Gość: 13 IP: *.stk.vectranet.pl 12.12.06, 10:55 może trochę wspomnień z pamiętnego 13.12.1981.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mario2 Re: pamiętają wszyscy 12.12.06, 11:43 Ide sobie piszeo przez zaspy sniezne w strone hali sportowej w Bielszowicach. jest kolo 8 rano. Od 2 dni gramy turniej na tej hali. 13 maja sie odbyc finaly rozgrywek. Dochodzer do hali, a tam panowie w mundurach i z karabinami. Mowia, ze jest wojna i imprezy sportowe sa odwolane. takiej wiazanki jak wtedy nie udalo mi sie juz nigdy powtorzyc. Mialem wene :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mo Tyka ehh... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 12:35 ja powoli szykowałem się do wyjścia z łona matki, żał było opuszczać takie cieplusie i milusie miejsce :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al-ba Re: pamiętają wszyscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 22:31 Mnie wiadomość o stanie wojennym zastała -przepraszam - ale w wc. Mieliśmy z mężem ciche dni. On z rana,jak zwykle w niedzielę, krzątał się w kuchni i załączył stojący tam mały telewizor. Do moich uszu dochodziły dźwięki muzyki dziwnie poważnej jak na niedzielny poranek. W pewnej chwili muzyka ucichła - ktoś (tego kogoś mam do dzisiaj przed oczami)- coś poważnym głosem komunikuje. Walenie do drzwi łazienki: - Wychodź szybko, stan wojenny! Staliśmy tak przed tym telewizorem w przerażeniu. - Jezu, co teraz będzie? = zapytałam. Mąż też chyba nie wiedział, co nas czeka, przytulił mnie do siebie i staliśmy tak jak dwoje wystraszonych śmiertelnie dzieciaków. Dwuletniemu synowi, który przyczłapał do nas w piżamce, na pytanie,kiedy bedzie "Telelanek" musieliśmy skłamać,że telewizor się zepsuł i dzisiaj Teleranka nie będzie. Wtedy jeszcze nia przypuszczaliśmy, że będzie"zepsuty" tak długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były milicjant Re: pamiętają wszyscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 22:52 O godz. 17.00 otrzymałem telefon o alarmie. Udałem się do jednostki. Około północy dano mi trzech funkcjonariuszy i koperte z nazwiskiem kandydata do internowania..... Nikt z nas nie uważał się za bohatera. Mimo wszystko że sami to załatwialiśmy. Co by się stało z nami gdyby udzielono nam "bratniej"pomocy.Jedna z osób przeze mnie zatrzymana do internowania utrzymuje ze mną kontakt listowy. Każdy robił swoje w imie dobra ojczyzny. Historia osądzi kto miał racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamiętający Re: pamiętają wszyscy IP: *.debacom.pl 12.12.06, 23:11 a "bratnia" pomoc stała przy wschodniej granicy... i czego by nie mówić o gen. jaruzelskim to wprowadzenie stanu wojennego zatrzymało tych naszych radzieckich "braci" na granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAT medal mu IP: *.city-connect.pl 13.12.06, 12:42 O tak generał Jaruzelski - jak to pisze w swoich wspomnieniach - "ofiara komunizmu", dobre!, więcej takich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: medal mu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 16:51 Swoje na syberi przeżył. Zmarł też tam Jego ojciec. Nie osądzaj Go jeżeli nie znamy wszystkich / nie takich jaki podają aktualnie rządzący/ faktów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buba Re: medal mu IP: *.stk.vectranet.pl 13.12.06, 17:30 mój pradziadek też na Syberii był a jakoś nikomu z mojej rodziny do głowy nie przyszło wstępować do PZPR i mścić się za ruskich na swoich braciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13.12.1981 Re: pamiętają wszyscy IP: *.stk.vectranet.pl 13.12.06, 17:25 dość popularny był wtedy kawał...Babciu czy wie babcia kto to jest Regan? Babcia na to a kto by nie znał tego skurnola w tych czornych okulorach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: pamiętają wszyscy IP: *.stk.vectranet.pl 13.12.06, 17:35 Kto w Zabrzu sporządzał listę osób internowanych?Doszedł ktoś do tego?Wszyscy SB-cy byli porządnymi ludzmi? Odpowiedz Link Zgłoś
de-bill Re: pamiętają wszyscy 14.12.06, 00:57 Oto absurdy stanu wojennego, które świadczą o wielkiej głupocie ich twórców albo o pokazówce obliczonej tylko na ugłaskanie obserwatorów z Układu Warszawskiego: 1. Internowanie byłych przywódców PRL z Edwardem Gierkiem na czele miało stać się narzędziem uwiarygodnienia ekipy Jaruzelskiego i decyzji wprowadzenia stanu wojennego. Internowanych w liczbie 36 przewieziono helikopterem do ośrodka Głębokie k. Drawska, później do Tromnik w b. województwie siedleckim. Większość z nich m. in. Edward Gierek, Piotr Jaroszewicz byli więzieni do 31.12.1982. 2. Manifestowanie siły przez tysiące spacerowych przejazdów wozów bojowych i czołgów ulicami miast w całym kraju. 3. Wprowadzenie do wszystkich instytucji życia publicznego i przedsiębiorstw państwowych, komisarzy wojskowych, niekompetentnych i kompletnie zdezorientowanych. 4. Powołanie PRON (Patriotycznego Ruchu Odrodzenia Narodowego) w założeniach rugującego FJN (Front Jedności Narodu) z pozorami spontanicznej oddolnej akcji obywatelskiej. To są moim zdaniem główne aspekty dyskwalifikujące Jaruzelskiego jako przywódcę narodu i dowódcę armii. I to głównie powinno się eksponować w oficjalnej propagandzie - ku przestrodze przed marionetkami na tronach i fotelach przywódców i głów państwa. de Bill Odpowiedz Link Zgłoś