Dodaj do ulubionych

dyschezja?

09.03.11, 20:17
zakładałam już wątek o męczących mojego synka gazach.

W skrócie: mojego synka bardzo męczą gazy w nocy, strasznie się napina, zwija w rogalik, wszelkie oczywiste sposoby typu Espumisan itp., woda koperkowa, przynosiły skutek odwrotny-dziecko męczyło się jeszcze bardziej.

W dzień problem jest dużo mniejszy.

Dziś uzyskałam sugestię, że może być to dyschezja niemowlęca.

Z kupą też jest problem. Syn bardzo przeżywa jej oddanie, napina się, płacze, bardzo denerwuje, a zwykle po kilku minutach, gdy mały "odpuści" kupa wychodzi sama :-) bez właściwie żadnego wysiłku. Stolec jest jak najbardziej prawidłowy (1-2 na dobę).
Zastanawiam się czy dyschezja może stanowić problem także przy oddawaniu gazów. Zauważyłam już dawno, że im bardziej mój syn się napina, tym mniej mu wychodzi oddawanie gazów. Najlepiej to idzie, gdy masuję mu brzuszek i mały jest zrelaksowany (zwykle podczas karmienia). Niestety często muszę także, wyciskać gazy, poprzez dociskanie nóżek do brzuszka. Karmię piersią.

Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • emil.zola Re: dyschezja? 09.03.11, 20:20
      jeszcze dodam, że u nas główny problem to gazy właśnie. Mimo, że mały w nocy tak to przeżywa (a czasem w dzień) to nigdy nie miał wzdętego, twardego brzuszka, co wskazywałoby, że nie są to wzdęcia czy coś podobnego i aż tyle gazów w jelitach nie ma.
      • mamita85 Re: dyschezja? 19.12.15, 13:32
        Czy znaleźliście Państwo rozwiazanie problemu? Mój synek ma bardzo zbliżone objawy, lekarze nic nie radzą.. Dziecko ma juz 5 M-cy i nie widzę poprawy. Czy objawy ustąpiły z wiekiem?
    • k.plata-nazar Re: dyschezja? 12.03.11, 23:22
      W jakim wieku jest dziecko?

Dyschezja niemowlęca – zaburzenie defekacji stwierdzane u niemowląt przed ukończeniem 6 miesiąca życia, należące do zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego, objawiające się występowaniem nagłego krzyku przed oddaniem stolca.

Dyschezja niemowlęca jest umieszczona w najnowszej klasyfikacji zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego zwanej kryteriami rzymskimi III. Zaburzenie rozpoznaje się tylko u niemowląt poniżej 6 miesiąca życia. Do jego rozpoznania wymagane jest jednoczesne wystąpienie 2 kryteriów:

* trwający co najmniej 10 minut wysiłek i płacz, po którym niemowlę oddaje bez problemu miękki stolec
      * brak jakichkolwiek innych zaburzeń zdrowotnych

Płaczowi dziecka może towarzyszyć zaczerwienienie twarzy. Pomiędzy okresami krzyku nie występują żadne objawy.

Za przyczynę dyschezji niemowlęcej uważa się zaburzenie koordynacji mięśni brzucha, która u niemowląt z dyschezją ulega wykształceniu w późniejszym wieku. Zaburzony jest proces zwiększania ciśnienia w jamie brzusznej przez mięśnie brzucha (tzw. tłocznia brzuszna) z jednoczesnym rozluźnieniem mięśni przepony miednicy, co normalnie ułatwia oddanie stolca.

W tym zaburzeniu czynnościowym nie stosuje się leczenia, ponieważ niemowlę uczy się stopniowo koordynować pracę mięśni brzucha i miednicy, i do ukończenia 6 miesiąca życia dyschezja niemowlęca ustępuje samoistnie. Nie zaleca się stosowania lewatyw i czopków doodbytniczych.
      • emil.zola Re: dyschezja? 13.03.11, 11:13
        synek ma 3.5 miesiąca

ja czytałam tę definicję dyschezji. Objawy może nie są tak dokładne, tj. synek nie płacze min. 10-20 minut, ale napina się, popłakuje, czasem faktycznie dość mocno płacze. Czasem trwa to i pół godziny. Jednak nie zawsze po tym oddaje stolec czy puszcza bąka.

Niemniej ja nie przypominam sobie, żeby (poza okresem noworodkowym, kiedy stolce były przy każdym posiłku), syn zrobił kupę bez popłakiwania i napinania Tylko raz zdarzyło mi się, że syn nie zrobił choć jednej kupy dziennie. Nigdy kupa nie odbiegała wyglądem od normy.

Zastanawiam się czy dyschzja może być przyczyną trudności w oddawaniu gazów.
        • k.plata-nazar Re: dyschezja? 14.03.11, 12:30
          a jak dziecko przybiera na wadze?- jest to miara dobrostanu dziecka; czy ma Pani mozliwosc wizyty u gastroenterologa? w dalsze diagnostyce: usg jamy brzusznej, ew. badanie kontrastowe przewodu pokarmowego
          • emil.zola Re: dyschezja? 14.03.11, 21:16
            pierwsza kontrola wagi była niezadowalająca - dziecko przybrało na wadze przez 3 tyg. 200 g, jednak następny wynik był OK- blisko 1000g w ciągu miesiąca. Teraz wizytę mamy za kilka dni, wtedy okaże się, jak mały przybiera na wadze.

Poszukam specjalisty w moim mieście. Dziękuje bardzo za pomoc.

ps. w innym poście napisała mi Pani o probiotykach. Od kilku dni podaję Dicoflor30, ale pewnie za wcześnie na efekty.
            • k.plata-nazar Re: dyschezja? 14.03.11, 21:41
              to bardzo dobry wybór, prosze chwile cierpliwosci- kilka dni
        • Gość: mona Re: dyschezja? IP: *.cable.smsnet.pl 05.05.11, 16:06
          mam ten sam problem. Czy ten probiotyk pomogl?
          • emil.zola Re: dyschezja? 30.05.11, 22:10
            hej, witaj

Niestety u nas nic nie pomogło. Wydaje mi się, że to jednak nie dyschezja, ale nadal nie wiem co. Syn ma już 6 miesięcy i nadal zachowuje się tak, jak opisałam powyżej.

Probiotyki podaję nadal.
            • kaetchen Re: dyschezja? 20.06.11, 17:44
              Może odstawić probiotyki? Bo nadmiar też nie jest dobry.
              A co do problemów z oddawaniem kupki - u nas sytuacja jest analogiczna, ale ja z tego nie robię problemów:) Po prostu swoje musi wystękać i tyle;) Czasem jest gorzej, czasem lepiej.. kwestia, co zje.
              • k.plata-nazar Re: dyschezja? 24.06.11, 10:14
                probiotyki mozna pdawac 6 mies nawet; czasem warto pozmieniac- poprobowac rozne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka