Gość: PAULINA IP: *.gorzow.mm.pl 26.03.09, 12:30 witam,moje pytanie dot.czerwonej herbaty pur-erh czy pijac ja metabolizm przyspieszy?? od jakiegos miesiaca moja waga stoi w miescu,czytałam ze ona pomaga w przyspieszeniu metabolizmu Link Zgłoś Obserwuj wątek
eva.fidler Re: czerwona herbata 31.03.09, 18:48 Pani Paulino, Trudno jednoznacznie odpowiedzieć czy czerwona herbata rzeczywiście przyspiesza metabolizm. Istnieje taki pogląd, że picie czerwonej herbaty wspomaga proces odchudzania, nie jest to jednak potwierdzone naukowo. Nie mniej jednak mówi się, że taka właściwość potencjalnie zawdzięczać może: - przyspieszaniu tempa metabolizmu, - "wiązaniu" enzymów trawiennych a przez to zmniejszaniu wchłaniania składników odżywczych. Czerwona herbata dzięki swym właściwością wspomaga także usuwanie toksyn z organizmu, co jest szczególnie ważne podczas odchudzania. Czerwona herbata posiada także inne walory zdrowotne: - zawiera minerały takie jak: wapń, fluor dzięki czemu pomaga w profilaktyce próchnicy - jest źródłem substancji przeciwutleniających takich jak polifenole dzięki czemu wpływa na opóźnienie procesów starzenia, a także poprawia kondycje naszego organizmu - pomaga obniżyć stężenie cholesterolu. Nie należy też zapominać, że czerwona herbata, podobnie jak kawa jest źródłem kofeiny. Kilka uwag praktycznych: - czerwona herbatę należy pić po jedzeniu, - cukier powoduje zniesienie działania substancji czynnych zawartych w czerwonej herbacie. Proszę jednak pamiętać, e najskuteczniejszą walką ze zbędnymi kilogramami jest połączenie dobrze zbilansowanej diety nieskoenergetycznej z aktywnością fizyczną. Pojawienie się podczas odchudzania faz zastoju jest czymś zupełnie naturalnym. Należy je po prostu przeczekać, kontynuując stosowanie diety. Dobrym sposobem na poradzenie sobie z nimi jest też zwiększenie aktywności fizycznej - nic tak nie pobudza metabolizmu. Pozdrawiam Link Zgłoś