Dodaj do ulubionych

Jak zmniejszyc....

20.09.04, 22:43
Zwracam sie do wszystkich , ktorzy moga mi pomoc .Potrzebuje "zmniejszyc"
rozmiar zdjecia .Jak sie do tego zabrac ?Chodzi mi o rozmiar z digital , a
chce je przeslac e-mail (doszlo ale oggggrrromneeeee na cala strone).O jeeezzz
(czy ja wogole dobrze tlumacze???)mysle , ze ktos moze mi pomoc , za co z
gory dziekuje !!!!:)
Obserwuj wątek
    • cmok_wawelski Re: Jak zmniejszyc.... 20.09.04, 22:50
      Po pierwsze musisz się upewnić czy zdjęcie jest w formacie ".jpg" a nie
      n.p. ".bmp" czy co gorsze (w sprawie wielkości): ".tif"
      Ja używam kilku programów n.p. takiej dodatkwej części Office - Photodraw.
      Takich programów jest sporo. Jeśli zdjęcie jest prosto z aparatu -
      ma "luźniejszą" kompresję i wtedy jest duże - mimo że "jpg". Wystarczy je
      otworzyć w programie obrabiającym zdjęcia i zamknąć. W wypadku mojego aparatu i
      programu Photodraw wielkość spada z 1.5MB do 500 kb, bez żadnych dodatkowych
      czarów.
    • bluedream Cmoku pomocy! 20.09.04, 23:01
      Moje zdjecie ma rozmiar1.04Mb , ale jest w systemie JPEG .Czy to to samo ?
      Mam aparat Canon,a uzywam programu ktory byl z aparatem- Camedia Master .Czy
      mozesz mi pomoc cos wiecej?(a moze lepiej kupic Zorke ??ha,ha )
      • lolyta Re: Cmoku pomocy! 20.09.04, 23:35
        > Moje zdjecie ma rozmiar1.04Mb , ale jest w systemie JPEG .Czy to to samo ?

jpg to sposob kompresji. MB to jak zauwazylas rozmiar (pliku). Zmniejszyc go
        mozna albo zmniejszajac rozmiar (obrazka) albo mocniej go kompresujac przy
        jednoczesnej stracie jakosci. (zmniejszanie obrazka tez sie wiaze ze strata
        jakosci oczywiscie). Ty powinnas zmienic rozmiar obrazka, do ogladania na
        ekranie dac mu rozdzielczosc (resolution) 72 dpi, a szerokosc w granicach 400-
        800 pikseli.
    • bluedream .....Cmoku 20.09.04, 23:10
      Jeszcze jedno pytanko:Czy robi roznice jezeli mam zdjecia juz na dysku , czy
      tez do zmniejszenia musza byc prosto z aparatu .Moze pytam o smieszne rzeczy ,
      ale talentem w tej dziedzinie nie jestem .Dziekuje za pomoc.
      • lolyta moze byc na dysku n/t 20.09.04, 23:31

• bluedream Lolyta! 21.09.04, 00:00

• bluedream Lolyta! 21.09.04, 00:05
      Oczywiscie wyslalo mi sie za wczesnie - Chcialam Ci podziekowac .Rozjasnilas
      moje komorki. Sprobuje i dam znac co wyszlo z tego .Na razie moja kumpela w
      Polsce dostaje ataku bo ciagle wyslam jej to samo zdjecie w ooooogromniastym
      rozmiarze (twierdzi,ze moglaby z niego zrobic tapete booo:-( )twierdzac, ze
      wlasnie zmniejszylam .Teraz poslucham Waszych rad - dzieki , ze mozna na Was
      liczyc .
      • monari Re: Lolyta! 21.09.04, 02:29
        A czy nie latwiej byloby zmienic format zdjec w aparacie?
        Po prostu robic mniejsze?
        • cmok_wawelski Re: Lolyta! 21.09.04, 03:07
          No i widac ze cmok to Lo...???

1_1_2003_12_1.arch2.triger.com.pl/2_1_1178969.html
          • cmok_wawelski Blue, 21.09.04, 03:41
            Heja,

Do zmniejszenia fotek potrzebujesz jakiegos programu do obrobki fotek. Pogrzeb
            w "help" tego co dostalas z aparatem za "reduce picture size". To dosyc
            podstawowo funkcja. Upewnij sie ze zapisujesz w formacie "jpg".

Zdjecia owszem mozna robic ze zmiejszona rozdzielczoscia od razu w aparacie
            cyfrowym - ale to KOMPLETNIE nie ma sensu! To jest jakby kupowac bilet na
            samolot i uzywajac go jednak jechac autobusem bo samolot zbyt szybko leci "a
            cena nie gra roli". Aparaty kosztuja w zaleznosci od ich MAX. ROZDZIELCZOSCI.
            Po co wiec bylo wydawac pare stowek?

A tak przy okazji: fota na 1 MB wcale nie AZ jest tak duza. Nie jest mala ale i
            niezbyt duza. Twoja kolezanka jest do tylu technicznie. Odpowiada to typowemu
            zdjeciu z aparaciku rzedu 3 megapixele - bez jego obrobki. (3.2 Mpx jest
            napisane na aparacie?) Kompletna przecietnosc. Zacznij od tego, ze jesli fotka
            z aparatu ma 1 MB to otworz ja w programie, ktory dostalas z aparatem i zapisz
            pod inna nazwa. To pomaga (otwarcie i zamkniecie w programie do zdjec)
            zwiekszyc kompresje bez zmany rozdzielczosci (Lolytko kompresja jest tylko
            posrednio zwiazana z rozdzielczoscia!).
            Fakt, ze do e-maili wystarczaja fotki pomiedzy 75 a 300 kb. Jesli jest to
            jednak fotka z aparatu rzedu 4-5 megapixeli to 1 MB to jest superostra fota ale
            juz i tak znacznie pomniejszona. Z 3 megapixelowego oznacza surowa fote prosto
            z aparatu.
            A dodatkowo: zdjecie z w miare dobrego aparatu z klisza jest pi razy drzwi
            rownorzedne zdjeciu aparatem rzedu 8 Megapixeli - poki co dzisiaj sa to aparaty
            za rzedu $1000! Oznacza to ze wszystkie inne-tansze aparaty cyfrowe robia fotki
            gorsze lub o wiele gorsze niz przecietne aparaty na klisze. Jak wiadomo
            cyfrowe - choc tanieja - sa duzo drozsze niz te na klisze. Za wygode
            niebabrania sie w klisze - trzeba wiec placic: cena i jakoscia. Oraz takimi
            klopotami jak te opisane n apoczatku tego watku.
            • lolyta Re: Blue, 21.09.04, 21:28
              > pod inna nazwa. To pomaga (otwarcie i zamkniecie w programie do zdjec)
              > zwiekszyc kompresje bez zmany rozdzielczosci (Lolytko kompresja jest tylko
              > posrednio zwiazana z rozdzielczoscia!).

bym rzekla ze prawie w ogole nie jest zwiazana - moze byc plik wielki na
              2047687900 x 48969540606 pikseli i miec 100 kB lub 10 MB w zaleznosci od
              kompresji. Ale nie sadze zeby to akurat interesowalo Blue, jej chodzi o to jak
              ma cos tam zrobic, a nie dlaczego tak, a nie inaczej.
    • bluedream Dziekuje za pomoc! 21.09.04, 17:59
      Ciesze sie,ze moglam na Was liczyc (nie pierwszy raz zreszta).Zastosowalam sie
      do podanych rad i udalo sie .Moj aparat ma 5.2 Mb i zdjecia sa swietnej
      jakosci, a powodem jego zakupu byla przede wszystkim "latwosc i szybkosc"
      wysylania do Polski oraz chec zalozenia dzieciakom strony www (kontakt z
      przyjaciolmi i rodzina tu i tam , bez potrzeby wysylania zdjec).Dziekuje Wam
      bardzo serdecznie !!!!!!:-))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka