Dodaj do ulubionych

W sprawie numeru ISBN

19.11.13, 17:33
Szanowni. Sprawa wygląda następująco: wraz z grupą znajomych postanowiliśmy za własne pieniądze wydać w niewielkim nakładzie książkę poświęconą pamięci naszego przyjaciela. Mimo to chcemy nadać jej walor rynkowy, a przynajmniej umieścić ją w kilku bibliotekach w naszym województwie. Znaleźliśmy firmę wydawniczą, która zgodziła się wykonać tę usługę. Gdy wczoraj tam zadzwoniłem, dowiedziałem się, że część nakładu ma nie mieć nadruku z numerem ISBN, choć podobno złożyli wniosek do Biblioteki Narodowej. Gość mówi mi, żeby się nic nie martwić, bo tytuł został już zarejestrowany w BN, tylko że jeszcze nie przysłała im numeru, a oni chcą już koniecznie wydrukować przynajmniej kilkanaście egzemplarzy, bo gonią ich jakieś terminy. Czy coś takiego jest w ogóle możliwe? Może funkcjonować książka bez fizycznego ISBN i jednocześnie być w rejestrach BN? Można taki egzemplarz w ogóle sprzedać?
Obserwuj wątek
    • pisam Re: W sprawie numeru ISBN 19.11.13, 22:06
      To jakaś ściema, numer ISBN nadaje Biblioteka Narodowa i jeśli zechcesz przyślą ci numer pocztą mailową, co naprawdę trwa bardzo szybko i nie ma z tym żadnych kłopotów. Książka bez numeru ISBN podlega opodatkowaniu 23%, z numerem 5%, poza tym gdzie jest sens wydawać książkę z numerem i bez.
      Książka w BN funkcjonuje wyłącznie z numerem... Tu masz wszelkie informacje
      www.bn.org.pl/programy-i-uslugi/isbn/informacje-ogolne/
    • skajstop Re: W sprawie numeru ISBN 20.11.13, 12:24
      To pod każdym względem jest coś dziwnego, nie tylko numeru ISBN.
      Spieszy się im z wydrukowaniem KILKUNASTU egzemplarzy? No bez żartów...
    • pisam Re: W sprawie numeru ISBN 20.11.13, 18:06
      Uzupełnienie: nie dziesięć ale tyle ile chcesz, np. sto =D
      • maciejslu Re: W sprawie numeru ISBN 21.11.13, 22:59
        Albo i tysiąc - nasza oficyna dostaje właśnie w takich "pulach", bo trzy razy dostaliśmy po setce i się skończyły bardzo szybko.

Każde wydawnictwo ma przyznaną z góry pulę numerów, więc nadanie numeru ISBN to kwestia wybrania jakiegoś z listy (najlepiej kolejnego). Więc to po prostu ściema jest...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka