Dodaj do ulubionych

Błasik-bezposrednim sprawcą katastrofy smoleńskiej

24.10.13, 08:58
Gdyby nie oszukał prezydenta meldując mu gotowość samolotu i załogi do lotu (co nie było zgodne z prawdą ) to samolot by nie wystartował i do katastrofy by nie doszło-to pewnik!!!
Dlaczego nikt nie bada tego watku, przecież to oczywista oczywistość, ze piloci nie mieli ważnych badań i uprawnień, a zatem Błasik meldując prezydentowi KŁAMAŁ, pozostaje pytanie świadomie, czy nieświadomie, ale to wobec jego winy nie ma żadnego znaczenia, bo to on bezpośrednio odpowiadał za burdel w 36 spec pułku, który mu podlegał!
Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych Ja z kolei pytam się dlaczego 24.10.13, 09:01
      zespół Macierewicza do tej pory nie przesłuchał Jarosława Kaczyńskiego, który był chyba ostatnią osobą rozmawiającą z jedną z ofiar niedługo przed katastrofą więc mógłby rzucić jakieś światło na sprawę zamachu. Jeśli zespół Macierewicza dąży do prawdy to powinien przesłuchać tego świadka.
      • zapijaczony_ryj Re: Ja z kolei pytam się dlaczego 24.10.13, 09:15
        obraza.uczuc.religijnych napisał:

> zespół Macierewicza do tej pory nie przesłuchał Jarosława Kaczyńskiego, który b
        > ył chyba ostatnią osobą rozmawiającą z jedną z ofiar niedługo przed katastrofą
        > więc mógłby rzucić jakieś światło na sprawę zamachu. Jeśli zespół Macierewicza
        > dąży do prawdy to powinien przesłuchać tego świadka.

Ja myślę, ze prędzej , czy później te obie sprawy wypłyną jako podstawoeo przyczyny katastrofy smoleńskiej,
        Jednak o ile kłamstwo Błasika jest w 100% winne katastrofie, o tyle sprawa ostatniej rozmowy braci mogła tylko pomóc.
        • obraza.uczuc.religijnych Mnie po prostu dziwi ta zwłoka 24.10.13, 09:21
          zespół Matierewicza dąży ponoć do prawdy a tutaj brak przesłuchania jednego z ważnych świadków, który w czasie rozmowy mógł usłyszeć jakieś rzeczy potwierdzające eksplozję.
          • zapijaczony_ryj Re: Mnie po prostu dziwi ta zwłoka 24.10.13, 09:24

> zespół Matierewicza dąży ponoć do prawdy a tutaj brak przesłuchania jednego z w
            > ażnych świadków, który w czasie rozmowy mógł usłyszeć jakieś rzeczy potwierdzaj
            > ące eksplozję.

Sądzisz, ze idiota, który myli kostkę Rubika z e słuchawka HF jest w stanie odróżnić wybuch od piardnięcia?
            ja wątpię.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Mnie po prostu dziwi ta zwłoka 24.10.13, 09:35
              Niemniej to ważny świadek obudzony tylko po to, żeby usłyszeć że może sobie dalej pospać.
      • gtxl Re: Ja z kolei pytam się dlaczego 24.10.13, 09:35
        Prezes Prawa i Sprawiedliwości złożył zeznania w sprawie smoleńskiej katastrofy, w której zginął m.in. prezydent Lech Kaczyński. W wojskowej prokuraturze Jarosław Kaczyński był przesłuchiwany w charakterze świadka. Przesłuchanie dotyczyło m.in. jego rozmowy telefonicznej z bratem Lechem Kaczyńskim w czasie lotu; z zeznań wynika, że nie dotyczyła ona warunków lotu ani kwestii lądowania – poinformowała Naczelna Prokuratura Wojskowa.

www.tvp.info/informacje/polska/jkaczynski-o-ostatniej-rozmowie-z-bratem/2228838
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Ja z kolei pytam się dlaczego 24.10.13, 09:38
          Rysiu, ja się pytam dlaczego Jarosław Kaczyński nie zeznawał przed zespołem Matierewicza dążącym ponoć do prawdy. To ważny świadek przecież jest.
          • zapijaczony_ryj Re: Ja z kolei pytam się dlaczego 27.10.13, 10:43

> Rysiu, ja się pytam dlaczego Jarosław Kaczyński nie zeznawał przed zespołem Mat
            > ierewicza dążącym ponoć do prawdy. To ważny świadek przecież jest.

To oszust z zasadami bez żadnych zasad
        • zapijaczony_ryj JaroZbaw sam mówił, ze z tego telefonu brat do 24.10.13, 16:25
          gtxl napisał:

> Prezes Prawa i Sprawiedliwości złożył zeznania w sprawie smoleńskiej katastrofy
          > , w której zginął m.in. prezydent Lech Kaczyński. W wojskowej prokuraturze Jaro
          > sław Kaczyński był przesłuchiwany w charakterze świadka. Przesłuchanie dotyczył
          > o m.in. jego rozmowy telefonicznej z bratem Lechem Kaczyńskim w czasie lotu; z
          > zeznań wynika, że nie dotyczyła ona warunków lotu ani kwestii lądowania –
          > poinformowała Naczelna Prokuratura Wojskowa.

dzwonił sporadycznie,znaczy jak np. były kłopoty z ladowaniem...czym zaprzeczył swoim zeznaniom w prokuraturze!
          >
          > www.tvp.info/informacje/polska/jkaczynski-o-ostatniej-rozmowie-z-bratem/2228838
    • erte2 Re: Błasik-bezposrednim sprawcą katastrofy smoleń 24.10.13, 10:06
      Tak się kończy uleganie fochom. Błasik powinien zostać zdymisjonowany NATYCHMIAST po katastrofie Casy, a w podległych mu Siłach Latających należało zarządzić skrupulatny audyt. Niestety, Klich i Tusk ulegli naciskom protestującego Lecha Kaczyńskiego (paradoksalnie - to on zapłacił za to najwyższą cenę).
      Ale o ile niezymisjonowanie Klicha po Casie można wytłumaczyć tym że dopiero co obiął resort, o tyle po Smoleńsku Klicha trzeba było zdymisjonować - za totalny burdel w specpułku, za brak kontroli nad Siłami Latającymi. Utrzymywanie go na stanowisku jest niezrozumiałe.
      • deoand Re: Błasik-bezposrednim sprawcą katastrofy smoleń 24.10.13, 10:23
        Niestety generał Błasik jest moralnie odpowiedzialny za katastrofe Tu 154 choc oczywiście nie on był jej bezpośrednim sprawcą . Pierwszy aspekt to meldunek o gotowosci załogi - jak widać nie była gotowa -ale niech mu tam - przecie Protasiuk pilotował Tutke choc głownie jako II pilot . badania - no niech im będzie ale ...
        Przecież to oczywiste , że w cięzkich warunkach załoga musiała poprosic i zawiadomić swojego najwyższego przełozonego czyli gen . Błasika - to oczywiste jak słońce -w byle gó...anym zakładzie jak cos się dzieje to istnieje obowiązek powiadomienia dyrektora choc on na niczym akurat znac sie nie musi .
        A tu mgła - lądowac nie ladować - to oczywiste , że Błasik wszedł do kokpitu -jakby nie wszedł to było by to świństwo kosmiczne ale wszedł i niestety do gen. Błasika należało powiedzenie - nie koledzy odchodźcie na drugi krąg a Błasik usiłował razem z załogą wypatrzyc ziemie ... i wypatrzyli ale za późno ....
        • deoand Re: Błasik-bezposrednim sprawcą katastrofy smoleń 24.10.13, 10:35
          Co do katastrofy Cassy to bez przesady z wina Błasika . Wracali z konferencji w warszawie na temat bezpieczeństwa lotów -sama wierchuszka lotnictwa i normalne pilotował jakis tam pilot z Krakowa ale niestety pewno w Mierosławcu nie był i nie umiał podejśc do ladowania - lotnisko teraz szumnie nazwane bazą jest wśród lasów . Trzy razy pochodzili i dupa - pilot nie czuł sie na siłach a za czwartm razem podeszli i kaput rozbili sie sprawnym samolotem . Pytanie podstawowe - kto usiadł za sterami - Cassa to znowu nie taki wielki samolot i chyba za bardzo jego pilotowanie nie rózni sie od pilotowania mysliwca ??? Nie wiem ale na pokładzie był generał Andrzejewski wyjatkowy kozak i dowódcy owej bazy w Mierosławcu - Pilot z Krakowa bał sie lądowac to co albo wysokie szychy wydały mu rozkaz albo , którys sam siadł za stery i efekt wiadomy ... Gdzie tu akurat wina Błasika - bądźmy obiektywni ...

ale Smoleński to juz ewidentna moralna odpowiedzialnośc generała Błasika pominawszy nawet te 0,6 alkoholu - miał prawo - w końcu jechał jako turysta a nie do pracy - choc jak to jest ??
          • dystans4 Re: Błasik-bezposrednim sprawcą katastrofy smoleń 24.10.13, 10:44
            Po pierwsze, także formalnie nie jechał jako turysta, ale miał ten czas zaliczany do otrzymania (nie pamiętam, jakiego) stażu do czegoś tam w NATO. Po drugie, gdyby nawet jechał/leciał jako turysta, zgodnie z całą naszą wiedzą, przejął dowodzenie i już nie jako turysta sprawował je.
            --
            buldog.
            • zapijaczony_ryj Re: Błasik-bezposrednim sprawcą katastrofy smoleń 03.11.13, 11:31
              dystans4 napisał:

> Po pierwsze, także formalnie nie jechał jako turysta, ale miał ten czas zalicza
              > ny do otrzymania (nie pamiętam, jakiego) stażu do czegoś tam w NATO. Po drugie,
              > gdyby nawet jechał/leciał jako turysta, zgodnie z całą naszą wiedzą, przejął d
              > owodzenie i już nie jako turysta sprawował je.
              > --
              > buldog.

Fakt jest, ze to on okłamał prezydenta!
      • remik.bz Totalny bałagan organizacyjny 24.10.13, 10:52
        erte2 napisał:

> Tak się kończy uleganie fochom. Błasik powinien zostać zdymisjonowany NATYCHMIA
        > ST po katastrofie Casy, a w podległych mu Siłach Latających należało zarządzić
        > skrupulatny audyt. Niestety, Klich i Tusk ulegli naciskom protestującego Lecha
        > Kaczyńskiego (paradoksalnie - to on zapłacił za to najwyższą cenę).

Sprawa ma aspekt szerszy niz tylko Siły Latające. Ja zawsze powtarzam i będę to robił z uporem maniaka, ze do katastrofy doszło z winy naszego polskiego bałaganu organizacyjnego, tumiwisizmu, braku kompetencji , filozofi "jakos to bedzie", obawy przed podpadnieciem komuś.
        Dziadostwo w Siłach latających to sprawa oczywista. Ale i potężny bałagan organizacyjny był w Kancelarii Prezydenta no i w odpowiedzialnych ministerstwach (MON, MSZ, MSWiA). Wielka wine ponosi też Kancelaria Premiera , która z mocy prawa winna być koordynatorem całej sprawy.
        Dlatego też największe pretensje na dzień dzisiejszy mam do rządu , że nie stara się wyciągnąć wniosków z tej katastrofy, nie ma żadnych działań naprawczych, aby sytuacja sie nie powtórzyła. Może i te działania są , ale "po cichu" , aby nie wyszło na jaw , ze nie tylko Kancelaria Prezydenta była winna w tej sprawie.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Totalny bałagan organizacyjny 24.10.13, 11:03
          Na mocy jakiego prawa kancelaria premiera miała być koordynatorem całej sprawy?
          Sytuacja powinna się poprawić po raporcie Millera, który jednak jest w skandaliczny sposób lekceważony przez środowiska okołozamochowe skupione wokół Antona Matierevicha.
          • zapijaczony_ryj Re: Totalny bałagan organizacyjny 07.11.13, 14:06

> Na mocy jakiego prawa kancelaria premiera miała być koordynatorem całej sprawy?
            > Sytuacja powinna się poprawić po raporcie Millera, który jednak jest w skandali
            > czny sposób lekceważony przez środowiska okołozamochowe skupione wokół Antona M
            > atierevicha.

Błasik powinien wylecieć po katastrofie Casy!
        • mietowe_loczki Re: Totalny bałagan organizacyjny 24.10.13, 11:09
          > Sprawa ma aspekt szerszy niz tylko Siły Latające. Ja zawsze powtarzam i będę to
          > robił z uporem maniaka, ze do katastrofy doszło z winy naszego polskiego bałag
          > anu organizacyjnego, tumiwisizmu, braku kompetencji , filozofi "jakos to bedzie
          > ", obawy przed podpadnieciem komuś.

A ja zawsze będę powtarzać z uporem maniaka, że do katastrofy doszło z winy naszego polskiego bałaganu organizacyjnego, tumiwisizmu, braku kompetencji, filozofii "jakoś to będzie" i obawy przed podpadnięciem komuś w Siłach Powietrznych.

Ale i potężny bałagan organ
          > izacyjny był w Kancelarii Prezydenta no i w odpowiedzialnych ministerstwach (MO
          > N, MSZ, MSWiA). Wielka wine ponosi też Kancelaria Premiera , która z mocy prawa
          > winna być koordynatorem całej sprawy.

Pali ci się pod nogami, próbujesz rozmyć odpowiedzialność, a chyba rozumiesz, że Kancelaria Premiera nie jest winna tego, że parę osób spóźniło się na lotnisko?

> Dlatego też największe pretensje na dzień dzisiejszy mam do rządu , że nie star
          > a się wyciągnąć wniosków z tej katastrofy, nie ma żadnych działań naprawczych,
          > aby sytuacja sie nie powtórzyła. Może i te działania są , ale "po cichu" , aby
          > nie wyszło na jaw , ze nie tylko Kancelaria Prezydenta była winna w tej sprawi
          > e.

Słuchaj, jeżeli nie wierzysz w zamach, dlaczego nie zabierasz głosu na forum, kiedy pojawiają się te nie wiadomo skąd wzięte teorie ludzi najwyraźniej chorych psychicznie? Jesteś w stanie przymknąć oko na te bzdury, bo rozumujesz, że jeżeli choćby w małym stopniu mogły pomóc w dojściu PiS-u do władzy, jesteś je w stanie przełknąć? Argument o tym, że "ludziom wolno domagać się prawdy", jest już słaby, bo te ostatnie występy Zespołu (Chorobowego) Macierewicza z dochodzeniem do prawdy miały niewiele wspólnego i musisz to widzieć. Dlaczego więc nie zabierasz w tej sprawie głosu?
      • zapijaczony_ryj Klich chciał zdymisjonować Błasika, pałac nie pozw 27.10.13, 08:13
        erte2 napisał:

> Tak się kończy uleganie fochom. Błasik powinien zostać zdymisjonowany NATYCHMIA
        > ST po katastrofie Casy, a w podległych mu Siłach Latających należało zarządzić
        > skrupulatny audyt. Niestety, Klich i Tusk ulegli naciskom protestującego Lecha
        > Kaczyńskiego (paradoksalnie - to on zapłacił za to najwyższą cenę).
        > Ale o ile niezymisjonowanie Klicha po Casie można wytłumaczyć tym że dopiero co
        > obiął resort, o tyle po Smoleńsku Klicha trzeba było zdymisjonować - za totaln
        > y burdel w specpułku, za brak kontroli nad Siłami Latającymi. Utrzymywanie go n
        > a stanowisku jest niezrozumiałe.

olił, a ten co to powiedział tez zginął pod Smoleńskiem
    • kaczy_mozdzek Nie mogę się z tym zgodzić! 24.10.13, 10:47
      Takie postawienie sprawy całkowicie zdejmuje odpowiedzialność z "prezydenta tysiąclecia", jego brata duplikata i całej ich menażerii.
      A to jest niesprawiedliwe!
      :)))
      • zapijaczony_ryj Re: Nie mogę się z tym zgodzić! 28.11.13, 08:37
        kaczy_mozdzek napisał:

> Takie postawienie sprawy całkowicie zdejmuje odpowiedzialność z "prezydenta tys
        > iąclecia", jego brata duplikata i całej ich menażerii.
        > A to jest niesprawiedliwe!
        > :)))
        >
        Ale takie są fakty
    • aw2139 Re: Błasik-bezposrednim sprawcą katastrofy smoleń 13.11.13, 09:02
      Za burdel w armii odpowiadał rząd i jego beznadziejna polityka kadrowa wobec żołnierzy. A ponadto są dowody w postaci pism wysyłanych drogą służbową przez gen. Błasika, które zatrzymywały się u gen. Majewskiego będącego przy Szefie Sztabu Generalnego, który skutecznie blokował wszelkie inicjatywy mające na celu poprawę funkcjonowania sił powietrznych.
      W takiej sytuacji lepiej zalej ryja niż masz wypisywać takie brednie.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Błasik-bezposrednim sprawcą katastrofy smoleń 13.11.13, 09:05
        Dlaczego atakujesz mundur gen. Majewskiego?
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Błasik-bezposrednim sprawcą katastrofy smoleń 13.11.13, 09:12
        No i nie dziwi cię, szalenie obiektywny koleżko z jednostki 2139, że J. Kaczyński nie zeznawał do tej pory przed zespołem Matierewicza? To przecież ważny świadek jest, bo jako ostatni z Polski rozmawiał z ofiarą.
        • zapijaczony_ryj Errata...sprawcą 17.01.14, 18:19

> No i nie dziwi cię, szalenie obiektywny koleżko z jednostki 2139, że J. Kaczyńs
          > ki nie zeznawał do tej pory przed zespołem Matierewicza? To przecież ważny świa
          > dek jest, bo jako ostatni z Polski rozmawiał z ofiarą.
      • zapijaczony_ryj Zraucasz mnie kłamstwo. ze Błasik meldując 29.12.13, 11:34
        aw2139 napisał:

> Za burdel w armii odpowiadał rząd i jego beznadziejna polityka kadrowa wobec żo
        > łnierzy. A ponadto są dowody w postaci pism wysyłanych drogą służbową przez gen
        > . Błasika, które zatrzymywały się u gen. Majewskiego będącego przy Szefie Sztab
        > u Generalnego, który skutecznie blokował wszelkie inicjatywy mające na celu pop
        > rawę funkcjonowania sił powietrznych.
        > W takiej sytuacji lepiej zalej ryja niż masz wypisywać takie brednie.

gotowaość załogi do lotu mówił prawdę?

Jak nie rozumiesz wątku to nie chlej już tyle, albo odstaw to co bierzesz
    • aw2139 Re: Błasik-bezposrednim sprawcą katastrofy smoleń 29.11.13, 10:13
      To są Twoje ustalenia, czy zespołu?
      • 1zzarda Re: Błasik-bezposrednim sprawcą katastrofy smoleń 29.12.13, 20:25
        To fakt
        • warcholski Zdradek -bezposrednim sprawcą katastrofy smoleń 30.12.13, 08:33
          1zzarda napisał(a):

> To fakt ....sam sie przeciez przyznal radek zdradek:
          " mysmy odradzali Prezydentowi lot do Smolenska ....czyli oficjalnie zrobilismy wszystko aby nie dolecial.... ---> za to zdratkowi placa! Z reszta do doopy z taka WSI-a ktora nie wie co sie moze przydazyc Prezydentowi

i to tez jest fakt, ze

do drugiego tupolewa juz ani falszywy rudy, ani komoruski nigdy juz wiecej nie wsiedli, sam komoruski juz na trzy godziny przed katasrofa przygotowal oredzie do Narodu ...to rowniez powszechnie znany fakt, ze Prezydent "niby wolnej Polski od sowieckiej rosji" dumny wasaty posiada "air-force-one"...sam komoruski publicznie powiada iz lata na "drzwiach od stodoly" i zjaeciem jego jest pilnowanie zyrandoli.... to jest FAKT !!!

• zapijaczony_ryj Re: Błasik-bezposrednim sprawcą katastrofy smoleń 06.02.14, 15:55
        aw2139 napisał:

> To są Twoje ustalenia, czy zespołu?

To są fakty!
        • aw2139 Re: Błasik-bezposrednim sprawcą katastrofy smoleń 07.02.14, 07:46
          zapijaczony_ryj napisał:

> To są fakty!

Jeszcze raz zapytam. To są twoje ustalenia, czy zespołu?
          • zapijaczony_ryj Re: Błasik-bezposrednim sprawcą katastrofy smoleń 20.02.14, 10:40
            aw2139 napisał:

> zapijaczony_ryj napisał:
            >
            > > To są fakty!
            >
            > Jeszcze raz zapytam. To są twoje ustalenia, czy zespołu?

moje osobiste wnioski wyciagnięte z faktów
            • zapijaczonyryj Prawda się obroni sama: 21.03.14, 08:26
              wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,General-Blasik-osobiscie-meldowal-prezydentowi-ze-samolot-jest-gotowy-do-lotu,wid,15481685,wiadomosc.html?ticaid=112681
              • aw2139 Re: Prawda się obroni sama: 21.03.14, 08:53
                Fakt, sama się obroni. Już wyszło na jaw, że komisje kłamały co do alkoholu we krwi, jak i rozpoznanego głosu w kokpicie, który w rzeczywistości był głosem II pilota. Teraz podajesz coś, co nie ma zupełnie nic do rzeczy i nie ma w tym zupełnie nic nadzwyczajnego, że to generał pierwszy przyjął taki meldunek od dowódcy załogi i przekazał Prezydentowi gotowość do lotu.
                Idąc dalej, błędnym jest założenie, że załoga nie powinna startować z Warszawy - ponieważ warunki w czasie startu były, tak samo jak były warunki do lądowania na lotniskach zapasowych, a co więcej lotniskiem zapasowym nie jest tylko to lotnisko wpisane w planie lotu, ale każde dostępne pracujące lotnisko cywilne na trasie przelotu w tym lotnisko startu i w odpowiedniej odległości od planowanego lotniska lądowania (odległość ograniczona pozostałością paliwa), a w szczególnych sytuacjach wojskowe!
                Faktycznie prawda sama się broni, w przeciwieństwie do KŁAMSTW KOMISJI i niedouczonych POlaków, którzy sądzą, że jeżeli strona rządowa, lasek tak mówi, to musi być prawda!
                A to g..o prawda!
                • zapijaczony_ryj Jasne macira mówi prawdę 05.04.14, 15:12
                  aw2139 napisał:
                  > Faktycznie prawda sama się broni, w przeciwieństwie do KŁAMSTW KOMISJI i niedou
                  > czonych POlaków, którzy sądzą, że jeżeli strona rządowa, lasek tak mówi, to mus
                  > i być prawda!
                  > A to g..o prawda!
                  tylko którą?
                  O bombie helowej
                  Bombie termomagnetycznej
                  Pzncernej brzozie , której ponoć nie było
                  Wybuch
                  Dwóch wybuchach
                  Albo o tym trzecim wybuchu....bezwybuchowym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka