isanda 13.11.03, 12:38 czy ktos moze mi poradzic, gdzie szukac dobrego karykaturzysty Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monie_pl Ilustratorzy - na zdrowy rozsadek 13.11.03, 17:59 Na zdrowy rozsadek, jako osoba bez kontaktow z karykaturyzstami i kregami artstycznymi w ogole, zaczelabym od 1. gazet gdzie jakies satyryczne rysunki sa zamieszczane i zaczelabym od namierzenia tych ludzi i porozmawiania z nimi. 2. internetu gdzie sa cale strony psowiecone karykaturom i dowcipom w ogole. Innych pomyslow brak. Powodzenia Monia Odpowiedz Link
millefiori Re: Ilustratorzy - na zdrowy rozsadek 13.11.03, 22:40 monie_pl napisała: > Na zdrowy rozsadek, jako osoba bez kontaktow z karykaturyzstami i kregami > artstycznymi w ogole, zaczelabym od > 1. gazet gdzie jakies satyryczne rysunki sa zamieszczane i zaczelabym od > namierzenia tych ludzi i porozmawiania z nimi. > 2. internetu gdzie sa cale strony psowiecone karykaturom i dowcipom w ogole. > Innych pomyslow brak. > Powodzenia > Monia Popieram, dodam jeszcze 3. rozlepilabym ogloszenia w najblizszej uczelni plastycznej albo skontaktowala sie z uczelnia - np. wydzialem grafiki, - z prosba o polecenie studenta do takiej pracy. Pozdrowienia, Millefiori Odpowiedz Link
emka_1 Re: ilustracje 13.11.03, 23:10 po pierwsze zanim zaczniesz szukać sprecyzuj czego potrzebujesz. karykaturzysta to dość pojemne pojęcie - istnieją specjalizacje w tej dziedzinie. po drugie - do czego te ilustacje są ci potrzebne - czy szukasz znanej kreski oraz nazwiska, czy sprawnego ilustratora ( ma to oczywiste przełożenie na koszty, ale także na 'cięzar' książki) wreszcie określ jaką funkcję będa pełnić w książce. zrób sobie coś w rodzaju założeń projektowych w wersji skrocónej i z tym rozpoczynaj poszukiwania. stracisz mniej czasu na szukanie i rozmowy z niewłaściwymi ludźmi, z właściwymi szybciej się dogadasz :) btw. nie sprecyzowałaś gdzie szukasz (w sensie terytorialnym :) p.s. 1. pozdrawim matkę założycielkę w nadziei, że czyta wszyskie posty na swoim forum. p.s. 2. porady praktyczne, z osobistego doświadczenia grafika i projektanta wydawnictw czerpane. p.s. 3. nie jestem ani ilustratorem, ani karykaturzystą, żadnego znajomego w najbliższym otoczeniu o tej specjalizacji też nie mam :( Odpowiedz Link
isanda Re: ilustracje 14.11.03, 01:33 dzieki za rady, mam konkretne, gotowe teksty, ktore maja zostac zilustrowane, mam tez bardzo dokladne i wyrazne wyobrazenie, jakie maja byc te karykaturki. artysta, z ktorym dotad pracowalam w tych tekstach akurat mi nie odpowiada. wedruje po internecie juz od paru dni, zagladam do roznych galerii i albumow, ale jakos bez skutku, Odpowiedz Link
emka_1 Re: ilustracje 14.11.03, 14:25 jeśli szukasz w polsce i stać cię na arystę z "nazwiskiem" zajrzyj tutaj (ostrzegam tanio nie będzie i mogą być kłopoty z odmiennymi wizjami:) www.muzeumkarykatury.pl/ możesz spróbować pośród freelancerów zatrudnianych przez agencje reklamowe ( nieco taniej, bardziej podatni na sugestie) najtaniej i największy wpływ możesz miec na studentów, ale z nimi na ogół jest problem terminowości:( pozostają jeszcze kwestie techniczne - tu musisz zasięgnąć porady u swojego drukarza/operatora dtp - chodzi o formaty, rozdzielczości etc. Odpowiedz Link
millefiori Re: ilustracje 14.11.03, 11:20 emka_1 napisała: > > p.s. 1. pozdrawim matkę założycielkę w nadziei, że czyta wszyskie posty na swoi > m > forum. Matka zalozycielka dziekuje, wzajemnie pozdrawia, czyta i stara sie odpowiadac na wszystkie posty w miare dostepu do maszyny. Odpowiedz Link
emka_1 Re: ilustracje 14.11.03, 14:33 czyli nadzieja w tym przypadku złudną nie była :) dziękuję i pozdrawiam raz jeszcze na zakończenie wątku pobocznego :) Odpowiedz Link
millefiori Re: ilustracje 14.11.03, 14:43 emka_1 napisała: > czyli nadzieja w tym przypadku złudną nie była :) > dziękuję i pozdrawiam raz jeszcze na zakończenie wątku pobocznego :) To wcale nie jest watek poboczny tylko ilustracyjny. Watki poboczne, lansujące i broszujące zostały przeciągnięte w celu uporządkowania wątków głównych. Pozdrowienia, Millefiori Odpowiedz Link
emka_1 nieporozumienie 14.11.03, 17:48 nie miałam na myśli wątku ilustracyjnego, ale subwątek pozdrowieniowy :) Odpowiedz Link
millefiori Re: nieporozumienie 16.11.03, 15:15 Subwątki pozdrowieniowe, jako ta nić melanżujaca, dodają wątkowaniu subtelnosci. serdecznosci, Millefiori Odpowiedz Link