Dodaj do ulubionych

żydzi a sprawa polska

26.03.05, 03:02
Znalazlam przez przypadek w internecie list i tak mi sie skojarzylo z watkiem
aniutka o oskarzeniu polski na lamach NYT o branie udzialu w czystkach
etnicznych .
Nie mam pojecia kim jest autor tego listu ,ale cos w tym jest
www.krajski.com/list1.htm
Mysle, ze poza nowym jorkiem, w miejscowosciach gdzie mieszka mniej wyznawcow
judaizmu , poglady te nie sa tak masowo rozpowszechnione ,ale fakt ze wogole
sa .
Walka z tym to jak walka z wiatrakami ,ale mysle ze przynajmniej mozna sie
zajac wlasnym podworkiem ,chociaz ja nigdy nie spotkalam sie ,ze ktos uwazal
polske czy polakow odpowiedzialnych czy wspolodpowiedzialnych za holokaust i
przesladowania zydow.Moze nikt nie poruszyl tego tematu bo nie bylo okazji
,chyba zaczne pytac amerykanow jakie maja zdanie na ten temat czy wogole go maja.
Obserwuj wątek
    • aniutek Re: żydzi a sprawa polska 26.03.05, 03:37
      po pierwsze co to jest za film? "Z piekła do piekła" nigdzie takiego tytulu znalesc nie moge, wypadaloby
      podac nazwisko rezysera, tytul oryginalu etc
      poszukam artykulow w gazetach na jakie powoluje sie autor listu, nie cytowal a tlumaczyl czy raczej
      wolno tlumaczyl a chcialabym poznac prawdziwa ich tresc.
      dwa: zdania tego typu " Nie jest tajemnica skandaliczny poziom nauczania w nowojorskich szkołach
      publicznych, gdzie priorytetami jest ateizacja, uczenie poprawności politycznej i seksualne wychowanie
      młodzieży" duzo mowia o autorze , swiatopogladzie..... jego miejsce zamieszkania rowniez tlumaczy
      niechec do zydow ( williamsburg, ny -czyli najwieksze skupisko ortodoksyjnych Zydow w metropolii
      nowojorskiej).
      absolunie nie zgadzam sie z tonem listu, z dzieleniem swiata na czarnych, latynosow i zydow, no i
      katolikow jeszcze.
      ja bronie prawdy historycznej, ktora przekazala mi moja Mama, moja rodzina bardzo ucierpiala i od
      ruskich i od niemcow, Mama z siostra i babcia uciekly z transportu do Oswiecimia, woj inwalida bez
      nogi byl w Mauthauzen ( kamieniolomy!!) ciotka na syberii jadla kore z drzew, Ojciec stracil wiekszosc
      rodziny i majatek kolo Brzescia..... zwyczajnie nie pozwalam jako Polka aby nas Polakow oskarzano o
      zbrodnie nazistowskie, aby nieznajomosc historii prowadzila do nieprawdziwych uproszczen typu :
      polskie obozy koncentracyjne. do zydow nic nie mam, lubie ich, szanuje za bardzo bogata kulture, za
      IB Singera, za trzymanie sie w kupie.
      generalnie mocno mnie ten list zniesmaczyl, zalatuje radiem maryja, ciemnogrodem i bardzo plytkim
      pojmowaniem swiata.
      a ksiazka Kosinskiego "Malowany Ptak" imho jest wspaniala lektura, ukazuje zapadla polska wies gdzies
      przy wschodniej granicy taka jaka widzial ja autor, taka jaka pewnikiem byla. Pamietajmy, ze w latach
      40 nie bylo TV, radia, pradu, gazet na wsi, nie widzieli czarnego czlowieka, nie widzieli byc moze Zyda
      z czarnymi kreconymi wlosami i smagla skora im kojarzyl sie on z diablem. Polska wies byla bardzo
      prymitywna jednostki umilay czytac, poza tym za ukrywanie Zyda grozila kara smierci i nie kazdego
      czlowieka bylo stac na poswiecenie siebie czy swojej rodziny po to aby kogos obcego, innego ratowac.
      • zyta2003 Re: żydzi a sprawa polska 26.03.05, 04:14
        Nigdy nie stanelabym w jednym szeregu z autorem podanego w linku listu w
        obronie dobrego imienia Polakow. On zieje nienawiscia i nie zauwaza, ze nic
        nie jest calkiem biale, lub czarne. Wiele faktow jest po prostu wyssane z
        palca, wiec trudno podejmowac jakas merytoryczna rozmowe.
        • edytkus Re: żydzi a sprawa polska 26.03.05, 05:45
          Kosinski byl perwertem? Pewnie dlatego ze sypial z Dudziak ;))

Do kosza z tym artykulem, w dodatku przeterminowanym. Chyba napisal go ktos z forum Polonia ;)
          • bimbalimba Re: żydzi a sprawa polska 27.03.05, 05:09
            hehe

kosinski lubil s/m ... glowacki pisal, ze wyciagal go do jakichs piekielnych
            miejsc- gdzie pasoliniowskie kregi sie przechodzilo ;]

• edytkus Re: żydzi a sprawa polska 27.03.05, 05:14
              bimbalimba napisał:

> hehe
              >
              > kosinski lubil s/m ... glowacki pisal, ze wyciagal go do jakichs piekielnych
              > miejsc- gdzie pasoliniowskie kregi sie przechodzilo ;]
              >
              no ale zeby od razu perwertem go robic? ;)))
      • czajek76 Re: żydzi a sprawa polska 29.03.05, 20:05
        A dodam jeszcze cynicznie, ze w AFHW nagroda jest nie kilkaset $, a 10K :)
        A potem w wielkim finale glowna nagroda to 100000 :)
        Jest o co walczyc!
    • sociopata wiesz putnam, 29.03.05, 15:51
      powiedzmy sobie szczerze, Polacy to nie ty, ja, adyt(k)s, bozenka, aniutek, jot-
      23 i ja... to jest cala gama chamskiego motlochu ktory mowi mniej wiecej
      podobnym jezykiem jak my. Podobnym narzeczem.

Tak bylo tez w czasie wojny i byly swinie ktorzy wydawali innych (nie tylko
      zydow) za pienaidze, za jakeis profity czy tez za darmo z czystej checi
      ludzkiej 'bo mozna ch..wi. dop..c".

Tak samo bylo z policja w gettcie, tak samo bylo z granatowymi i tak samo
      bedzie za 1000 lat w kazdym innym kraju 'zeby przezyc.

Ja ide za przykladem motylka www.hoomor.pl/swf/motylek.html

Nalezy o jednym pamietac ze zydzi i polacy zyli razem przez kilkaset lat tzn od
      Kazimierza Wielkiego wiec nie sadze zeby cos takiego jak kilkaset lat wspolnego
      wspolzycia moglo sie nagle zamienic w jaks trwala nienawisc gdyz ten stan nadal
      istnieje w Polsce... Cudow nie ma, takie cos z dnia na dzien sie nie konczy.

aputnam napisała:

> Znalazlam przez przypadek w internecie list i tak mi sie skojarzylo z watkiem
      > aniutka o oskarzeniu polski na lamach NYT o branie udzialu w czystkach
      > etnicznych .
      > Nie mam pojecia kim jest autor tego listu ,ale cos w tym jest
      > www.krajski.com/list1.htm
      > Mysle, ze poza nowym jorkiem, w miejscowosciach gdzie mieszka mniej wyznawcow
      > judaizmu , poglady te nie sa tak masowo rozpowszechnione ,ale fakt ze wogole
      > sa .
      > Walka z tym to jak walka z wiatrakami ,ale mysle ze przynajmniej mozna sie
      > zajac wlasnym podworkiem ,chociaz ja nigdy nie spotkalam sie ,ze ktos uwazal
      > polske czy polakow odpowiedzialnych czy wspolodpowiedzialnych za holokaust i
      > przesladowania zydow.Moze nikt nie poruszyl tego tematu bo nie bylo okazji
      > ,chyba zaczne pytac amerykanow jakie maja zdanie na ten temat czy wogole go
      maj
      > a.
      >
      • edytkus Re: wiesz putnam, 30.03.05, 10:12
        sociopata napisał:

> powiedzmy sobie szczerze, Polacy to nie ty, ja, adyt(k)s, bozenka, aniutek, jot
        > -
        > 23 i ja...

a skad Ty wiesz ze my wiemy o kogo chodzi gdy chodzi o jotka? ;)

po pierwsze to sie ciesze ze w koncu udalo mi sie dostac na to forum (caly dzien wyswietlala sie
        wiadomosc ze dana strona nie istnieje), a po drugie brat mojej tesciowej na wszystkie negatywne
        aspekty zycia, nieszczescia, niepowodzenia (swoje i ogolnie) ma zawsze jedna odpowiedz: "a bo to
        przez te Zydy" :O
        • bimbalimba Re: wiesz putnam, 31.03.05, 13:09
          ja jestem podejrzliwy co do nich ... mysle, ze cos jest dziwnego ostatnio np w
          temacie wojny i holocaustu- wybiela sie niemcow /teraz przy kazdej okazji mowi
          sie -nazisci, hitlerowcy, nawet byla klotnia o to w parlamencie europejskim/ a
          na zachodzie powszechne sa 'polish death camps', 'polish gas chambers' ...
          widzialem program telewizji australijskiej na temat auschwitz- ani slowa o
          polakach ofiarach - tam gineli tylko zydzi i geje /przypominam, ze gejow
          zginelo 12 na 98 wszytskich z rosa winkel/ ... a wczoraj gazeta wyborcza
          doniosla- izrael domaga sie 30 mld odszkodowan od polski za mienie zydowskie!

laskawie MOZE zejda do 3 z hakiem ... byly ambasador izraela nie rozumie
          oburzenia ... przeciez oni z nas to wycisna, banki szwajcarskie nie mialy szans
          a taka biedna , nic nie znaczaca polska tym bardziej ... jakos go nie dziwi, ze
          tamci zydzi po pierwsze byli obywatelami polskimi /wiec dlaczego tu wystepuje
          panstwo izrael?/ a po drugie prawo o mieniu opuszczonym dotykalo tak samo zydow
          jak i polakow, niemcow czy chinczykow na terenie polski ... przeciez zydzi,
          ktorym bezprawnie odebrano mienie /dekretami bieruta/ od lat z sukcesem
          odzyskuja kamienice i inne nieruchomosci /np w krakowie na kazimierzu/... dla
          mnie to zwykla chciwosc i brak taktu ...
          • zyta2003 Re: wiesz putnam, 01.04.05, 01:57
            Daj se na wstrzymanie Bimbalimba, mieszkasz chyba w Polsce? To chyba wieksza
            podejrzliwosc, ostroznosc i patrzenie na rece powinienes zachowac wobec ukladow
            polityczno- biznesowych Polakow, gdzie wiekszosc ma czysto aryjskie pochodzenie
            i jest bardzo dobrymi katolikami. Polacy uwielbiaja teorie spiskowe dziejow i
            dzieki temu moga rozgrzeszyc sie z tego, ze to czy tamto kuleje.
            • bimbalimba Re: wiesz putnam, 01.04.05, 10:11
              o panie,a to i tez inna inszosc ... ;]

;]
              • bimbalimba Re: wiesz putnam, 03.04.05, 16:58
                www.cnn.com/SPECIALS/2005/pope/stories/bio1/index.html
                "jego rodzina była bardzo
                katolicka, ALE nie miała przekonań antysemickich jak wielu Polaków."

bez komentarza

• aniutek Re: wiesz putnam, 04.04.05, 04:23
                  tak i mnie mocno to dotknelo gdy uslyszalam wczoraj w TV, natychmiast nasmarowalam list do CNN ale
                  czy ktos sie tym w ogole przejmuje? czyta? bierze pod uwage?
                • brutt Re: wiesz putnam, 04.04.05, 07:21
                  ja tez wyslalem cierpkiego maila do CNN. Kazdy z nas powininen tak zrobic.
                  Takiej organizacji jaka jest CNN nie wypada pod rzadnym pozorem propagowania
                  opinii jednej osby jako caloksztaltenj prawdy, w szczegolnosci gdy odnosi sie to
                  do innej nacji.
                  • katlia Re: wiesz putnam, 12.04.05, 23:59
                    niestety, za wiele ludzi czyta komentarzy polakow na forach internetowych: tam
                    antysemityzm polski jest jak oczywisty, ze nie sadze czy CNN przejmie sie
                    kilkoma mailami... mamy nie dobra opinie na swiecie
                    • bimbalimba Re: wiesz putnam, 13.04.05, 02:23
                      a co to za wytlumaczenie?? ludzie na forach pisza rozne rzeczy i wcale polacy w
                      antysemityzmie nie przoduja , ani w zadnym innym anty-izmie ... zadne get used
                      to it ... to tak samo jakby powiedziec - mimo, ze X wychowal sie w
                      ortodoksyjnej rodzinie zydowskiej nie uwazal gojow za gorszych ...
                      • katlia Re: wiesz putnam, 14.04.05, 19:44
                        Polacy moze nie przoduja w antysemityzmie, ale maja niestety opinie antysemitow
                        z powodow historycznych. (Halo? Jedwabne?) Dla mnie komentarz "byl Polakiem a
                        nie antysemita" nie rozni sie sporo od, naprzyklad, "byl z amerykanskiego
                        poludnia ale nie rasista."
                        • bimbalimba Re: wiesz putnam, 14.04.05, 21:56
                          wybacz ale nie obchodzi mnie jaka opinie maja ludzie z amerykanskiego
                          poludnia ... a co do jedwabnego, moze Cie to zdziwi ale pogromy i nikczemne
                          gesty w stosunku do zydow to nie specjalnosc polakow - wiesz o tym, ze
                          mieszkancy jedynego okupowanego skrawka wielkiej brytanii /wysp normandzkich/
                          sami spontanicznie spisali swoich zydow i dostarczyli listy niemcom? wiesz o
                          udziale wladz francji vichy w deportowaniu ichniejszych zydow? to samo dzialo
                          sie rowniez na slowacji ... a wladze rosyjskie przed pierwsza wojna
                          zorganizowaly kilka masowych pogromow z tysiacami ofiar ale jakos to nie
                          powoduje automatycznego nazywania ich /ani innych narodow/ antysemitami ... z
                          tego co tu piszecie w stanach panuja bardzo wysokie standardy w stosunkach
                          miedzy roznymi narodowosciami, kazdy sie stara byc ostrozny aby kogos nie
                          urazic, wiec dziwne jest dla mnie to, ze w ten sposob POWAZNE media
                          traktujampolske i polakow - rozumiem, ze takie rzeczy moze pisac daily helena
                          albo jakas inna prowincjonalna gazetka ale nie cnn czy nyt ...
                          • katlia Re: wiesz putnam, 14.04.05, 23:14
                            Ja nie twierdze, ze antysemitzym to specjalnosc polakow. Zdaje sobie sprawe, ze
                            byl faktem historycznym w calej Europie. Nie ma kraju, nie ma spoleczenstwa,
                            ktore ma 100% czyste sumienie. Z tym ze, jakos inne kraje pogodzily sie z tym,
                            ale Polska, w najlepszym razie, dopiera ZACZYNA sie z tym godzic. Zreszta to
                            jest chyba kwestja, ze w Polsce do niedawno panowala cenzura i niektore fakty
                            historyczne ktore nie zgadzaly sie z wizja kraju jako kraju szlachetnego,
                            katolickiego i tragicznego byly po prostu usuwane z ksiazek historii lub
                            literatury. (Dobrym przykladem tego jest jedne z najwiekszych dziel literatury
                            polskiej - Lalka Prusa. Cala dluga czesc tej powiesci w ktorej jeden z glownych
                            bohaterow z rozgoryczeniem przemawia o polskim antysemityzmie byla cenzurowana
                            przez wiele wiele lat.) Wiec duzo Polakow z pokolenia urodzonego powiedzmy w
                            latach 50-90 po prostu nie zna historii polskich zwiazkow z Zydami, chyba
                            jezeli chodzi o obwinianie Zydow za komunizm. A jezeli chodzi o NYT czy nawet
                            CNN, radze Tobie dobrze je poczytac/poogladac. Media w USA na ogol pokazuja
                            Polske pozytywnie, niemniej czesto wspominaja o polskim antysemityzmie jako o
                            fakcie. To nie jest przyjemne. Ale, jezeli sie duzo poczyta, poslucha
                            • zyta2003 Re: wiesz putnam, 15.04.05, 06:05
                              Bimbalimba oburza sie, ze nazywaja nas antysemitami, a kilka postow wczesniej
                              zaczal od: ja tam im nie ufam (czy cos w tym rodzaju) itd dowadzac wlasnie, ze
                              nalezy do antysemitow. Bo to nie o to chodzi, zeby nie rysowac np szubienicy
                              z gwiazda Dawida, ale zeby nie miec uprzedzen. NYT w swojej zmiance o
                              przedwojennej rzeczywistosci w Polsce nie sklamal, wiec o co to oburzenie? A
                              jak by sie kto pytal, to Polacy sa przewaznie wielkimi antysemitami. Nie chce
                              mi sie wiecej na ten temat pisac, bo nikt nikogo nie przekona, ale wszelkie
                              dyskusje Polakow o tym, ze Zydzi rzadza, sa w rzadzie, wszelkie teorie spiskowe
                              na ten temat juz nawet mnie nie oburzaja, tylko sa pozalowania godne.
                              • katlia do zyta2003 15.04.05, 17:54
                                Polacy jak Ty sa nadzieja, ze, jednak, spoleczenstwo nasze sie zmienia. Moze to
                                potrwa jeszcze jedno pokolenie ale mimo to....
                                • bimbalimba Re: do zyta2003 16.04.05, 11:58
                                  czy wiesz jak to brzmi?? mamy przyjac klamstwa z zachodu dla jego wygody i
                                  lenistwa umyslowego?? "moze jescze jedno pokolenie" i sie dzieci dowiedza , ze
                                  w auschwitz to naprawde polacy gazowali zydow ...

katlia napisała:

> Polacy jak Ty sa nadzieja, ze, jednak, spoleczenstwo nasze sie zmienia. Moze
                                  to
                                  >
                                  > potrwa jeszcze jedno pokolenie ale mimo to....
                              • bimbalimba Re: wiesz putnam, 16.04.05, 11:56
                                zyta2003 napisała:

> Bimbalimba oburza sie, ze nazywaja nas antysemitami, a kilka postow wczesniej
                                > zaczal od: ja tam im nie ufam (czy cos w tym rodzaju) itd dowadzac wlasnie,
                                ze
                                > nalezy do antysemitow.

antysemityzmem jest nieufnosc wobec polityki medialnej czolowych mediow
                                amerykanskich?

wiec czym sa polish death camps nytimesa? rasizmem? antypolonizmem?

NYT w swojej zmiance o
                                > przedwojennej rzeczywistosci w Polsce nie sklamal, wiec o co to oburzenie?

masz na mysli cnn nie nyt chyba ... i jest to klamstwo ... tak samo jak
                                mowienie o wrodzonej zydom pogardzie dla gojow

A
                                > jak by sie kto pytal, to Polacy sa przewaznie wielkimi antysemitami.

jasne, a amerykanie to przewaznie wielkie grubasy o umyslowosci 8-latkow
                                , kazdy to wie, 'no bo w telewizorze pokazwaly'
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka