Dodaj do ulubionych

prawo jazdy

17.06.05, 12:13
Chcialabym sie dowiedziec, czy trudno o zrobienie prawka w Stanach. Chodzi mi
przede wszystkim o to jak dlugo trwa kurs i ile kosztuje. Slyszalam, ze o
wiele latwiej mozna zdobyc prawo jazdy niz w Polsce? Aha, prosze jeszcze o
info jak przebiega caly kurs a pozniej egzamin. Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • claudia207 Re: prawo jazdy 17.06.05, 15:08
      Tutaj masz informacje o prawky w stanie Nowy Jork:
      www.nydmv.state.ny.us/license.htm#newdrivers
      Poszukaj sobie podobnej strony dla Twojego stanu.
      Ogolne wymagania sa podobne:
      --musisz sie udac do DMV z odpowiednimi dokumentami (lista jest na internecie)
      --wez sobie darmowa ksiazeczke z przepisami ruchu drogowego
      --nawet tego samego dnia bez umawiania sie mozesz przystapic do egzaminu
      pisemnego. W duzych skupiskach Polonii mozna wziac egzamin po Polsku.
      --Wyniki poznajesz od razu. Jesli egzamin zdany, dostajesz tymczasowy Lerner
      Permit a pare tygodni pozniej staly dukument.
      --Learner Permit pozwala na jazde samochodem z osoba posiadajaca prawo jazdy.
      Nie muszisz zapisywac sie na kurs, ale dobrze jest wziac przynajmniej jedna
      godzine, aby zorientowac sie w zasadach egzaminowania.
      --Sama mozesz sie umowic na egzamin telefonicznie albo przez internet. Szkolka
      jazdy na pewno bedzie chciala pomoc Tobie za oplata. Na egzamin w okresie
      wakacyjnym w NYC czeka sie czasami ponad miesiac.
      --Egzamin zajmie pare minut. Jazda na ulicach na terenie rezydencyjnym:
      swiatla, skrzyzowanie ze Stopem, U-turn, parkowanie. Egzaminator od razu podaje
      wynik egzaminu i daje swistek, z ktorym mozna jezdzic samochodem.
      --Prawko przychodzi poczta do domu po paru tygodniach.
      • claudia207 Re: prawo jazdy 17.06.05, 15:13
        Zapomnialam o jednym. Zanim umowisz sie na egzamin, muszisz wziac 5-godzinny
        kurs bezpiecznej jazdy w szkolce. Na kursie zazwyczaj oglada sie wideo przez
        pare godzin a pozniej dostaje sie prosty test na podstawie tego, co sie
        widzialo.
    • polishbellydancer pytanie 17.06.05, 16:24
      czy wie ktos jak jest w stanie pennsylvania?
      kiedy potrzebny egzamin medyczny?
    • edytkus Re: prawo jazdy 17.06.05, 16:32
      Ja zdawalam pare lat temu wiec moze cos sie zmienilo. Jezdzilam po placu a nie po miescie (to zalezy
      gdzie sie zdaje), oczywiscie wlasnym (tzn. mezowskim) samochodem, na zaden kurs nie chodzilam - ot
      tyle co mnie maz pouczyl w tydzien. Egzamin pisemny wybralam po polsku - byl beznadziejnie
      przetlumaczony. Test jest bardzo latwy, wystarczy wczesniej przeczytac niewielki podrecznik o ktorym
      byla mowa w postach wyzej albo... znalezc gotowca, o ktorego wsrod poloni na pewno nie trudno.
      • aneta05 Re: prawo jazdy - Pennsylvania 17.06.05, 16:54
        W PA jest tylko badanie wzroku, robia to na miejscu przy egzaminie
        teoretycznym. Badanie jest takie jak u polskiego okulisty - tabliczka z
        cyframi/znakami i trzeba z pewnej odlglosci je odczytac.
        Podaje wiadomosci sprzed kilku lat, mysle, ze dalej sa aktualne.
    • monie_pl Re: prawo jazdy 17.06.05, 19:17
      Kalifornia jest jak nastepuje:

1. pojsc do DMV po ksiazeczke
      2. przestudiowac przepisy i na stronie DMV porobic testy, bo to bardzo pomaga
      3. zdac egzamin pisemny i od razu zadac terminu na jazde (ja musialam czekac 3
      tygodnie)
      4. wynajac samochod na 1-2 wekendy i zadac, zeby na ubezpieczeniu bylo napisane
      nazwisko zdajacego
      5. pojezdzic przez weekend z tym tymczasowym papierem dla osoby po egzaminie
      pisemnym i pojsc na egzamin

TO jest wersja kalifornijska dla osob, ktore mialy prawojazdy w Polsce i
      jezdzily.

Poza tym mozesz na poczatku jezdzic z polskim prawo jazdy, szczegolnie ejsli
      ciagle jestes na wizei turystycznej bo twoje papiery sa trakcie zalatwiania.

Pozdrowionka
      MOnia
      6.
      • czajek76 Re: prawo jazdy 17.06.05, 19:56
        Dodam jeszcze kilka szczegolow dotyczacych egzaminu "na miescie". Zwykle
        jezdzisz dookola DMV wiec warto wczesniej pokrazyc po okolicznych uliczkach.
        Egzaminatorzy sa bardzo czepliwi jesli chodzi o detale takie jak:
        -ogladanie sie za siebie przy zmianie pasa (BARDZO WYRAZNIE, nie tylko krotkie
        spojrzenie),
        -zatrzymywanie sie na stopie PRZED LINIA,
        -etc.
        Jesli masz jakies rutynowe zachownie jeszcze z Polski (ja np czasem wjezdzalem
        na linie stop bo inaczej bym nic nie zobaczyl na skrzyzowaniu) to zapomnij o
        nim. Nie gadaj do egzaminatora w czasie egzaminu bo on i tak nic nie odpowie
        (nie ma prawa).
        Mnie pani (po egzaminie) powiedziala, ze gdyby to tylko od niej zalezalo to
        nigdy bym nie dostal prawka ale zrobilem o kilka bledow mniej niz maksimum
        (wszystkie z wymienionych kategorii) i MUSIALA mi dac ;)
        Acha, test teoretyczny jest banalny, zrob dokladnie tak jak Monie pisze :)

Acha, jeszcze jedno, bo to moze nie byc jasne - jak zdasz pisemny to nie
        dostaniesz samodzielnego prawka - musisz miec w samochodzie pelnowartosciowego
        kierowce.
        Acha, dodam jeszcze ze na wspomnianej ksiazeczce (w Kalafiorni oczywiscie) jest
        sliczny wizerunek naszego kochanego Governatora :)))
        • edytais Re: prawo jazdy 17.06.05, 22:52
          Ja nie musialam brac kursu bezpiecznej jazdy. Moze to zalezy od Stanu. W
          Pn.Dakocie czy Missouri nie trzeba.
          Ja tez prawo jazdy dostalam zaraz po zdaniu egzaminu.
          Z kazda przeprowadzka zmieniamy stan no i prawo jazdy (zdarzylo sie to
          kilkakrotnie) i jeszcze tak nie bylo, zebym musiala czekac na nie, zawsze bylo
          dawane od razu a nie poczta. Jesli dobrze znasz angielski to nauka przepisow to
          kwestia przeczytania cienkiej ksiazeczki i zapamietania kilku liczb. Nic
          wielkiego (godzina, dwie). Naprawde bez porownania latwiej niz w Polsce!
          Egzamin zdaje sie wlasnym samochodem, wiec to tez ulatwia sprawe. Zdawaj
          egzamin tym samochodem, ktorym jezdzisz czy sie uczysz jezdzic, latwiej wyczuc
          odleglosci przy parkowaniu jesli znasz samochod.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka