Dodaj do ulubionych

Bieganie a nadwaga

09.08.14, 22:30
Witam!
Jestem dużym facetem, ważę 115kg i mam 190cm wzrostu. Chciałem zacząć biegać, kiedyś, jak byłem jeszcze lżejszy pomykałem kilka kilometrów dziennie - 6 lat temu.
I co teraz? Biegać czy najpierw trochę zrzucić?
Obserwuj wątek
    • gucek_lbn Re: Bieganie a nadwaga 10.08.14, 14:23
      Możesz spróbować delikatnych marszobiegów, ale musisz uważnie obserwować swój organizm. Wszelkie bóle, szczególnie kolan czy kostek będą sygnałem ostrzegawczym, że nadmiernie je przeciążasz. Ale wiadomo, że podstawą musi być dieta (nie głodówkowa oczywiście) plus ćwiczenia ogólnorozwojowe wzmacniające mięśnie.
      • pdyzia Re: Bieganie a nadwaga 14.08.14, 18:04
        Przy Twojej masie rozpoczęłabym wszystko od spacerowania. Kup buty z dobrą amortyzacją przeznaczone do biegania (konieczne przy Twojej masie ciała) i zacznij od spacerów tyle ile dasz radę. Z czasem zwiększaj tempo chodu, aż dojdziesz do żwawego marszu. Jak przestaniesz się męczyć bardzo i zrzucisz kilka kilogramów zacznij przeplatać trucht z marszem. Powodzenia :)
        • nn33 Re: Bieganie a nadwaga 13.09.14, 03:38
          Witam , też mam nadwagę - przy 186cm warze 108 kg i od niedawna próbuję biegać. Piszecie o stawach więc mam pytanie , jak rano wstaję z łóżka lub dłużej posiedzę to bolą mnie stawy w stopach.( nie wiem jak się fachowo nazywają ).Jak rozchodzę to jest ok. Myślicie,że to może być od biegania? Na razie biegam max 20 min. kondycja jeszcze słaba ale może buty niewłaściwe zwykłe adidasy.
          • rosemary84 Re: Bieganie a nadwaga 13.09.14, 08:32
            Wiesz co, moja pierwsza myśl po przeczytaniu ostatnich dwóch słów: "o matko!". Jeśli już próbujesz truchtać z nadwagą to pierwszą podstawową rzeczą powinno być kupno butów do biegania. Najlepiej z mocną amortyzjacją, ale powiedzmy jeśli nie chcesz wydawać na początek dużo kasy to kup choćby najzwyklejsze kalenji z dechatlonu albo w ostateczności lidlowe. Nie biegaj więcej w zwykłych adidasach, bo załatwisz się na dobre... Powodzenia!
            • nn33 Re: Bieganie a nadwaga 13.09.14, 22:34
              Dzięki . A co myślisz na początek o wkładkach żelowych, do butów rzecz jasna.Miałem nawet dziś takie w ręce w biedronce , powinny trochę zamortyzować bieganie . Oczywiście można poszukać w sklepie sportowym.Ale po wypłacie rozejrzę się za odpowiednimi butami.
              • wewerr Re: Bieganie a nadwaga 14.09.14, 18:32
                Aby bezpiecznie rozpocząć to ważniejsze od sprzętu jest odpowiednie podejście: powolne zwiększanie obciążenia, wzmocnienie mięśni wokół newralgicznych stawów nóg, technika biegu pozwalająca zniwelować obciążenie przeniesione na stawy... Na polskabiega były artykuły o rozpoczęciu biegania z nadwagą albo otyłością, znalazłam też jest artykuł plusfitness.pl/szybki-przepis-na-bieganie-z-nadwaga/
                • nn33 Re: Bieganie a nadwaga 14.09.14, 22:56
                  Wielkie dzięki. A jak co to biegam (a raczej prubuję biegać hehe) wyłącznie po lesie,jakoś stawy mniej się męczą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka