karrika 10.11.12, 21:22 Jak fachowo nazywa się nota odautorska (komentarz narratora) w dialogach? Kiedy piszemy ją wielką literą, a kiedy małą? Czy określają to jakieś konkretne przepisy, bo w książkach bywa różnieee Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karrika Re: Dialogi - pytanie techniczne :) 10.11.12, 22:34 Nie chodzi mi o nazwę didaskalia, jak jest tutaj: www.ekorekta24.pl/proza/130-interpunkcja-w-dialogach-czyli-jak-poprawnie-zapisywac-dialogi Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus Re: Dialogi - pytanie techniczne :) 11.11.12, 16:30 Zdanie, bedace komentarzen naaratora zaczynamy pisac wielką literą po kropce. - Za piętnaście sząsta - odparł uprzejmie. Był zmęczony i marzył tylko o tym, aby usiąść i napić się piwa. Przepisy dotyczące interpunkcji są jasne. Nie wiem, jaka to fachowa nazwa. Odpowiedz Link
autumna Re: Dialogi - pytanie techniczne :) 12.11.12, 10:54 Dość ładnie, z przykładami, jest rozpisane tutaj, ściągnij sobie nr 2 sierpień 2011 www.publixo.com/atrament/0 Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus wyjasnienie jest bledne 12.11.12, 23:51 np: Witaj, tato. – Grzegorz uścisnął dłoń ojcu. Są to dwa osobne zdania. Drugie bezpośrednio nie nawiązuje do pierwszego, a narracja opisuje, co robi bohater. Stąd dwie kropki. powinno byc: - Witaj, tato. Grzegorz uścisnął dłoń ojcu Odpowiedz Link
karrika Re: wyjasnienie jest bledne 15.11.12, 12:57 Podstawowe zasady pisania dialogów znam, ale zastanawiam się, czym kieruje się korektorka, poprawiając notę odautorską na wielką czy małą literę (lub odwrotnie) w zdaniach: – Ciekaw jestem, co na to powiesz – zaczepił ją chłopak. – Uważaj, bo usłyszysz! Najpierw musiałbyś być taki jak on. – Wskazała na zdjęcie. – Wynoś się! Ale już! – Walnąłem go w plecy na rozpęd. – Jest dobrze! – pochyliłem się i delikatnie go pogłaskałem. – Co z nim jest? – szybko zmieniła temat. – Może napije się wody? – Sprytnie skierowałem jej uwagę na psa. Zależy to od jej widzimisię? "Zaczepił" słownie, więc traktuje się to jak "powiedział"? Czy notę odautorską zaczynającą się od "powiedział, wyjąkał, krzyknął itp." zawsze musimy pisać małą literą? Jeśli tak, skąd ta zasada, bo w praktyce bywa różnie. Odpowiedz Link
immanuela Re: wyjasnienie jest bledne 15.11.12, 13:35 tu jest dość sensownie wytłumaczone: www.yaoifan.fora.pl/pseudoporadnik-pisarski,17/poprawna-budowa-dialogow,621.html Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus Re: wyjasnienie jest bledne 15.11.12, 21:32 po myslniku musisz pisac mala litera, nie rozumiem w ogole watpliwosci. to jest błąd, w dodatku logiczny: – Uważaj, bo usłyszysz! Najpierw musiałbyś być taki jak on. – Wskaz > ała na zdjęcie. odparła i wskazała na zdjęcie, odparła wskazująłc na zdjęcie byłoby lepiej (wg mnie). Wskazała na zdjęcie po kropce oznacza, że nie chodzi o osobę mówiącą: Uważaj, bo usłyszysz itede. To nie jest nota odautorska, a po prostu ciąg zdania, bo to zdanie w dialogu to jedno, a szczegąły narracji to drugie, ale tworzą całość. Odpowiedz Link
karrika Re: wyjasnienie jest bledne 15.11.12, 22:52 Żartujesz? Uważasz, że wielka litera w wyrazie "wskazała" po kropce oznacza, że nie chodzi o osobę mówiącą? – Uważaj, bo usłyszysz! Najpierw musiałbyś być taki jak on. – Wskazała na zdjęcie. A w takich zdaniach: – A ten tam… blondynek? – kiwnął głową w kierunku sterczącego pod ścianą Pawełka. – On też w to wchodzi! – Machnąłem do Pawła, żeby do nas podszedł. Po znaku zapytania czy wykrzykniku można pisać tak i tak, a po kropce nie? Chcę, żeby mi ktoś to objaśnił, bo to forum pisarzy, korektorów i tłumaczy... Odpowiedz Link
karrika Re: wyjasnienie jest bledne 16.11.12, 00:14 Źle to napisałam. Wiadomo, że po kropce musi być wielka litera, ale objaśnienie (nota odautorska) dotyczy mówiącego. Bo bywają i takie zdania: "Wszystko tu zadeptane - powiedział z przyganą. - Na razie tam. - Wskazał kierunek." (Grzędowicz, Pan Lodowego Ogrodu) "Słuchaj tej kobiety, Szczęsny, słuchaj uważnie. Na kopaniu ducha w celach wzbudzenia natchnienia zna się jak mało kto. - Konrad uniósł pokrywkę i zajrzał do garnka. - O, jest i marchewka w tej zupie." (Kisiel, Dożywocie) Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus wg mnie to sa bledy: 16.11.12, 19:39 Ani tutaj – Uważaj, bo usłyszysz! Najpierw musiałbyś być taki jak on. (!!!)– Wskazała na zdjęcie. niepotrzebna jest kropka, bo dialog konczy sie opisem czynnosci. ani tutaj: "Słuchaj tej kobiety, Szczęsny, słuchaj uważnie. Na kopaniu ducha w celach wzbudzenia natchnienia zna się jak mało kto. (!!!) - Konrad uniósł pokrywkę i zajrzał do garnka. (???!!!) - O, jest i marchewka w tej zupie." (Kisiel, Dożywocie) gdzie wstawilam wykrzyniki, uwazam, ze nie pownno byc kropek. Tam gdzie postawilam ?? nie jestem pewna, ale nie chce mi sie sprawdzac w slowniku ort., bo musialabym podniesc ciezki tylek i isc do drugiego pokoju. Ale przy okazji sprawdze Odpowiedz Link
jacek1f kliknijcie tu, tu naprawde jest OK. 16.11.12, 23:12 www.yaoifan.fora.pl/pseudoporadnik-pisarski,17/poprawna-budowa-dialogow,621.html i wszystko jasne. Odpowiedz Link
karrika Re: kliknijcie tu, tu naprawde jest OK. 17.11.12, 01:14 Fakt, że tu jest dość czytelnie, ale nie chce mi się wierzyć, że w tych zdaniach nota odautorska nie może zaczynać się wielką literą: – Może napije się wody? – Sprytnie skierowałem jej uwagę na psa. – On też w to wchodzi! – Machnąłem do Pawła, żeby do nas podszedł. Dziękuję za pomoc Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus Re: kliknijcie tu, tu naprawde jest OK. 17.11.12, 13:30 nie mozesz pisac wielka litera, bo to jedno to dialog, a drugie to wypowiedz narratora, co tworty jedna calosc. Dlatego nie ma nawet logicznego uzasadnienia pisania wielka litera. poniewaz ruszylam ciezkim tylkiem i zajrzalam do slownika, ale nie znalazlam dokladnego opisu pisania dialogow, popre sie innym argumentem. W czasach, kiedy ksiazki byly poddawane starannej redakcji, nie spotkalam sie z maniera pisania wielka litera w srodku dialogu. Odpowiedz Link
autumna Re: kliknijcie tu, tu naprawde jest OK. 30.11.12, 16:09 >W czasach, kiedy k > siazki byly poddawane starannej redakcji, nie spotkalam sie z maniera pisania w > ielka litera w srodku dialogu. To pokaż nam taką książkę. Podpowiadam, że dużo klasyki z racji wygaśnięcia praw autorskich jest dostępne za darmo, nie musisz lecieć do biblioteki i skanować. Odpowiedz Link
autumna Re: wyjasnienie jest bledne 30.11.12, 16:04 Nie mąć ludziom w głowie, bo podajesz błędne wskazówki! Poprawny zapis jest taki: Witaj, tato. – Grzegorz uścisnął dłoń ojcu. 1. Wypowiedź dialogową jednej postaci - wraz z uwagami narratora, odnoszącymi się do wypowiedzi lub zachowania osoby mówiącej - należy składać w ciągu, niezależnie od długości, bez dzielenia na akapity. 2. Jeśli narracja nie odnosi się do wypowiedzi bohatera, to dialog zamyka się kropką, a tekst odautorski rozpoczyna po myślniku wielką literą. Źródło: Adam Wolański Edycja tekstów. Praktyczny poradnik. PWN, 2011. Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus o, a np. w pofanym przez Ciebie linku 02.12.12, 22:07 tutaj nie ma kropki w srodku. - Czuję się, jakbym się znalazł w martwym punkcie – wyznał. czyli jednak kropka jest niepotrzebna? Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus np. dalej co do podanego linku 02.12.12, 22:09 np. w tym przykladzei z linku ja bym dodala kropke, zaznaczam ja nawiasem i wykrzyknikiem. Dodalabym kropke, gdzie wg mnie jest to logiczne Zastanawiałem się dzisiaj nad Prichardem – ciągnął dalej ze smutkiem w głosie – (!!!)i zdałem sobie sprawę, że brakuje mi tego „czegoś”, brakuje mi smykałki. Dla mnie to wszystko to tylko zbieranina szczegółów. Każdy głupi tak sądzi. Odpowiedz Link
autumna Re: Dialogi - pytanie techniczne :) 30.11.12, 10:13 Jeszcze fajny artykuł mniej od strony techniczno-interpunkcyjnej, a bardziej literackiej wartości dialogu: www.publixo.com/text/0/t/6673/title/O_kreatywnym_pisaniu._Dialog. Odpowiedz Link