Dodaj do ulubionych

honorarium od przychodów netto - PILNE

25.02.14, 22:29
Witam,
Mam propozycje od wydawnictwa. Za napisanie książki oferują "15 proc. od przychodów netto osiągniętych przez Wydawnictwo z jej sprzedaży wg. stosowanych przez Wydawcę na fakturach cen zbytu netto, czyli cen zbytu pomniejszonych o podatek VAT". Co to realnie oznacza? Książka, którą u mnie zamówiono jest bardzo czasochłonna. Nie chcę wpakować się w sytuację, w której stracę czas, zużyję oczy a zysk będzie niewielki. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • skajstop Re: honorarium od przychodów netto - PILNE 25.02.14, 22:52
      Marną masz propozycję, bo nie wspominasz o zaliczce. Przy pisaniu na zamówienie to podstawa.
      Stawka zaś to ok. 15% od ceny zbytu, czyli jakieś 7-8% od ceny detalicznej, okładkowej. W przybliżeniu, bo to zależy jeszcze od wydawnictwa i charakteru książki. Też niezbyt dużo jak na książkę pisaną na zamówienie.
      • kottony Re: honorarium od przychodów netto - PILNE 25.02.14, 23:07
        zaliczka jest, 5 tys. zł. Czy powinnam zatem negocjować stawkę procentową? Wydawcy na książce zależy, pogania mnie z podpisaniem umowy i terminem oddania.
        • skajstop Re: honorarium od przychodów netto - PILNE 25.02.14, 23:13
          Tak, ja bym negocjował. W analogicznej sytuacji miałem 10% od ceny okładkowej, czyli - powiedzmy - 20% od ceny zbytu. I uważam, że to jest już naprawdę niezła stawka, do której powinnaś zmierzać.
          Uściślę jeszcze, że w przypadku książek, które może napisać niewielka grupa osób znających dane zagadnienie, można oczekiwać nawet więcej. Znajomy autor, finansista, wytargował 25%. To tak dla porównania :)
          • kottony Re: honorarium od przychodów netto - PILNE 25.02.14, 23:19
            Bardzo dziękuję za podpowiedź. Będę negocjować. A czy znaczenia ma to, że wydawca w związku z książką ponosi koszty - to książka reportażowa, muszę pojeździć. Koszty będą oscylować w okolicy 5 tys. wydawca je pokrywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka