Dodaj do ulubionych

Poradzcie co przyniesc do pracy na tzw pot luck

09.10.03, 17:40
Nie wiem co przyniesc, pierogi sa drogie i nie wiem czy beda jedli. Juz sie
dopytuja co przyniose, niektorzy dopytuja sie o kielbase... najchetniej bym
wziela na ten czas urlop.... mona
Obserwuj wątek
    • superkret Re: Poradzcie co przyniesc do pracy na tzw pot lu 09.10.03, 21:20
      mozesz zrobic zupe 'ciupke'
      albo po prostu talkanice (tluczone ziemniaki z siadlym mlekiem)
    • bozena73 Re: Poradzcie co przyniesc do pracy na tzw pot lu 09.10.03, 21:27
      U mnie w tamtym roku mielismy cos podobnego, przynioslam polski makowiec,
      delicje i sernik. Objadali sie niesamowicie, do dzisiaj wspominaja. O,takze
      przynioslam im wedlowskie ptasie mleczko ale to tak bez okazji..tez nie moga
      zapomniec.. :-)) A raz po pracy poszlismy do polskiej restauracji z moja grupa
      aby sprobowali polskie potrawy. Najbardziej smakowaly im golabki i pyzy z
      mieskiem ale przezywali ze bardzo kaloryczne..o zachwycie nad polskim piwem
      nawet nie wspomne.. :-))
      A moze sama cos polskiego ugotujesz, jezeli nie masz polskich sklepow w
      poblizu?
    • abere8 Slodka kapustke? 10.10.03, 06:04
      Bardzo latwo robi sie slodka kapustke. Wprawdzie to nie bigos, ale zawsze cos.
      Ostatnio zrobilam dla meza i byl zachwycony. Trzeba tylko znalezc kielbase w
      miare podobna do polskiej i nie zapomniec o koperku, bo bardzo polepsza smak.
      • bozena73 Re: Slodka kapustke? 10.10.03, 15:25
        No wlasnie, najgorsze jest to ze tu ta kapusta ma inny smak i trudno jest
        znalezc taka ze smakiem z Polski..
        A moglabys sie podzielic przepisem na Twoja kapustke? Dzieki.. :-))
        • abere8 Re: Slodka kapustke? 11.10.03, 02:09
          Przepis mialam od rodzicow - podany ustnie, wiec mniej wiecej pamietalam,
          czesciowo sprawdzalam w internecie (np. www.mniammniam.pl), czesciowo
          improwizowalam. Jestem bardzo poczatkujaca kucharka, wiec tym bardziej sie
          dziwie, ze mi wyszlo cos jadalnego :-)

Poszatkowana kapuste zalalam woda (mniej wiecej do polowy, potem sie
          przestraszylam, ze za duzo, wiec odlalam, ale potem bylo za malo, wiec
          dolalam). Do niej dodalam lisc laurowy, a ze nie mialam vegety, to dodalam
          rosolku z kurczaka w proszku do smaku. Kielbase pokrojona w kostke i cebule w
          plasterkach podsmazylam na oleju i dodalam do kapusty, ktora trzeba posolic i
          popieprzyc do smaku. Po jakims czasie dodalam pomidory - mozna koncentrat, ja
          mialam w puszce pokrojone w kostke w sosie wlasnym. No a prawie na koncu
          dodalam koperek - jak dla mnie, ile sie da, bo pachnie wspaniale.

Wszystkie proporcje mierzylam na oko, bo to i tak zawsze zalezy od tego, co
          sie lubi (moj tata np. robi taka kapuste czy bigos raczej z przewaga miesa).
          Vegeta jest slona, wiec trzeba uwazac z sola. Koncentrat pomidorowy wiadomo,
          jest mocniejszy niz same diced tomatoes, wiec trzeba patrzec, czy kolor juz
          zaczyna wygladac znajomo i czy smak sie zgadza :-) No i sama konsystencja
          potrawy - lepiej, zeby kapusta nie byla chrupiaca, wiec co jakis czas trzeba
          probowac.

Aha, na samym poczatku kapusta moze wypelniac caly garnek, a jak sie zacznie
          gotowac, to znika i mozna dodac wiecej. Wiem, ze nie odkrywam tu Ameryki, ale
          mam nadzieje, ze sie komus przyda.

Smacznego! - Ola
          • bozena73 Re: Slodka kapustke? 11.10.03, 03:20
            Dzieki serdeczne za przepis.
            Brzmi bardzo apetycznie..
            Ciekawe czy uda mi sie cos z tego wykombinowac.. :-))
            • antymona Re: Slodka kapustke? 14.10.03, 18:53
              dzieki! Zrobilam kapustke i wyszlo wspaniale. Nawet niejadki wyskrobywali miske.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka