antymona 09.10.03, 17:40 Nie wiem co przyniesc, pierogi sa drogie i nie wiem czy beda jedli. Juz sie dopytuja co przyniose, niektorzy dopytuja sie o kielbase... najchetniej bym wziela na ten czas urlop.... mona Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
superkret Re: Poradzcie co przyniesc do pracy na tzw pot lu 09.10.03, 21:20 mozesz zrobic zupe 'ciupke' albo po prostu talkanice (tluczone ziemniaki z siadlym mlekiem) Odpowiedz Link
bozena73 Re: Poradzcie co przyniesc do pracy na tzw pot lu 09.10.03, 21:27 U mnie w tamtym roku mielismy cos podobnego, przynioslam polski makowiec, delicje i sernik. Objadali sie niesamowicie, do dzisiaj wspominaja. O,takze przynioslam im wedlowskie ptasie mleczko ale to tak bez okazji..tez nie moga zapomniec.. :-)) A raz po pracy poszlismy do polskiej restauracji z moja grupa aby sprobowali polskie potrawy. Najbardziej smakowaly im golabki i pyzy z mieskiem ale przezywali ze bardzo kaloryczne..o zachwycie nad polskim piwem nawet nie wspomne.. :-)) A moze sama cos polskiego ugotujesz, jezeli nie masz polskich sklepow w poblizu? Odpowiedz Link
abere8 Slodka kapustke? 10.10.03, 06:04 Bardzo latwo robi sie slodka kapustke. Wprawdzie to nie bigos, ale zawsze cos. Ostatnio zrobilam dla meza i byl zachwycony. Trzeba tylko znalezc kielbase w miare podobna do polskiej i nie zapomniec o koperku, bo bardzo polepsza smak. Odpowiedz Link
bozena73 Re: Slodka kapustke? 10.10.03, 15:25 No wlasnie, najgorsze jest to ze tu ta kapusta ma inny smak i trudno jest znalezc taka ze smakiem z Polski.. A moglabys sie podzielic przepisem na Twoja kapustke? Dzieki.. :-)) Odpowiedz Link
abere8 Re: Slodka kapustke? 11.10.03, 02:09 Przepis mialam od rodzicow - podany ustnie, wiec mniej wiecej pamietalam, czesciowo sprawdzalam w internecie (np. www.mniammniam.pl), czesciowo improwizowalam. Jestem bardzo poczatkujaca kucharka, wiec tym bardziej sie dziwie, ze mi wyszlo cos jadalnego :-) Poszatkowana kapuste zalalam woda (mniej wiecej do polowy, potem sie przestraszylam, ze za duzo, wiec odlalam, ale potem bylo za malo, wiec dolalam). Do niej dodalam lisc laurowy, a ze nie mialam vegety, to dodalam rosolku z kurczaka w proszku do smaku. Kielbase pokrojona w kostke i cebule w plasterkach podsmazylam na oleju i dodalam do kapusty, ktora trzeba posolic i popieprzyc do smaku. Po jakims czasie dodalam pomidory - mozna koncentrat, ja mialam w puszce pokrojone w kostke w sosie wlasnym. No a prawie na koncu dodalam koperek - jak dla mnie, ile sie da, bo pachnie wspaniale. Wszystkie proporcje mierzylam na oko, bo to i tak zawsze zalezy od tego, co sie lubi (moj tata np. robi taka kapuste czy bigos raczej z przewaga miesa). Vegeta jest slona, wiec trzeba uwazac z sola. Koncentrat pomidorowy wiadomo, jest mocniejszy niz same diced tomatoes, wiec trzeba patrzec, czy kolor juz zaczyna wygladac znajomo i czy smak sie zgadza :-) No i sama konsystencja potrawy - lepiej, zeby kapusta nie byla chrupiaca, wiec co jakis czas trzeba probowac. Aha, na samym poczatku kapusta moze wypelniac caly garnek, a jak sie zacznie gotowac, to znika i mozna dodac wiecej. Wiem, ze nie odkrywam tu Ameryki, ale mam nadzieje, ze sie komus przyda. Smacznego! - Ola Odpowiedz Link
bozena73 Re: Slodka kapustke? 11.10.03, 03:20 Dzieki serdeczne za przepis. Brzmi bardzo apetycznie.. Ciekawe czy uda mi sie cos z tego wykombinowac.. :-)) Odpowiedz Link
antymona Re: Slodka kapustke? 14.10.03, 18:53 dzieki! Zrobilam kapustke i wyszlo wspaniale. Nawet niejadki wyskrobywali miske. Odpowiedz Link