06.07.12, 13:54
Czy jest tutaj ktos kto dojezdza do pracy rowerem? Ja mam okolo 16 mil - postanowilam ze na poczatek bede polowe jezdzic autobusem z rowerem na bagazniku, druga polowe trasy sciezkami rowerowymi ktore juz opracowalam. W pracy mam prysznice. No i teraz musze tylko kupic rower. Moj budzet to okolo $500 - mysle o jakiejs wersji hybrydowej. Juz wiem ze rowery kupuje sie w malych specjalistycznych sklepach. Ktos doradzil mi zaczac od firmy Specialized. Czy ktos moze mi jeszcze cos poradzic?
Obserwuj wątek
    • klaudona Re: rower 06.07.12, 13:59
      Moja rodzina jezdzi na rowerach TREK.
      • klaudona Re: rower 06.07.12, 14:12
        I jeszcze zwroc uwage na wyposazenie roweru, abys nie wyszla poza budzet. Rowery nie maja wieszaka na bidon czy pompke ani zazwyczaj bagaznika, swiatel i metalowej oslony na kolo bez ktorej latwo sie zablocisz. Oczywiscie kazda taka rzecz podnosi nie tylko cene ale i wage roweru, wiec musisz dobrze przemyslec, co chcesz. Moj M tez planuje dojazdy do pracy rowerem :-) No i konecznie musisz miec bezpieczne miejsce do trzeymania roweru. Sam lancuch przyczepiony do palika na ulicy nie wystarczy. W NYC rabna kazdego grata. Moj tesc juz chyba na dziesiatym rowerze jezdzi.
        • robin153 Re: rower 06.07.12, 14:35
          Bardzo Ci Klaudona dziekuje! Cenne rady :) Mamy w naszym budynku parking, oraz miejsce do prakowania tuz przed wejsciem przy ktorym mamy ochrone, wiec o to sie nie martwie. Ale zapytam w sklepie o dobre zapez[ieczenie jakbym chciala tego roweru uzywac poza dojazdami do pracy.
          • edytkus Re: rower 06.07.12, 17:32
            robin153 napisała:

>Ale zapytam w sklepie o dobre zapez[ieczenie jakbym chciala te
            > go roweru uzywac poza dojazdami do pracy.

najlepszy taki skladany rower, zlozysz, wezmiesz pod pache i postawisz przy biurku ;)))

Moja rodzina tez jezdzi na rowerach Trek. Mojego meza rower ma juz ze dwadziescia lat i wciaz jest OK.

Na dlugie trasy koniecznie duze kola! Nas nie pytaj, najlepiej doradza Tobie w sklepie, albo jakims forum dla rowerzystow.
            • kaja7 Re: rower 06.07.12, 18:26
              Ja jezdze w lato na rowerze. Mam mangoose mountain bike - dosc tani i wygodny. Maz kupil w internecie do skladania wiec byla korzystna cena - potem zaplacil $20 za zlozenie. Rozejrzyj sie za taka opcja bo to taniej wychodzi.
              Ja mam tylko pol mili wiec to zanden dojazd i nie oplaca sie zapalac samochodu ale w zmime musze. Ja nie zabezpieczam, stawiam ot tak na parkingu i nikt nie ukradnie bo ja mieszkam w dziurze. Nawet sie nie spoce tym dojazdem jak wyjde z biura to rozgrzac sie nie moge mimo ze na dworze 90F :-)
    • myelegans Re: rower 06.07.12, 20:20
      Tak, u mnie cale mnostwo ludzi dojezdza. Jest rowerownia na dole w budynku, prysznice, sa tez rowery firmowe do pozyczenia.

Ja co prawda nie dojezdzam, ale mam hybryde Specialized od wielu lat, ostatnio 160milowy ride na niej zrobilam. Rozwiazanie bardzo dobre. Trzeba troche akcesorii kupic. np. blotniki, coby przy odrobinie deszczu nie moczylo Cie dodatkowo deszczem i blotem od gory i od dolu, bagaznik, na ktory sobie bedziesz mogla np. paniers przyczepic i torbe wlozyc, chyba, ze chcesz z plecakiem, ale w razie deszczu itd.
      Mozesz, ale nie musisz doczepianych butow do pedalow, mialam, ale juz nie mam, jezdze w koszyczkach. No i powinnas wozic ze soba detke i pompke nauczyc sie jak ja zmieniac, jak zlapiesz gume, zebys nie musiala np. 10mil prowadzic tego roweru.
      Jak ja chcesz troche usportowic to mozesz zmienic tradycyjne 35mm hybrydowe opony na np. 28mm. Spora roznica.
      Powodzenia
      • myelegans PS 06.07.12, 20:22
        Acha, nie daj sie w sklepie namowic na tzw. damke, czyli rower bez rurki. Kup taki z rurka przez srodek dla bezpieczenstwa. Tak twierdza moj maz i jego kolega, ktory w sklepie rowerowym pracuje i sie sciga.
        • robin153 Re: PS 14.07.12, 17:07
          Kupowanie rowerow w malych specjalistycznych sklepach to prawdziwa przyjemnosc!!!!

Probowalam chyba z piec rowerow - ten dla mnie jest idealny:

www.roadbikereview.com/cat/latest-bikes/hybrid-bike/trek/7-1-fx/prd_450686_5672crx.aspx
          • edytkus Re: PS 15.07.12, 05:53
            no to szerokiej drogi :)

PS. Zaopatrz sie w porzadna bielizne, na wybojach wytrzesie cie tam i ówdzie ;)
            • robin153 Re: PS 15.07.12, 15:24
              ??????

Tzn jak bielizne??? Stringow nie nosze :)

Z moich rozmow z bicyklistami wynikalp ze dobry riwer powinien zachecac do takiego polstania na pedalach stad te male i waskie siodelka :):):):)
              • myelegans Re: PS 15.07.12, 16:20
                Dobre spodenki rowerowe z padding jezeli planujesz dluzsze wyciczki takie 30mil +, pomagaja. Ja robie dlugie dystanse, zrobilam 2 dniowy rajd 169mil 2 tygodnie temu i bez dobrych spodenek byloby ciezko, najbardziej bolal zadek. Jak tylko dojezdrzasz do pracy to nie potrzebujesz, ale stawiam dolary przeciwko orzechom, ze zlapiesz bakcyla. Moja hybryde, ktora bardzo lubie przeroslam i testuje teraz road bikes.
                • robin153 Re: PS 15.07.12, 19:29
                  SUPER!!!!! Mam nadzieje ze zlapie bakcyla:):)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka