29.07.15, 13:18
Dzień dobry wszystkim.
Nie jestem pisarką, nie aspiruję, ale mam pytanie ze zwykłej ciekawości.

Jak powinna waszym zdaniem wyglądać korekta książki? Kiedyś myślałam, że to dotyczy tylko błędów językowych i ortograficznych, ale zdaje się, że nie :)
Jak wygląda w rzeczywistości taka praca nad korektą książki? Do jakiego stopnia redaktor wpływa na kształt książki?
Mam nadzieję, że ktoś odpowie :) Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • donatta Re: Korekta 29.07.15, 23:06
      Korekta dotyczy błędów stylistycznych, ortograficznych, gramatycznych. Korekta po składzie także błędów typograficznych.
      Co innego redakcja, ta oznacza zdecydowanie większą ingerencję w tekst. Niekiedy redaktor wykonuje jedynie poprawki kosmetyczne, w innych sytuacjach może domagać się usunięcia rozdziału, zmiany zakończenia, dopisania czegoś.
      • e-liska1 Re: Korekta 30.07.15, 11:35
        Ha, myślałam że to mnie więcej to samo. Czy to znaczy, że każda książka przechodzi korektę a nie każda jest redagowana?
        Zaczęło mnie to interesować po lekturze forum ESD, użytkownicy twierdzą że kiepskie ostatnio książki Musierowicz to również wina marnej redakcji. Stąd zaczęłam się zastanawiać jak taka współpraca na linii redaktor - autor przebiega.
        • donatta Re: Korekta 30.07.15, 11:50
          Każda książka powinna przejść redakcję, potem korektę i jeszcze jedną korektę po składzie.
          Współpraca na linii autor-redaktor przebiega różnie. Są kiepscy redaktorzy, którym się nie chce zbyt angażować, są kiepscy autorzy, których teksty redaktor powinien napisać od nowa, żeby miały ręce i nogi, są wreszcie autorzy, którzy każdą napisaną przez siebie literę traktują jako świętość i nie pozwalają niczego zmienić. Problem ma głębsze dno, a każda książka to osobny przypadek.
          Nie zwalałabym jednak winy za kiepską książkę na redaktora. To jednak autor odpowiada za treść, redaktor może coś wygładzić, podsunąć jakiś pomysł, zasugerować zmianę wątku - ale książki za autora nie napisze (chociaż niektórzy to robią i to za psie pieniądze).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka