marxx 25.05.05, 00:33 miejscem gdzie teraz mieszkacie???? Szikagowo, Illinois, USA historia, kultura, gospodarka, polityka??? jak tam to stoi u Was? m Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evek Re: Czy interesujecie sie... 25.05.05, 02:17 no wlasnie. mi wstyd ze wiem na prawde malo :O( jakby to zmienic???? moze jakies wycieczki edukacyjne ;O) prowadzone przez tych co wiedza wiecej... ;O) Odpowiedz Link
ewka5 Re: Czy interesujecie sie... 25.05.05, 07:14 ja tez wiem malo, bardzo malo. Marx, Ty masz troche wiedzy na temat, na pewno sa tez Inni, ktorzy Cos wiedza - moze dalibysmy rade zorganizowac sie dnia ktoregos wlasnie w tej sprawie? Evek, co Ty na to? Pozostali? Odpowiedz Link
gdansk70 Re: Czy interesujecie sie... 25.05.05, 08:35 to jest zajefajny pomysl pod warunkiem,ze uda sie nas do tzw. kupy zebrac,na poczatek moge zaproponowac wypad do OAK PARK ,tam co tydzien sa organizowane oprowadzania po budowlach FL Wrighta ,mozna nawet dostac przewodnika. Odpowiedz Link
evek Re: Czy interesujecie sie... 26.05.05, 01:27 ja jestem ZA! bo na przykald wstyd mi, ze mieszkalam kiedys przy Oak park Ave. a nie widzialam domu Hemingwaya :O( no to do dziela! Odpowiedz Link
littlewing Re: Czy interesujecie sie... 25.05.05, 18:29 Cos tam wiem ---nawet widzialem prawdziwych indian i sprzedalem im za "dziekuje" prawdziwe canoe--"dwa slonca" (tak sie nazywalo).Co do Illinois to uslyszalem kilka opowiesci na ten temat i wszystkie konczyly sie iscie nie po mysli K.Maya ----(fucken Indians...;((( ) Ale czy te opowiesci moga byc miarodajne??? Nie sadze. Nie wolno wszak odebrac pewnych marzen , zludzen i takich tam... Dzis z powodzeniem Indianie prowadza kasyna ,wyrabiaja buty z bizona , szyja kortki skorzane, biora zasilki, nie ma ich wcale i w dodatku znienacka moga zaatakowac ;))) Napisze wiecej po weekendzie . ;))) Odpowiedz Link
rysunkowapostac Re: to mialo byc w Indianach 26.05.05, 01:40 Prawie od trzech lat jak tu jestem sobie obiecuje, ze historie Stanow sobie nabede droga kupna i cosik po studiuje... Tylko jak zwykle na zamiarze sie skonczylo... A historia generalnie jest fascynujaca... Odpowiedz Link
marxx Historia Stanow 26.05.05, 02:15 Historia Stanow , ciekawa sprawa, to cos takiego jakby zebrala sie jakas tam "organizacja" a jej czlonkowie uzgodnili miedzy soba -No to teraz zorganizujemy nowe panstwo! Czasami tak mi sie wydaje , ze moglo to tak wygladac Historia Stanow Zjednoczonych vlib.iue.it/history/USA/index.html Odpowiedz Link
rysunkowapostac Re: Historia Stanow 26.05.05, 02:35 Super link , Marxx! Wydaje mi sie, ze chlopaki calkie niezle sobie to panstwo zorganizowali... W koncu konstytucja przetrwala tyle czasu a zdaje sie porawek jest zaledwie kilka... Odpowiedz Link
marxx Re: Historia Stanow 26.05.05, 03:06 Heja ! Tych poprawek jest wiecej, chociaz to nie zmienia faktu , ze zorganizowali je niesamowicie (celowo nie pisze "dobrze") Chociaz jak mysle o indianach i niewolnictwie to az mi rece opadaja. Ten slynny most w NY , The Brooklyn Bridge , budowa rozpoczeta w 1870, on ma kilka pasow ruchu !!!!!!! Oni go budowali jak o samochodach nie bylo mowy!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
marxx Re: Historia Stanow 26.05.05, 22:31 Czy , zeby zbudowac panstwo od samiuskiego poczatku, musialo byc az tylu masonow. Czy to faktycznie byla wtedy jakas uprzywilejowana organizacja??? Przyjechali, i potrzebowano stu lat aby stworzyc Panstwo! POlsce nie wystarczy tysiaca lat aby kraj mogl normalnie funkcjonowac! :( Odpowiedz Link
marxx Wypad 03.06.05, 20:51 Co zobaczylibysmy na poczatek, domki WRIGHTA, czy miejsca w Downtown ??? m Odpowiedz Link