Dodaj do ulubionych

TYLKO LIŚCIASTA

20.12.05, 10:49
"Harbaciarze", mam do was pytanie czy nie uważacie ze herbata w torebce ( o
granulkach nie wspomne) to (nie chce nieładnie pisać) COŚ NIE DOBREGO ( czyli
pozostałości
po liściach herbacianych)

Pozdrawiam
Pasjonata Herbaty
Obserwuj wątek
    • gatta13 Re: TYLKO LIŚCIASTA 20.12.05, 18:57
      No jest w tym zapewne sporo prawdy, tylko ja jestem niecierpliwa, a już w pracy to sobie w ogóle nie wyobrażam parzenia listków. No i jakoś nie mogę znaleźć sprzętu, który by mi naprawdę do tego celu dobrze służył. Przerobiłam metalowe domki na łańcuszku, zamykaną łyżeczkę (nie mam tyle siły, żeby ją otworzyć;) ), siteczko na kubku, na czajniczek się nie piszę, bo nie lubię mocnej herbaty. Czasem kupuję w herbacianych sklepach na wagę, ale zazwyczaj zużywam maksymalnie pół porcyjki, a reszta wietrzeje poupychana w szafkach.

Więc jakoś przywykłam do torebeczek, ale muszą być z górnej półki, reszta mi nie smakuje. :) Taka na przykład leaderpricowa - 100 torebek za 1,25. Ciekawe, co jest w tych torebeczkach... Chyba już tylko to, co się szczotką zmiata. ;)
      • kazisi Re: TYLKO LIŚCIASTA 20.12.05, 19:42
        gatta13 napisała:

Czasem kupuję w herbacianych sklepach na wagę, ale zazwyczaj zużywam maksymalnie
        > pół porcyjki, a reszta wietrzeje poupychana w szafkach.
        >

znam ten problem. tyle herbaty w szafce, a ja nie umiem się powstrzymać przed kupnem jakiejś nowej, nieznanej jeszcze mym kubkom (smakowym też)
      • pasjonataherbaty Re: TYLKO LIŚCIASTA 21.12.05, 09:33
        ...to właśnie herbata uczy Nas cierpliwości, dlaczego cięgle gdzieś się
        spieszymy i nie mamy czasu zaparzyć sobie dobrej herbaty to co innego mam
        zostaje....ciagle gdzieś biegniemy...poco,
        ja zawsze nosze przy sobie herbatę liściastą - małą torebkę( kupuje tylko w
        herbaciarniach), i nie dopuszczam do tego aby wywietrzała - po prostu pije ja
        cięgle, jak mam tylko na nią ochotę, a jak nie mam przy sobie mojego
        porcelanowego kubka z zaparzaczem to wsypuje to filiżanki 1 łyżeczkę herby i
        zalewam liście, po około trzech minutach wyławiam listki z kubeczka i delektuje
        się smakiem tego czarodziejskiego naparu...

:)
        • kazisi Re: TYLKO LIŚCIASTA 21.12.05, 12:24
          chodzisz po mieście z herbatą?!
          • pasjonataherbaty Re: TYLKO LIŚCIASTA 21.12.05, 12:48
            Hehehe, dobre... spokojnie mieści mie sie w kieszeni kurtki ( gorzej latem)) i
            nie stanowi to dla mnie jakiegoś problemu, te 50 gram mi nie ciąż jakoś
            specjalnie a nigdy nie wiadomo kiedy sie moze przydać...

• kazisi Re: TYLKO LIŚCIASTA 21.12.05, 14:01
              fakt, nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać łyk dobrej herbaty :) ale co z wrzątkiem?
              • pasjonataherbaty Re: TYLKO LIŚCIASTA 21.12.05, 14:32
                właśnie się zastanawiam jakie będzie następne pytanie hehe...
                chodzi oto ze jak się znajdę np. u znajomych to nie będę zmuszony pić sagi lub
                jakiś gnanulek, tylko z a l e j e s w o j e l i s c i e które mam przy
                sobie a przy okazji
                poczęstuje innych ( kto wie może im zasmakuje)

Pozdrawiam ciĘ :)
                • gatta13 Re: TYLKO LIŚCIASTA 21.12.05, 16:27
                  Heh, może to i dobry pomysł. :) U przyjaciółki jest dla mnie specjalna puszka, oni piją Sagę. Ale u innych herbaty po prostu nie piję.
                • kazisi Re: TYLKO LIŚCIASTA 21.12.05, 17:53
                  nie pytałem ze złośliwości :) w sumie to dobry pomysł
                  • pasjonataherbaty Re: TYLKO LIŚCIASTA 22.12.05, 11:24
                    wiem, ja tylko sie zastanawiałem jakie moze być nastepne pyt...

zycze wszystkim zdrowych spokojnych i herbacianych swiat

• kazisi Re: TYLKO LIŚCIASTA 22.12.05, 12:02
                      Na świątęczną wizytę u rodziny zabiorę jakąś dobrą herbatę :)
                      • kazisi Re: TYLKO LIŚCIASTA 26.12.05, 20:23
                        i jakoś nikt nie docenił
                        • pasjonataherbaty Re: TYLKO LIŚCIASTA 27.12.05, 09:16
                          Witam, ja poczęstowałem trzech kumpli którzy wrócili z dalekiej podróży i byli
                          bardzo ale to bardzo zachwyceni smakiem ( rooibos afrykański busz), ale niestety
                          są tacy którzy nie potrafią docenić smaku tego czarodziejskiego naparu,
                          jeżeli można zapytać czym ich poczęstowałaś/ poczęstowałaś

• kazisi Re: TYLKO LIŚCIASTA 27.12.05, 17:07
                            Częstowałem różnościami, ale jak ktoś się przyzwyczaił do herbaty "Herbata", to nic innego mu nie smakuje. Dziś pierwszy raz popróbuję białej (z torebki niestety). pozdrawiam, k

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka