05.01.04, 21:56
witam,
jestem tutaj nowa, ale mam nadzieje, ze podzielicie sie ze mna opiniami.
moj m. ma mozliwosc pracy na tampie. powiedzcie, prosze, co to za miasto,
jaka atmosfera, czy jest zycie kulturalne (muzea, wystawy) oraz rozrywkowe
(kafejki, restauracje). czy ktores z was tutaj mieszkaja/byly z wizyta? co
myslicie? dodam, ze mieszkalam przez 8 lat w londynie, pozniej przez 3 lata w
nowym jorku a teraz w malym miasteczku w anglii. tampa spodoba mi sie, jezeli
jest tam atmosfera, cos sie dzieje, mozna dokads wyjsc, sa ciekawe butiki.
jade tam w styczniu na kilka dni, ale chcialabym znac opinie tutaj
mieszkajacych. bardzo prosze o pomoc.
dziekuje z gory
sylwia
dziekuje
Obserwuj wątek
    • minka001 Re: tampa 07.01.04, 19:34
      witaj,
      bylam w tampie w ubiegle wakacje. mi sie bardzo podobalo. nie mozna tampy
      porownywac do NY czy londynu, bo jest calkiem innym miastem. raczej spokojnym
      i mnijeszym. sklepy sa wszystkie:)+bardzo duzo outletow w okolicy.
      cala FL jest bardzo ladna, piekna roslinosc, fajne plaze, ciepla woda, caly
      czas cieplo (ktore trzeba lubic).
      ogolnie atmosferach wiecznych wakacji. gdybym miala taka mozliwosc to chyba
      bym sie zdecydowala, przynajmnije na kilka lat, dopoki by mi sie to nie
      znudzilo..:)
      pozdrawiam
    • marekatlanta71 Re: tampa 07.01.04, 19:58
      Bylem w Tampie i St. Petersburgu dobrych kilka razy. Poza tym mam paru znajomych
      w pracy ktorzy z tych okolic pochodza. Tampy jako miejsca do zycia bardzo nie
      zalecaja. Niebezpieczne miasto. St. Petersburg to co innego, ale tam jest troche
      drozej. Tampa jako miasto jest nieciekawa ale bliskosc pieknych plaz
      (najpieknieksze zachody slonca na Florydzie) przyciaga. Poza tym w Tampie jest
      dosc duza polska immigracja.
    • sylvia6 Re: tampa 09.01.04, 16:38
      dziekuje bardzo za odzew!
    • ola_n Re: tampa 16.01.04, 21:15
      Witaj,
      jestem ciekawa czy odwiedzilas juz Tampe i czy Ci sie spodobala. Ja spedzilam
      kilka miesiecy w tym miescie i teraz juz za baaardzo niedlugo wybieram sie
      tam 'na stale'. Milo by bylo wiedziec, ze bedzie tam jeszcze jakas 'polska
      dusza'...
      Pozdrawiam.
      • sylvia6 Re: tampa 06.02.04, 12:48
        olu,
        bylam i przezylam prawdziwa hustawke emocji - najpierw nie podobalo mi sie
        pozniej tak pozniej nie etc
        ale postanowilismy z mezem ze jednak sprobujemy tam zyc.
        bylismy calkowicie zalezni od przyjaciela ktory tam mieszka a jest to czlowiek
        calkowicie niezorganizowany wiec moge powiedziec ze nie zobaczylam duzo ale...
        niesamowite sa dzielnice mieszkalne - poza tampa jakies 20 min (ale praca
        mojego meza tez jest/bylaby w tamtych okolicach wiec ok) - domy so przeogromne
        i w porownaniu do londynu i ny o 3/4 tansze ale o 3 razy wieksze - wiec to jest
        plus. pogoda cudowna (chociaz w lato bardzo parno ale domy z basenem!!!).
        jedyne co mnie troche zrazilo to fakt ze trzeba wszedzie jezdzic samochodem -
        nie ma corner shops ani kafejek - ale przyroda jest piekna i sa miejsca w lesie
        do jezdzenia na rolkach i roweze (trzeba tam przyjechac samochodem)
        sama tampa byla bardzo pusta (pewnie wszyscy w samochodach:)) ale wyciagnelam
        wszystkich do museum sztuki wspolczesnej i bylo sympatycznie - male ale ciekawe.
        w necie widzialam ze jest mnostwo galeri sztuki wizualnej takze napewno
        ciekawie poza tym jest uniwersytet a wiec musza byc organizowane jakies ciekawe
        imprezy.
        maz ma uslyszec o pracy w ciagu 6-8 miesiecy wiec jezeli mu bedzie odpowiadac
        umowa napewno jedziemy, na kilka lat na bank, natomiast nie jestem pewna czy na
        stale.
        napisz co Ty myslisz o Tampie.
        dzieki
        s
        • dorotka_p Re: tampa 06.02.04, 15:37
          Czesc Olu,
          Jak to milo znalezc bratnia dusze. Ja teraz mieszkam w Londynie. Ale myslimy z
          mezem o przeniesieniu sie na Floryde na pare lat. Wszystko zalezy od tego kiedy
          znajdzie tam prace. Myslelismy o okolicach Orlando. Zgadam sie z Toba, ze domy
          tam sa przepiekne i za 1/5 ceny jaka trzeba by bylo zaplacic w Londynie.
          Myslimy zeby byc na Florydzie kilka lat, bo dzieci chcemy ksztalcic jednak w
          Anglii. Szkoly na Florydzie sa takie sobie a razem z mezem przywiazujemy duza
          wage do wyksztalcenia. Prawdopodobnie bedziemy na Florydzie w marcu, przez
          jakies 3 tyg. Taki rekonesans i szukanie pracy ...to oficjalnie a nieoficjalnie
          to po prostu jedziemy na wakacje !!:)
          pozdrawiam Cie bardzo serdecznie
          Dorotka
          • dorotka_p Re: tampa 06.02.04, 16:00
            Oczywiscie mialo byc , czesc Sylwio ...sorry, ale nielatwo byc mama dwojga
            dzieci....za duzo mam na glowie:)
            • sylvia6 Re: tampa 11.02.04, 13:02
              czesc dorotko!
              gdzie mieszkasz w londynie? ja mieszkalam tam przez 9 lat (ostatnie miejsce
              chiswick) a teraz jestesmy w bournemouth. milego pobytu na florydzie!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka