Dodaj do ulubionych

przepisy PWT - nie scan

19.01.07, 15:25
Dziewczyny,
wklejam przepisy zebrane na wizażu , głównie autorstwa OLINKI.
Myślę, że nikt nie będzie miał za złe, a kolejne przepisy mile widziane
Pozdrwiam
misia :)) też na wypłukiwaniu

Aha, to są wycinki z postu z dodatkowymi informacjami.
No to zaczynamy PRZEPISY

Z jogurtów to nie wiem, dopiero zacznę. Póki co robię wg planu koktail z
serwatką. Najcześciej biorę mrożone truskawki biedronkowe albo jakies inne
tego typu (są tanie) wsypuję pół opkowania, rozmrażam w mikrofalowce, wsypuje
2 łyżki serwatki, szklankę wody, łyżkę oleju z siemienia i miksuję. Czasem
zamiast truskawek są malinki. Pycha! I mam spokój na 3-4 godziny bo to bardzo
sycące. Nadają się wszystkie owoce, które da się zmiksowacna mus.

A teraz przepis zapiekanka bogini:
6 jajek, roztrzepanych
1/2 szklanki serka wiejskiego
1 1/2 szklanki surowego albo mrożonego szpinaku, drobno pokrojonego i
osuszonego
2 szalotki, drobno pokrojone
1/2 łyżeczki bazylii
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Połącz jajka, serek wiejski, szpinak,
szalotki i przyprawy. W dużej patelni rozpuść masło i wlej masę jajeczną.
Smaż naśrednim ogniu przez 3 minuty. Umieść w piekarniku. Piecz przez kolejne
10 minut, aż wszystko się zsiądzie. NA FAZĘ 3! Smacznego!


Np. Mrożone tofu z owocami (1 300g tofu i 2 szkoalni jagód trzeba zmiksować i
wlewać w pudełka do kostek lodu, można zamiast jagód dać wiśnie i minimalną
ilość słodziku. Na dwie porcje, wszystkie fazy)

Pianka jagodowa (szklanka jagód, łyżeczka słodziku z rośliny Stevia
rebaudiana, 1 białko, szczypta sody oczyszczonej. Zmiksować jagody i słodzik.
Ubić pianę z białka, dodajać sodę oczyszczoną. Zmieszać ze sobą białko i
jagody. Zamrażać.Jedna porcja wszystkie fazy)

Lody truskawkowe ( 1 pełna łyżka odtłuszczonego mleka w proszku o zapachu
truskawkowym, 1/4 szklanki zimnej czystej wody. Zmieszać wszystko i zamrozić.
Można posypaś szczypta prażonego siemienia lnianego. Wszystkie fazy, jedna
porcja) Tak samo lody waniliowe mozna zrobic tyle ze wziac zwykle mlekoi
oddzielnie 1/2 łyżeczki zapachu waniliowego


Teraz dział "Drugie śniadania albo dania obiadowe" :
Może ....
DUSZONA WOŁOWINA: 4 PORCJE, WSZYSTKIE FAZY, (faza 2 - mozna dodac jednego
patisona malego. faza 3 - szklanke wody zastąp szklanką sherry)
700g wołowiny, z usuniętym tłuszczem, pokrojona na kawałki
4 pomidory, pokrojone
2 szalotki, drobno pokrojone w plastry
1 łyżeczka przyprawy z curry
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 mały kalafior, pokrojony
1 mały brokuł, pokrojony
1 marchew, starta na tarce jarzynowej
1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
Wymieszaj wszystkie składniki w formie. Przykryj i piecz przez 6 do 8 godzin
w niskiej temperaturze, aż wołowina i warzywa zmiękną


Pieczona ryba WSZYSTKIE FAZY, JEDNA PORCJA ( faza 2 zamiast imbiru oregano
lub rozmaryn, faza 3 dodaj soli do smaku i zastąp imbir tymiankiem)
1 140g filet rybi (halibut, dorsz, flądra)
4 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku, zmiażdżonego
1 łyżka świeżej natki pietruszki, pokrojonej
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
plastry cytryny do przybrania

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki umieść w misce, dobrze
wymieszaj i upewnij się, że filety są dobrze przykryte przyprawami. Odstaw na
15 minut. Umieść rybę w płytkiej formie i zapiekaj przez około 12 minut. Co
jakiś czas podlewaj marynatą. Przybierz plastrami cytryny i podawaj.


Burgery ziołowe WSZYSTKIE FAZY, CZTERY PORCJE
700g mielonej wołowiny
1/2 łyżeczki musztardy
2 ząbki czosnku, zmiażdżonego
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżka świeżej kolendry, pokrojonej
Nastaw piekarnik na funkcję grillowania. Połącz wszystkie składniki i uformuj
z powstałej masy kotlety niedużej wielkości. Piecz w płaskiej formie, aż
mięso będzie gotowe.
2 faza - zamiast pieprzu cayenne można dodać 1/2 łyżeczki mięty
3 faza - musztardę zastąpić chrzanem
[ próbowałam burgerów, nie były złe, ale brakowało mi soli, jak w całej tej
diecie ]

Stek z wołowiny
400-600 g wołowiny bez tłuszczu
1 łyżeczka cebuli w proszku
1łyżeczka czosnku w proszku
1/2 łyżeczki musztardy
Nastaw piekarnik na funkcję grillowania. W płaskiej formie uieść stek i
posmaruj musztardą, cebulą i czosnkiem w proszku. Opiekaj z każdej strony po
4-5 minut, aż mięso będzie gotowe.

faza 3 - przed pieczeniem zamarynuj mięso w 1/2 szklanki sherry, 1/4 łyżeczki
imbiru i 2 małymi, zmiażdżonymi ząbkami czosnku
lub druga opcja dla 3 fazy (na specjalne okazje) - zamarynuj stek w sherry,
czosnku i imbirze, sosając 1/2 łyżeczki sosu sojowego


Jeszcze coś z przekąsek:
Pasta sardynkowo -jajeczna WSZYSTKIE FAZY, 1-2 PORCJE
1 115g puszka sardynek, odciekniętych i rozdrobnionych widelcem
1 łyżka oleju z siemienia lnianego
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
1 jajko na twardo, drobno pokrojone
1/4 małej cebuli, drobno pokrojonej
3 czarne oliwki, drobno pokrojone
pieprz cayenne i musztarda w proszku do smaku
świeża natka pietrzuszki do przybrania
W średniej wielkości misce połącz ze sobą sardynki, olej, sok z cytryny,
ocet, jajko, cebulę, oliwki, pieprz i musztardę i mieszaj, aż utworzy się
jednolita pasta. Wstaw do lodówki. Podawaj lekko schłodzone, przybrane z
natką pietruszki.
Tą pastą można napełnić pomidory, można trównież podawac jako lekkie danie
główne. Twórczyni przepisu twierdzi, ze pasta jest świetna z pokrojoną
czerwoną papryką i korzeniem kopru włoskiego.

Pieczone jabłka - WSZYSTKIE FAZY, JEDNA PORCJA [moim skromnym zdaniem bardzo
dobre ]
1 jabłko, z usuniętym środkiem i pocięte w plastry, z dziurką w środku
szczypta goździków
Przygotuj grilla, a plastry z jabłka posyp gożdzikami. Następnie kładź je
bezpośrednio na kratkę i opiekaj z dwóch stron, aż owoc zbrązowieje, około 5-
7 minut.
faza 1 lub2 - jabłko mozna zastąpić brzoskwinią lub nektarynką
faza 3 - jabłko zastąp ananasem, pokrojonym w plastry, na które położysz
minimalną ilośc masła i posypiesz odrobiną mięty. Podobny czas pieczenia.
Przed pieczeniem możesz skropić ananasa rumem
inny wariant dla 3 fazy - można grillować melona albo kawałki cukini, z
odrobiną masła i miętym ale skróć czas opiekania do około 3 minut
Na specjalne okazje- mango i papaja - czas grillowania około 4 minut
[Ja pamiętam, że sypalam jabłka cynamonem lekko]



Zapomniałam dodać, że stek z wołowiny jest dla wszystkich faz i na 4 porcje.
Może jeszcze podam przepis na lemoniadę dla wszystkich faz , 4 porcje:
1/4 szklanki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
1/4 łyżeczki słodziku z rosliny Stevia rebaudiana,albo do smaku
2 szkoalni schłodzonej czystej wody
Połączyć wszystkie składniki aż słodzik sie rozpuści. Podawaj schłodzone.
1/4 świeżo wyciśniętego soku z limonki może zastąpić sok z cytryny
Sok z cytryny możesz zstąpić niełodzonym sokiem z żurawin

Obserwuj wątek
    • misia_mama_ptysia sposób na łakocie kompotzsushi 27.02.07, 10:54
      Kompotzsushi skopiowałam Twój list - nie obrażaj się:

      Mój sposób na to, żeby nie jeść słodyczy :

      Bardzo pilnuję odpowiednich ilości białka codziennie, czyli 2 jajka (albo 1
      jajko + 2 łyżki serwatki) i 2 razy po co najmniej 110g mięsa, ryby lub krewetek
      (jak ćwiczę, to jem 130-150g w każdej porcji) - to jest waga po ugotowaniu!

      W sumie (jajka po 50g) to daje co najmniej 320g chudych produktów białkowych
      dziennie!
      To jast naprawdę sporo, cała puszka tuńczyka w sosie własnym po odcedzeniu (i
      opłukaniu z soli) to ok. 130g mięsa, więc na RAZ!!!

      Po tym naprawdę nie ciągnie człowieka do słodyczy...
      Tyle moich wrażeń. Hej!
    • misia_mama_ptysia koktajl ala"szarlotka" wypróbowany przez olanc 27.02.07, 10:56
      A to z kolei informacja od Olanc na temat nowego koktajlu:

      Co do eksperymentów ostatnio nie
      miałam truskawek i zrobiłam koktail serwatkowy z jabłkiem i cynamonem, pycha,
      jak szarlotka :). I taniej, bo jednak mrożone truskawki są dużo droższe od
      jabłek. Pozdrawiam wszystkie wypłukiwaczki :)
      • kompotzsushi makrobiotyczne warzywa nishime 28.02.07, 11:29
        Nishime to makrobiotyczny (chyba japoński z pochodzenia) sposób przygotowywania
        warzyw, zwłaszcza korzeniowych - jest to rodzaj gotowania na parze, ale w
        zwykłym garnku, bez dodatkowych akcesoriów.

        Bierzemy : cebulę (koniecznie, ewentualnie por) oraz seler (korzeń), marchew,
        korzeń pietruszki - jedno lub wszystkie z podanych korzeniowych, mogą też być
        jakieś łodygowe, np. kalarepka, kalafior.

        Cebulę kroimy grubo wzdłuż na półplastry i kładziemy na spód garnka (najlepiej o
        grubym dnie). Ma przykryć całe dno. Lejemy na nią ok. 1 cm wody (na wysokość),
        czyli tak, żeby ją ledwie zakryła.

        Na to kładziemy plastry innych warzyw, dla wtajemniczonych - na dole bardziej
        yin, ku góry coraz bardziej yang, dla reszty - po prostu warstwami.

        Pomiędzy warstwy można posypać przprawami - kolendrą, kminkiem, majerankiem, co
        kto lubi.

        Na koniec włączamy gaz, zakrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 minut od zagotowania
        wody, na małym ogniu. Trzeba czasem spojrzeć, czy woda nie wyparowała, wtedy się
        dolewa. Jeżeli się przypali, to tylko cebula, wyrzuca się ją a resztę zjada ze
        smakiem.

        W oryginalnym przepisie ostatnią warstwę skrapiamy tamari (japoński ekologiczny
        sos sojowy, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) - w 3. fazie też pokropię.

        Wczoraj zrobiłam sobie seler, zjadłam ze smakiem razem z moim synkiem.

        Uwaga : to nie jest danie dla wielbicieli fast-foodów, tylko dla prawdziwych
        smakoszy!
    • kompotzsushi moja ulubiona sałatka 08.03.07, 19:38
      białe części pora w cieniutkich plasterkach
      jajka na twardo (1 lub 2)
      pieczarki surowe bardzo świeże albo pieczarki podduszone + surowy ogórek
      olej lniany (łyżka)
      można dorzucić natkę pietruszki

      to wszystko
      smacznego
    • kompotzsushi kotlety gosi-samosi55 09.03.07, 13:34
      Znalazłam w wątku gosi-samosi (GDZIE JESTEŚ, GOSIU?!!!!)

      Wpadłam na genialny moim zdaniem pomysł
      - a mianowicie: mięso mieszam z przyprawami,czosnkiem, masą kopru i natki
      [2garście],pieczarkami startymi na tarce o dużycha oczkach i cebulką.To
      wszystko mieszam i wkladam do pojemnika do mikrofali-w formie talerza z pokrywą
      -do odgrzewania obiadu.Jest on podzielony na 3 części - połówkę i 2 ćwiartki-
      wypełniam je mięsem równo z brzegami.uklepuję,wsuwam do mikrofali na 5-6 minut
      szczelnie przykryte pokrywką-i gotowe.PYCHA!!Bardzo polecam.200 gr mięsa[dzienna
      porcja]-to bardzo mało-trudno z tego zrobić kotleciki.A te są wielkie i bardzo
      smaczne[wilgotne].Wcale już nie gotuję i nie duszę.Trzyman się tylko tej metody
      i zjadam 1 duży kotlet na obiad a 2 mniejsze na kolacje.

      Nie mam mikrofali (i nie chcę mieć), ale spróbuję wg tego przepisu zrobić je w
      piekarniku.

      Nadmienię, że to właśnie gosia-samosia55 i jej wątek zainspirowały mne
      najbardziej do włączenia się w Plan WT.
      A gosi nie ma już na forum i to mnie smuci.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka