Dodaj do ulubionych

Czym zajmuje się MOSIR ?

IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 26.04.03, 16:13
Czym zajmuje się MOSIR ?
Wydawać by się mogło że odpowiedz jest banalnie prosta i zgodnie z nazwą
zajmuje się sportem i rekreacją.
W Zabrzu okazuje się że MOSIR zajmuje się zarządaniem
targowiskami ,zarządzaniem wysypiskiem śmieci , prowadzeniem hoteli i
restauracji ,parkami wodnymi (w budowie ) prowadzeniem kafejek internetowych
itd
Czy to jest dobre rozwiązanie ?
Co będzie jak inne spólki komunalne pójdą śladem MOSIRU i np wodociągi zajmą
się organizowaniem pogrzebów ,prowadzeniem kasyna czy handlem bronią
Może jednak MoSIR powinien wyłącznie zajmować się sportem i rekreacją.
Po co gmina przekazała hektary gruntów koło M1 na jakieś bliżej nie określone
programy typu "Europa w miniaturze" ? Czy nie zachodzi niebezpieczeństwo że
MOSIR może kiedyś chcieć się uwłaszczyć na majątku gminy Zabrze ?
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat ?
Obserwuj wątek
    • ekspresso Re: Czym zajmuje się MOSIR ? 26.04.03, 22:32
      Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują że zanim poseł przestanie byc posłem
      to MOSIR będzie prywatną spółką. a poseł będzie dzierżył konkretny pakiet i nie
      będzie musiał byc posłem.
      • Gość: Egon Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 13:05
        ekspresso napisał:

> Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują że zanim poseł przestanie byc
        posłem
        > to MOSIR będzie prywatną spółką. a poseł będzie dzierżył konkretny pakiet i
        nie
        >
        > będzie musiał byc posłem.

Chyba żartujesz !!!!!
        Najlepsze kawałki z majątku gminy a więc Nas wszyskich miałaby przejąc grupa
        ludzi ?
        Prezydent i Rada Miejska w życiu do tego nie dopuszczą bo byłby to największy
        skandal w dziejach Zabrza
    • Gość: Podpowiadacz Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.03, 15:39
      Panie EGONIE - przeczytałem Twoją wypowiedź o nimożliwości przejęcia przez
      jednego faceta całości MOSiR-u, tak się już stało, tam się robi kasę na miarę
      COLOSEUM, w majestacie prawa.
      Jesteś Pan naiwny twierdząc że władza miejska do tego nie dopuści.
      Czy ktoś jest w stanie skontrolować to z czego żyje, nigdy w życiu, patrz
      wszelkie afery, kumple inne grupy żyjące w dostatku o jakim im się nie śniło.
      • Gość: phi Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 16:19
        phi,phi wystarczy przemyślany obrót wierzytelnościami,a to i tak dość
        prymitywny sposób.Właśnie w "Hucie Katowice" bawią się przyjaciele
        SLD i polit-biznes pod okiem ministra SZ. DOBRZE IDZIE!
        Może GW choć raz zajmie się w trakcie a nie po?
        • Gość: wiewiork Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.bnet.pl / 10.10.34.* 29.04.03, 11:21
          Czym? Ano wszystkim procz sportu i rekreacji(jak sama nazwa wskazuje)prowadzi
          dzialalnosc gospodarcza,a z podatkow na rzecz miasta prowadzi inwestycje," swoj"
          majatek-czytaj miejski(czyli moj tez)wprowadza aportem w jakies ciemne
          inwestycje,...Na czele stoi posel ambasadorek zaczynajacy prace jako rencista
          na pol etatu w Wydz.Nauki,Kultury i Sportu za kadencji Naczelnika A.Gory u
          wszechpanujacego Romano.Sklad Rad Nadzorczych tych dziwnych pomiotow
          (czyt.podmiotow) jest nie zatapialny.Stan konta biednego rencisty mozna
          sprawdzac w oswiadczeniach majatkowych poslow(tam jeszcze nie ma adnotacji o
          chalupie i aktualnej furze.Jeszcze jakas wystawa samochodow i znowu
          nowa..... .Pamietajcie Wyborcy:PRACA,PRACA,PRACA.
          • Gość: Niemoże być Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 29.04.03, 12:04
            Gość portalu: wiewiork napisał(a):

> Czym? Ano wszystkim procz sportu i rekreacji(jak sama nazwa wskazuje)prowadzi
            > dzialalnosc gospodarcza,a z podatkow na rzecz miasta prowadzi inwestycje,"
            swoj
            > "
            > majatek-czytaj miejski(czyli moj tez)wprowadza aportem w jakies ciemne
            > inwestycje,...Na czele stoi posel ambasadorek zaczynajacy prace jako rencista
            > na pol etatu w Wydz.Nauki,Kultury i Sportu za kadencji Naczelnika A.Gory u
            > wszechpanujacego Romano.Sklad Rad Nadzorczych tych dziwnych pomiotow
            > (czyt.podmiotow) jest nie zatapialny.Stan konta biednego rencisty mozna
            > sprawdzac w oswiadczeniach majatkowych poslow(tam jeszcze nie ma adnotacji o
            > chalupie i aktualnej furze.Jeszcze jakas wystawa samochodow i znowu
            > nowa..... .Pamietajcie Wyborcy:PRACA,PRACA,PRACA.

Czy to co opisuje Wiewiork jest możliwe ?.Nie pomyliłeś się kolego ? Skąd te
            rewelacje ?.
            Jeżeli MOSIR jest spółką komunalną ( a chyba jeszcze jest ? )no to należy się
            ukłon w stronę Prezydenta i radnych aby w ramach troski o majątek gminny
            przejrzeli sie działalności MOSIR-u. Nie wydaje mi się żeby MOSIR nie płacił
            podatków biorąc pod uwage ogrom majątku którym gospodaruje.
            • Gość: wiewiork Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.bnet.pl / 10.10.34.* 29.04.03, 12:27
              Kolego sprawdz okolicznosci powstania hotelu "Ambasador" .5-cio gwiazdkowy
              Hotel hi,hi,hi.
              • Gość: ty Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 29.04.03, 13:32
                pozastatutowa działalność,omijanie prawa,"dmuchanie kosztów",nieewidencjonowane
                przychody nawet.........ach czy to przemyślana działalność, czy też głupota
                do dzisiaj nie wiem
                ale PODATKI PŁACI,ZYSK WYKAZUJE[tzn że z budżetu nie dopłacamy]
                [a na marginesie to sprawozdania finansowe są uproszczone i "dziurawe jak sito"
                ale tak MOŻE BYĆ bo to spółka komunalna, a socbiznes zoo to podmiot
                gospodarczy "specjalnej troski" państwowo-prawnej z uzasadnieniem dla dobra
                mieszkańców czyli do realizacji potrzebnych ustawowych zadań i działań z
                założenia NIERENTOWNYCH czyli MISJA SPOŁECZNA czy cos takiego[tak przekonywali
                mnie politycy ZPP]
                A HOTEL zostawcie,to dobra inwestycja i potrzebna [gwiazdki troszkę z nieba
                ale to fakt,juz niebawem niektóre zgasną pokontrolnie]
                UWAGA WŁADZE! NIE OBCIĄŻAĆ MOSiRU NIEPRODUKTYWNYM MAJĄTKIEM
                Obecnie WŁAŚCICIELEM jest jednoosobowo Prezydent[w imieniu mieszkańców]
                zobaczymy
                • Gość: wiewiork Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.bnet.pl / 10.10.34.* 30.04.03, 10:00
                  Czasami dusza boli,a czasami sumienie.A wszystko sie bierze z bledu
                  zaniechania. Niekiedy bledy nawet sie mszcza.I tylko Cyganowi zal...
                  • Gość: ty Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 10:40
                    wiewiórko,nie wystarczy mieć rację i argumenty,trzeba jeszcze przekonać
                    innych,mieć partnerów do dyskusji, bo tematy bywają zawiłe i wiedzy wymagajace.
                    DLA ZPP PARTNEREM NIE BYŁAM I NIE BĘDĘ!
                    • Gość: wiewiork Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.bnet.pl / 10.10.34.* 30.04.03, 11:18
                      " DLA ZPP PARTNEREM NIE BYŁAM I NIE BĘDĘ! "
                      O ile mnie "wzrok " nie myli,to jednak pamiec niektorym zawodzi.Z postow tego
                      Forum jednak wynika ,iz jakas wiedza na temat MOSiR funkcjonuje.Dla
                      przypomnienia :MOSiR swoja potege zbudowal za poprzedniej kadencji i Rady i
                      Prezydenta,Jako jedna z nielicznych(w Polsce) o tej nazwie stal sie spolka
                      prawa handlowego na niezinwentaryzowanym przejetym majatku gminy.Tak jak do
                      MPGK,ZPWiK,ZPEC,...tak i do MOSiR Rada Miasta moze delikatnie mowiac
                      naskoczyc.Kiedys to byl nasz dorobek-dzisiaj nasze obciazenie.Ale widocznie tak
                      mialo byc,co nie znaczy-BYC MUSI.Sentymenty maja duzy zwiazek z
                      czlowieczenstwem,co nie oznacza checi powrotu do starego systemu.Ludzi nie
                      mozna dzielic na tych z lewa,czy z prawa.Pozostala jeszcze co najmniej duza
                      grupa,ktorych okresla sie jako przypadkowe spoleczenstwo(moze o Nich warto
                      walczyc ? )
                      • Gość: ty odp. IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 18:10
                        TAK,wzrok cię nie myli......
                        warto! nawet uważałam i uważam nadal, że TRZEBA!

• Gość: sympatyk Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.03, 10:33
      Panie Wiewiork MOSiR to ELDORADO o jakim nie można sobie wyobrazić,jaka tam
      forsa się przewala i kto z tego korzysta.
      Nie wiem czy sam NIK jest w stanie to zbadać ilu na tym organizmie zbiło fortun
      finansowych i majątku trwałego.
      Wielomilionowe obroty w rękach nieodpowiedzialnych ludzi z Radą Nadzorczą na
      czele.
    • Gość: Głodny Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.03, 11:48
      Czytam Wasze spoty, szlag mnie trafia i krew mnie zalewa że jedni tak jak MOSiR
      żeruja na majątku gminy zbijają prywatne fortuny,budują wille, kupują
      limuzyny,zatrudniają kolesiów i rodziny oraz osoby pełniące równolegle ważne
      stanowiska w innych jednostkach- a wszystko to kosztem całego społeczeństwa
      naszego miasta.
      Zas ja jako bezrobotny i 16 tyś innych moich współmieszkańców,żyjemy na progu
      ubóstwa bez perpektyw na przyszłość.
      Tylko ok. 2,5 tyś otrzymuje zasiłek będący ochłapem , zaś reszta bezrobotnych
      może otrzymac 30-40 zł na osobę.
      Pania Prezydencie Gołubowicz dokąd Pan będzie tolerował takie okradanie
      obywateli.
      Zaś wszyscy którzy piszecie spoty na ten temat zacznijcie pisać do NIK-u bo ja
      już napisałem.
      • Gość: Edek Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 14:25
        Czy to prawda że pan Robotycki z poprzedniego zarządu miasta pana Urbanczyka
        jest obecnie personą w MOSIRZ-e czy to tylko zwykła plota ?
    • busstop Re: Czym zajmuje się MOSIR ? 30.04.03, 16:48
      Jak to wszystko czytam to aż mi się włosy na głowie jeżą i zastanawiam się,
      gdie my tak naprawdę żyjemy? Bo na pewno nie w praworządnym, cywilizowanym
      kraju...
      • Gość: No nie Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 18:59
        Jak to jest że miasto wydaje 52.5 mln zł na wykup gruntów podobno niezbędnych
        dla rozwoju Zabrza a z drugiej stony przekazuje się MOSIR-owi hektary gruntów
        koło M1 ,Makro za darmo ? Czy Prezydent i Radni w ogóle jeszcze się orentują co
        i kiedy przekazano MOSIR-owi
        • Gość: na zasiłku Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 01.05.03, 21:01
          Gość portalu: No nie napisał(a):

> Jak to jest że miasto wydaje 52.5 mln zł na wykup gruntów podobno niezbędnych
          > dla rozwoju Zabrza a z drugiej stony przekazuje się MOSIR-owi hektary gruntów
          > koło M1 ,Makro za darmo ? Czy Prezydent i Radni w ogóle jeszcze się orentują
          co
          >
          > i kiedy przekazano MOSIR-owi

Panie Prezydencie wszystkich mieszkańców naszego miasta.
          Proszę ustosunkować się do powyższych wypowiedzi i zająć właściwe stanowisko.
          Obywatel na zasiłku oczekujący jakiejś poprawy lub promyka nadziei na lepsze
          jutro.
          PS. Ten co rządzi MOSIR-em to musi być bufon i łapczywy na pieniądze. Wstyd.
          • Gość: marian odp. temu wyzej........ IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 01.05.03, 21:35
            no.................
            jest posłem SLD- UP,nazywa się KUBICA JÓZEF,i gębę ma pełną opieki społecznej,
            sprawiedliwości społecznej,pomocy społecznej i sportu oczywiście społecznego
            NIECH ŻYJE!...... GODNIE
            • Gość: wiewiork Re: odp. temu wyzej........ IP: *.zabrze.net.pl 02.05.03, 16:39
              "PRACA,PRACA,PRACA "to sa hasla najbardziej Mu znane.Podkreslila to nawet
              Jego nieobecnosc przy pomniku Wincentego,kiedy cala lewica zabrzanska
              manifestowala swoja przynaleznosc do idealow ....(moze 100 osob wraz z
              orkiestra)w DNIU SWIETA PRACY(dniu wolnym od pracy).
              • Gość: wiewior... Re: ad praca IP: *.bnet.pl / 10.10.34.* / *.bnet.pl 20.05.03, 11:33
                Józef Kubica z tego samego ugrupowania zamienił stanowisko dyrektora
                zabrzańskiego MOSiR-u na zawodowe posłowanie. W złotówkach poseł Kubica
                zgromadził ponad 100 tysięcy, w euro 8 tys. 690 oraz ponad 1400 dolarów. Ma
                także papiery wartościowe wartości 280 tys. zł. Ma on też dom o powierzchni 180
                metrów kw i wartości 400 tys. zł (to współwłasność z żoną). Domek ten stanął na
                działce zakupionej od gminy Zabrze za kwotę ponad 45 tys. Inne dochody posła
                Kubicy to: 159 tys. zł z MOSiR-u, z Sejmu - 26 tys. (diety) i 19 tys.
                (uposażenie) oraz 39 tys. (rekompensata za niepodwyższone płace w sferze
                budżetowej). Poseł jeździ toyotą camry z 1997 roku. Zaciągał także kredyt. W
                ostatnim dniu grudnia ubiegłego roku pozostało mu do spłacenia 18 tys. franków
                szwajcarskich.
                Cdn.

(jh) - Dziennik Zachodni z dn. 13.05.03r.
                • 1ty dobrze,i co dalej???? 20.05.03, 14:57
                  czy zarządzjący firmą może podejmować strategiczne decyzje bez wiedzy
                  [zgody] właściciela?
                  czy RN moze bac się prezesa?[i nawet jak działa na niekorzyśc spółki
                  pozostawiac go na stanowisku,a nawet popierac i uzasadniać jego działania
                  i ich efekty]
                  czy mozna bez konsekwencji wycofywać sie z podjętych zobowiazań ?
                  CZY POZA POLITYCZNYM RYZYKIEM nie ma innego i tym samym odpowiedzialności?
                  Ktoś kto postawiłby takie pytania w prywatnej firmie uznany zostałby za wariata
                  ale w spółkach komunalnych jak dowodzi przykład MOSiR
                  WSZYSTKO BYŁO MOZLIWE
                  wszak zawsze piękna ideą realizacji zadania darmowego,powszechnego sportu
                  można sie posłuzyc i wszystko nia uzasadnić!
                  zapominając chętnie o tym że SPORT STAŁ SIĘ BIZNESEM
                  i obowiazuja tu prawa rynku,ze szczególnym uwzględnieniem konkurencji
                  Przekształcenie MOSiR w spólke zoo,[uważałam]uważam za uzasadnione jako etap
                  konieczny dla jej PRYWATYZACJI.Zatrzymanie sie na tym etapie to PATOLOGICZNY
                  SOCBIZNES
                  PS.
                  MAJĄTEK TRWAŁY WNIESIONY DO TWORZONEJ SPÓŁKI BYŁ WYCENIANY!
                  CO DALEJ PREZYDENCIE?

• Gość: xxx Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 14:12
          Napewno wie nowa władza w mieście nowy zarząd
    • Gość: Przypominający Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 20:42
      Mieszkańcy ZABRZA - MOSiR to największy przekręt w Waszym mieści.
      Zwrócie uwagę na jakiej stopie życiowej żyją jego BOSSOWIE z Radą Nadzorczą na
      czele. Przecież to kryminał aby garstka ludzi tak wykorzystywała to miasto.
      Poznajcie bliżej ten twór w którym "znalazło" pracę mnóstwo ludzi swoich
      oczywiście z byłymi ludźmi eks Prezydenta.
      Czy to jest możliwe aby uczciwie pracując dorobić się takiego majątku jak szef
      tej Instytucji ?.
      • Gość: HugoBoss Re: Czym zajmuje się MOSIR ? IP: *.bnet.pl / 10.10.38.* / *.bnet.pl 20.05.03, 20:54
        Ale Was to boli, oj boli...
        • Gość: 1000000$ miłe komuszki...... IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 16:48
          jesteście już tak niewiarygodni,że najlepsze co zrobić możecie to wyprowadzić
          sztandar! i odejść

BY
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka