Dodaj do ulubionych

pamiętają wszyscy

IP: *.stk.vectranet.pl 12.12.06, 10:55
może trochę wspomnień z pamiętnego 13.12.1981.?
Obserwuj wątek
    • mario2 Re: pamiętają wszyscy 12.12.06, 11:43
      Ide sobie piszeo przez zaspy sniezne w strone hali sportowej w Bielszowicach.
      jest kolo 8 rano. Od 2 dni gramy turniej na tej hali. 13 maja sie odbyc finaly
      rozgrywek. Dochodzer do hali, a tam panowie w mundurach i z karabinami. Mowia,
      ze jest wojna i imprezy sportowe sa odwolane. takiej wiazanki jak wtedy nie
      udalo mi sie juz nigdy powtorzyc. Mialem wene :)
      • Gość: Mo Tyka ehh... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 12:35
        ja powoli szykowałem się do wyjścia z łona matki, żał było opuszczać takie
        cieplusie i milusie miejsce :(
    • Gość: Al-ba Re: pamiętają wszyscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 22:31
      Mnie wiadomość o stanie wojennym zastała -przepraszam - ale w wc. Mieliśmy z
      mężem ciche dni. On z rana,jak zwykle w niedzielę, krzątał się w kuchni i
      załączył stojący tam mały telewizor. Do moich uszu dochodziły dźwięki muzyki
      dziwnie poważnej jak na niedzielny poranek. W pewnej chwili muzyka ucichła -
      ktoś (tego kogoś mam do dzisiaj przed oczami)- coś poważnym głosem komunikuje.
      Walenie do drzwi łazienki: - Wychodź szybko, stan wojenny! Staliśmy tak przed
      tym telewizorem w przerażeniu. - Jezu, co teraz będzie? = zapytałam. Mąż też
      chyba nie wiedział, co nas czeka, przytulił mnie do siebie i staliśmy tak jak
      dwoje wystraszonych śmiertelnie dzieciaków. Dwuletniemu synowi, który
      przyczłapał do nas w piżamce, na pytanie,kiedy bedzie "Telelanek" musieliśmy
      skłamać,że telewizor się zepsuł i dzisiaj Teleranka nie będzie. Wtedy jeszcze
      nia przypuszczaliśmy, że będzie"zepsuty" tak długo.
      • Gość: były milicjant Re: pamiętają wszyscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 22:52
        O godz. 17.00 otrzymałem telefon o alarmie. Udałem się do jednostki. Około
        północy dano mi trzech funkcjonariuszy i koperte z nazwiskiem kandydata do
        internowania..... Nikt z nas nie uważał się za bohatera. Mimo wszystko że sami
        to załatwialiśmy. Co by się stało z nami gdyby udzielono
        nam "bratniej"pomocy.Jedna z osób przeze mnie zatrzymana do internowania
        utrzymuje ze mną kontakt listowy. Każdy robił swoje w imie dobra ojczyzny.
        Historia osądzi kto miał racje
        • Gość: pamiętający Re: pamiętają wszyscy IP: *.debacom.pl 12.12.06, 23:11
          a "bratnia" pomoc stała przy wschodniej granicy... i czego by nie mówić o gen.
          jaruzelskim to wprowadzenie stanu wojennego zatrzymało tych naszych radzieckich
          "braci" na granicy.
          • Gość: KAT medal mu IP: *.city-connect.pl 13.12.06, 12:42
            O tak generał Jaruzelski - jak to pisze w swoich wspomnieniach - "ofiara
            komunizmu", dobre!, więcej takich!
            • Gość: czytelnik Re: medal mu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 16:51
              Swoje na syberi przeżył. Zmarł też tam Jego ojciec. Nie osądzaj Go jeżeli nie
              znamy wszystkich / nie takich jaki podają aktualnie rządzący/ faktów
              • Gość: Buba Re: medal mu IP: *.stk.vectranet.pl 13.12.06, 17:30
                mój pradziadek też na Syberii był a jakoś nikomu z mojej rodziny do głowy nie
                przyszło wstępować do PZPR i mścić się za ruskich na swoich braciach.
    • Gość: 13.12.1981 Re: pamiętają wszyscy IP: *.stk.vectranet.pl 13.12.06, 17:25
      dość popularny był wtedy kawał...Babciu czy wie babcia kto to jest Regan?
      Babcia na to a kto by nie znał tego skurnola w tych czornych okulorach.
    • Gość: Jo Re: pamiętają wszyscy IP: *.stk.vectranet.pl 13.12.06, 17:35
      Kto w Zabrzu sporządzał listę osób internowanych?Doszedł ktoś do tego?Wszyscy
      SB-cy byli porządnymi ludzmi?
      • de-bill Re: pamiętają wszyscy 14.12.06, 00:57
        Oto absurdy stanu wojennego, które świadczą o wielkiej głupocie ich twórców
        albo o pokazówce obliczonej tylko na ugłaskanie obserwatorów z Układu
        Warszawskiego:
        1. Internowanie byłych przywódców PRL z Edwardem Gierkiem na czele miało stać
        się narzędziem uwiarygodnienia ekipy Jaruzelskiego i decyzji wprowadzenia stanu
        wojennego. Internowanych w liczbie 36 przewieziono helikopterem do ośrodka
        Głębokie k. Drawska, później do Tromnik w b. województwie siedleckim. Większość
        z nich m. in. Edward Gierek, Piotr Jaroszewicz byli więzieni do 31.12.1982.
        2. Manifestowanie siły przez tysiące spacerowych przejazdów wozów bojowych i
        czołgów ulicami miast w całym kraju.
        3. Wprowadzenie do wszystkich instytucji życia publicznego i przedsiębiorstw
        państwowych, komisarzy wojskowych, niekompetentnych i kompletnie
        zdezorientowanych.
        4. Powołanie PRON (Patriotycznego Ruchu Odrodzenia Narodowego) w założeniach
        rugującego FJN (Front Jedności Narodu) z pozorami spontanicznej oddolnej akcji
        obywatelskiej.
        To są moim zdaniem główne aspekty dyskwalifikujące Jaruzelskiego jako przywódcę
        narodu i dowódcę armii. I to głównie powinno się eksponować w oficjalnej
        propagandzie - ku przestrodze przed marionetkami na tronach i fotelach
        przywódców i głów państwa.
        de Bill
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka