Dodaj do ulubionych

Jak u Was z miesiączką?

17.03.06, 11:56
Witam, mam pytanko. Chciałabym się dowiedzieć, czy przy h. zawsze występują
zaburzenia w miesiączkowaniu, czy te sprawy raczej się mało łączą? Jestem
zainteresowana, bo niestety włosów u mnie dostatek (również na piersiach i
brzuchu), a z okresem wszystko ok. Czekam i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • milady78 Re: Jak u Was z miesiączką? 17.03.06, 14:58
      Nie zawsze...

Jeśli występują to same problemy z miesiączka już świadczą o problemach
      hormonlanych - często podejrzenie o PCOS.

Ale regularny okres niczego nie wyklucza. Pozdrawiam

• adrianna_c Re: Jak u Was z miesiączką? 17.03.06, 20:32
      U mnie miesiączka zawsze była regularnie, a h. spory, a poza tym miesiączka
      była pomimo że przy poziomie hormonów jaki wtedy miałam nie powinno jej wcale
      być.
      • pewna-pani77 Re: Jak u Was z miesiączką? 18.03.06, 18:02
        Wydaje mi się Ze pisałaś, że jesteś z Zielonej G. Czy w związku z h. chodzisz
        gdzieś do lekarza? Mogłabyś ewentualnie podać namiary?
        • adrianna_c Re: Jak u Was z miesiączką? 20.03.06, 07:27
          rzeczywiście jestem z Zielonej, ale leczę się w Poznaniu u dr Halerz-
          Nowakowskiej, jeżdżę na wizyty do poradni endokrynologicznej przy klinice
          Akademii Medycznej na ul.Polnej
          • pewna-pani77 Re: Jak u Was z miesiączką? 20.03.06, 15:52
            sorry, że tak męczę. czy mogłabys mi powiedzieć coś bliżej na temat leczenia?
            czy masz juz diagnozę? wybadali przyczynę? jakie leki ewentualnie przyjmujesz?
            zamierzam wybrać się do lekarza,ale nie wiem, czy warto (czy będą rezultaty).
            pozdrawiam
            • adrianna_c Re: Jak u Was z miesiączką? 21.03.06, 14:14
              W zasadzie leczenie zaczęłam z innych przyczyn niż hirsutyzm, chociaż to
              właśnie była główna przyczyna mojego zgłoszenia się do endokrynologa. W 1994r.
              poszłam na wizytę do prof. Warenik (Poznań), ona skierowała mnie do kliniki na
              wykonanie badań głownie z powodu wycieku z piersi ale też ponieważ miałam duży
              hirsutyzm, wyniki badań wykazały duże zaburzenia hormonalne, m.in. wysoki
              poziom prolaktyny, testosteronu i nie pamiętam dokładnie co jeszcze, w każdym
              razie wg wyników nie powinnam miesiączkować a ja miałam regularne miesiączki.
              Leczyłam się Diane 35, Androcurem, Bromergonem - mniej więcej przez 4 lata.
              Później z różnych przyczyn m.in. finansowych i z braku widocznej poprawy
              przestałam brać leki.
              W 2003r. znowu byłam na badaniach w klinice endo - skierował mnie tam ginekolog
              ponieważ miałam silne plamienia w połowie cyklu i przerost endometrium. Po
              zrobieniu badań wyszło że oprócz hirsutyzmu III stopnia mam PCO, wysoki poziom
              insuliny. Przez rok brałam Diane 35 i Metformax 850, teraz zamiast Diane biorę
              Jeanine (Metformax cały czas), a oprócz tego miałam kiepskie wyniki wątroby
              (teraz po odstawieniu Diane jest ok) i biorę też Sylimarol i Hepatil.
              Niestety h. jak był tak jest - po wieloletniej depilacji włosy na nogach
              częściowo zanikły w miejscach gdzie 'normalnie' rosną, a w innych miejscach jak
              były tak są.

Moim zdaniem przebadać się zawsze warto, ale jeżeli chodzi o hirsutyzm to nie
              nastawiałabym się na większe zmiany.
              • pewna-pani77 Re: Jak u Was z miesiączką? 21.03.06, 15:49
                dzięki za wyczepującą odpowiedź:)
    • aisa.211 Re: do adrianna. c 22.03.06, 14:45
      co to znaczy hirsutyzm III stopnia ? Na jakiej podstawie stwierdza się te
      stopnie i ile ich jest ? Czy przy takim h. są mocno owłosione nogi i ręce (całe) ?
      • adrianna_c Re: do adrianna. c 23.03.06, 11:28
        Stopień h. określa się na poszczególnych częściach ciała, np. twarz, nogi, ręce
        itd. na podstawie ilości owłosienia nieprawidłowego czyli np. na twarzy ciemny
        wąsik, baki, broda itp.
        Tu sa schematy, mam nadzieję że pomogą
        www.femalepatient.com/html/arc/sel/oct02/images/10_02_art_03.gif
        www.medscape.com/content/2002/00/43/85/438597/art-mnp438597.pann.fig2.gif
    • aisa.211 Re: do adrianna c 23.03.06, 20:44
      Prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem ten drugi obrazek pokazujący kobietę z przodu
      i z tyłu. Czy jeśli kto ma wyraźny meszek na całej danej powierzchni to już jest
      4 stopień h. czy trzeba mieć tzw. włos właściwy ?
      Czy ciebie lekarz tak dokładnie oglądał i określał np. na tej powierzchni 2
      stopień h,na tamtej 3 stopień, itd.
      A co z włosami na policzkach i przedramionach, nie ma ich na żadnym rysunku. Czy
      ty masz z tym problem (bo ja tak) i jak sobie radzisz ?
      • adrianna_c Re: do adrianna c 24.03.06, 08:59
        Meszek mają wszyscy, przy h. rosną włosy ciemniejsze, grubsze itd.
        Na badaniu dokładnie wyglądało to tak, że lekarka dyktowała pielęgniarce np.
        brzuch stopień 2, piersi stopień 3, (twarz, szyja, plecy, nogi stopień ...itd.)
        oglądając mnie z lupą w ręku.
        Co do włosów na przedramionach to generalnie nie ruszam włosów na rękach, żeby
        ich dodatkowo nie wzmacniać, co prawda kusi mnie to każdego lata bo wtedy mam
        wrażenie że robią się ciemniejsze ale jak na razie nic z nimi nie robię. Na
        policzkach mam kilka pojedynczych włosków, za to wysyp na brodzie, baczkach, no
        i oczywiście wąsik - te depiluję woskiem, na brodzie też czasem pensetą
        (niestety bardzo się od tego wzmocniły) ale jest ich tyle że nie mogę
        zapuszczać ich ciągle do woskowania bo nie mogłabym wyjść z domu.
    • sulak Re: Jak u Was z miesiączką? 24.03.06, 11:58
      U mnie z miesiączką zawsze było (i jest) jak w zegarku, cykle 29-30 dniowe.
      Jeśli natomiast chodzi o poziomy H, to rzeczywiście każda część ciała powinna
      byc zdiagnozowana osobno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka