Dodaj do ulubionych

YOU KNOW YOUR POLISH WHEN....

22.05.12, 19:30
YOU KNOW YOUR POLISH WHEN....

1. You or someone in your family owns a Nissan Maxima with a PL sticker proudly displayed
2. You have relatives who aren't really your relatives
3. You sing the same song - '100 lat' - on every occasion (weddings, birthdays, baby showers)
4. You watch soccer
5. You know very well Pope John Paul II was Polish and his name was
Karol, not Carol
6. You go to Midnight Mass every Christmas Eve and keep your Christmas tree up till February.
7. You don't feel the need to add an 's' to Pierogi because you already know the word is plural and it annoys you when others do. However, you still add 'y' to already plural english words... 'chipsy', 'dzinsy'
8. You are convinced your pets only understand Polish
9. You are forced to listen to Disco Polo by your parents
10. You can spot Polish people like Asians can spot each other
11. When others find out you're Polish, they tell you about every Polish person they've ever known, which is most likely followed by them mispronouncing common phrases such as 'czesc' or 'dziekuje'
12. Your name always gets slaughtered on the first day of school
13. The thought of eating cow stomach (flaki) doesn't gross you out
14. When you're at a stranger's house, you expect their garbage can to be under the sink
15. Every window in your house must have 'firanki', even in the bathroom
16. Once in a while, you do a big 'przemeblowanie' at home
17. You always take off your shoes as soon as you step into someone else's house (even if the owner of the house insists you don't have to)
18. You celebrate your birthday AND your nameday, 'imieniny'
19. You were extremely surprised to learn that American weddings last hours, not days!!!
Obserwuj wątek
    • klaudona Re: YOU KNOW YOUR POLISH WHEN.... 22.05.12, 19:30
      2/3 mnie dotyczy wiec chyba bardzo polska jestem ;-)
    • edytkus Re: YOU KNOW YOUR POLISH WHEN.... 23.05.12, 04:11
      ta lista musiala byc zestawiona przez Polaka

> YOU KNOW YOUR POLISH WHEN....
      >

your polish, czy you're Polish?

> 1. You or someone in your family owns a Nissan Maxima with a PL sticker proudly
      > displayed

nikt nie ma Maximy

> 2. You have relatives who aren't really your relatives

bardzo nie lubie gdy obce dzieci zwracaja sie do mnie per "ciocia"

> 3. You sing the same song - '100 lat' - on every occasion (weddings, birthdays,
      > baby showers)

i co ciekawe tylko na amerykanskich imprezach, w miniony weekend akurat to bylo college graduation party, piosenke zainicjowala Amerykanka irlandzkiego pochodzenia

> 4. You watch soccer

tylko na reklamie Pepsi

> 5. You know very well Pope John Paul II was Polish and his name was
      > Karol, not Carol

no dobra, to wiem

> 6. You go to Midnight Mass every Christmas Eve and keep your Christmas tree up
      > till February.

nie ma mowy

> 7. You don't feel the need to add an 's' to Pierogi because you already know th
      > e word is plural and it annoys you when others do. However, you still add 'y' t
      > o already plural english words... 'chipsy', 'dzinsy'

zgadza sie, tak samo wzdrygam sie na slowo "kielbasy" w odniesieniu do jednej sztuki

> 8. You are convinced your pets only understand Polish

moj kot daje łapę tylko gdy jest o to poproszony w jez. polskim

> 9. You are forced to listen to Disco Polo by your parents

cale szczescie nie, moja Mama sluchala Abby, ale pamietam z dziecinstwa przeboj Daj mi te noc ;)))))

> 10. You can spot Polish people like Asians can spot each other

czy to nie fenomenalne?!

> 11. When others find out you're Polish, they tell you about every Polish person
      > they've ever known, which is most likely followed by them mispronouncing commo
      > n phrases such as 'czesc' or 'dziekuje'

fakt, tak jakby mnie te znajomosci obchodzily

> 12. Your name always gets slaughtered on the first day of school

i tak do konca szkoly ;0

> 13. The thought of eating cow stomach (flaki) doesn't gross you out

nie wiedzialam ze flaki sa z krowiego zoladka, myslalam ze to tylko taka nazwa, gross ;O

> 14. When you're at a stranger's house, you expect their garbage can to be under
      > the sink

u mnie jest

> 15. Every window in your house must have 'firanki', even in the bathroom

no co za bzdety, w lazienkach to ja nawet okien nie mam

> 16. Once in a while, you do a big 'przemeblowanie' at home

niezupelnie, w ciagu ostatnich czterech lat przenioslam jeden fotel z jednego pokoju do drugiego, wiec to chyba odpada, za to wymieniam np. lampy, dodaje, dokupuje

> 17. You always take off your shoes as soon as you step into someone else's hous
      > e (even if the owner of the house insists you don't have to)

tylko jesli gospodarz mnie o to poprosi, u siebie tez nie wymagam zdejmowania - ale my sami przewaznie chodzimy bez obuwia w ogole

> 18. You celebrate your birthday AND your nameday, 'imieniny'

nie

> 19. You were extremely surprised to learn that American weddings last hours, no
      > t days!!!

nie te czasy, nawet w PL wesela sie poskracaly
    • go-jab Re: YOU KNOW YOUR POLISH WHEN.... 23.05.12, 04:51
      You can spot Polish people like Asians can spot each other

buahahahaha :D

chcesz powiedziec ze taki np irlandczyk nie jest w stanie "spot" an asian? ;)

8/19... to jestem polka czy nie bardzo?
      • edytkus Re: YOU KNOW YOUR POLISH WHEN.... 23.05.12, 05:52
        a ty jestes w stanie odroznic Chinczyka od Wietnamczyka, Koreanczyka, Japonczyka, Pakistanczyka od Hindusa etc?
        • go-jab Re: YOU KNOW YOUR POLISH WHEN.... 23.05.12, 20:42
          mowa byla o azjatach... nie o chinczykach, koreanczykach, badz japonczykach...

:)
          • edytkus Re: YOU KNOW YOUR POLISH WHEN.... 23.05.12, 22:23
            go-jab napisała:

> mowa byla o azjatach... nie o chinczykach, koreanczykach, badz japonczykach...
            >
            > :)

a to nie azjaci?!
            • go-jab Re: YOU KNOW YOUR POLISH WHEN.... 24.05.12, 04:51
              chyba sie (znowu :) ) nie dogadamy... ale to nic - jak mawia moja bidzia :)
        • nanuk24 Re: YOU KNOW YOUR POLISH WHEN.... 24.05.12, 18:47
          Tak, ja mam zawsze problem z odroznieniem Azjate od Afroamerykanina i blondyna od bruneta.
          Jak to ludzie robia? <drapie sie po glowie>
          • edytkus Re: YOU KNOW YOUR POLISH WHEN.... 24.05.12, 19:11
            nanuk24 napisała:

> Tak, ja mam zawsze problem z odroznieniem Azjate od Afroamerykanina i blondyna
            > od bruneta.
            > Jak to ludzie robia? <drapie sie po glowie>
            >

jakiego sa pochodzenia?

https://ricelover.files.wordpress.com/2008/09/cjk.jpg?w=500
            • nanuk24 Re: YOU KNOW YOUR POLISH WHEN.... 24.05.12, 20:34
              To sa Azjatki:-P

Sprobuje Ci wytlumaczyc o co chodzi. W tekscie mowa jest o Azjatach ogolnie - jako rasa, bez okreslania narodowosci, co wykpila Go - jab, racje majac, ze nie - azjata, tez Azjate w tlumie wylapie, bez wdawania sie w szczegoly z jakiego kraju pochodzi.
              jednym slowem, przyklad w tekscie z Azjatami jest bzdurny. Inaczej by wygladalo, gdyby napisane bylo, ze Chinczyk Chinczyka pozna, a nie pomyli z Koreanczykiem.
              • edytkus Re: YOU KNOW YOUR POLISH WHEN.... 24.05.12, 23:07
                nanuk24 napisała:

> To sa Azjatki:-P
                >
                > Sprobuje Ci wytlumaczyc o co chodzi. W tekscie mowa jest o Azjatach ogolnie - j
                > ako rasa, bez okreslania narodowosci, co wykpila Go - jab, racje majac, ze nie
                > - azjata, tez Azjate w tlumie wylapie, bez wdawania sie w szczegoly z jakiego k
                > raju pochodzi.
                > jednym slowem, przyklad w tekscie z Azjatami jest bzdurny. Inaczej by wygladalo
                > , gdyby napisane bylo, ze Chinczyk Chinczyka pozna, a nie pomyli z Koreanczykie
                > m.
                >

w zestawie jet duzo uogolnien i ogolnie ;) zostal zrobiony dla zabawy, ale watpie zeby ten ktos mial na mysli cala rase za jednym zamache, chyba jasne jest ze nie bedzie podawal konkretnych narodowsci, z ktorych kazda sie odroznia wygladem, bzdurne byloby dopiero gdyby ten ktos stwierdzil ze kazdy Eruopejczyk rozpozna innego Europejczyka, czy jeszcze lepiej Amerykanin Amerykanina (w kontekscie kontynentow).
                • nanuk24 Re: YOU KNOW YOUR POLISH WHEN.... 25.05.12, 03:48
                  No, tekst jest zabawny, ja sie usmialam, ty sie usmialas, myslisz, ze Go-jab odpisala smiertelnie powaznie?
                  • go-jab Re: YOU KNOW YOUR POLISH WHEN.... 25.05.12, 04:49
                    senkju nanuk :) ty jedna mnie na tym swiecie rozumiesz...
                    • edytais Re: YOU KNOW YOUR POLISH WHEN.... 26.05.12, 17:30
                      Dzieki, usmialam sie. Ja chyba coraz mniej jestem Polka... Firanki kilka lat temu musialam miec! :)
                      Na marginesie: zanim przeczytalam, myslalam, ze to bedzie jakas zagadka jezykowa bo jest "YOUR" zamiast "YOU ARE" lub "YOU'RE"....
            • majenkir Re: 05.06.12, 14:36
              To jest ta sama osoba! :D
    • majenkir Super! :))))))) 05.06.12, 14:40
      2, 7, 8, 10, 11 i 12 u mnie wciaz zywe :D.
      Maximy co prawda brak, ale sticker jest :P.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka