Dodaj do ulubionych

firmy z dobrym servisem

30.03.06, 04:32
zauwazylam, ze w miare jak firma rosnie poziom "customer service" spada, kiedys rozmowa z
czlowiekiem zostaje zastapiona wyliczanka wcisnij 1, jesli nie to wcisnij dwa etc. tak zniecheca mnie
do siebie RCN, kiedy zakladali kable w moim sasiedztwie byli nie taka jeszcze wielka firma, servis byl
super, na kazdy telefon, pytanie konkretna odpowiedz, ludzie porzadnie gadajacy po ang. znajacy
sie na komputerach ( na macach tez co jest zadkoscia) zyczliwi i pomocni. ciagle probuje ich
zamienic ale.... nie mam na co. time warner ma c.s do bani i na tum sie moje cablowe opcje koncza.
liderem w najgorszej obsludze IMO oczywiscie jest home depot..... tragedia!!

w innych dziedzinach super c.s ma Amex, takamichi hair i.... "in sink errator" wczoraj kobitka
telefonicznie poprowadzila mnie w dosc skomplikowanej reperacji tegoz urzadzenia, a juz myslalam,
ze czeka mnie wymiana....
jakie sa wasze typy "the best of costumer service"?
Obserwuj wątek
    • tamsin Re: firmy z dobrym servisem 30.03.06, 04:53
      moje ubezpieczenie samochodowe - COMMERCE INSURANCE, ehh, zmieniam w tym roku
      bo doprowadzili mnie do kompletnego szalu, a spokojny czlowiek jestem. jest to
      jedno z wiekszych w moim stanie, zmieniam na mniejsza, bardziej przyjazna
      firme.

dwa lata temu porzucilam COMCAST, co za radosc :-))co to byl za gniot!!! moje
      miasteczko zainwestowalo w siebie i przeciagneli kable przez wszystkie ulice,
      nie moglam sie doczekac kiedy moja ulica bedzie gotowa! od dwoch lat nie walcze
      z cenami, nie czekam az ktos moze mi sie zjawi wymienic skrzynke tak pomiedzy 7
      rano a 4 po poludniu za dwa tygodnie ;-))

AOL, juz nie mam od 4 lat :-) podkresle, ze szczesliwszych od czasu gdy nie mam
      tego swinstwa. Tam nawet do c.s. nie dalo sie dodzwonic!

SOVEREIN BANK - tam chyba sami psychiczni pracuja. Zalatwic cos przez telefon -
      prosze bardzo: dzwonimi do Indii, przyjemny pan/pani mowi nam OK, widze o czym
      mowisz ale aby to zmienic musisz udac sie do "branch" bo przez telefon sie nie
      da, my tylko udajemy ze pracujemy. Idziesz do tego "branch" a tam umyslowa
      pani, nie moze zrozumiec, ze tak zamykasz to konto bo masz ich dosyc.
      wychodzisz i myslisz: "udalo sie!" ale to tylko zmylka. Bedziesz musial/a te
      sama czynnosc powtorzyc przynajmniej ze trzy razy.
    • marekatlanta71 Re: firmy z dobrym servisem 30.03.06, 04:54
      Uwielbiam AMEX i TMobile. Pozytywne doswiadczenia mam tez z Dish Network. Co
      ciekawe urzad miasta w ktorym mieszkamy tez ma bardzo mila obsluge. Ale np.
      Fulton County to zupelnie inna historia. Jeden z najbardziej nieprzyjemnych
      serwisow z jakim sie spotkalem ostatnio, to serwis Sony - zepsuly mi sie ich
      sluchawki i wyslalem do naprawy. Przyslali mi czarne zamiast iPodowo-bialych. Na
      moje narzekanie odpowiedzia bylo "bialych juz nie mamy".

Aha - serwis Amazon.com tez jest super, choc pogadac sie z nikim nie da. Ale
      emaile dzialaja znakomicie.
    • edytkus Re: firmy z dobrym servisem 30.03.06, 05:53
      z moich ostatnich doswiadczen:

pozytywy:
      1. Apple (na telefon), zamowilam niedawno pare rzeczy, w tym jakims dziwnym sposobem dwie
      drukarki o czym zorientowalam sie pol dnia pozniej (zamawialam w nocy), niestety w miedzyczasie
      dostalam e-mail o wysylce i juz nie moglam wycofac zamowienia, ale bardzo mila pani z hinduskim
      akcentem ;) podala mi instrukcje jak to wszystko pozwracac (akurat w innym sklepie w tym tygodniu
      jest promocja na ten sam model)
      2. Cablevision - w razie problemu sa na drugi dzien, jedyny klopot w razie problemow z internetem -
      dlugo sie czeka na polaczenie tel., na odpowiedz na e-mail nawet pare dni, ale na szczescie przez
      ostatnich kilka lat to sie zdarzylo moze 3 razy.
      3. GM Mastercard - wszelkie problemy rozwiazywane najdalej na drugi dzien droga internetowa
      4. karta Discover - na telefon bez problemu anuluja wszelkie late fees itp.

negatywy:
      1. Epson - dlugo czeka sie na polaczenie, odbiera gosc z hinduskim akcentem, cos przezuwa, rechocze
      sie do kogos obok, jego sposob na rozwiazanie problemu (drukarka nie drukowala czerni) to...
      przeczytac instrukcje w instrukcji obslugi, drugi sposob to naprawa w ich punkcie tyle ze takowego w
      moim stanie nie ma, drukarka poszla do smieci a za "owocna" rozmowe musialam jeszcze zaplacic
      2. Barnes & Noble - nigdy nie odpowiedzieli na moj e-mail dlaczego nr karty czlonkowskiej nie daje sie
      wpisac przy probie zlozenia zamowienia przez internet. Zakupy zrobilam taniej w overstock.com, a
      czlonkowstwa BN po wygasnieciu nie odnowilam.
      • jersey.girl Re: firmy z dobrym servisem 30.03.06, 07:59
        Ja mam raczej pozytwne doswiadczenia:

1. PNC Bank - wszystko co mi potrzebne jest dostepne albo na telefon, albo w
        Internecie, wiec do oddzialu chodze tylko realizowac jakies przypadkowe czeki
        (inna sprawa, ze oddzial jest bardzo blisko). W sumie za kazdym razem, jak
        dzwonie , to jestem dobrze obsluzona.
        2. HP - swego czasu korzystalam z "online chat with HP technician", gdy mialam
        problem z USB. W sumie mam wrazenie, ze mam wrazenie, ze konsultant nie wiedzial
        wiecej o komputerach niz ja, ale poszukal informacji, ktore sie przydaly.
        Ogolnie to chyba jest dobry sposob, bo od razu podawal mi odpwowiednie linki
        (przez telefonu jest troche trudniej).

W ogole to watek ciekawy dla mnie ze wzgledow "zawodowych", bo pracuje w naszym
        campusowym Office of Information Technology Help Desk, wiec troche wiem, jak to
        jest byc po drugiej stronie kabla ;). Bywaja naprawde ciekawe sytuacje,
        szczegolnie gdy dzwoni ktos zdenerwowany i ma pretensje do Bogu ducha winnego
        konsultanta, za to, ze mu Internet nie dziala (na zasadzie, ze konsultant
        odpowiada za cale Office of IT), albo, ze nie zapisal pliku i kilka godzin pracy
        poszlo na marne. Na szczesice takie przypadki sa rzadkie, ludzie z reguly sa
        sympatyczni i chetnie wspolpracuja (dzwonia studenci, profesorowie, pracownicy),
        wiec prace uwielbiam. Taka dygresja :).
        • jersey.girl Re: firmy z dobrym servisem 30.03.06, 08:00
          autocytat: "...mam wrazenie, ze mam wrazenie, ze...", chyba powinnam w koncu
          pojsc spac ;).
          • aneta05 Re: firmy z dobrym servisem 30.03.06, 15:26
            Dla mmie numer jeden to American Express, jak dotad wszystko latwo, szybko i
            przyjemnie sie z nimi zalatwia.
            • edytais Re: firmy z dobrym servisem 30.03.06, 17:52
              Sparzylismy sie na karcie kredytowej CHASE (2 razy, ja i maz) wiec pocielismy.
              Mielismy na tej karcie zablokowane na pewien % duza kwote, % cos kolo 4 czy 5
              (nie pamietam) Kwota cos ponad 5-8 tys. Ktoregos miesiaca przychodzi rachunek
              jak zwykle, wszystko cacy, a tu patrzymy % podskoczyl do 24.5% Chyba musialabym
              nie miec piatej klepki, zeby taki procent placic. Niezle musielismy kombinowac,
              zeby zrobic balance transfer na inne karty. Powod? Za duzy mamy dlug... Nie
              wiem jak oni to decyduja, ze za duzy dlug? Wszystkie karty sa placone
              regularnie bez opoznien i bez problemow. Cos im odbilo. To samo bylo z moja
              karta (miesiac wczesniej) wiec z CHASEM nie chcemy miec nic do czynienia.
              Dzwonili pare razy, probowali namowic do powrotu, nawet oferowali naprawde super
              niski % za balance transfer, ale podziekowalismy. Nie mamy gwarancji, ze ten
              super niski % nie podskoczy nagle do wysokosci astronomicznych.

Z innymi bankami kredytowymi nie mielismy problemu.
              • edytais Re: firmy z dobrym servisem 30.03.06, 18:46
                Sorry, nie na temat bylo (ze zlym servisem)

Zadowolona jestem z Best Buy. Tam kupujemy pralki, suszarki, aparat fot itp z
                gwarancja Best Buy na 3-5 lat. Pralka nam sie psula, szybko naprawiali, po 3
                razach wymienili na nowa (no lemon policy).
                To samo bylo z aparatem cyfrowym. Kupilismy olympus, po paru miesiacach
                zapisywal wiecej zdjec niz powinine (jakosc sie zmniejszyla) na liczniku bylo 16
                a robil 20 i z miesiaca na miesiac wiecej. Nie naprawiali tylko wybralismy nowy
                za ta samo kwote. Wtedy po 6 miesiacach mielismy za ta sama cene o wiele lepszy
                aparat.
              • tamsin Re: firmy z dobrym servisem 30.03.06, 18:53
                slyszalam, ze karty tak sie wycwanily, ze moga podniesc % za to ze klient
                spoznil sie rachunkiem na innej karcie. sama nie jestem przywiazana do zadnej
                karty i zmieniam je prawie co rok, bo nawet jak nie skacza z procentem, to go i
                tak powoli podnosza, staraja sie sciemniac ze wynagradzaja tymi uzbieranymi
                punktami czy innymi duperelami, ale to naprawde tylko pic na wode.
                • aneta05 Re: firmy z dobrym servisem 30.03.06, 20:52
                  tamsin napisała:

> slyszalam, ze karty tak sie wycwanily, ze moga podniesc % za to ze klient
                  > spoznil sie rachunkiem na innej karcie. sama nie jestem przywiazana do zadnej
                  > karty i zmieniam je prawie co rok, bo nawet jak nie skacza z procentem, to go
                  i
                  >
                  > tak powoli podnosza, staraja sie sciemniac ze wynagradzaja tymi uzbieranymi
                  > punktami czy innymi duperelami, ale to naprawde tylko pic na wode.

nie do konca sie zgodze, ze to "pic na wode" bo dzieki temu, ze od lat uzywamy
                  z M tylko jednej karty - AMEX "zarobilismy" juz 4 darmowe bilety lotnicze do
                  Europy i 3 w USA a w tej chwili juz znowu mamy uzbierane mile na 3 krajowe lub
                  1.5 do Europy (moj Amex jest w polaczeniu z Delta Skymiles.)

Poza tym im dluzej jestes zwiazana/y z dana firma czy karta tym lepiej to
                  wyglada gdy chce sie cos od nich wyciagnac. Ja zawsze mam formulke, ze jestem
                  ich klientka od lat (na przyklad 10) i nigdy nie bylo problemow etc...tutaj
                  firmy walcza o klienta i im dluzej kogos maja tym bardziej nie chca go stracic.
                  • edytais Re: firmy z dobrym servisem 30.03.06, 23:30
                    Ja mialam Chase od 1995 roku (to byla moja pierwsza karta razem z Citibank) i
                    tak mnie chcieli wrobic z tym prawie 25% pod koniec 2004 roku. Juz taki stary
                    jestem klient, bez szacunku do starszyzny. Wszystkie karty zawsze splacalam
                    calkowicie nic nie zostawiajac, maz tez. Dopiero w 2001 zaczelismy zostawiac,
                    ale zawsze placone byly na czas (no poza jednym wyjatkiem, pomylka przy zmianie
                    adresu i ksiazeczek czekowych, skorygowana 2 dni pozniej).
                    Mamy dobry tzw credit history, wiec nie wiem co im odbilo... Moze ktos sie
                    pomylil??? no ale ja 25% za taka pomylke nie bede placila.
                    • tamsin Re: firmy z dobrym servisem 31.03.06, 00:12
                      tak dumam i dumam nad dobrym serwisem i tak naprawde chyba kazdy jest dobry
                      jezeli nie przychodzi mi do glowy, bo po prostu dobrze funkcjonuje i nie trzeba
                      sie zastanawiac, czy jest dobry. Ponadprzecietny to taki, ktory zapamietujemy
                      jako bonus, cos ektra, czego w dodatku nie oczekiwalismy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka