Dodaj do ulubionych

drukarnia cyfrowa Sowa

24.11.04, 12:42
Czy ktoś z was miał do czynienia z drukarnią cyfrową Sowa (www.sowadruk.pl)? Jak Wam się współpracowało? Mnie - dennie. Własnie się okazało, że obiecywany na ich stronie "druk na żądanie" jednej książki to pic na wodę. Minimalne zamówienie to 200 zł+vat, czyli np. ok. 7000 czarno-białych ulotek...
Obserwuj wątek
    • zboguslawska Re: drukarnia cyfrowa Sowa 19.12.04, 11:44
      Trzeba uważać, bo oszczędzają na tuszu. Nawet po tym, gdy egzemplarz próbny jest
      w porządku.

Z. Bogusławska
      • chemo Re: drukarnia cyfrowa Sowa 19.12.04, 19:21
        Też to miałam. Wmawiali, że trzeba foliować, to druk nie będzie obłaził. Picu picu. Jak toner sypie się z papieru, to odlezie razem z folią. Na szczęście drukarnie cyfrowe zaczynają rosnąć jak grzyby po deszczu i powoli tanieją - mam nadzieję, że konkurencja nauczy ich rozumu. A tak przy okazji - znasz jakąś z cenami na poziomie Sowy? ja na razie spotkałam jedną:
        www.olesiejuk.pl/modules.php?name=Ole&plik=dla_wydawcow&op=druk_cyfrowy
        • tommym23 Re: drukarnia cyfrowa Sowa 29.07.05, 10:10
          www.drukarniags.com
    • poslonek Re: drukarnia cyfrowa Sowa 03.02.05, 11:47
      Ja miałem do czynienia z tą drukarnią. Książkę wydrukowali szybko, nie
      zauważyłem, aby oszczędzali na "tuszu" i jak na razie toner się nie sypie.
      Myślę, że nie będzie się sypał.
      Uważam, że jednym z głównych mankamentów druku cyfrowego (nie do usunięcia, bo
      wpisanego w technologię) jest fałdowanie kartek wynikające z faktu, że toner
      jest na papierze "utrwalany" termicznie. Aby tego nie było trzeba korzystać z
      offsetu lub risografu.
      • chemo Re: drukarnia cyfrowa Sowa 03.02.05, 18:58
        No, fakt, po wpadce z obłażącym tonerem chyba przestali eksperymentować i zwykle jest szybko i dobrze. Tylko na stronie internetowej mają sprzeczności: w jednym miejscu się chwalą, że można wydrukować nawet jeden egzemplarz, bo cena jednostkowa nie zależy od nakładu, a w cenniku informują, że minimalny koszt zamówienia to 200 zł, nie wspominając o tym, że ta minimalna kwota dotyczy w przypadku książek każdego drukowanego tytułu, a nie całości zamówienia. Nieładne to...
        • poslonek Re: drukarnia cyfrowa Sowa 04.02.05, 14:37
          Masz rację, że nieładnie.
          Jeszcze słowo wyjaśnienia: książka, którą drukowałem nie zawiera żadnych zdjęć,
          nawet na okładce i w ogóle nie ma dużych płaszczyzn pokrytych tonerem, więc nic
          dziwnego, że się nie sypie.
          Kiedyś pytałem o drukowanie na risografie, powiedziano mi, że minimalna ilość
          to 100 egz. - maszyna nie przyjmuje mniejszej liczby. Czy masz jakieś z tym
          doświadczenia?
          • chemo Re: drukarnia cyfrowa Sowa 04.02.05, 17:47
            He, właśnie zrobiło się jeszcze bardziej nieładnie. Druk jako taki nawet staniał, ale minimalny próg poszedł w górę. Teraz trzeba zamawiać druk środka za 200 zł. A że druk cz-b jest dość tani, przy cieńszych książkach daje to nakłady rzędu 50-80 egzemplarzy. Jak dla mnie to już nie jest "druk na żądanie". Mowiąc krótko, pozbyli się mniejszych zleceniodawców.

> Kiedyś pytałem o drukowanie na risografie, powiedziano mi, że minimalna ilość
            > to 100 egz. - maszyna nie przyjmuje mniejszej liczby. Czy masz jakieś z tym

Prawdę mówiąc nawet nie wiem co to jest. Korzystam tylko z cyfry.
            • poslonek Re: drukarnia cyfrowa Sowa 07.02.05, 14:33
              chemo napisała:

> He, właśnie zrobiło się jeszcze bardziej nieładnie. Druk jako taki nawet
              stania
              > ł, ale minimalny próg poszedł w górę. Teraz trzeba zamawiać druk środka za
              200
              > zł. A że druk cz-b jest dość tani, przy cieńszych książkach daje to nakłady
              rzę
              > du 50-80 egzemplarzy. Jak dla mnie to już nie jest "druk na żądanie". Mowiąc
              kr
              > ótko, pozbyli się mniejszych zleceniodawców.

No nie, trochę przegięłaś. Książkę, o której wspominałem drukowałem nieco
              więcej jak tydzień temu i nie było mowy, że min. 200 zł netto za druk środka
              tylko. Za całość.
              • chemo Re: drukarnia cyfrowa Sowa 07.02.05, 16:14
                Nie przegiełam. Nowy cennik dostałam 04.02. Są spore rabaty przy większych zamówieniach, a w cenie okładki jest teraz foliowanie, ale kwota minimalnego zamówienia 200 zł dotyczy teraz samych środków. Jesli mają twojego maila, to do Ciebie pewnie też przyjdzie, jeśli nie, a nadal Cie to interesuje, daj znac na priva, to podeślę.
                • millefiori Re: drukarnia cyfrowa Sowa 08.02.05, 08:24
                  Chemo, czy tez moge prosic Cie o przyslanie nowego cennika?
              • millefiori Re: drukarnia cyfrowa Sowa 08.02.05, 08:25
                Poslonek, witaj, a wiec jednak?
                • poslonek Witaj Millefiori 08.02.05, 14:14
                  millefiori napisała:

> Poslonek, witaj, a wiec jednak?

No nie całkiem droga Millefiori. To moje wydawnictwo jest takie raczej
                  wirtualne, ale nazwę dla niego już mam :) Ale powstanie, bo nabieram coraz
                  większej ochoty i doświadczenia. Tego, co wydałem nie muszę się wstydzić, a
                  drugie wydanie książki będzie jeszcze lepsze, bo z rysunkami.
                  A co u Ciebie?
                  Posłonek
                  • millefiori Re: Witaj Millefiori 08.02.05, 15:16
                    Ciesze sie i gratuluje!
                    Dziekuje, po staremu:) kilka rzeczy na raz, ale dwie zblizaja sie do konca;
                    jedna ujrzy swiatlo dzienne dzieki UW (mam nadzieje), a druga, jak mi sie
                    wydaje, najszybciej i najskuteczniej bedzie wydac wlasnym sumptem.
                    • poslonek Re: 09.02.05, 14:45
                      Dzięki, ja również gratuluję pracy twórczej.
                      Jesteś w Polsce czy za granicą?
                      • millefiori Re: 10.02.05, 16:11
                        Dziekuje:); od osmiu lat jestem za.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka