Dodaj do ulubionych

Druk ceny na okładce

26.10.07, 17:03
Czy druk ceny na okładce jest już obowiązkiem, czy dalej wyborem wydawcy?

A czy ktoś z Was wie, na jakim etapie męki dyplomatycznej są nasi włodarze w
kwestii negocjacji zerowego VAT-u?
Obserwuj wątek
    • jacek1f vat.. do konca nie wiadomo.. 26.10.07, 21:41
      trwaja rozmowy PIKu w Krakowie, jak dociskac parlament.
      Unia teoretycznie (!) tylko sie zgodzila na przedluzenie, ale brak
      wykonawczych rozporzadzen w Pl.

Najgorsze, ze WSZYSTKO rozegra sie w ostatnich dniach roku -
      doslownie:-(
    • azubin Cena 26.10.07, 22:23
      A druk ceny jest jak najbardziej suwerennym wyborem wydawcy (chociaż to bardzo
      sensowne działanie)
      • nomina Re: Cena 26.10.07, 22:56
        Dzięki za odpowiedzi! Pytam, bo jeśli wydrukuję książki w listopadzie, a od
        stycznia jednak wejdzie VAT, ja zaś nie sprzedam wszystkich wydrukowanych egz.
        do końca roku, to 1) jaką cenę drukować? z VAT, bez VAT? 2) będą podwyżki, oj, będą.

Jeśli parlament będzie taki czuły na naciski, jak w przypadku paru innych ustaw,
        to czarno to widzę :(
        • azubin Re: Cena 27.10.07, 12:11
          Myślę, że w tej sytuacji lepiej się wstrzymać z drukowaniem ceny na okładce. Bo
          jej podawanie jest sensowne tylko wtedy, kiedy jest to cena dla odbiorcy
          końcowego (a jego nie interesuje, co się na tą cenę składa) - w tym okresie
          "przejściowym" (kto wie, jak długo będzie trwać...) lepiej zrezygnować, bo i tak
          ta cena może się zaraz zdezaktualizować :(
          • pisam Re: Cena 29.10.07, 00:21
            Właśnie wróciłem z Krakowskich Targów. gdzie spędziłem 4 ostatnie dni. Jeśli
            chodzi o sprawę Vat na książki(7%) to nie jest ciekawie, raczej nowy rząd nie
            zdąży tego załatwić, więc widzę to raczej ciemno.
            CO do ceny, to ja drukuję ją na książce i jest to cena dla klienta. Jeden z
            wydawców który chce wydać książkę na święta, powiedział w zaufaniu, ze
            profilaktycznie doda owe procenty do ceny i co najwyżej więcej zarobi, ale nie
            będzie dopłacać. Zastanawiał sie także czy książki wydrukowane w 2007 roku i
            wcześniej ma prawo sprzedawać w 2008 bez Vatu i tu podobno prawnicy mają różne
            poglądu. Z drugiej strony jeśli w chwili wydrukowania książki nie obowiązywał
            Vat to gdzie jest podstawa aby teraz musiał ten vat płacić i tracić swój zysk.
            Jest szansa że książki wydrukowane w 2007 będą sprzedawane jako książki bez
            vatu... ale poczekamy, zobaczymy.
            • a_sjm Re: Cena 29.10.07, 12:16
              Ja również słyszałem, że wydane przed 2008 będą sprzedawane bez Vat'u (niech
              szlag trafi podatki!!!)

pzdr
            • nomina Re: Cena 29.10.07, 19:38
              Niech mnie poprawi ktoś bieglejszy w rachunkowości, ale o ile pamiętam, za
              chwilę powstania zobowiązania podatkowego liczy się dzień sprzedaży. I jeśli
              sprzedasz książkę w roku, w którym obowiązuje VAT, to nikogo nie obchodzi, kiedy
              ją drukowałeś. Podobnie z wejściem na VAT - jeśli przekroczysz kwotę obrotu i
              staniesz się vatowcem, od tej chwili na to, co sprzedasz, dopisujesz VAT. Nawet
              jeśli to jest np. ta sama usługa, licencja, produkt.
              • streszczenia VAT na książki 14.11.07, 21:46
                To co mi wiadomo to w 2008 nie będzie zmiany stawiki VAT na książki,
                pozostaje bez zmian.

www.ksiazka.edu.pl
                • aliles1 Re: VAT na książki 14.11.07, 22:43
                  W dniu wczorajszym coś mówiono w TV, iż kilku naszych "negocjatorów"
                  wyruszyło do Brukseli celem obrony stawki. Ponoć są marne szanse na
                  obronę. Ażeby przedłużyć o 3 lata oktes przejściowy stawki wymagana
                  jest zgoda wszystkich państw. Przeciw jest Francja, ktoś tam i
                  dołaczyły jeszcze Czechy. Może pod koniec roku zapadnie decyzja,
                  tzw. rzutem na taśmę.
                  • jacek1f cienko wygląda. Czesi jak zwykle:( zdradzili...:-) 14.11.07, 23:49
                    dołączyli z nedatywem do Niemców i Danii.
                    Francja też.

Musi być jdnomyślne stanowisko...
                    Nadzieja jest - że w grudniu, w ostatniej chwili, wtedy zdążymy z
                    rozporządzeniem.
                    Ale tak sobie to wyglada.
                    Książki nasze sa w pakiecie. Z jednej strony to dobrze, bo i krowy i
                    kelnerzy itp... ale z drugiej nie, bo inni maja od dana większe
                    stawki i mają w nosie preferencja dla Polski.
                    Wszystko będzie w ostatniej chwili, co jest straszne:-(
                    • nomina Re: cienko wygląda. Czesi jak zwykle:( zdradzili. 15.11.07, 22:56
                      Czyli jak zwykle wszystko zapięte na ostatni guzik...
                      A tak z ciekawości, jeśli wejdzie VAT, o ile procent zdrożeją, Waszym zdaniem,
                      książki - przy obecnych stawkach dla dystrybutorów?
              • sonia40 Re: Cena 15.11.07, 04:35
                Myślę, że masz rację. Kiedy zmieniono stawkę vat 2005 r z 7% na 22%, w
                hurtowniach pojawiły się kontrole sprawdzające czy ten vat zmieniono. Nie
                dotyczyło to wprawdzie książek, tylko zestawów zabawek edukacyjnych i układanek,
                które ISBN nie miały, ale wydane były w poprzednim roku i czekały na sprzedaż.
                Tak więc liczy się data sprzedaży, a nie wydania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka