Dodaj do ulubionych

USG Stawu kolanowego

11.04.15, 08:17
Dłuzszy już czs biegma troszkę na bieżni oraz po asfalcie, ostatnio zaczęło mnie boleć kolano więc wybrałam się do ortopedy skierował mnie na USG stwu kolanowego, mam już opis i brzmi tak: "zwiękzona ilość płynu w stawie kolanowym prawy, błona maziowa z cechami przerostu w części bocznej zachyłka, cechy zastarzałego powiększenia kaletki przedrzepkowej podskórnej i głębokiej, cechy obecności zmian osteofityczne-degeneracyjnych w przyczepie bliższym więzadła właściwego rzepki w części środkowej przyczepu, nieco zwiększony odczyn tkankowo-płynowy po przyśrodkowej stronie stawu kolanowego przy szparze stawowej, łękotka przyśrodkowa niekształtna w części przedniej i trzonie, łękotka boczna z cechami uszkodzenia w trzonie części tylnej, chrząstka szklista w stawie rzepkowo-udowym z cechami zmian chondromalcyjnych II stopień, na widocznych powierzchniach kłykci udowych: z cechami zmian chondromalcyjnych II stopień, w dole podkolanowym torbiel plynowa, Ciało Hoffa z cechami powiększenia". niestety na kolejna wizyte z wynikami musze czekac mesiac, staram się nie biegać ale czasem nie ukrywam wyladuję na bieżni, mam pytanie czy mam się czego obawiać i czy nie czekac na wizytę za miesiąc i zamówić wizyte prywatna na już. Dodam że kolano nadal boli .
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: USG Stawu kolanowego 11.04.15, 20:33
      nie znam się na tym, ale zapytam o buty.
      w jakich biegasz?
      • izabe-llla Re: USG Stawu kolanowego 12.04.15, 10:42
        Nike Lunarlon Dynamic Support
      • spector1 Re: USG Stawu kolanowego 16.05.15, 12:16
        doral2 napisała:

> nie znam się na tym, ale zapytam o buty.
        > w jakich biegasz?

Jezeli sie nie znasz to nie wykolejaj watku butami na boczny tor.
        Zalozycielka watku bedzie wkrotce kandydatka do wymiany stawu kolanowego.
        Tak sie konczy bezmyslne bieganie, gdy ignoruje sie wolanie kolan o odpoczynek.
        Do stanu kolana przyczynily sie urazy i kontuzje sprzed min 10-15lat.
        Oczywiscie kolana mozna tez zalatwic nie tylko bieganiem.
        Na pocieszenie moge podac, ze polscy chirurdzy maja b.dobrze opanowana technike
        wymiany stawow kolanowych nawet u osob 80lat+.
        Wizyta u ortopedy nic tutaj nie zmieni. Nie daj mu opisu jasnie pana radiologa a zobaczysz
        jak cie potraktuje. Kompetentny ortopeda, przeprowadzi wywiad aby ustalic przyczyny kontuzji kolan, pozniej dokladnie przeprowadzi badania kliniczne , przegladnie zdjecia jezeli takowe dostanie a na wypociny radiologa nawet nie spojrzy.
        Dla dobrego ortopedy wciskanie mu swistka radiologa (gdy ma w reku zdjecia )jest obelga i podwazaniem jego kompetencji.
        Ortopedzi dobrze opanowali technike wymiany stawow lecz podstawowa diagnostyka (badaoni nia kliniczne ) to dla nich czarna magia.
        Nawet w prywatnej klinice zaden ortopeda nie poswieci ci 40min bo brak mu kompetencji w tym temacie lub nie chce tracic czasu (czas to pieniadz).

Doral :uwazaj nie tylko na swoje kolana. Maniactwo biegania moze sie zle skonczyc gdy
        braki w zakresie anatomii, fizjologii tuszuje sie butami i innymi gadzetami.
        Tak czesta zle diagnozowana kontuzja pasma piszczelowo biodrowego prowadzi w przyszlosci
        (20-30l pozniej) do wymiany stawu biodrowego.

Spector

• doral2 Re: USG Stawu kolanowego 16.05.15, 20:00
          spector1 napisał:

"...Doral :uwazaj nie tylko na swoje kolana. Maniactwo biegania moze sie zle skoncz yc gdy
          > braki w zakresie anatomii, fizjologii tuszuje sie butami i innymi gadzetami.
          > Tak czesta zle diagnozowana kontuzja pasma piszczelowo biodrowego prowadzi w przyszlosci (20-30l pozniej) do wymiany stawu biodrowego.
          >
          > Spector.."

z podziekowaniem za uświadomienie mi kompletnego debilizmu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka