Dodaj do ulubionych

Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna?

21.04.06, 18:59
Czy tez macie takie wrazenie? Gdy jezdze do Polski, to jestem oceniana nie
czy mam dobrej jakosci ciuchy, tylko czy sa modne. Slowo "modne" jest przez
moich znajomych w Polsce uzywane duzo czesciej, niz przez ludzi znanych mi w
Stanach. Kupuje rzeczy dlatego, ze mi sie podobaja. Moda dostarcza mi
pomyslow, ale nie mam zamiaru jej slepo nasladowac.
Co to znaczy "modny kolor"? Przeciez pewne kolory nam pasuja, pewne nie.
Zalozycie cos w modnym kolorze, nawet jesli zupelnie do Was nie pasuje?
Obserwuj wątek
    • itslola Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 19:11
      mi sie wydaje, ze w USA moda ma wieksze znaczenie niz w PL, trzeba miec torebke
      z Coach, i buty modne blah blah blah

Ale ja mieszkam w NJ i moze to tylko tutaj tak jest...
      • maruda78 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 19:22
        Eee tam, zawsze sie znajda jakies snoby :-).
        Ja ogolem bardzo sobie chwale tutejszy luz odziezowy.
        Mozesz sobie w srodku dnia isc do sklepu w dresie i z koltunem na glowie i nikt sie nie gapi ani wytyka
        palcami. Nie zebym osobiscie paradowala w takim stanie - rozmemlanie fizyczne przeklada sie u mnie na
        psychiczne, czego niecierpie i staram sie nie uskuteczniac.
      • aneta05 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 19:26
        nie zauwazylam aby w USA moda byla wazniejsza niz w PL...w pracy jakos zadna
        dziewczyna (mam na mysli amerykanki) nie szaleje, ze musi miec torbe Coacha,
        markowe buty i ciuchy etc.
        Wydaje mi sie, ze w PL maja wieksza obsesje na ten temat niz tu.
    • maruda78 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 19:14
      Bo nasi rodacy ciagle sie z innymi porownuja - taki narodowy sport ;-).
      No i zamiast pilnowac wlasnego nosa nalogowo gapia sie na innych.
      Nie daj Boze jak masz lepiej, albo jak sie wyrozniasz ( w znaczeniu odstajesz) - zadziobia.
      A tak przy okazji - podwojne standardy plciowe - facet moze byc lujem zmieniajacym skarpetki raz na
      tydzien, ale kobita musi byc odstawiona, czesto az do przesady. W ogole kobieta musi sie bardziej
      starac, facet niekoniecznie, wystarczy, ze JEST. Ogolem nie mam najlepszego zdania o tych ostatnich -
      zreszta kiedys pisalam juz o zjawisku pt. 'polski maczo'.

M.
      • lolyta Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 19:17
        > Nie daj Boze jak masz lepiej, albo jak sie wyrozniasz ( w znaczeniu odstajesz)
        > - zadziobia.

Tutaj (znaczy sie na FL) co prawda chyba nie zadziobia, ale ludzie i tak
        wygladaja jak sklonowani.
        • maruda78 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 19:26
          Mam teorie w tym wzgledzie. To wszystko przez wszechobecne mall'e i globalizacje przemyslu
          wlokienniczego - w kazdym mall'u jest to samo, wiec i ludzie to samo nosza.
          Za to w Niujorku jest pod tym wzgledem troche lepiej :-).

M.

lolyta napisała:

> > Nie daj Boze jak masz lepiej, albo jak sie wyrozniasz ( w znaczeniu odsta
          > jesz)
          > > - zadziobia.
          >
          > Tutaj (znaczy sie na FL) co prawda chyba nie zadziobia, ale ludzie i tak
          > wygladaja jak sklonowani.
          >
    • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 19:30
      Itsola, tak gdzie mieszkam ludzie ubieraja sie jak chca i zwracaja raczej uwage
      na jakosc ciuchow i ich oryginalnosc. Nie kupie Coach'a, bo za duzo ludzi go
      ma. Wole miec torebke firmy, ktorej nie da sie latwo rozpoznac (zadne widoczne
      logo)Nie jest nudne, czy ludzie chodza podobnie ubrani? Smieszne sa nastolatki
      paradujace z miniaturowymi torebeczkami tej samej firmy (bo na wieksza wersje
      ich nie stac)
      Nie rozumiem ludzi, ktorzy co sezon kupuja duzo "modnych" szmat, zamiast
      zainwestowac w ponadczasowe rzeczy.
      Zauwazylam po prostu, ze w Polsce slowo "modne" jest duze czesciej uzywane.
      Zastepuje inne okreslenia. Ludzie przestaja myslec samodzielnie, decydowac co
      IM sie podoba.
      • ania_2000 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 19:35
        w Pl obowiazuje JEDEN styl - wszystkie dziewczyny MUSZA miec ten sam "zestaw"
        w USA - kazdy ubiera sie jak chce. Oczywiscie, wg. zasad - do pracy inaczej, w
        casual fridays tez, w domu wiadomo - ale ogolnie jest pelna dowolnosc.

w pewnych srodowiskach na pewno jest tez jakis "ped" do marki - np high school -
        abercombie tylko itp, ale dorosli maja to juz w nosie.

mi sie podoba to, ze nie ma tu ocenienia po tym co na sobie masz. nikt cie nie
        mierzy wzrokiem!! niesamowite uczucie, jak bedac w PL ludzie na siebie patrza!
        nap. na przystankach !!i ijakie uwagi nawet wypowiadaja!! cos niesamowitego
        • bella41 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 20:14
          ped do oceniania w polsce jest duzy, ale tam dbalam bardziej o siebie-makijaz
          zawsze i wszedzie, a tu, jak mam ochote
          w polsce ubrania sa drogie, wiec moze bardziej cieszy, jak sie kupi cos modnego
          • bella41 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 20:19
            jeszcze dodam, ze w calej europie moda jest wazna dla ludzi, troche
            pojezdzilam, wiec to zaobserwowalam
            • osemka11 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 20:43
              Chyba w Polsce nadal panuje zasada: jak cie widza tak cie pisza. Dalej ocenia sie status i poziom
              czlowieka wg jego wygladu. Ja rowniez nie rozumiem, dlaczego niektore osoby zapozyczaja sie tylko po
              to, zeby sobie kupic nst. nowy modny ciuch. Biadola jak im ciezko, malo zarabiaja, etc., ale musza miec
              bluzke w panterke lub buty w szpic. Ja jadac do PL jestem w stresie, poniewaz w wakacje wole ubierac
              sie na luzie, najczescie chodze w krotkich spodenka co jest tan chyba zakazane w wieku 32 lat, bo
              wszyscy sie na mnie patrza jak na wariata! Ponadto, w Sopocie mialam sarong przewiazany w pasie i
              tank top ( pod tym stroj kapielowy) i niestety ale ludzie wrecz wytykali mnie palcami! A przeciez ja
              szlam na plaze!!!!
    • zapomnialamnicka Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 20:41
      dla mnie modne nie jest to co jest na straganach i wszyscy nosza tylko ciuch
      buty torebka ktore sa ladne dobrze zrobione i jak je zaloze 5 lat po sezonie
      beda dalej ok

w polsce moda to raczej cos co 99% panien nosi w danym momencie
      • jaga_nj Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 21:33
        Nie trzeba jechac do Polski, zeby ludzie sie patrzyli, wystarczy pojsc do
        polskiego kosciola...brrr..... Wydaje mi sie, ze w Polsce od zawsze jak cos
        bylo modne to nosila cala Polska. Pamietam spodnie pumpy i klapki na bialych
        koturnach kupowane na bazarku. Ten sam trend widac w urzadzaniu mieszkan(juz
        kiedys wspominalam o tym). Zobaczcie na forum dom a sie przekonacie. Bardzo
        trudno tam o cos oryginalnego choc widzialam pare naprawde pieknych wnetrz
        (chyba naleza do bardzo odwaznych ludzi;). Prawie wszystkie nie polskie wnetrza
        zostaly tam zlinczowane(o amerykanskich wole nie wspominac). Mysle, ze
        wiekszosc ludzi boi sie wyrozniac. Osobiscie nosze to w czym dobrze sie czuje i
        dobrze wygladam.
        • lolyta Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 21:44
          > Prawie wszystkie nie polskie wnetrza
          >
          > zostaly tam zlinczowane(o amerykanskich wole nie wspominac). Mysle, ze
          > wiekszosc ludzi boi sie wyrozniac.

???????????
          A w Ameryce to niby jest inaczej?
          No moze w wiekszych miastach gdzie jest naprawde duzy wybor i mieszanka
          kulturowa to tak, ale tutaj wszystko co sie tyczy wystroju wnetrz jest w
          neiodzownych kolorach ziemi z nieodzownymi zlotawymi roslinnymi ornamentami.
          A teoretycznie nie jest to dziura tylko jedno z najwiekszych miast na FL. Jedyne
          oryginalne wnetrza jakei znam, to domy Polakow.
          A, przepraszam, znam jeden - JEDEN - oryginalny apartament nalezacy do Amerykanki.
          No, jest oczywiscie tez sklep dizajnerski gdzie mozna sobie kupic krzeslo
          Saarinena za jedyne 7 tysiecy dolarow.
          • ania_2000 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 22:11
            lolyto, nie przesadzaj.
            troche mylisz gusta ludzkie ( o ktorych sie nie dyskutuje podobno) z
            obowiazkiem posiadania pewnych- bardzo okreslonych rzeczy materialnych.
            to, ze wielu amerykanow lubi brass, sztuczne kwiatki, falbanki czy ciezkie
            meble - to ich sprawa.
            wez pod uwage, ze zaden z nich nie ma z tego powodu kompleksow. nie zapozycza
            sie powyzej uszu po to zeby polozyc marmury czy granity w kuchni.
            w polsce obowiazuje pewien okreslony styl - wszystko, co jest inne jest
            zle..nawet nie to ze zle, ale gorsze, glupsze, beznadziejne...
            ludzie, tak jak wiele dziewczyn tutaj ma takie same spostrzezenia - glownie
            ocenia ciebie, twoja osobe wg tego co POSIADASZ...i jakie ubrania nosisz.
            wnioski sa paradoksalne - bo jak masz granity, to znaczy ze jestes madry i
            intelignentyny - jezeli tego nie masz - jestes przez reszte tych inteligentow
            pogardzany.
            tutaj, w usa, wiekszosc ludzi naprawde ma w nosie to co inni o nich mysla -
            liczy sie glownie ich gust, smak, ich potrzeby - a nie otoczenia.
            • jersey.girl Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 22:33
              Zrobilo sie cieplo, a zatem wrocil do lask zestaw kazdego studenta: koszulka
              polo, szorty (u dziewczat takze spodnice) + japonki. Ciezko to nazwac mode, to
              raczej wygodnictwo jest ;). Co prawda, ja np. nie mam potrzeby posiadanie
              koszulek Ralph Lauren Polo, wole miec tak samo wygodne i dobre jakosciowo z
              American Eagle czy Aeropostale. Mysle, ze w Polsce jest wiekszy ped to tego, aby
              kupowac ubrania, na ktorych bardzo widoczne jest logo, a tutaj nawet po tych
              markowyc rzeczach nie widac, czy sa markowe czy kupione na wyprzedazy w J.C.
              Penney's. Jak ja nie cierpie robic zakupow... W niedziele czekaja mnie pierwsze
              wiosenne, i juz nerwicy dostaje...
            • lolyta Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 22:53

> lolyto, nie przesadzaj.
              > troche mylisz gusta ludzkie ( o ktorych sie nie dyskutuje podobno) z
              > obowiazkiem posiadania pewnych- bardzo okreslonych rzeczy materialnych.

ale ja nie pisze o gustach ani obowiazkach tylko o tym co widze.
              nie komentuje tego na zasadzie analizy wewnetrznych potrzeb mieszkancow
              sraczkowatych wnetrz. Po prostu stwierdzam ze konstatacja typu "w Polsce
              wszystko jest na jedno kopyto, w przeciwienstwie do Ameryki" jakos nie idzie w
              parze z moimi spostrzezeniami.
              • jaga_nj Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 22.04.06, 02:38
                Nie wiem jak jest na Florydzie, ale w NJ ludzie naprawde maja ciekawie
                urzadzone domy. Owszem wielu z nich to Polacy, ale ci o ktorych tu mowa sa tu
                po 20 lat. Zauwazylam, ze ci ktorzy sa tu krocej nadal lubuja sie w wersalkach
                i meblach z Ikei(zaznaczam, ze absolutnie mi to nie przeszkadza, tylko widze
                taki trend). Nie zgodze sie jednak z tym ze wszystkie domy w Stanach to kicz i
                tandeta,w Polsce tez ludzie sie lubuja w sztucznych kwiatkach, zlotych ramach i
                bieznikach na lawie. Nigdy nie przyszloby mi do glowy aby kogos skrytykowac za
                wyglad mieszkania czy ciuchow i to mi sie w Stanach ogromnie podoba:)))
    • itslola Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 22:39
      mysle, ze uogolniacie.

Znam wiele osob w USA, ktore nie wyjda na dwor w spodniach z rozserzanymi
      nogawkami bo sa juz niemodne. Albo w butach w szpic, bo juz sa niemodne.

Rowniez znam ludzi w PL, ktorzy w ogole sie moda nie przejmuja.

Pozatym moze w PL mniejsza roznorodnosc z powodu malej dostepnosci rzeczy.
      Mysle, ze w PL nie ma jeszcze tak widocznego "abundance" jak w USA

PRZYJACIELE (F*R*I*E*N*D*S)

LOLA na diecie
      • bella41 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 22:49
        w stanach nie przywiazuje sie uwagi do ubran, bo sie ma ich mase, bo czlowieka
        stac na ubranie, bo nie jest ono luksusem
        w polsce kupuje sie spodnie raz na miesiac albo bluzke, a jak rodzice kupia
        corce kurtke to syn juz musi poczekac miesiac
        ja doskonale rozumiem, ze czlowiek chce dobrze na tle innych wygladac, nie byc
        niemodnym, gorzej sie czuc
        polki w stanach zazwyczaj sa dobrze ubrane i moim zdaniem, to b. dobrze swiadczy
        • lolyta Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 22.04.06, 00:20
          > w polsce kupuje sie spodnie raz na miesiac

rany, to co ile tutaj sie kupuje spodnie, co tydzien?
      • artremi Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 07.05.06, 02:20
        Zgadzam sie z Toba. W USA jest olbrzymie zapotrzebowanie na rzeczy najlepszej
        jakosci z Europy i nie tylko. Kiedys zobaczylam reklame fajnej torebki na lato.
        Poszlam do Bloomingdale's z mysla, ze jesli kosztuje ponizej $500 to ja kupie.
        Sprzedawczyni powiedziala, ze klientka przede mna wziela ostatnie 2 dla swoich
        siostrzenic, i jesli chce moge zapisac sie na "waiting list".
        Zapytalam sie ile kosztowala ta torebka, a ona na to ze $2,600 !!
    • triskell Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 21.04.06, 22:57
      andrea71 napisała:
      > Zalozycie cos w modnym kolorze, nawet jesli zupelnie do Was nie pasuje?

Nie. :-) Moje ulubione kolory pozostają te same od wielu lat (czy w Polsce, czy
      tutaj), jest to ta gama kolorów, która najbardziej do mnie pasuje. Np. w
      pomarańczowych ciuchach wyglądałabym, jakbym miała żółtą cerę (choć jest wiele
      dziewczyn, które w tym kolorze wyglądają pieknie i _na_nich_ bardzo mi się on
      podoba), podobnie z zielonym i w ogóle większością ciapłych kolorów.
      • aniutek Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 22.04.06, 01:10
        IMO w europie ( wiec w Pl tez) ludzie w duzych miastach ubieraja sie znacznie lepiej niz tutaj, tzn nosza
        cichy lepszej jakosci, lepiej dobrane do sylwetki, nie szaleja z kolorami.
        w srod moich znajomych w PL widze nie starzejacych sie facetow :) i swietnie wygladajace tzrydziestki,
        czterdziestki. z dobra bizuteria, dobrze ostrzyzonymi wlosami, dopasowanymi okularami i ladnymi
        zebami :=) o czym "modni" Polacy czesto lubia zapomniec.

ciekawe jakie macie obserwacje ze swiata w tym temacie?
        ja nie widzialam nigdzie lepiej ubranych ludzi niz Mediolanie i Wenecji.
        • bella41 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 22.04.06, 02:51
          zgadzam sie z aniutek,zreszta juz opisalam swoje wrazeniadotyczace mody w
          europie
          a'propos spodni, to byl przyklad
          ceny ubran w polsce sa duzo wyzsze niz tu, a zarobki duuuzo nizsze
          ja kupuje sobie, co mi sie podoba i jesli mam ochote na 3 pary spodni, to czemu
          nie, moze nastepnym razem okazja na fajne spodnie sie nie trafi
    • claudia207 zbaczajac z tematu 22.04.06, 03:12
      Widzialam na ulicy powrot do paskudnych spodnic bombek z lat 80-tych. Koszmar!
      • itslola Re: zbaczajac z tematu 22.04.06, 03:25
        tez widzialam, prawie wybieglam ze sklepu!!!!

ale ostatnio widzialam tez urocza 4 latke ubranka w taka bombke i wygladala
        rozkosznie....
        • bella41 Re: zbaczajac z tematu 22.04.06, 03:59
          a ja widzialam dzis rozowe pasemka, moja mama miala takie w latach 80tych,
          dziwnie to wygladalo, ale jak moda pojdzie w tym kierunku na pewno czlowiek
          przywyknie
    • itslola Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 22.04.06, 04:02
      ja sie smialam z mojej mamy pare lat temu gdy wyciagnela z szafy srebrne
      szpilki na platformie z lat 80 i zapytala czy chce. wysmialam ja i spytalam,
      jkak w ogole mogla takie kupic?...

dzis sama jestem posiadaczka srebrnych szpilek na platformie...
    • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 22.04.06, 04:09
      Zalamuje mnie gdy wysle cos do Polski i slysze, ze modne, a nie czy im sie
      podoba. Najlepsze jest to, ze nie wiedzialam nawet, ze ta rzecz jest modna.
      Z wiekiem bardziej patrze na jakosc, zwlaszcza butow i torebek, wiec jesli je
      kupuje i wydaje troche pieniedzy (jakosc kosztuje), to wybieram fason
      ponadczasowy. Czy ponadczasowe=niemodne?
      Uwazam, ze wlasnie modne rzeczy najszybciej sie starzeja.
      • jaga_nj Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 22.04.06, 04:11
        Ja tez patrze na jakosc, wole miec mniej rzeczy w szafie za to dobre jakosciowo.
        • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 22.04.06, 04:36
          Kohl jest takim sklepem, ktory ciagle ma przeceny i widze jak kobiety kupuja
          ciuchy w straszliwych ilosciach, w ogromnych torbach. Rozumiem, jesli kupuja je
          dla dzieci, zwlaszcza jesli maja ich kilkoro. Dzieci w koncu ciagle wyrastaja z
          ciuchow.
          Generalnie w Stanach za wyjatkiem zamoznych dzielnic ludzie ubieraja sie
          okropnie, wiec moze w Polsce nie jest tak zle. Bardzo raza mnie otyle i/lub
          starsze osoby w krotkich spodenkach w miescie. Ja bym nie mogla pokazywac
          otylych nog, czesto pokrytych pajaczkami, zylakami albo po prostu zwiotczala
          skora.
          W Stanach mniej dbam o wyglad, niz w Europie, bo jesli bym sie chciala ubierac
          elegancko, to obawiam sie, ze za bardzo bym sie wyrozniala. Przestalam miec
          nawyk dbania o wyglad i nie jestem z tego zadowolona.
          • karola333 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 22.04.06, 04:46
            Moje odczucia co do stylu ubierania sie Amerykanow sa ambiwalentne. Z jednej
            strony widze wiele mlodych dziewczyn bardzo dbajacych o ubior...obecna moda mi
            sie nie podoba i dla mnie to sa raczej szmaty, ale widac, ze dziewczyny bardzo
            dbaja o wyglad..z drugiej strony obserwuje bardzo duzo kobiet ubranych
            tragicznie, spodnie przykrotkie,totalnie niedopasowane do figury, kolorowe
            skarpety, bluzki w stylu Old Nay..po prostu koszmar. Szczerze mowiac mam
            problem z ciuchami, bo nie wiem, gdzie sobie je kupowac, a musze to zrobic, bo
            mam straszne zaleglosci w zakupach. W Polsce lubilam dosyc Zare, tutaj jeszcze
            nie bylam w tym sklepie, mam nadzieje, ze mnie nie rozczaruje.

A gdzie Wy kupujecie ubrania? Nie chodzi mi o ciuchy do pracy, tylko takie na
            co dzien, jednak z klasa...
            • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 22.04.06, 04:58
              Zajrzyj do Marshalls i TJ Maxx. W obu sklepach mozesz upolowac dobrej jakosci
              przecenione ciuchy roznych firm. Ile masz lat i jaki masz styl? Trudno cos
              poradzic nie znajac Twojego gustu. Lubie probowac rozne style. Zobacz
              www.anntaylor.com i wwww.anthropologie.com Obie sieci maja swoje sklepy w
              roznych miastach. Style bardzo rozne, oba mi sie podobaja. Marshall Field's
              jest sklepem z roznymi firmami
              • bella41 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 22.04.06, 05:26
                andrea71 napisała:

> Zajrzyj do Marshalls i TJ Maxx.
                w tych sklepach trzeba miec nie lada cierpliwosc
                ja kupuje w macy's w dziale dla mlodych dziewczat, czasem w kohl's-tam tylko na
                przecenach, bo, moim zdaniem, ich ciuchy nie sa warte cen wyjsciowych
                rzadko, ale zdarza sie, ze jestem w jc penny, wiec cos sie trafi, maja tam
                super jakosciowo rzeczy dla dzieci, no i robia tanie zdjecia dla bobasow/z
                kuponem/
                klasyczne jeansy kupuje w gap, czasem cos jeszcze sie tam znajdzie
                zasadniczo ciuchy kupuje instynktownie, nie patrzac na marke, wiec trafiaja sie
                takie, ktorych marki sa popularne, ale i takie, o ktorych nic nigdy nie
                slyszalam
                mam kolezanke, ktora wypytuje sie o marki moich ciuchow i dzieki niej wiem, co
                jest 'markowe', co nie

• magda.recruit Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 22.04.06, 18:25
      Andrea, cos w tym jest. Rozmawiajac ze znajomymi z PL, czesto slysze co jest
      aktualnie "modne". Podobnie jak inne forumowiczki, rzadko kiedy slysze to slowo
      wsrod Amerykanow. Czesciej sie mowi o rzeczach dobrej jakosci, klasycznych
      krojach i wygodzie, niz aktualnych trendach. Pod czym i ja sie podpisuje.
      Mam jednak dylemat... Wybieram sie do Polski jesienia i zaczynam sie
      zastanawiac, jakie ubrania powinnam ze soba wziac: kupic nowa garderobe
      zadawalajaca polskie standardy czy obstawac przy swoim? Bo wiecie jak to jest w
      Polsce, status sie ocenia po tym, co kto posiada i jak masz rzeczy markowe, to
      jestes cool, a jak nie, to tracisz w oczach innych... Eee... ja jednak obstaje
      przy swoim. Najwyzej nie bede cool :)

A kilka moich ulubionych sklepow:
      - jak jestem w nastroju do szukania: TJ Maxx, Marshalls, Nordstrom Rack
      - klasycznie i wygodnie: Eddie Bauer
      - kobieco i na wyjscie: The Limited
      - do pracy: Ann Taylor Loft i Loehmann's
      - po spodnie: Gap

Ale ogolnie to nie przepadam za zakupami szmatkowymi... Potrzebuje jednak
      nowych ubran od czasu do czasu, wiec zeby zminimalizowac katusze, ide na
      tzw. "power shopping" - kupic duzo za jednym razem... co sie zwykle konczy
      koniecznoscia oddania polowy z tego co kupilam, bo po przyjsciu do domu okazuje
      sie, ze tak naprawde to mi sie te rzeczy nie podobaja :) I znowu wracam do
      puktu wyjscia...

Udanych zakupow wiosenno/letnich :)
      • edytais Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 22.04.06, 20:59
        Do PL ja zabiore swoje ulubione ubrania, wygodne i dobrej jakosci. Wisi mi
        opinia obcych o moim ubiorze, oni nie maja wplywu na moje zycie.
        Moze bede nie cool i nie modnie, ale co mi tam.
        • magda.recruit Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 23.04.06, 00:05
          A pewnie! Wygodnie i po swojemu bedzie najlepiej :)
      • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 22.04.06, 21:30
        Kup te ubrania, ktore Ci sie podobaja. W Polsce i tak uznaja, ze sa swietne, bo
        amerykanskie. Zawsze mozesz powiedziec, ze w USA sa modne, a w Polsce jeszcze
        nie. Czy tylko mnie sie wydaje, ze moda dociera do Polski (i reszty Europy?) z
        opoznieniem.
        Ja sie przestalam przejmowac tym, co o moich ciuchach powiedza w Polsce. Fajne
        jest to, ze mam oryginalne, nie takie jak wszyscy.
        • speranzaa Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 23.04.06, 00:55
          nowe trendy mody sa najpierw w Europie, potem docieraja do Ameryki. tu jest
          spoznienie z moda.
          • aniutek Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 23.04.06, 03:36
            speranzaa napisała:

> nowe trendy mody sa najpierw w Europie, potem docieraja do Ameryki. tu jest
            > spoznienie z moda.

jestem tego samego zdania.
            • edytkus Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 23.04.06, 05:16
              hmm, ja mysle ze moda amerykanska a europejska sila rzeczy nie moze byc taka sama, ale jak ktos sie
              upiera to pamietam na edziecku watek dziewczyn z roznych stron swiata wg ktorego Polska byla w tyle
              za reszta. Zreszta np. buty z krolika w USA byly modne w zeszlym roku a w tym roku raczej tylko
              "donaszane" a w Polsce wielkie odkrycie, co gorsza za butami nie podazyla resza stylu ;), tak samo
              japonki - zobaczylam w T. Stylu dlugo po tym jak powrocily do lask w USA.

Moja Mama tutaj ubierala sie przewaznie w dzinsy i adidasy, pojechala do Polski, za jakis czas pytamy
              czy chce nowe spodnie i buty a ona z pytaniem "gdzie ja w tym pojde? tu nie wypada." Holender,
              pamietam te czasy kiedy do spozywczego na rogu trzeba bylo wyskakiwac w pelnym rynsztunku bo
              jeszcze ktos zobaczy i obgada :))
    • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 22.04.06, 21:32
      Chyba za bardzo uogolnilam w moim pierwotnym poscie. Wszedzie sa ludzie, ktorzy
      ubieraja sie jak inni. Sa tez tacy, ktorzy maja wlasny styl i dla nich
      okreslenie "niemodny" moze byc komplementem, bo oznacza, ze sie wyrozniaja, a o
      to im wlasnie chodzi.
    • edytkus Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 24.04.06, 07:49
      Dopiero z tego watku dowiedzialam sie ze jest taka firma Coach ;). Moj maz kiedys stwierdzil ze gdy
      czlowiek jest mlody i nie ma kasy to musi miec drogie rzeczy znanych firm, a jak juz naprawde go stac
      na spore wydatki to mu wszystko jedno jaka metke ma na dzinsach byleby nago nie chodzic. Cos w
      tym jest ;)

-----------\\- -//-----
      • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 24.04.06, 17:42
        Zobacz www.coach.com
        Podobaja mi sie niektore ich torebki, ale to, ze za czesto je widze "na
        ludziach" zniecheca mnie do kupna. Wole kupic porzadna torebke mniej znanej
        firmy w TJ Maxx. Z ok. $100 mozna kupic takie, ktore pierwotnie kosztowaly $200-
        300. Jesli chodzi o torebki i buty, to cena jest wyznacznikiem jakosci. Nie
        kupie torebki za pare tysiecy, ale pare stow, czemu nie. Jesli mam ja nosic
        latami, to "cost per wear" nie jest wysoki.
        • edytkus Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 24.04.06, 17:54
          andrea71 napisała:

> . Jesli mam ja nosic
          > latami, to "cost per wear" nie jest wysoki.

Zgadzam sie, tye ze ja wole taniej a przez jeden sezon ;)
          Jedyna torebka jaka mam od lat te sama:
          www.katespade.com/product/index.jsp?productId=1883731&cp=1863844.1863856.1885751&parentPage=family
          • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 24.04.06, 18:00
            Ja nie kupuje niczego na jeden sezon. Wysokiej jakosci torebka i buty, to
            inwestycje, ktora sie oplacaja, bo nosi sie je latami i podnosza jakosc calego
            stroju (tanie i tandetne sprawiaja, ze caly stroj wyglada tez tanio i tandetnie)
            • edytkus Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 24.04.06, 18:22
              andrea71 napisała:

>(tanie i tandetne sprawiaja, ze caly stroj wyglada tez tanio i tandetnie
              > )

a tanie i nie tandetne?
              Zapominasz ze to nie szata zdobi czlowieka a czlowiek szate. Kiedys na imprezie mialam czarna
              sportowa sukienke za $20, odpowiednie dodatki i fryzura zrobily swoje: moj jeszcze nie-maz nie mogl
              sie ode mnie odkleic, a gdyby zawistne spojrzenia mogly zabijac dzisiaj bym tu nie pisala (ku uciesze
              niektorych ;)). Ech, wspomnien czar... :)) Ja nie uwazam ze trzeba wydac krocie zeby wyglad mial rece i
              nogi, w koncu z metka na wierzchu nikt nie chodzi, a wysoka cena wcale a wcale nie musi isc w parze z
              jakoscia.
              • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 24.04.06, 18:36
                Co do ciuchow, to masz racje, ale jesli chodzi o buty i torebki, to nie
                spotkalam tanich i dobrej jakosci. Dlatego lubie TJ Maxx i Marshalls, bo mozna
                tam dostac wysokiej jakosci dodatki za niska cene.
                • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 24.04.06, 18:38
                  Jeszcze dodam, ze smiesza mnie reklamy ciuchow WalMartu, KMartu, Targetu, czy
                  Searsa. Tylko na zdjeciach wygladaja dobrze. Gdy sie pojdzie do sklepu, dotknie
                  materialu i obejrzy go z bliska, to czar reklamy pryska.
                  • bella41 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 24.04.06, 19:32
                    ja tez wole tanie/co nie znaczy byle jakie/, wtedy moge kupic wiecej
                    ostatnio kupilam buty nine west za 10, byly w macy's 75proc. off+kupon na 10
                    dol., jestem b. zadowolona z tego zakupu
                    klapki postanowilam sobie kupic tanie, za rok kupie inne
                    • maruda78 Buty Nine West 24.04.06, 19:40
                      Niecierpie! Fasony maja nawet ciekawe, ale skory w srodku buta nie uswiadczysz.
                      No i maja porypana numerowke :-).
                      M.

bella41 napisała:

> ja tez wole tanie/co nie znaczy byle jakie/, wtedy moge kupic wiecej
                      > ostatnio kupilam buty nine west za 10, byly w macy's 75proc. off+kupon na 10
                      > dol., jestem b. zadowolona z tego zakupu
                      > klapki postanowilam sobie kupic tanie, za rok kupie inne
                      • bella41 Re: Buty Nine West 25.04.06, 01:30
                        moje buty sa piekne, wykladane skorka, numer taki jak w moich pozostalych
                        butach
                        bordowe cudenka,
                        tylko, ze na szpilce, a moj tryb zycia nie pozwala za czesto na szpilki, szkoda
                        pocieszam sie, ze za jakis czas przestane biegac za moim slonkiem po parkowych
                        wertepach, a czas bede spedzac slodko na plotach z kolezanka, siedzac spokojnie
                        na laweczce
                        za pare latek
                • speranzaa Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 25.04.06, 00:30
                  w Tj Maxx i Marshalls torebki maj afajne, ale buty to porazka, przynajmniej dla
                  mni e, spotkalam moze ze 2 pary fajnych butow tam. wole jednak polskie i
                  europejskie buty, ktore sa sprowadzane do Usa.
        • katlia Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 24.04.06, 23:22
          Ja kupuje Coach - i inne miedzynarodowe markowe torebki - na ebay. Czasami
          uzywane, czasami zupelnie nowe. Ostatni zakup: Coach Willis bag za $65 - z
          przesylka - a nowa w sklepie prawie $300. Torebka byla lekko uzywana, w
          swietnim stanie. Szukam teraz dobrej torebki Furla dla mamy.
          • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 25.04.06, 02:34
            Zobacz www.bluefly.com Maja przecenione designerowe rzeczy.
          • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 25.04.06, 04:06
            Wprowadz w wyszukiwarke "Furla handbags" i dostaniesz na pewno strony
            internetowe gdzie mozesz dostac ta marke po obnizonej cenie.
            Lubie odwiedzac dzial torebek Marshalls i TJ Maxx. Mozna tam znalezc bardzo
            porzadne torby. Nawet nie musze patrzec na marke ani cene zeby zobaczyc ktora
            skora jest mieciutka i wysokiej jakosci, a ktora gruba, niskiej. Potwierdza sie
            zawsze prosta zaleznosc miedzy cena, a jakoscia.
            W Chicago polecam tez Filene's Basement.
            W tych wszystkich miejscach nie mam cierpliwosci do grzebania w setkach
            ciuchow. Zbyt meczace. Starcza mi energii tylko na torebki.
            • sublustris Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 01.05.06, 18:45
              jakos Furla w ogole mnie nie interesuje.
              • katlia Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 01.05.06, 20:52
                • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 02.05.06, 18:00
                  Zajrzalam wlasnie na strone www.furla.com i bardzo mi sie podobaja ich
                  torebki. Szukam czegos w tym stylu. Klasyczny ksztalt, wysokiej jakosci skora,
                  malo metalu. Znam kobiety, ktore kupuja mnostwo torebek z byle jakiego
                  materialu w dziwnych ksztaltach. Ja wole miec dwie porzadne, ktore beda mi
                  sluzyc latami.
                  • katlia Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 02.05.06, 18:29
                    Czy znasz Coach? To amerykanska firma, bardzo dobra. Ich torebki nigdy nie
                    wychodza z mody, a jakosc jest fantastyczna. Drogie, ale na ebay mozna znalezdz
                    w bardziej dostepnych cenach. Od czasu do czasu tez pojawiaja sie w TJ Maxx,
                    ale szybko sa rozkupowane.
                    • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 02.05.06, 18:38
                      Znam Coach, ale ich styl jest dla mnie zbyt "ciezki" (wole Furla) Kupilam jedna
                      w TJ Maxxie i po jakims czasie noszenia wyslalam do Polski. Coach jest tez zbyt
                      popularny, a ja nie lubie miec rzeczy, ktore nosi duzo ludzi. Smieszne sa
                      nastolatki z miniaturowi torebkami z logo (na wieksze ich nie stac) np. Coach,
                      Dooney and Bourke, Louis Vitton. Tej ostatniej firmy nigdy nie kupie, nie ze
                      wzgledu na cene (chociaz to tez), ale wlasnie logo. Nie chce byc chodzaca
                      reklama firmy. To w koncu ja place za produkt, a nie firma mnie za jej reklame.
                      • sublustris Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 02.05.06, 18:57
                        andrea71 napisała: Tej ostatniej firmy nigdy nie kupie, nie ze
                        > wzgledu na cene (chociaz to tez), ale wlasnie logo. Nie chce byc chodzaca
                        > reklama firmy"

podejrzewam ze firmie to na reke.
                        notabene LV produkuje torby i bez monogramu (epi leather).
                        • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 02.05.06, 19:15
                          A dlaczego na reke?
                          • sublustris Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 02.05.06, 19:19
                            bo ich udreka to dbanie o dobry wizerunek.
                  • nanuk24 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 02.05.06, 19:07
                    Ja na przyklad nie wyobrazam sobie tylko dwie torebki nosic kilka dobrych lat,
                    tak samo jak nosic jedne sandaly kilka sezonow lub miec w szafie ubrania w
                    jednym kolorze;-)
                    • andrea71 Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 02.05.06, 19:16
                      A ja sobie jak najbardziej wyobrazam, o ile te torebki bylyby naprawde dobrej
                      jakosci.
    • corrina Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 06.05.06, 14:37
      wlasnie wrocila z polski i wloch,mieszkalam 20 lat temu w rzymie,kobiety tam
      byly kiedys fajnie ubrane i co zastalam teraz -tak jak bym sie znalazla na ulicy
      w montrealu lub ny to samo,juz nie widzialam tych zadbanych kobiet i slicznych
      szmat,i nie pisze tu o centrum gdzie mase turystek,tak ze w europie tez juz sie
      jest na luzie
      • artremi Re: Dlaczego w Polsce moda jest taka wazna? 07.05.06, 02:25
        Pamietam jak pojechalam z moim malym siostrzencem do Rzymu w 2000. Z reguly gdy
        jade do Europy, to nie zabieram "sneakers". Ale tym razem chcialam z
        siostrzencem jak najwiecej zobaczyc, wiec zabralam ze soba Sketchers. Myslalam
        ze bedzie troche obciachowo i nieelegancko.

Natomiast bylam pytana wiele razy dziennie przez Wloszki na ulicy, gdzie
        kupilam te buty. Bylam bardzo zaskoczona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka