Dodaj do ulubionych

Leniwe pierogi

08.04.11, 04:50
Cale wieki nie robilam leniwych pierogow ale ostatnio mi przyszla ochota wiec nabylam w lokalnym polskim sklepie cos co sie nazywalo "twarog" a okazalo sie byc jakims takim kremowym farmer's cheese. Ale wygladalo mi na nadajace sie. Zrobilam wg starego przepisu mojej mamy ale wyszly tak delikatne, ze mimo gotowania tylko z 30 sekund od wyplyniecia, po prostu sie rozpadaly. I sie zastanawiam teraz w czym byl problem. Przypuszczam, ze serek moze za delikatny. Moze w tym przypadku powinnam byla dodac wiecej maki. To moze mi poradzicie z jakiego amerykanskiego sera wychodza wam leniwe pierogi (jesli gotujecie je)?
................................
Behind every great man is an even greater woman - and in most cases, she ought to be out front - Dan Abrams
Obserwuj wątek
    • miskidomleka Re: Leniwe pierogi 08.04.11, 06:23
      Ja robię ze zwykłego Philly regular soft cream cheese, takiego w okrągłych pudełkach. Jedno 8-oz pudełko sera, jedno jajko, 100 gramów zwykłej mąki (lub ciut więcej jak się za bardzo lepi, zależy pewnie od wielkości jajka), szczypta soli. Nie rozpadają się, a gotuję kilka minut od wypłynięcia.

Oczywiście nie mają gruzełkowatej struktury jak takie z ziarnistego twarogu, ale tak nawet wolę.
      • robin153 Re: Leniwe pierogi 08.04.11, 13:36
        Ja ja z Ricotta Cheese ( kupuje part skim) - i maja gruzelkowata strukture. ale z tego Farmers Cheese, tez co powinny wyjsc , tylko musisz rzeczywiscie dac wiecej maki. Musza byc dobrze posklejane przed wrzuceniem do wody.
        • damiri Re: Leniwe pierogi 08.04.11, 18:20
          wlasnie wydawalo mi sie, ze z farmer's cheese powinny byc ok. Bardzo dawno temu robilam je juz tutaj i wydawalo mi sie, ze wlasnie z farmer's cheese. Sprobuje zwiekszyc ilosc maki. Skoro Miski wychodzi z philly to musi sie dac i z farmer's :)
          dzieki

Behind every great man is an even greater woman - and in most cases, she ought to be out front - Dan Abrams
          • miskidomleka Re: Leniwe pierogi 08.04.11, 18:49
            damiri napisała:

> Sprobuje zwiekszyc ilosc maki.

Tylko nie przesadź, bo wyjdą twarde, ciężkie i niesmaczne.
            • damiri Re: Leniwe pierogi 08.04.11, 18:57
              miskidomleka napisał:

> Tylko nie przesadź, bo wyjdą twarde, ciężkie i niesmaczne.

racja. Porownam do Twojego przepisu. W moim bylo na lyzki nie gramy wiec w sumie nie wiem ile dalam. Poeksperymentuje :)
              • skibunny Re: Leniwe pierogi 08.04.11, 22:00
                ja robie z takiego twarogu z polskiego sklepu w kwadratowych, przezroczystych pudelkach, na wieczku jest napisane "Farmers cheese", a czy dodajesz zmielone, gotowane ziemniaki?
                • damiri Re: Leniwe pierogi 09.04.11, 03:45
                  ziemniaki? Nidgy o tym nie slyszalam zeby do leniwych dodawac ziemniaki. Widocznie co osoba to przepis :) W moim byl tylko ser, jajko, maka i szczypta soli, dokladnie jak Miski napisal.
                  • skibunny Re: Leniwe pierogi 09.04.11, 05:02
                    ja robie tak:
                    0,5 kg twarogu
                    0,5 kg ugotowanych ziemniaków
                    1 szkl. mąki
                    1 jajko
                    ostudzone ziemniaki i ser przepuszczam przez maszynke, dodaje make, jajko i szybko wyrabiam ciasto, woda musi sie w tym czasie juz gotowac, bo ciasto nie moze lezec:) (podobno robi sie wolniejsze, cokolwiek to znaczy:)
                    robie waleczki z ciasta, kroje i wrzucam do wrzatku; kluseczki gotuja sie b. szybko
                    narobilas mi smaku:)
                    • sqtek Re: Leniwe pierogi 09.04.11, 09:36
                      To jest prawdziwy przepis, ten z ziemniakami, ale sama jeszcze tak nie robilam. Zrobie, bo pamietam, ze uwielbiam ten smak. Takie byly leniwe w barach mlecznych :-)
                    • wiedzma30 to przepis na "kopytka" 12.04.11, 04:52
                      a nie leniwe pierogi.
                      Leniwce sa z sera, maki i jajek.
                  • miskidomleka Re: Leniwe pierogi 09.04.11, 17:53
                    damiri napisała:

> ziemniaki? Nidgy o tym nie slyszalam zeby do leniwych dodawac ziemniaki. Widocz
                    > nie co osoba to przepis :)

Normalne - co osoba, a już zwłaszcza co region. Jak z wychodzeniem na dwór i na pole.

W jakiejś książce kucharskiej mam też przepis z ubitą pianą z białek. Moim zdaniem jak się bawić w ubijanie białek albo w gotowanie i mielenie ziemniaków, to "pierogi" przestają być "leniwe" a zaczynają się robić "pracowite" ;-D
                    • edytkus Re: Leniwe pierogi 09.04.11, 18:41
                      Skibunny, o jakiej maszynce piszesz? Takiej zwyklej do mielenia miesa?

Narobiliscie mi apetytu, to nie sa takie zywkel pierogi z nadzieniem w srodku, wszystko jest razem? Podaje sie to z jakims sosem?
                      • miskidomleka Re: Leniwe pierogi 09.04.11, 19:06
                        edytkus napisała:

> Narobiliscie mi apetytu, to nie sa takie zywkel pierogi z nadzieniem w srodku,

Nie, to są po prostu kluski w których potencjalne nadzienie (ser, czy te ziemniaki jak ktoś chce) jest wmieszane w ciasto. Wszystko razem. Dlatego się nazywają leniwe, bo nie wałkujesz, nie wycinasz, nie zlepiasz.

> Podaje sie to z jakims sosem?

No, to się teraz pewnie dopiero się zacznie międzyregionalna rozróba ;-D ... Ja takie bez ziemniaków jem ze śmietaną i cukrem pudrem, ale widywałem inne style.

Moze jeszcze pogadamy z czym jeść placki ziemniaczane i zrobimy wielką wojnę frakcji "na słono" z frakcją "na słodko"? :-D
                        • robin153 Re: Leniwe pierogi 09.04.11, 21:00
                          Ja mam jedna, jedyne potrawe ktorej nie lubie. Placki ziemniaczane. Jeszcze ujda z jakims gulaszem, ale na slodko to jest to cos obrzydliwie niezrozumialego, jak amerykanskie sniadania z ziemniakami:)

• jasti Re: Leniwe pierogi 09.04.11, 21:18
                            ja tez dodaje mielone ziemniaki i ser farmer's cheese, sosy do tego moga byc przerozne
                            • aniutek Re: Leniwe pierogi 09.04.11, 23:38
                              ja nie robie ale Mama robi i z ziemniakami i tylko z bialym serem, polewa to opalona bulka tarta z maslem i posypuje cukrem - pyszne.
                              Placki kartoflane u nas w domu znikaja szybciej niz sie je robi, i jemy na wszelkie sposoby z cukrem, ze smietana i cukrem, z sola, z gulaszem, z dzemem.... tylko dom pozniej pachnie plackami przez 3 dni :)
                              • damiri Re: Leniwe pierogi 10.04.11, 03:56
                                strasznie ciekawie brzmia te przepisy. Mam ochote sprobowac ten z ziemniakami ale nie mam maszynki do miesa. Moze w mikserze wyjdzie?
                                A leniwe mojej mamy tez byly polane tylko maselkiem i posypane cukrem. Pycha!
                                • ewap_mama_alexa Re: Leniwe pierogi 10.04.11, 04:52
                                  A moze zamiast maszynki nada sie potato ricer, czyli taki przeciskacz? Np.
                                  www.amazon.com/Oxo-Good-Grips-Potato-Ricer/dp/B00004OCJQ
                          • damiri Re: Leniwe pierogi 10.04.11, 04:03
                            robin, a ja wlasnie takie placki ziemniaczane uwielbiam, z cukrem :)
                            • ewap_mama_alexa Re: Leniwe pierogi 10.04.11, 04:48
                              MOga byc z cukrem, ale z powidlami sliwkowymi lepsze :)
                              Albo z odrobina smietany i kawioru...
                      • nanuk24 Re: Leniwe pierogi 10.04.11, 06:58
                        W moim regionie to sa kopytka. Kopytka z ziemniakow je sie z sosem(grzybowym np) lub okraszone cebulka zeszklona na oliwie/masle lub slonina.

Kopytka z sera je sie na slodko, czyli: bulka tarta opalona na msle i cukier.
                        Robie tez kopytka(a raczej gnocchi - bo to jedno i to samo;-) ze slodkich ziemniakow(maja taki fajny pomaranczowy kolor) w syropie klonowo - szalwiowo - cynamonowym.

• zyta2003 Re: Leniwe pierogi 10.04.11, 14:57
                          Przez te Wasze wspominkowe leniwe pierogi zrobie dzisiaj w ramach rodzinnego obiadu "kisiulek". I prosze mi sie tu nie wymadrzac, ze amerykanskie galarety to jest to samo co polski kisiel. Nie moge pozwolic, azeby kolejna generacja nie poznala przysmaku swoich rodzicow.
                          Ja osobiscie nienawidzilam kisielu, ale chyba bylam wyjatkiem.
                          • skibunny Re: Leniwe pierogi 10.04.11, 15:27
                            nie jestes wyjatkiem, ja tez nie znosze kisielu i budyniu i galaretek:)
                        • edytkus Re: Leniwe pierogi 10.04.11, 18:15
                          nanuk24 napisała:

> W moim regionie to sa kopytka.

w moim tez ale koniecznie bez sera - same ziemniaki i zasmazka

o pyzach i kałdunach jeszcze nikt nie wspomnial, albo kartoflaku ;)
                      • skibunny Re: Leniwe pierogi/maszynka 10.04.11, 15:29
                        edytkus napisała:

> Skibunny, o jakiej maszynce piszesz? Takiej zwyklej do mielenia miesa?
                        >
                        > Narobiliscie mi apetytu, to nie sa takie zywkel pierogi z nadzieniem w srodku,
                        > wszystko jest razem? Podaje sie to z jakims sosem?

pisze o maszynce do mielenia miesa; miele i ser i ziemniaki:)
                        a na koniec; juz na talerz dodaje bulke tarta przysmazona na masle na patelni (zima), ale latem to juz tylko jogurt i swieze owoce; cos pysznego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka