mka16 06.02.11, 14:32 ktos moze mi przyblizyc na czym mniej wiecej polegaja testy do programu Gifted and Talented? Moj syn ma 5 lat i chcialabym go jakos przygotowac do tego, czego moze sie spodziewac na testach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatamc Re: G&T testing 06.02.11, 16:53 niestety nie pomoge, bo sie na tym nie znam. Ciekawi mnie jednak w jakim kierunku Twoj syn jest utalentowany? Posylasz go na specjalne zajecia itp? Odpowiedz Link
klaudona Re: G&T testing 06.02.11, 18:37 Widzialas te broszure? Na koncu jest przykladowy test. Na kiedy masz wyznaczona date testu? Odpowiedz Link
mka16 Re: G&T testing 06.02.11, 18:42 dzieki, za tydzien w sobote, nie zamierzam go jakos specjalnie do tego przygotowywac, ale troszke mnie wypytuje co to bedzie, wiec chcialabym miec jako takie pojecie. Co do uzdolnien, nie wiem czy to jakies specjalne, ale po to sa testy zeby to sprawdzic. W kazdym razie ma niesamowita pamiec i od roku czyta pieknie po polsku, po angielsku tez niezle sobie radzi, a nikt go tego nie uczyl, tyle tylko, ze bardzo duzo mu czytalam. Odpowiedz Link
zyta2003 Re: G&T testing 06.02.11, 21:45 To milo, ze jednak znalazlas cos pozytywnego ( mozliwosc zapisania dziecka na lepsza edukacje) w miescie NY. Tylko sie nie przeleknij, jesli okaze sie, ze na tym tescie wiekszosc dzieci bedzie z Dalekiej Azji. Odpowiedz Link
robin153 Re: G&T testing 06.02.11, 23:29 Moj syn byl w tym G&T programie - nie pamietam abym go specjalnie przygotowywala do tego testu, ale tez nie przypominam sobie jakis specjalnych korzysci z tego ze zostal zakwalifikowany jako G&T. Wiem ze dostawalismy jakies broszurki z pobliskiego uniewersytetu, ktory organizowal jakies zajecia dla dzieci G&T ale byly bardzo drogie. U nas ( Stan Maryland - Mongomery County) wylapuja jednak dzieci uzdolnione matematycznie i te dzieci uczone sa w przyspieszonym programie, ale nie byl on tylko dla dzieci G&T. Co w Waszym stanie oferuje ten G&T program? Odpowiedz Link
mka16 Re: G&T testing 07.02.11, 00:18 o ile dobrze rozumiem w wielu szkolach sa specjalne klasy i program dla takich dzieci Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: G&T testing 07.02.11, 00:59 Moja corka od początku chodziła na te klasy dla "mądrych" dzieci - w rożnych stanach sie to różnie nazywa. W sumie to chyba jej to sporo pomogło - w tej chwili ma 16 lat i prawie gotowy dyplom AA (poza high school). Te klasy są mniejsze a nauczyciele nadal chcą dzieci cos nauczyć. Wiec warto. Odpowiedz Link
edytkus Re: G&T testing 07.02.11, 02:12 W naszym dystrykcie program G&T zaczyna sie dopiero od piatej klasy. Program nauczania w klasach G&T jest taki sam jak w pozostalych plus kilka nadprogramowych (ale nieobowiazkowych) zajec z jezyka czy matematyki (w zaleznosci od profilu, a te sa chyba cztery). Glownie chodzi o to zeby zdolne (czyt. pilne) dzieci uczyly sie razem, stwarzajac stosunkowo wyzszy poziom poprzez wlasne ambicje. Z moich obserwacji wynika ze wiekszosc dzieci w programie ma zycie gesto uslane zajeciami pozalekcyjnymi. Moja corka chodzi do szkoly, ktora jako jedyna w miescie oferuje program G&T, w przyszlym roku tez bedzie zdawac egzamin (przy przyjmowaniu sa tez brane pod uwage inne czynniki) - jest bdb z matematyki, ale biorac pod uwage wysoka liczbe kandydatow i bardzo ograniczona liczbe miejsc nie mam wielkich oczekiwan. Wbrew temu co sugeruje Zyta w programie prawie nie ma Azjatow, praktycznie nie ma zadnych Afro-Amerykaninow ani Latynosow, za to jest np. duzo dzieci muzulmanskich egipskiego pochodzenia. Odpowiedz Link
godiva1 Re: G&T testing 07.02.11, 19:46 W naszym dystrykcie zaczelo sie od drugiej klasy, dzieci byly chyba nominowane przez nauczycieli, moja 9 latka jest w takiej klasie, mam wrazenie ze robia dokladnie to samo co w normalnej klasie, tylko maja wiecej "projektow" do domu. Tyle, ze klasy sa rzeczywiscie o pare osob mniejsze i nie ma w nich najgorszym rozrabiakow. Odpowiedz Link
klaudona Re: G&T testing 08.02.11, 17:29 Nawet w tym gide radza, aby zrobic probne zadania z dzieckiem, aby mialo pojecie o co chodzi. Sa publikacje przygotowujace dzieci do egzaminu i szkolki ktore fortune zbiaja w tym biznesie i w tym jest problem, bo test ma za zadanie wylowienie naprawde uzdolnionych dzieci a nie tych, ktore rodzice najlepiej przygotowali. Szykuja sie zmiany w egzaminie, ktore maja wejsc w zycie za rok albo dwa. W klasach jest wiecej dziewczynek niz chlopcow oraz wiecej bialych i Azjatow niz innych ras. Widac to dokladnie w ilosci szkol oferujacych clasy G&T. Na Flushing/Bayside jest ich od groma a na Bronxie niewiele. W NYC G&T zaczyna sie od K czyli egzaminuje sie 4-5 letnie dzieci. Przeprowadzane sa tez egzaminy do wyzszych klas ale podobno trudniej sie dostac. Prawdopodobnie ze wzgledu na brak miejsc. Odpowiedz Link
mka16 Re: G&T testing 08.02.11, 17:51 tak, dzieki, wlasnie dlatego pytalam, zeby Mateusz mial pojecie z jakiego typu pytaniami sie zetknie, zrobilismy wczoraj caly test mlody zaznaczal rozwiazania nim skonczylam czytac pytanie, ale i tak troche sie martwie, bo on nie jest calkowicie dwujezyczny i niektorych sformulowan po angielsku moze nie zalapac, chociaz zdarzylo sie to tylko przy jednym pytaniu, wiec moze nie bedzie tak zle Odpowiedz Link
marcysiaw1 Re: G&T testing 09.02.11, 04:04 jesli chcesz moge podeslac Ci kopie na email testow bo takowe dostal moj syn w szkole. Moje dziecko bedzie zdawac 17 luetgo (sugestia nauczycielki nie moja wlasna) chociaz i tak nie planuje go posylac do Kindergarten (musialby jezdzic school busem a fajna skzole mamy pod nosem), moge podeslac ale najwczesniej w weekend Odpowiedz Link
klaudona Re: G&T testing 09.02.11, 04:18 Marcysia, mozesz podelac? Przyda sie za rok. Dzieki :-) Odpowiedz Link
mka16 Re: G&T testing 09.02.11, 15:29 marcysiaw1 napisała: bardzo chetnie, tyle ze my test mamy juz w sobote, chyba ze dalabys rade w piatek > jesli chcesz moge podeslac Ci kopie na email testow bo takowe dostal moj syn w > szkole. Moje dziecko bedzie zdawac 17 luetgo (sugestia nauczycielki nie moja wl > asna) chociaz i tak nie planuje go posylac do Kindergarten (musialby jezdzic sc > hool busem a fajna skzole mamy pod nosem), moge podeslac ale najwczesniej w wee > kend Odpowiedz Link
marcysiaw1 Beatka 09.02.11, 04:09 moze nie chodzi konkretnie o to, ze dziecko jest wybitnie uzdolnione ale na przykladzie Filipa powiem tak: moj syn jest najstarszy w klasie bo ze stycznia. Przyswaja znacznie wiecej materialu w tym samym czasie co i inne dzieci. Po 2 m-cach w Pre-K zaczal marudzic, ze nie chce do szkoly bo tam sie nudzi. Dla mnie oczywiscie jest najmadrzejszy ale postanowilam spytac pani, ktora potwierdzila to, iz naprawde sie nudzi, potrafi pisac ze sluchu wyrazy, spelowac je, zna alfabet, liczy do 20 po polsku i angielsku itp., itd. Znam dzieci w jego wieku i widze znaczna roznice ale nie chce tez zabierac mu dziecinstwa tym, ze zagonie go do ksiazek na caly dzien. Zda G&T test to zda, nie zda jeszcze lepiej. Czasem lepiej jest dac dziecku zajecie jak ma sie nudzic i gapic sie w TV lub grac w Nintendo. Homework odrabia w 10 minut i po sprawie a ja niestety nie potrafie mu tak bardzo zorganizowac czasu jakby tego ode mnie wymagal. Odpowiedz Link
beatamc Re: Beatka 09.02.11, 18:55 no wiec to sa zdolnosci typowo szkolne. Moja uczyc sie nie lubi (albo raczej ja jej) :) Zobaczymy jak pojdzie do pK. Narzie tylko sie przebiera milon x dziennie, maluje, rysuje (to jej bdb wychodzi, ale to jest oczywscie matki zdanie, wiec niemiarodajne. To do tego G&T raczej sie nie przyda, z tego co zrozumialam?., tanczy, gada non stop, liczyc? chyba umie po polsku, bo ang. chyba nie. Chyba , ze ja Dora nauczyla? ;). Odpowiedz Link