jaga_nj 08.02.11, 02:47 Dostalam pod choinke. Niby fajny...no bo jest fajny, ale zdecydowanie wole ksiazke , jej zapach. Z drugiej strony mozna dana ksiazke miec od razu no i cholernie wygodne do noszenia w torebce. Macie, uzywacie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytkus Re: The nook 08.02.11, 06:43 Co to jest, jakis reader elektroniczny? Jesli tak to tez wole ksiazke, chociaz readers na pewno maja swoje zalety. Njalepszy zdaje sie jest kindle. Ja mam w swojej kolekcji ksiazki w skorzanych oprawach, recznie skladane, ze zloceniami, z autografami autorow - zaden reader ich nie zastapi! Ale na pewno przydalby sie np. w podrozy albo na plazy. Odpowiedz Link
edytais Re: The nook 08.02.11, 09:38 Ja wole ksiazke. Przez jakis czas myslalam o kupnie nook dla dzieci (glownie Emily).... Fajnie jest zwiekszyc miejsce na polkach i miec to w malym pudeleczku ;) ale z drugiej strony to ja kupuje duzo ksiazek uzywanych, szczegolnie jak mi trzeba do nauki domowej. Jakbym wszystko nowe kupila to bym z torbami poszla. Ja chcialam dla Emily bo ona lubi teraz czytac, ale trudno mi znalezc ksiazki dla niej. Wyrosla z ksiazek z duzym drukiem, ale taki jej potrzebny. Ksiazki na jej poziomie czytania i inteligencji :) maja za maly druk na jej mozliwosci sledzenia tekstu. Wzrok ma dobry bo co roku sprawdzany, ale ma problemy z drukiem mniejszym. Nookiem mozna zmienic wielkosc trzcionki, ale my mamy cala mase swietnych ksiazek, ktore Nicole uwielbia czytac.... Emily tez jak ja jej czytam i szkoda mi kupowac wszystko od nowa skoro juz kase na ksiazki wydalam :( Odpowiedz Link
klaudona Re: The nook 08.02.11, 14:59 Dlaczego tylko o nook pytasz? Od ponad dwoch miesiecy czekam na Sony Reader Daily Edition. i nie moge sie doczekac. Wszedzie, gdzie jest atrakcyjna cena jest na back order. Wlasnie skonczylam Jury Duty podczas ktorego glownie czytalam i ze zdziwieniem zauwazylam, ze srednia wieku osob uzywajacych byl ok 50-ki. Mlodzi bawili sie smartphonami albo miniaturowymi komuterami (w szadzie jest wifi) albo iPodami czy iPadami. Gdzies niedawno czytalam, ze sprzedaz eBooks dla mlodziezy znacznie wzrasta, bo w koncu mlodziez zaczyna zauwazac eReaders. Artykul potwierdzal po prostu moje spostrzezenia. Edytkus: dlaczego piszesz, ze Kindle jest najlepszy? Ja go od razu wykluczylam, bo malo formatow odtwarza np ksiazek z biblioteki nie da sie czytac. Odpowiedz Link
edytkus Re: The nook 08.02.11, 15:24 klaudona napisała: > Edytkus: dlaczego piszesz, ze Kindle jest najlepszy? Ja go od razu wykluczylam, > bo malo formatow odtwarza np ksiazek z biblioteki nie da sie czytac. a tak mi sie o uszy obilo. ebook-reader-review.toptenreviews.com/ www.usatoday.com/tech/columnist/edwardbaig/2010-09-02-baig02_ST_N.htm Na Sony uwazaj, ja mam GPS tej firmy (dawno nie uzywany), ktory ma swietne opinie w internecie a jest tragiczny, teraz wiem ze ludzie pisali dobre reviews z sarkazmem. Sama na Netflix wypozyczylam kiedys najgorszy film wszechczasow, ktory mial piec gwiazdek u kazdego recenzenta, potem tez dalam mu tyle piszac ze to najlepszy film jaki kiedyklowiek stworzono ;) Oczywiscie w przypadku ereader'a moze byc calkiem inaczej. www.product-reviews.net/2011/02/08/forget-nook-vs-kindle-meet-asdas-best-ereader/ Osobiscie kupilabym iPad, wiecej mozliwosci. Ciekawe kiedy nadejda czasy gdy dzieci zamiast papierowych ksiazek beda nosic do szkoly elektroniczne devices. Moja corka przynosi do domu plecak ktory z podrecznikami nierzadko wazy 20 funtow. Odpowiedz Link
klaudona Sony Reader Daily Edition 11.02.11, 04:55 Wlasnie go dostalam i bardzo mi sie podoba. 3G to fajna sprawa przy siaganiu ksiazek, fajny ekran na dotyk, cieniutki i leciutki. Oczy sie nie mecza a to pewnie dlatego, ze akran nie swieci. I mozna tez robic notaki ale to chyba troche bardziej klopotliwe niz w normalnej ksiazce. Z drugie strony pewnie latwiej je znalesc. Slownik wbudowany i wystrczy pacnac palcem na slowo, aby dostac jego definicje. Jutro wyprobuje wifi i szperanie po internecie. Ogolnie, mysle ze szybko sie przyzwyczaje tylko musze go dobrze chowac przed dziecmi. Odpowiedz Link
damiri Re: Sony Reader Daily Edition 11.02.11, 16:38 tak sie tym zachwycacie, ze zaczyna mnie ogarniac chec zakupu :) Mimo, ze nadal nie czuje potrzeby :) Tylko sie boje, ze wtedy bede wydawac podwojnie: na ksiazke w wersji ebooka i na papierowa, ktora sobie bede mogla postawic na polce, podziwiac okladke i powachac kartki :))))) Odpowiedz Link
klaudona Re: Sony Reader Daily Edition 11.02.11, 18:07 Wiem, ze monotematyczna i pewnie nudna jestem, ale zakochalam sie w moim ereader :-) Odkrylam jeszcze, ze mozna robic odreczne notatki, zaznaczac tekst (highlights) i sluchac muzyki. Zdecydowanie lepiej wypada niz konkurencja :-) Tutaj porownanie trzech najwazniejszych firm Odpowiedz Link
mazurka313 Re: The nook 31.12.12, 23:52 klaudona mozesz podac jaki erader masz, znaczy model itp itd Odpowiedz Link
damiri Re: The nook 08.02.11, 17:14 Nie mam zadnego readera i nie planuje zakupu. Widze duzo ludzi z niego korzystajacych u mnie w autobusie (1.5 godz w jedna strone) i przyznam, ze na pewno jest wygodniejszy niz ciaganie ze soba cegly, ktora ja w tym momencie czytam. Niektore sa nawet ladne (chyba nie kindle, jakis nowy, czarny widzialam u sasiada autobusowego niedawno), ale mimo wszystko wole ksiazki. Lubie zapach ksiazek, obracanie stron.... Na pewno bym sie przyzwyczaila do czytania w readerze, bo poza wygodnym rozmiarem ma jeszcze pare zalet ale nie czuje potrzeby. No i ja lubie miec ksiazki na polce. W ogole ja mam troche odchyl jesli chodzi o ksiazki - zagryzlabym gdyby mi ktos ksiazke zniszczyl i dlatego nie porzyczam nikomu. Strasznie jestem zaborcza a jak tu byc zaborcza wobec zer i jedynek na karcie pamieci )))) Odpowiedz Link
monie_pl Kindle i Nook 09.02.11, 06:41 Osobiście dostałam Kindle na gwiazdkę i zaczęłam czytać. Jest fajny i wygodny. Anglojęzyczne książki będę czytać na nim. Znalazłam polskojęyczne e-booki, np. "Śmierć czeskiego psa". Mogę polecić jeśli chodzi o wagę i odblaskowość w słońcu - właśnie sprawdziłam na plaży na FL.Mankamentem jest niemożność załadowania e-booków z biblioteki. Nook - używany przez moją koleżankę z pracy i BARDZO sobie chwal. Teraz oszczędza na kolorego nooka, żeby móc czasopisma łądować. Nook w przeciwieństwie do Kindle pozwala ładować e-booki z biblioteki. Ciekawostki o e-readerach: - możliwość regulowania wielkości liter, więc osoby ze słabym wzrokiem i starsze lubią tę funkcję - podręczniki w formie e-booków się rozprzestrzeniają, więc jest to możliwość zaoszczędzenia także - dużo jest darmowych e-booków Ja też lubię trzymać książkę w ręku, ale i ta elektroniczna jest ciekawa. Pozdrawiam Monia Odpowiedz Link
godiva1 Re: The nook 09.02.11, 15:05 ja tez wole zwykle ksiazki i troche mnie przeraza przyszlosc w ktorej nie ma bibliotek i w domu nie ma gory polek zawalonych ksiazkami. Ja mam do eReaders zastrzezenia natury technicznej - nie mozna sie z nimi moczyc w wannie albo na basenie, nie mozna pisac komentarzy na marginesach, jak sie zgubi to ustrojstwo to koniec (ja jestem z tych co potrafia wszystko zgubic). Ale chyba najbardziej mi szkoda bibliotek. Odpowiedz Link
klaudona Re: The nook 09.02.11, 16:19 Papierowe ksiazki nie umra. Jak sama piszesz, sa okolicznosci, kiedy papierowe ksiazki sa niezastompione. Kiedys wrozlono, ze radio i plyty winilowe umra, a jednak tak sie nie stalo. Piszesz komentarze na marginesach? Olaboga! Odpowiedz Link
zyta2003 Re: The nook 09.02.11, 16:47 Klaudono, mlodziez bawi sie innymi zabawkami elektronicznymi a nie e-readerami, bo po prostu nie czyta. Ani papierowo, ani elektronicznie. Oczywiscie uogolniam, ale taka jest tendencja, nie tylko w Ameryce. Wlasnie, bibliotek z papierowymi ksiazkami zal, polek z ksiazkami zal, samych ksiazek zal. Papierowa ksiazka nie to tylko litery, ale nawet bez obrazkow daje mnostwo wrazen estetycZnych , ktorych nie bardzo mozna wydusic z ekraniku. Wszystkie niedogodnosci e-booku, o ktorych wspominacie znikna, to wtedy juz nikt nie bedzie czytal papieru? Ciekawe jak sie rozwinie ta rywalizacja? Odpowiedz Link
klaudona darmowe eBooks 09.02.11, 18:43 Znacie strony skad mozna sciagnac darmowe eBooks? Podobno takie sa. Odpowiedz Link
wespuczi Re: darmowe eBooks 10.02.11, 01:55 www.gutenberg.org/wiki/Main_Page ja lubie ksiazki bardzo - ale kocham moje kindle :) ale ja jestem niepoprawna futurystka i zawsze mi bylo niewygodnie z ksiazka i lamalam je i kartki zaginalam... nie wiem skad te histeryczne posty ale biblioteki nie znikna, moze beda muzeami... Odpowiedz Link
edytkus Re: darmowe eBooks 10.02.11, 04:46 wespuczi napisała: > nie wiem skad te histeryczne posty ale biblioteki nie znikna, moze beda muzeami > ... > trzymajcie swoje ksiazki, nasze wnuki beda kiedys bogate ;))). Wyobrazacie sobie np. Kuchnia Polska na aukcji w Sotheby's?! Kiedys u mojej babci na polce natknelam sie na stara, pozolka, bez okladek ksiazke kucharska, w ktorej mierzono na lokcie, a przechowywac kazano w dziurze w ziemi. Glownym powodem dla ktorego nie ciagnie mnie do ereader'a jest problem ze wzrokiem, nie bola was oczy od patrzenia w ekran? Odpowiedz Link
wespuczi Re: darmowe eBooks 10.02.11, 05:11 mam ten sam problem - bola mnie oczy i jak czytalam na ipadzie troche to byl dla mnie koszmar - pisalas wyzej ze myslalas o tym, natomiast z kindle nie czuje ze czytam z ekranu... nie wiem jak inne maszyny na mnie dzialaja bo nie mialam przyjemnosci :) Odpowiedz Link
klaudona polskie ebooks na amerykanskim ereader 11.02.11, 04:45 czy ebooks zakupione w polskim sklepie internetowym beda dzialaly na amerykanckim ereader? zastanawiam sie czy nie ma jakis ograniczen jak z filmami. Odpowiedz Link
klaudona Re: polskie ebooks na amerykanskim ereader 03.03.11, 15:33 Jeszcze nie probowalam, ale podobno da sie np z www.empik.com/ Odpowiedz Link
marta2777 Re: The nook 12.02.11, 11:08 Mi wysatarcza najzwyklejszy iPhone. Sciagnelam sobie aplikacje Kindle za darmo i moge czytac ksiazki na telefonie. Sama tak wlasnie przetrwalam swoje Jury Duty :) W tej aplikacji tez mozna powiekszac czcionki, robic highlights, zaznaczac strony, robic notatki i tez mozna uzyskac definicje slowa oraz sciagac ksiazki za free i kupowac. Wszystko to samo co na eReader'ze, przy czym, jak wiekszosc z Was na pewno dobrze sie orientuje, to jest tez moj telefon, odbiornik internet'u wszedzie bez wzgledu na to czy WiFi czy nie, posiadajacy jeszcze z 1000 innych fajnych aplikacji i uciech, a tylko jedno device :) Wiecej zbednych gadzetow do torebki mi nie potzreba. To juz wole prawdziwa ksiazke ;) Odpowiedz Link
foxie777 Re: The nook 12.02.11, 17:07 Ja tez dostalam Kindle ,ale nie mialam czasu sie tym zajac. Monie,czy dobrze zrozumialam.ze moge czytac rowniez po polsku.Na tym by mi zalezalo. iPhone mam,ale wole czytac np ksiazki w wiekszym formacie pozdr Odpowiedz Link
klaudona Re: The nook 14.02.11, 17:50 No take, ale musisz placic co miesiac za internet i masz maly ekran, baterie tez szybko siadaja. Odpowiedz Link
klaudona kilka spostrzezen 01.03.11, 22:02 Uzywam moj czytnik (odkrylam polska nazwe!) od miesiaca, wiec mam kilka nowych spotrzezen: -Brakuje kartkowania. Niby mozna kartka po karce albo wpisujac numer ston, ale to nie to samo. -Mozna szukac slowa-kluczy wiec to w pewnym stopniu zastepuje kartkowanie, ale nie zupelnie -Jest coraz wiecej niezaleznych pisarzy, ktorzy wydaja tylko albo prawie wylacznie w formacie cyfrowym -Czasami brakuje mi streszczenia ksiazki z okladki. Wrzucilam sobie 30 ksiazek do czytania i juz nie pamietam, o czym niektore z nich sa. -Sporo bledow, wiecej niz w papierowej ksiazce. Chyba ten program do skanowania tekstu jest jeszcze niedopracowany. -Wypozyczanie ksiazek z biblioteki jest bardzo latwe i wygodne dla kieszeni Od dawna tyle nie czytalam, co teraz. :-) Odpowiedz Link
monie_pl Elektroniczne czy papierowe 01.03.11, 23:50 I jedne i drugie, bo im wiecej czytasz tym lepiej. Mam Kindla, jak wspomnialam wczesniej, ale nie mialam jeszcze tak dlugiej sesji, zeby ocenic czy mnie oczy bola, wiec wypowiadac sie nie bede. Tutaj jest jedna ze znanych nowych polskich pisarek i ja sprowadzialm sobie te ksiazke, a wiec zaplacilam za ksiazke i przesylke, a choc e-book wcale tanszy nie jest (choc zupelnie nie rozumiem dlaczego?!) to jednak zaoszczedzilabym na przesylce, czyli miaja kase na dodatkowa ksiazke! :-) Co do zaladowania tego formatu na Kindla, to jeszcze nie probowalam. Jak sprobuje to dam znac. Jest troche darmowych ksiazek na Amazonie, ale tez jest sporo innych miejsc, choc linkow tak szybko nie podlacze.... Co do bibliotek, to np. KCLS, czyli moja siec, nie moze pozyczac mi na Kindal, bo Amazon sie nie zgadza zwalajac wine na wydawcow, ale juz Nook nie robi problemow. Ksiazki papierowe przetrwaja, bo i radio, i kino, i telewizja, i jak do tej pory komputery i internet nie daly im rady. Wrecz przeciwnie, dostep do ksiazek dzieki komputerom i internetowi jest latwiejszy. No i to na tyle mojego wymadrzania sie.... Monia Odpowiedz Link
klaudona Re: Elektroniczne czy papierowe 02.03.11, 03:23 czy to ksiazka z polskiej ksiegarni? reader czyta polska czcionke? pytam sie, bo w Gutenburg Project znalazlam pare krotkich tekstow po polski, ktore pokazalaly sie z krzaczkami Odpowiedz Link
policjawkrainieczarow Re: Elektroniczne czy papierowe 07.01.12, 16:39 Nook czyta polskie czcionki, ale jesli zachowasz formatowanie wydawcy (bo mozesz sobie ustawic wlasne fonty i styl strony, tylko, ze wtedy ogonki raczej znikna). Odpowiedz Link
edytkus Re: The nook 02.03.11, 04:53 Zachecilyscie mnie, a ze w TV ciagle leca reklamy Kindle wiec zlozylam zamowienie u corki na Dzien Matki ;) Ale biorac pod uwage oferty na Amazon za cene e-book moge miec paperback (a nawet taniej). Czy e-books rzeczywiscie sa takie drogie? Mozna gdzies tanio wypozyczac zamiast kupowac? Wykrakalam, niedawno w News podano ze ktoras z nowojorskich szkol srednich calkowicie przerzucila sie na elektroniczne podreczniki. Odpowiedz Link
klaudona Re: The nook 02.03.11, 05:56 Jesli chesz wypozyczac ksiazki to Kindle to najgorszy wybor. To chyba jedyny eReader, ktory nie czyta formatu ePub uzywanego przez biblioteki. Nie wiem jak biblioteki w NJ, ale NY Public Library ma spory wybor ksiazek. Wlasnie czytam Pursuit to Happiness. Byl film z Will Smith zrealizowany na podstawie tej ksiazki. Inna bza danych darmowych ksiazek Gutengurg Project ma ksiazki w roznych formatach, sprawdz czy Kindle je czyta. Co do cen, to mi sie jednak wydawalo, ze eBooks sa odrobine tansze. Poza tym nie ma podatku i kosztow przesylki. Odpowiedz Link
edytais Re: The nook 03.03.11, 04:55 Nie pamietam gdzie... chyba w Newsweeku przeczytalam jak to Kindle strasznie zdziera. Niby tansze nieraz od papierowego wydania, ale % dla wydawnictwa jest nieporownalnie mniejszy, nie mowiac juz o autorze. Koszty wydania na Kindle sa wiadomo, minimalne: tyle co tekst na pliku komputerowym. W koncu za samo Kindle tez sie placi i czytnik nie jest darmowy. Artykul mial kupe biadolenia jak to amazon sie na kindle bogaci. Moze jednak lepiej wybrac cos co bedzie pasowac do lokalnej biblioteki :) Odpowiedz Link
aniutek Re: The nook 05.03.11, 18:28 od gwiazdki czytam ksiazki na ipadzie, bylam sceptyczna bo ksiakzi lubie, ich zapach, radoche z nowej, lubie okladki i caly ceremonial zaczynania nowej ksiazki ale wciagnelam sie i mysle, ze przez te ponad 2 miesiace przeczytalam 10 ksiazek. Podba mi sie latwosc w kupowaniu, znajdowaniu i czytanie "sample" przed kupieniem, w ten sposob eliminuje pudla. Drazni mnie cena, IMO jest drogo ale kusi tepo w jakim zachcianke ksiazkowa mozna spelnic. Mam jedno powazne ale do ipada - odblask, zauwazylam tez, ze coraz gorzej widze, od niedawna musze zakladac okulary do ogladania TV i wydaje mi sie, ze jest to efekt godzin spedzonych przed ekranem. Mialam w reku duze kindle, jest fajne, cieniutkie, lekkie, dobrze widac czcionke. Odpowiedz Link
zyta2003 Re: The nook 06.03.11, 02:37 Nie moge dyskutowac o wyzszosci elektronicznego czytania nad papierowym, bo sie na tym nie znam. Dwukrotne proby, raz z tekstem ksiazki Ale jak myslicie, w przyszlosci beda jedne trzy dwie wersje slowa drukowanego, i ktora zwyciezy? Czy ksiazki dla dzieci da sie zastapic wersja elektoniczna? Da sie, ale jeszcze troszke trzeba poczekac. I to rodzicom bedzie zal ksiazecvki papierowej, a nie dzieciom. Odpowiedz Link
fabryka.lodow.napatyku Re: The nook 06.03.11, 03:31 posiadam od pol roku Sony ebook, najlepsza rzecz z ktora sie nie rozstaje Posiadam obecnie kilka tysiecy ksiazek po polsku i angielsku, czytam po kilka na raz, w zaleznosci od nastroju Wole to od papierowych ksiazek obecnie Super rzecz! Odpowiedz Link
klaudona artykuly on eBooks i eReaders z NYT 06.03.11, 06:07 Niektrzy wydwacy nie pozwalaja na wypozyczenie ksiazek a przynajmniej jeden wydawca wprowadza limit ilosci wypozyczen. Szkoda bardzo :-( Wypozyczanie ksiazek Kindle za darmo? Cytat z artykulu: "According to recent research from Changewave, Kindle currently holds 47% of the e-reader market. Apple's iPad (which is much more than an e-reader, so I'm not sure that's a fair comparison) holds only 32% of this market. Sony's Reader, at 5%, is just barely leading the Barnes & Noble Nook, at 4%. " Odpowiedz Link
edytkus Re: The nook 07.01.12, 03:20 Czytalam dzisiaj w prasie ze Barnes and Noble wycofuje sie z produkcji i sprzedazy e-reader'ow oraz w ogole rynku e-books. Nie przynosza im spodziewanego zysku - Kindle rulez ;) Oh, Kindle, najlepszy prezent urodzinowy ever! Odpowiedz Link
policjawkrainieczarow Re: The nook 07.01.12, 16:48 naprawde? bo troche co innego pisza tu i tu. Tak sie nagle zmienilo? Odpowiedz Link
robak.rawback Re: The nook 11.01.13, 23:50 moim zdaniem jest dobre i elektroniczne i normalne - zaleznie od tego co potrzeba (ajkkolwiek ja wole drukowane z wielu wzgledow) jak sie robi research i ma sie pare dni na to, to latwiej sciagnac iles tam artykulow w formie elektronicznej z ilus tam journals. nie wyobrazam sobie biegac do biblioteki i przegladac setki tomow wiec to jest swietne. wiec mam do nich dostep ale zauwazam ze jednak i tak czyta mi sie szybciej i wygodniej jak je wydrukuje. moge sobie po nich flamastrami mazac na kolorowo. natomiast jesl chodzi o ksiazki to wole czytac takie drukowane. teraz wlasnie ogladam ebooka 400 stron ktorej za chiny nie moglam wypozyczyc z biblioteki bo albo nie chciao mi sie isc albo akurat byla on loan. wolalabym te 400 stron przerzucic recznie spogladac na podtyttuly etc - szybciej recznie niz z ebooka - nie moge elektronicznie szybko obejrzec calosci i zdecydowac czy sie nada czy nie. owszem moge sobie powiekszyc druk co mi bardzo odpowiada ale tez wtedy nie widze calosci kartki na monitorze. znowu drukowana wersja potrafi byc w chamskiej jakosci - maly druk i slaby kolor wiec trudno sie czyta. ostatnio jakas ksiazke czytalam z ostatnich paru lat ze pomimo tych wszystkich proroczych przepowiedni o koncu slowa drukowanego podobno z roku na rok jest drukowanych coraz wiecej ksiazek - to napodstawie oficjalnych zestaiwn wydawniczych. nie pamietam do jakiego kraju sie odnosilo czy us czy uk czytajac np esej wydrukowany wiecej bledow ortograficznych czy stylistycznych znajduje na papierze niz na ekranie. od ekranu tez mnie oczy bola - ogolnie jak mam wybor to wole drukowane. Odpowiedz Link