Dodaj do ulubionych

coś na szyjce

30.01.11, 23:20
Witam, mój Synek ma 9 miesięcy. Mąż zwrócił mi uwagę na coś na szyjce dziecka. Zwłaszcza gdy mały krzyczy, napina się lub ssie pierś z lewej strony szyjki coś pulsuje - jakby zgrubiona żyła. Trudno to opisać, to zgrubienie rytmicznie uwypukla się i chowa. Nie chcę panikować - być moze jest to coś normalnego jakaś tętnica ... Ale jedno dziecko stracilismy i jesteśmy bardzo na wszystko wyczuleni - reagujemy lękiem ... - czy to normalne ??? Czy udać się do lekarza ???
Obserwuj wątek
    • ezaremba Re: coś na szyjce 31.01.11, 21:10
      U mojej córki też zaobserwowałam coś takiego, czasami wygląda to jak siniak a czasami właśnie się uwypukla. Szczerze mówiąc nawet nie przyszło mi do głowy żeby to sprawdzić. W każdym razie Natalka ma już 17 m-cy i jest zdrowym dzieckiem.
      Ale jeżeli macie się denerwować i odchodzić od zmysłów to zapytanie pediatry napewno nie zaszkodzi.
      • kubamelbor Re: coś na szyjce 03.02.11, 00:30
        Jesteśmy po wizycie u pediatry. Pani dr. najpierw powiedziała, że jest to tętnica szyjna, bo po uciśnięciu się chowa i że jest o.k.
        Pmoo im stwierdzeniu, że wcześniej się tak nie wypuklała ( lub wcześniej nie zwrócilismy na to uwagi ) i pytanie dlaczego tętnica po drugiej stronie szyi jest niewidoczna zaproponowała wykonanie usg tętnicy w celu wykluczenia ew. tętniaka ( tętniczego rozszerzenia tętnicy -nie wiem czy dobrze zapamiętałam ). Usłyszałam również, że nawet jeśli usg wykaże tego tetniaczka to i tak nic się z tym nie robi tylko obserwuje.
        Nie wiem czy mam się martwić czy nie.
        • k.plata-nazar Re: coś na szyjce 15.02.11, 23:10
          ja tez proponuje usg?
          czy pierwsze dziecko mialo schorzenie kardiologiczno- naczyniowe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka