Dodaj do ulubionych

ból podczas stosunku

IP: 81.219.68.* 28.10.10, 20:52
Witam!
Od 6 miesięcy jestem mężatką mój mąż jest moim pierwszym partnerem seksualnym, niestety stosunki sprawiają mi ból praktycznie wszystkie jedne są tylko trochę mniej bolesne od drugich.Stosowaliśmy już różne pozycje, nawilżające żele i nadal nic nie skutkuje.
Pomocy co może być przyczyną!?!
Obserwuj wątek
    • nomina Re: ból podczas stosunku 29.10.10, 22:52
      Wprawdzie nie jestem seksuologiem, ale pozwolę sobie nadmienić, że przyczyną bólu mogą być m.in. infekcje (nawet bezobjawowe; pamiętaj, że świat infekcji nie kończy się na bakteriach) układu moczowo-płciowego, endometrioza (nie tylko "klasyczna", ale np. pęcherza), a także kompletnie ignorowany przez większość lekarzy problem przewlekłego napięcia mięśni dna miednicy (cpps - chronic pelvic pain syndrome). Nie mylić z osłabieniem mięśni i sławetnym "ćwiczeniem Kegla", bo tu akurat problem jest w drugą stronę.
      • Gość: Ami89 Re: ból podczas stosunku IP: 88.220.140.* 30.10.10, 22:49
        Może wiesz jak leczyć to napięcie mięśniowe?
        W sumie nie wiem niedługo idę do ginekologa i zobaczymy co on powie, ale chciałam wiedzęć coś na ten temat jeszcze z innych źródeł.
    • michal.lew-starowicz Re: ból podczas stosunku 03.11.10, 10:22
      Ból odczuwany podczas stosunku określany jest jako dyspareunia i dotyczy w Polsce około 13% kobiet. Przyczyny mogą być rozmaite: związane z zaburzeniami somatycznymi (stany zapalne i zmiany zanikowe sromu, zmniejszona lubrykacja, choroby przenoszone drogą płciową, uczulenia, wady wrodzone pochwy, guzy, nadżerki, torbiele...) oraz psychologiczne (problemy partnerskie, błędy w sztuce miłosnej, urazy seksualne, zwiększone napięcie mięśni otaczających pochwę związane z lękiem). Metody leczenia są różnorodne. W zależności od stwierdzanych przyczyn obejmują farmakoterapię, psychoterapię oraz leczenie chirurgiczne. Proponuję konsultację u lekarza seksuologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka