Dodaj do ulubionych

Pytanko o test.

08.09.04, 18:50
Fitam,
No wlasnie. Mam pytanko. Wiem, ze jest tu kilka mam, ktore przechodzily sowje
ciaze tutaj, wiec zapytam - czy wiecie moze dlaczego wszystkie testy ciazowe
dostepne w Stanach to testy do zastosowania minimum jeden dzien po terminie
miesiaczki? W Polsce najprostsze testy wykryja juz tygodniowa lub dwu
tygodniowa ciaze, a tu trzeba tak dlugo czekac...
Wiecie cos moze na ten temat?
Pozdrafiam,
Mia
Obserwuj wątek
    • hannamay Re: Pytanko o test. 08.09.04, 19:19
      hey Mia,

nie wydaje mi sie aby wszystkie testy byly do wykonania min. dzien po terminie
      spodziewanego okresu. ja przynajmniej mialam taki co wykrywa ciaze po 6 do 8 dni
      od zaplodnienia. niestety nie pamietam nazwy .. bylo to juz ponad 3 m-ce temu :)

udaj sie do apteki i z pewnoscia znajdziesz..pamietam ze ten "szczesliwy " test
      ktory ja zakupilam znacznie roznil sie cena okolo $17 jesli sie nie myle.

powodzenia!

odwiedz takze ciekawe forum "mamy w stanach":

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22057&sortuj=1
      • mijaczek Re: Pytanko o test. 08.09.04, 21:31
        No ja ostatnio przekopalam wszystkie testy w jednym ze sklepow i na kazdym jak
        byk "dzien po terminie miesiaczki"... grrr... a ja juz bym chciala wiedziec :o)
        Rozumiem hannamay, ze jestes w ciazy, gratki wielkie!!!!!
        Mia
        • hannamay Re: Pytanko o test. 08.09.04, 21:50
          wiesz odkladam z dnia na dzien wyjazd do mojej apteki .. uff te kalifornijskie
          upaly .. jak juz zmusze sie wyjsc to popatrze na test ktory ja kupilam i podam
          ci nazwe.

tak ja spodziewam sie maluszka w marcu i jakze moje bylo zdumienie kiedy w
          piatek na usg zobaczylam moja kruszynke - ma zaledwie 6 cm a juz kopie nozkami i
          drapie sie po nosku i ssa paluszki :))) taki rezolutny skarb pod serduszkiem :))
          oby tak dalej i jak najlepiej..

trzymaj sie i tobie tez zycze powodzenia :)))

_hannamay_
          • mijaczek Re: Pytanko o test. 08.09.04, 21:59
            Dzieki,
            Ja bede robic swoj test z wieloma obawami... Glowna jest to, ze w lutym
            stracilam moja pierwsza ciaze i boje sie, ze stanie sie to po raz drugi,
            natomiast oprocz zdrowotnych obaw mam rowniez te finansowe...Ubezpieczenie bede
            miala dopiero od pazdziernika :o(
            No coz...
            Bylabym bardzo wdzieczna za nazwe tego testu, a Tobie i Kruszynce zycze ZROWIA,
            bo wiem, ze ono jest najwazniejsze! Trzymam kciuki za was!
            Mia
            • hannamay Re: Pytanko o test. 08.09.04, 22:18

nie obawiaj sie. wiesz co ma byc to i bedzie i nic na to nie mozna poradzic a
              zamartwianie sie nie sluzy i tobie i malenstwu oczekiwanemu. tak wiec uspokoj
              sie i wierz mocno ze nie dzieja sie rzeczy bez powodu i wszystko bedzie dobrze!!!

wiesz to juz prawie polowa wrzesnia, pazdziernik za rogiem wiec nie przejmuj sie
              :) na poczatku nie ma tak czestych wizyt. ja mialam pierwsza w 2 tyg dla
              potwierdzenia ciazy, kolejna w 8 tyg potem w 12 i tak co 4 tyg bedzie az do
              ostatniego trymestru co dwa tyg potem co tydzien. glowa do gory!!!!

daj sobie duzo odpoczynku, poczytaj dobra ksiazke, wypozycz z biblioteki dobry
              film i dbaj o dobry nastroj :)))))

_hannamay_
              • mijaczek Re: Pytanko o test. 08.09.04, 22:22
                I wlasnie o to mi najciezej [daj sobie duzo odpoczynku, poczytaj dobra ksiazke,
                wypozycz z biblioteki dobry film i dbaj o dobry nastroj :))))) ]...
                Narzeczony i ja pomagamy jego rodzicom wyremontowac dom, ktory oni sprzedaja, bo
                oni rowniez przeprowadzaja sie do CO. Nic tam, ze od rana do nocy pracujemy, ale
                najgorsza jest atmosfera... co tu duzo mowic. Moj przyszly tesc do
                najsympatyczniejszych osob nie nalezy, no i czasami wszystkim sie potrafi
                udzielic co nieco :o( z jego humorkow... No i jak tu o relaks?
                A juz pomijam, ze nie mam pojecia czy te wszystki chemikalia i ciezary, z
                ktorymi mam do czynienia sa bezpieczne dla mnie przy ew. ciazy? :o(
                Tyle pytan....
                Mia
                • hannamay Re: Pytanko o test. 08.09.04, 22:36

hey Mia,

musisz koniecznie o siebie dbac i nie przemeczac sie, i uciekac daleko od oparow
                  chemicznych i od toksycznej atmosfery. jesli powaznie planujecie malenstwo,
                  jesli chcesz aby twoj organizm poradzil sobie z tysiacem zmian i aby malenstwo
                  znalazlo przyjazne srodowisko, gdzie moze roznac zdrowo i prawidlowo sie
                  rozwijac, musisz (!) zadbac o siebie nie tylko w trakcie ciazy ale i przed ciaza.

porozmawiaj z narzeczonym szczerze i naprawde musicie uswiadomic sobie co
                  najwazniejsze jest dla was w tej chwili. napewno nie jest latwo pogodzic tyle
                  spraw, ale przynajmniej ustalcie sobie priorytety co wazne a co nie. wowczas
                  latwiej.

raz jeszce powodzenia!
                  • mijaczek Re: Pytanko o test. 08.09.04, 22:52
                    Azaliz prawde powiadasz moja droga! Postawilabym ci szklanke soku selerowo -
                    marchwiowego gdybym mogla :o) [to tak dla dobrego wzroku Twojego malenstwa :o)]
                    W lutym moj narzeczony strszanie cierpial gdy stracilismy nasze Jello i teraz
                    nie chce nic mowic dopoki nie bede pewna, ze to jest ciaza, a nie tylko moja
                    autosugestia [obolale piersi, sennosc, bol w dole brzucha, etc.]... no
                    zobaczymy... jeszcze tydzien i bede wiedziala, no chyba, ze wczesniej ty
                    wybierzesz sie do apteki i podasz mi nazwe testu :o)
                    Pozdrafiam jeszcze raz!
                    A swoja droga - widzialas moze jak ostatnio rozbabrali rynek w K-wie? :o)
                    Pozdrafiam,
                    Mia
                    • hannamay Re: Pytanko o test. 08.09.04, 23:24

masz poczucie humoru :))) szkoda ze blizej nie mieszkasz - oj chetnie
                      pogawedzilabym z toba i te szklanbeczke soku wypila wraz z toba :)))

ostatnio bylam w krakowie w polowie czerwca i szczerze mowiac nic nie widzialam
                      zeby bylo rozkopane, a moze cos jednak bylo rozkopane - od czesci ratusza .. cos
                      sobie kojarze :)))

wiesz jak sobie pomysle o przepysznych toscikach na sniadanie i herbatce z
                      prawdziwym sokiem malinowym w loch camelot to az mi sie chce tam byc :(

• mijaczek Re: Pytanko o test. 08.09.04, 23:29
                        No coz... ja wyjechalam z Krakowa 22 lipca i az mnie sciska jak sobie pomysle o
                        tych moich ukochanych miejscach... Mam nadzieje, ze bede mogla tam pojechac na
                        swieta Bozego Narodzenia... zima Krakow tez jest piekny :o)
                        A prpos mieszkania, to powiem ci szczerze, ze wcale mi sie nie pali tak szybko
                        wyprowadzac do CO. Pieknie tam, ale przez to, ze bardzo wysoko to ja sie tam tak
                        zle czuje... no a jeszcze do tego, tu w NJ mam kilka osob, a tam to juz zupelnie
                        bede samiusienka.. bubu...popatrz co z czlowiekiem milosc robi... :o)
                        Mia
                        • mijaczek Re: Pytanko o test. 08.09.04, 23:50
                          Wlasnie przeczytalam na innym forum, ze przy nauce jezyka [dziecka] wchodza w
                          gre u ciebie trzy jezyki. U mnie jest tak, ze moj nie-maz jest pol Szwedem pol
                          Amerykaninem i bedziemy miec ten sam dylemat... [ja wymyslilam, ze jak bedziemy
                          wszyscy razem to mowimy po anglicku, jak tylko ja + dziecek to po polsku, a jak
                          nie-maz + dziecek to po szwedzku :o)], a Twoj maz to jakim jezykiem operuje
                          jesli wolno spytac?
                          Mia
                        • hannamay Re: Pytanko o test. 08.09.04, 23:54
                          poradzisz sobie i pewnie w krotkim czasie poznasz nowe osoby, nowych znajomych i
                          bedzie znowu normalnie:) wspaniale ze mozesz sobie tak czesto podrozowac .. ja
                          zimy tej polskiej i szczegolnie tej na poludniu nie widzialam juz 5 lat. zawsze
                          sobie obiecuje ze wyciagne w koncu mojego meza i pokaze snieg po pas ale za
                          kazdym razem poddaje sie jak pomysle o -25 C ... brrrrrrrrrrrrr .. zimno :)
                          chociaz nie ma piekniejszych swiat jak w gorach na poludniu .. mroz, snieg,
                          zawierucha .. a tu? w szortach biegaja za choinkami, cieplo i slonecznie a w
                          sklepach koledy slyszy sei :( ehhhh .. ponarzekac sobie moge, prawda ?:)
                          • mijaczek Re: Pytanko o test. 09.09.04, 00:10
                            No tak... a ja kocham gory! Ale chyba tylko polskie i nie takie wysokie jak w
                            Colorado [to rzadkie powietrze...]
                            Ostatni raz po gorkach lazilam w maju... 3 dni w Gorcach... ech... to byly
                            czasy... szcegolnie, ze moj nie-maz ze mna [biedaczysko musialo poznac smak
                            spania na glebie, zarcia takiego-se i wszystkich innych cudownosci, ktore ja
                            kocham, ale on nie musi przeciez!].
                            Wiesz, nie wiem kiedy pojde do szkoly w CO lub/i pracy, wiec z tymi
                            znajomosciami to moze byc roznie...
                            A ty? Pracujesz? Siedzisz w domciu?
                            Pozdrafiam,
                            Mia
                            • hannamay Re: Pytanko o test. 09.09.04, 00:37

ja mam artystyczna dusze i zajmuje sie malowaniem obrazow :)nie sa to widoczki i
                              martwa natura, ale bardziej abstrakcje z interesujaca faktura.

od czasu kiedy odkrylam ze spodziewam sie malenstwa moje studio jest puste. po
                              pierwsze z obawy przed farbami - chociaz etykiety podaja ze sa calkwicie
                              bezpieczne - z drugiej zas strony moj umysl jest zaprzatniety tyloma nowymi
                              rzeczami i dodatkow brak mi tyle energii aby wymachiwac pedzlem. w przeszlosci
                              zwyklam malowac nawet 8-10 godz na dobe. a teraz z zalem wchodze do mojego
                              studia i mysle kiedy ten czas na sztuke znowu przyjdzie .. a wierze ze przyjdzie!

dlatego tez chwale sobie bardzo niezaleznosc i mozliwosc bycia wlasnym szefem i
                              nigdy nie chcialabym tego zmienic.
                              • mijaczek Re: Pytanko o test. 09.09.04, 00:48
                                Ojojoj! Hannamay, cos mi mowi, ze Cie bardzo polubie! Pasja mojego zycia jest
                                historia sztuki. Sama mam dwie lewe lapki, nie potrafie nimi zbyt wiele robic,
                                ale sztuke kocham!! Przyznam szczerze, ze za wspolczesna nie przepadam, ale na
                                takiego Van Eycka to godzinami moge sie gapic, albo na przyklad Smierc Barbary
                                Radziwillownej Simmlera... no cudo!
                                Startowalam na H Sz na UJ, ale mnie nie chcieli, za to w Co mam zamiar
                                postudiowac sobie troszke o tym...
                                pozdrafiam baaaardzo serdecznie!
                                Mia
                                ps/ to co z tym twoim dwujezycznym mezem?
    • edytkus Re: Pytanko o test. 09.09.04, 03:47
      mijaczek napisała:

> czy wiecie moze dlaczego wszystkie testy ciazowe
      > dostepne w Stanach to testy do zastosowania minimum jeden dzien po terminie
      > miesiaczki?

If you use an HPT too early in your pregnancy, you may not have enough of the pregnancy hormone
      hCG in your urine to have a positive test result. Most HPTs will be accurate if you test yourself around
      the time your period is due (about 2 weeks after you ovulate, or release an egg from your ovary). You
      can get a negative test result if you are not pregnant or if you ovulated later than you thought you did.
      You may also have problems with the pregnancy, which affects the amount of hCG you have in your
      urine. If your HPT is negative, test yourself again within a few days to 1 week. If you keep getting a
      negative result and think you are pregnant, talk with a health care provider right away.
      • edytkus Re:cd. 09.09.04, 03:50
        edytkus napisała:

> mijaczek napisała:
        >
        > > czy wiecie moze dlaczego wszystkie testy ciazowe
        > > dostepne w Stanach to testy do zastosowania minimum jeden dzien po termin
        > ie
        > > miesiaczki?
        >
        > If you use an HPT too early in your pregnancy, you may not have enough of the p
        > regnancy hormone
        > hCG in your urine to have a positive test result. Most HPTs will be accurate if
        > you test yourself around
        > the time your period is due (about 2 weeks after you ovulate, or release an egg
        > from your ovary). You
        > can get a negative test result if you are not pregnant or if you ovulated later
        > than you thought you did.
        > You may also have problems with the pregnancy, which affects the amount of hCG
        > you have in your
        > urine. If your HPT is negative, test yourself again within a few days to 1 week
        > . If you keep getting a
        > negative result and think you are pregnant, talk with a health care provider ri
        > ght away.
        >

To help lower the chances of a false negative, the best time to test at 9 or 10 days past ovulation would
        be advisable.

In a study by AJ Wilcox it was shown that HCG hormone starts being produced when the fertilized egg
        implants into the uterine lining. A common misconception is that implantion occurs 7 days after
        conception, but the findings showed that first appearance of HCG (implantation) occurred 6-12 days
        after ovulation, with 84% of the pregnancies implanting on days 8-10 after ovulation. It is based on this
        information that we suggest that, while implantation at an earlier time ( 6 - 8 days dpo ) is possible, the
        majority of women will have a greater chance of a positive reading at 9 or 10 days past ovulation.
        • mijaczek Re:cd. 09.09.04, 04:04
          Zgadzam sie edytkus, ale poprzednim razem polski test wykryl moja niespelna 2 -
          tygodniowa ciaze, wiec musialo bys dosc gonadotropiny w moim moczu, zeby test to
          wykryl. Tylko o to mi chodzi.
          Pozdrafiam,
          Mia
    • hannamay Re: Pytanko o test. 11.09.04, 05:54
      mijaczek:

pojawilam sie w aptece i niestety nie bylo tego ktory ja kupilam .. a nazwy
      wciaz nie pamietam. moze chociaz ci to pomoze - widzialam test ktory mozna juz
      wykonac na 4 dni przed spodziewajacym sie okresem. nazywa sie First Response w
      aptece Walgreens bez problemu do kupienia - jak zapewne wiesz, wyniki mniej
      dokladne im dalej od spodziewanego @. Powodzenia!!!! I koniecznie daj znac jak
      poszlo !

_hannamay_
      • mijaczek Re: Pytanko o test. 13.09.04, 05:44
        Hi hi... dzieki wielkie! @ ma przyjsc za tydzien w niedziele, wiec zobaczymy...
        w tym tygodniu bede mogla zrobic test. Trzymaj kciuki!
        Pozdrofienia!!!
        Mia
        • hannamay Re: Pytanko o test. 13.09.04, 19:59
          oj trzymam za ciebie mocnnnnnnnnnno :) daj koniecznie znac co i jak :)

jesli chodzi o pytanie o mojego meza. Moj maz urodzil sie w Turcji:)
          • mijaczek Re: Pytanko o test. 14.09.04, 05:21
            Wiesz, mi sie wydaje, ze ja sobie juz wszystko uroilam. Czasami sie czuje tak,
            ze sobie mowie "No ja musze byc w ciazy", a za chwile znowu "Niee... na pewno
            sie nie udalo"... a tu jeszcze 3 dni zanim zrobie test :o(
            Trzymaj mocno kciuki!
            Pozdrafiam,
            Mia
      • claudia207 First Response 14.09.04, 03:00
        Consumer Report poleca First Response:

"As for your choice of product, we recommend the top-rated First Response test
        kit, which was both ultrasensitive and easy to read, though, at $18.09 per two-
        pack, it is also among the costliest of all the test kits. Or choose one of the
        brands that display at least very good sensitivity when read after a 10-minute
        waiting period, and carefully time a 10-minute wait before reading results.
        Don't wait any longer, however; after the 10-minute mark, a negative result may
        look faintly, misleadingly positive. "

I jeszcze ciekawa rzecz:

"Women need to use home pregnancy-test kits with a clear understanding of their
        limitations. If you're comfortable waiting, a sensitive test taken a week after
        your period is overdue will almost certainly give you accurate results. If you
        elect to take the test as early as the day after you've missed your period,
        remember that a negative result isn't 100 percent certain. And a positive
        result may mean either a viable pregnancy or a pregnancy destined to end
        shortly after it began. With either of those results, you should plan on
        testing again a week later, just to be sure. For that reason, we recommend
        buying the tests in pairs."
        • edytkus Re: First Response 14.09.04, 05:15
          claudia207 napisała:

> "As for your choice of product, we recommend the top-rated First Response test
          > kit, which was both ultrasensitive and easy to read, though, at $18.09 per two-
          > pack,

Ja uzylam ten test, za kazdym razem wynik byl pozytywny - rezultat ma dzisaj dwa lata ;))

> "Women need to use home pregnancy-test kits with a clear understanding of their
          >
          > limitations. If you're comfortable waiting, a sensitive test taken a week after
          >
          > your period is overdue will almost certainly give you accurate results. etc.

Dodam tylko ze wynik jest pewniejszy gdy z testu korzysta sie podczas pierwszej wizyty w toalecie (tzn.
          zaraz po przebudzeniu).
    • mijaczek Re: Pytanko o test. 20.09.04, 17:25
      Bubu...@ wstretna przyszla... znowu trza czekac do nastepnego cyklu...
      Pozdrafiam,
      Mia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka