Dodaj do ulubionych

androstendion - on tez jest przyczyną

20.04.05, 22:59
Lekarz kazal mi zrobic to badanie jako jedno z pierwszych i okazało się ze górna granica normy do 3,7 a ja mam 6,8 Androstendion wydzielany jest przez jajniki, jądra i gruczoł nadnerczy i przede wszystkim zwiększa owłosienie powodując hirsutyzm więc mozy przyczyna tych włochów jest u niektórych nas własnie on. W poniedziałek dopiero ide z badaniami i ciekawa jestm co lekarz mi powie a dodam, że od 2 miesiecy mam poprostu epidemie nowych włosów silnych i czarnych pojawiają się tam gdzie ich wczesniej nie było więc jestem na skaju załamania i czekam na ta wizytę strasznie.
pozdrawiam
czarodziejka24
Obserwuj wątek
    • mini_mikro Re: androstendion - on tez jest przyczyną 21.04.05, 08:59
      hej!
      napisz koniecznie, co Ci lekarz powiedział.
      Ja tego badanego nie miałam, niby mam stwierdzone PCO, ale takie dość nietypowe,
      więc cały czas szukam:-)
      Ile zapłaciłas za to badanie? Bierzesz albo brałas jakieś leki antyandrogenne?
      Pozdrawiam:-)
      • czarodziejka24 Re: androstendion - on tez jest przyczyną 21.04.05, 10:41
        Jak tylko w poniedziałek wróce od lekarza to ci powiem sama czekam jak na szpilkach. Leków nigdy nie brałam kiedys tylko bromergon ale dawno. A badanie kosztowało 30 zł i np. u mnie w Radomiu go nie robia tylko wysyłają krew do Warszawy. Pozdrawiam
        czarodziejka24
        • mini_mikro Re: androstendion - on tez jest przyczyną 21.04.05, 16:35
          to nawet niedrogo, bałam się, że to jakies mega drogie badanie.
          Ja biorę 6 opakowanie Diane 35, ma to swoje wady (skutki uboczne, spora dwaka
          hormonów), ale było to zalecone i przez gina i przez endo, więc biorę. No i sa
          małe pozytywne rezultaty, owłosienie sie chyba nie pogarsza no i po depilacji
          wolniej odrasta.

a tak w ogóle ostatnio trafiłam na kilka programów/magazynów o zdrowiu w TV i
          nigdy nic o hirsutyźmie, tak jakby ten problem w ogóle nie istniał. Jakis
          cholerny temat tabu!!!!
          Sensownej wizyty życzę:-))
        • milutka31 Re: androstendion - on tez jest przyczyną 21.04.05, 16:40
          Ja tez mam ten problem. androstendion 6,4ng/ml(norma do 3,7 ng/ml). Testosteron
          91( nie pamietam jednostek),norma 81. Ponadto prolaktna 85ng/ml, norma do 25. Z
          niecierpliwością czekam na wieści, chociaż i ja wybieram sie w poniedziałek do
          lekarza.
    • gonia45 Re: androstendion - on tez jest przyczyną 21.04.05, 17:46
      Czarodziejko24, a jaki jest Twój poziom testosteronu?
    • gonia45 Re: androstendion - on tez jest przyczyną 21.04.05, 17:47
      I jeszcze jedno pytanie, w jakim dniu cyklu bada się poziom androstendionu i
      testosteronu?
      • milutka31 Re: androstendion - on tez jest przyczyną 21.04.05, 18:21
        Mi gin kazał zrobic miedzy 3 a 7 d.c.
      • czarodziejka24 Re: androstendion -do gonia45 21.04.05, 19:15
        Testosteron wiem że mam w normie nie pamietam wyniku bo robiłam kilkakrotnie w róznych laboratoriach. A badanie wszystkie lekarz kazał mi zrobic zaraz po miesiączce zrobiłam dosłownie nastepnego dnia po.
        • karusia4 ANDROSTENDION!!! 25.04.05, 17:29
          mój też jest 6,8 - witam w klubie. Testosteron tylko trochę powyzej normy. Mam
          PCO. Leczenie: metformina plus mercilon. Skuteczność - ? , biorę od miesiąca.
          • czarodziejka24 Re: ANDROSTENDION!!! 25.04.05, 22:53
            hey
            Po dzisiejszej wizycie u lekarza niewiele rozjasnił się temat pochodzenia tych włosów. Ale lekarz pocieszył mnie że lepiej, że mam wysoki androstedion niż 17-OH progesteron a i bardzo był zadowolony wręcz dumny z siebie, że odkrył, że coś z tym hormonem może być nie tak bo wielu lekarzy go bagatelizuje a podobno on całkowicie zmienia rodzaj leczenie. Żadnych nowych konkretów się nie dowiedziałm ponieważ dostałam kolejną serie badań i USG. Mam zrobić PRL z tabletką, Progesteron i TSH 3 gen, troche to potrwa bo te badania są w różnych dniach cyklu. Jedno moge podkreślić chyba w końcu trafiłam do rozsądnego lekarza (nie chce zapeszać) ale powiedział, że dojdzie jaka jest przyczyna jedno jest tylko załamujące, że ciekawe kiedy dojdzie do tej wielkiej zagadki a te kłaczki non stop pojawiają się w nowych miejscach no i chyba tam już na wieki pozostaną. NO ale walczyć będziemy nie poddam się Pierwszy bój to USG :(

pozdrawiam
            czarodziejka24
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka