np jedzac mala ilosc warzyw, powiedzmy z puszki, i majad do wyboru dodanie malej ilosci oleju lub masla: ktory tluszcz jest lepeij wybrac? Dziekuje. Link Zgłoś
krystyna-opty Re: Krystyna-opty 03.03.03, 13:49 splenda napisał: > czytam tych nieoptymalnych i wyraznie widze ze to oni 'zwalczaja', "tepia" itd Natomiast Optymalni co najwyzej wyjasniaja, cierpliwie tlumacza Dziękuję, jak miło, że jednak ktoś to zauważył. : ) i nawet jak tu > czytam - odradzaja diete optymalna... Nie można diety stosować wbrew własnej woli. Nawet matka nie jest w stanie wymusić siłą na dziecku, aby jadło wbrew jego własnej woli. No i poza domem dziecko zjada też co chce i co mu w oczy wejdzie, a najczęściej są to słodycze, dlatego dziecku lepiej cierpliwie wyjaśniać. > Powiedz czy np jedzac mala ilosc warzyw, powiedzmy z puszki, i majad do wyboru dodanie malej ilosci oleju lub masla: ktory tluszcz jest lepeij wybrac? > Dziekuje. Dla żywiących się optymalnie o wiele lepsze jest masło, niż nawet oliwa z oliwek Masło śmietankowe w 100g ma tłuszczów nasyconych aż 50,28 ; jednonienasyconych 22,41 ; a wielonienas. tylko 1,2 Oliwa z oliwek tylko 14,86 NKT ; aż 70,12 NNKT ; i aż 10,61 WNKT Jest więc spora różnica w ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, co jak wiadomo ma istotny wpływ na powstawanie wolnych rodników niszczących sprawną regenerację komórek, stąd szybkie starzenie się niektórych osób mimo młodego wieku. Ja oprócz masła także używam śmietanki 30%, chociaż i oliwa z oliwek też mi się czasem zdarza, np. do surówki z kiszonej kapusty. Pozdrawiam Krystyna Link Zgłoś