Dodaj do ulubionych

buckwheat pancakes

10.03.07, 18:46
dziewczyny, nie wiem czy smakuja Wam amerykanskie pankaces - ale ja ostatnio
odkrylam te buckwheat pancakes - pychota, nigdy wczesniej w Polsce nie
slyszalam o racuchach czy nalesnikach z kaszy gryczanej.

Szybkie, latwe i pyszne.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • polishbellydancer Re: buckwheat pancakes 10.03.07, 19:02
      kupujesz gotowa mieszanke--czy robisz sama z maki gryczanej? jezeli w skladzie
      nie ma maki przennej bedz zytniej to poprosze o przepis :o)
      • anutka1 Re: buckwheat pancakes 10.03.07, 19:15
        tte akurat robie z mieszanki

commerce24.pair.com/webstaff/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=02024&Category_Code=pmixes

www.hodgsonmill.com/
        dodaje sie tylko mleko, jajko i olej roslinny.

No i oczywiscie mozna dodac co sie podoba, np. bluberries, blackberries, etc etc

Ale moze jak znajde make gryczana w sklepie to sprobuje wykombinowac jakis inny
        przepis.

Pozdrawiam
      • anutka1 Re: buckwheat pancakes 10.03.07, 19:19
        a czemu nie chcesz w skladzie maki pszennej czy zytniej?

A np. pelnoziarnista maka przenna - kiedys robilam takie z pelnoziarnistej z
        gruszkami - interesujace wyszly :)
        • polishbellydancer Re: buckwheat pancakes 11.03.07, 06:08
          w moim domu obowiazuje scisla dieta bezglutenowa
    • rhodeisland Re: buckwheat pancakes 10.03.07, 19:21
      Nie cierpie grubych amerykankich nalesnikow. Lubie cienkie, ktore tu i we
      Francji nazywa sie "crepes". Mozna kupic gotowe crepes i wypelnic je przed
      zrolowaniem czym sie lubi (owocami, serem, grzybami itp). We Francji sa
      restauracje gdzie podaja same crepes z roznymi fillings. Pycha!
      • anutka1 Re: buckwheat pancakes 10.03.07, 19:28
        takie polskie nalesniki tez lubie - to takie wspomnienie z dziecinstwa, jak
        mama robila pyszne trójkąty z serem.

Amerykanskie 'grubasy' to takie racuchy - bardziej mi przypominaja w smaku
        jakies ciasto niz nalesniki.
    • anutka1 Re: buckwheat pancakes 10.03.07, 19:31
      no i nie musze dodawac ze tutaj mamy pyszny syrop klonowy - ktorego w Polsce
      nie ma, jak dla mnie to on dodaje sporo do smaku nalesnikow.
      • rhodeisland Re: buckwheat pancakes 11.03.07, 04:02
        Tylko uwazaj z tym czystym syropem klonowym. Ma bardzo duzo cukru i kalorii w
        malutkiej ilosci. Ja wole wlozyc do crepes owoce. Nie jestem fanka syropu
        klonowego.
        • edytais Re: buckwheat pancakes 11.03.07, 04:27
          W nalesnikach to ja ekspert :)
          Ja mam mlynek do mielenia zboz i robie nalesniki (zarowno te grube jak i
          cienkie) z przeroznych mak:
          kamut
          buckwheat
          oat groats (z tego sa rolled oats)
          hard wheat
          soft wheat
          rye
          barley (red barley robi cos w kolorze fioletu, dzieciom bardzo kolor sie podoba)
          brown rice
          quinoa
          Robie przerozne mieszanki. Oats i hard wheat to nie jest dobra mieszanka, bo
          bardzo roznia sie w szybkosci smazenia (ostatnio odkrylam).
          Nasze nalesniki sa inne za kazdym razem, ale zawsze wychodza bardzo smaczne.
          Do tego sos z owocow: w blenderze torebka mrozonych malin lub truskawek, banan,
          troche kefiru i jest fruit smoothie do polania. Jak z malin to albo dodaje
          odrobine miodu, albo 2 banany lub mniej kefiru niz przy truskawkach lub innej
          mieszance, zeby nie bylo za kwasne. Maple syrop prawie nie ruszony w lodowce
          stoi juz 2 lata, chyba czas wyrzucic...
          • rhodeisland Re: buckwheat pancakes 11.03.07, 04:31
            Rewelacyjna jestes! Podziwiam Cie, ze starasz sie jesc zdrowo, miec urozmaicona
            diete i z tego, co pamietam organiczna. Brawo! Moglabys zalozyc maja knajpe ze
            zdrowym jedzniem.
            • rhodeisland Re: buckwheat pancakes 11.03.07, 04:33
              Z tego, co zrozumialam, to polewasz nalesniki zimnym sosem z owocow. Nie
              podgrzewasz go? Lepiej smakuje zimny?
              • edytais Re: buckwheat pancakes 12.03.07, 20:29
                > Z tego, co zrozumialam, to polewasz nalesniki zimnym sosem z owocow. Nie
                > podgrzewasz go? Lepiej smakuje zimny?

Roznie. Jak mi sie przypomni wieczorem dzien przed zeby rozmrozic owoce to sos
                jest w temperaturze pokojowej, czasami zimny jak robie z mrozonych, od czasu do
                czasu zdarza sie, ze owoce podgrzeje, zeby je rozmrozic. Ale jak najbardziej
                staram sie nie podgrzewac, zeby owoce byly surowe (wiecej witamin).
                To co nie zostanie uzyte do nalesnikow, wstawiam do lodowki, wiec potem i tak
                pijemy jak smoothie na zimno. Z nadmiaru robie tez popsickles.
                Mam do tego 4 komplety czegos takiego:
                www.prairiemoon.biz/smpoma.html?source=google
                Przy okazji gadki na temat jedzenia, pochwale sie, ze wyszly mi bagels.
                W piatek robilam i znikly. Robilam pol na pol white:whole wheat, bo taki byl
                przepis i zwykle nie zmieniam jak pierwszy raz robie. Ciekawe jak wyjda 100%
                whole wheat (50% hard wheat lub kamut i 50% soft wheat zamiast bialej maki).

• anutka1 Re: buckwheat pancakes 11.03.07, 17:41
            edytais - to juz wiem do kogo sie zwracac z prosba o przepisy :)))
        • anutka1 Re: buckwheat pancakes 11.03.07, 04:51
          nie sadze ze musze uwazac z syropem, np. do nalesnikow nie dodaje cukru,
          ogolnie jesli uzywam cukru do kawy to raw sugar a do pieczenia staram sie
          uzywac brown sugar (gdzie sie da), a co do syropu to ja go nie dodaje do
          nalesnikow tylko nim polewam. Jesli chodzi o crepes to jasne ze z owocami, albo
          serem, generalnie lubie na slodko, choc w Polsce jadlam kiedys z serem i
          szpinakiem i byly calkiem niezle :)

Pozdrawiam
          • rhodeisland Re: buckwheat pancakes 11.03.07, 05:10
            Zobacz nutrition facts na opakowania syrupu. O ile pamietam w 2 lyzkach jest
            ponad 200 kalorii, a niektorzy do polewania uzywaja wiecej. Takie
            przypomnienie, choc moze nie przejmujesz sie kaloriami, ale jak ja zobaczylam
            te kalorie i straszliwa ilosc cukru w gramach, to zrezygnowalam z syrupu. To,
            co pisze edytais wydaje mi sie zdrowsze i bardziej apatyczne. Nigdy zreszta nie
            przepadalam za smakiem syrupu klonowego. Nie mysl, ze Cie atakuje. Zwracam
            uwage na pewne rzeczy, to wszystko.
    • kisiulak Re: buckwheat pancakes 11.03.07, 18:56
      Co do "polskich" nalesnikow to kiedys bylam w NY w nalesnikarni :)

Mieli tam same crepes i dziesiatki dodatkow - czego dusza zapragnie. Nie
      pamietam gdzie to bylo, ale bylo pysznie. Chyba gdzies na Manhatanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka