Dodaj do ulubionych

opinie o SP24 STO

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.10, 18:28
Chciałabym poznać opinie rodziców dzieci uczęszczających do tej szkoły. Możliwe że syn będzie do niej uczęszczał od września. Słyszałam skrajne opinie. Od huraoptymistycznych zachwytów po same negatywy. I jeszcze jedna ważna dla mnie sprawa. Jak traktowane są dzieci które nie uczęszczają na religię. Jedną z negatywnych opini było zdanie że szkoła zmierza w kierunku szkoły katolickiej. Będę wdzięczna za każdą opinię.
Obserwuj wątek
    • Gość: effa Re: opinie o SP24 STO IP: *.xdsl.centertel.pl 11.10.10, 10:55
      córka chodziła parę lat temu - nie było wtedy opcji nie chodzenia na religię; może teraz to się zmieniło, aczkolwiek wątpię:( dyrekcja jest bardzo zaprzyjaźniona z parafią, w końcu szkoła mieści się w jej budynku....
      ja generalnie szkoły nie polecam:( nie tylko ze względu na brak etyki... no ale o tym na forum bardzo dużo, wpisz w wyszukiwarkę a na pewno znajdziesz sporo zarchiwizowanych wątków
      może się też odezwą aktualni uczniowie/nauczyciele
      • Gość: sarna.sarna Re: opinie o SP24 STO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 11:43
        Niewiele znalazłam. Może wątki były usunięte. Ostatnie opinie z 2006 roku więc troche nieaktualne. Na razie podbijam :)
        • zdobycz.robotnicza Re: opinie o SP24 STO 08.12.10, 10:05
          Czy ktoś wie coś o tej szkole?
          • aurita Re: opinie o SP24 STO 09.12.10, 08:06
            wiem ze religia nie jest obowiazkowa, i cytuje: "rzadko ale zdarzaja sie dzieci ktore nie chodza na religie"
            warunki lokalowe sa straszne: schody, schody schody, schody i smierdzaca sala gimnastyczna
            oferta edukacyjna wydaje sie bardzo ciekawa jak i organizacja najmlodszych klas (np kontakt z rodzicami)
            dyrektor nie bardzo przypadl mi do gustu (taki wszystkowiedzacy gadula), natomiast jego zastepczyni jest bardzo kokretna
            przyjmuja tylko do zerowki, z tym ze ponad polowa miejsc jest dla znajomych krolika
            jest bardzo duzo chetnych: lista oczekujacych to chyba z 50 osob... (w tym ja, ale jakos nie placze, ze sie tam nie dostaniemy)
            • Gość: effa Re: opinie o SP24 STO IP: *.xdsl.centertel.pl 09.12.10, 08:47
              moim zdaniem minusem największym jest system oceniania - w całej podstawówce, przez 6 lat jak i potem w gimnazjum nie dostaje się jednostkowych ocen za każdą pracę/klasówkę - tylko ocenianie polega na zdawaniu testu kompetencji z kazdego przedmiotu który odbywa się raz na 5 tygodni, uzyskuje się ilość % która jest przeliczana na ocenę w klasach 4-6 i gim (0-3 opisowa); dziecko moze się opatrznie nauczyc, ze 4 tygodnie bimba a w 5 tygodniu zaciska pasa i zalicza. Moze to i dobry system ale na studiach a nie u dziecka, ktore pojdzie potem do normalnego gim lub liceum - po 6 lub 9 latach oceniania w ten sposób - przyzwyczajenie się że można złapać niespodziewaną pałkę z niezapowiedzianej kartkówki - może być szokiem - co więcej moim zdaniem może się nagle okazać, ze uczeń czwórkowo-piątkowy ma same 2-3 bo mimo wiedzy nie umiał systematycznie się uczyć i podłapał 1-ki za "duperele" typu brak pracy domowej, kartkowka, praca na lekcji.
              Corka znajomej - piątkowo-szóstkowa absolwentka tego STO w gimnazjum publicznym jedzie na słabych trójkach właśnie dlatego że nie umie systematycznie się uczyć.
              • grazka58 Re: opinie o SP24 STO 09.12.10, 14:27
                Jestem mamą dwojga absolwentów 24 STO i nie zgadzam się z powyższą opinią. Moja 5-6 tkowa córka była 4-5 tkowa w jednym z najlepszych liceów w Warszawie, 3- jkowy syn świetnie radził sobie w państwowym gimnazjum, potem liceum i teraz na studiach. Dyrektor jest może specyficzny ale bardzo w porządku. Gorzej z niektórymi nauczycielami, ale może ja nie miałam szczęścia do pani wychowawczyni, która w tej szkole uczy niestety cały czas.
                • Gość: effa Re: opinie o SP24 STO IP: *.xdsl.centertel.pl 09.12.10, 17:39
                  Grażka każdy ma swoje doświadczenia, ja mam takie Ty inne:) moje dziecko przeniesione do innej podstawówki z matematyką kulało ponad rok i do sytemu oceniania też długo się nie umiało przyzwyczaić - wszystko zależy od dziecka oczywiście; przedstawiłam też sytuację znajomej która też się nie umiała odnaleźć w normalnym systemie oceniania.... u mnie i znajomych fakty są takie po prostu:)
                  • Gość: zainteresowany Re: opinie o SP24 STO IP: *.home.aster.pl 09.06.11, 22:59
                    Może ktoś ma jakieś świeże spostrzeżenia?
              • Gość: Absolwentka Re: opinie o SP24 STO IP: *.centertel.pl 31.08.11, 23:02
                Przepraszam bardzo, ale jestem absolwentką tej szkoły i nie zgadzam się z powyższymi opiniami. Jeśli chodzi o nauczycieli, to wiadomo nigdy nie będzie takiej szkoły, gdzie wszyscy nauczyciele będą dla wszystkich wspaniali. Osobiście uważam, że nauczyciele są bardzo dobrze dobierani i dobrze uczą poszczególnych przedmiotów. Dyrektor jest specyficzny,ale dba o dobro szkoły i wszystkich uczniów. Wychowawczynie mogą nie być idealne, ale dbają o uczniów i bardzo często poświęcają swój wolny czas. Jest to jedna z rzeczy, które bardzo mi się podobały w tej szkole. Wiadomo, że w czasie lekcji nie można bardzo często wychodzić na wycieczki, do teatru, żeby nie mieć zaległości w przerabianym materiale, ale w każdej klasie były często organizowane wyjścia kulturalne w soboty lub częściej po lekcjach.
                Jeśli chodzi o wyjątkowy system oceniania w tej szkole, to ja nie miałam problemu z przestawieniem się na ten 'normalny' system. Tak jak w podstawówce miałam oceny 5-6, to teraz chodzę do publicznego gimnazjum, który ma wysoki poziom nauczania i teraz mam oceny 4-6.
                Podsumowując polecam wszystkim to gimnazjum, szczególnie ze względu na atmosferę jaka tam panuje.
                • Gość: Miro Re: opinie o SP24 STO IP: *.ip.netia.com.pl 08.09.11, 12:08
                  A Pani Absolwentka to przypadkiem nie jest z Kady Pedagogicznej tejże szkoły, he???
                  Jakoś styl i sposób wypowiedzi, oraz nieustanne zachwalanie nie bardzo mi pasuje na ucznia ;-)
                  • Gość: ed Re: opinie o SP24 STO IP: *.home.aster.pl 11.05.12, 10:18
                    Chciałabym zapisać syna do SP24 STO., bardzo mało w tym wątku poświęcono info nt. samego procesu rekrutacyjnego. Czy ktoś może napisać jak dokładnie wygląda w praktyce? Czy trudno się dostać ze względu na wymogi względem potencjalnych uczniów czy po prostu lista tzw. "pierwszeństwo w zapisie" jest długa i z zewnątrz nie można się dostać? Będę wdzięczna za opinie.
                    • Gość: Ma Re: opinie o SP24 STO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 10:35
                      co roku uruchamiają dwie zerówki po 16 (może do 18?) osób, do których są elektroniczne zapisy na zasadzie kto pierwszy ten lepszy. zapisy polegają na wysłaniu mejla chyba z formularzem.
                      połowa miejsc jest z góry zajęta, bo pierwszeństwo zawsze ma rodzeństwo dzieci, które już chodzą do szkoły
                      W praktyce wygląda to tak, że wszyscy chętni o północy rozpoczynającej dzień zapisów wysyłają po kilkanaście mejli z różnych komputerów, licząc, że któryś będzie w szczęśliwej grupie. W związku z tym mejle wysłane o godz. 0.02 nie gwarantują niczego. inne szczegóły na ich stronie
                      • Gość: miki Re: opinie o SP24 STO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.13, 09:43
                        Mam dzieci w tej szkole. Ogólnie jestem zadowolona. Podoba mi się to, że każde dziecko musi mieć wszystko zaliczone tzn. jak jest odpowiedź ustna, to odpowiadają wszyscy, jak nie było dziecka na klasówce, to musi zaliczyć w innym terminie itd. ten system powoduje, że wszystkie dzieci muszą się uczyć i nie mogą liczyć na szczęście typu: a może nauczyciel mnie nie zapyta albo pójdę na wagary, to nie będę pisał sprawdzianu. Odpowiedzi ustne i zaliczenia "po terminie" odbywają się na dodatkowych konsultacjach, dzięki czemu nauczyciele mogą maksymalnie wykorzystać czas lekcji. Nauczyciele są różni: jedni bardziej wymagający, inni mniej, jak w każdej szkole. Ważne jest to, że dzieciaki chodzą do szkoły bardzo chętnie, szkoła nie kojarzy im się z przykrym obowiązkiem. Nauczyciele są mili, chętnie pomagają dzieciakom, są lubiani przez dzieci i szanowani. W szkole jest mnóstwo nieodpłatnych zajęć dodatkowych, dużo fajnych imprez (również popołudniami i w wolne dni). Do szkoły przyjmowane są dzieci i te bardzo zdolne i te mniej - pomimo to, szkoła ma dobre wyniki nauczania. Dla uczniów słabszych z danego przedmiotu są zajęcia wyrównawcze, czasami nawet indywidualne. Dzieciaki są uczone odpowiedzialności, punktualności, terminowości itd. Moja ogólna ocena szkoły: BDB
                        • e-stefanska Re: opinie o SP24 STO 05.03.14, 10:23
                          Witam, proszę o kilka aktualnych opinii o STO 24 na Bemowie. Jakie są Państwa odczucia? czy proponowany przez nich system oceniania faktycznie następnie powoduje takie problemy z aklimatyzacją w nastepnych szkolach u dzieci?czy taki system oceniania jest także w innych STO? Czy poziom nauczania w panstwa ocenie jest rzeczywiscie niski? będę wdzieczna za informacje.
                          • emi_tet Re: opinie o SP24 STO 21.01.17, 12:31
                            Ja skończyłam tę szkołę z 15 lat temu, więc może coś się zmieniło, ale mam okropne wspomnienia. Poziom dydaktyczny może i dobry, bo potem dostałam się do dobrych szkół (pytanie, czy po innej podatawówce bym się nie dostała). Za to pomysły wychowawcze... Aż trudno mi uwierzyć, że stawianie ucznia za karę kolo kosza na śmieci, przymusowe sadzanie w lawce chłopców koło dziewczynek (nie, nie wolno Ci siedziec kolo najlepszej koleżanki), pani od ang robiaca błędy nawet przy poprawianiu wypracowania, prawo pięści panujące przed salą gdzie są te zaliczenia ustne na punkty; że to wszystko było w szkole z czesnym ponad 1000 zł/miesiąc! Zajrzałam tu z ciekawosci jakie ta szkoła ma opinie w internecie, ale moją też chcę zostawić...
                            • emi_tet Re: opinie o SP24 STO 21.01.17, 12:32
                              Żeby nie bylo, pojedyncze miłe wspomnienia też mam, np. lekcje plastyki :)
                              • brunelak Re: opinie o SP24 STO 22.02.17, 18:12
                                Moim zdaniem najważniejsza jest dobra atmosfera w szkole. Wtedy wszystko alb prawie wszystko da się zrobić. Jeśli mogę coś radzić, to warto porozmawiać z dyrektorem szkoły. Szkoła jest zwykle taka jak dyrektor. Jeśli dzieciom brak będzie konkretnej wiedzy, to uzupełnisz korepetycjami. Na Bemowie zrobisz to skutecznie w edun.pl/oddzial-warszawa-bemowo.html
    • Gość: Rodzic Absolwenta Re: opinie o SP24 STO IP: *.jmdi.pl 09.03.23, 15:16
      Klasy 1-3 szkoła bardzo przyjazna i dla dziecka i dla rodzica. wiele zajęć dodatkowych, dziecko ma zajęte popołudnia, a rodzic spokojną głowę w pracy. klasy 4-6 może, może być. Wychowawcy średnio zaangażowani, mocno asertywni, spory wybór zajęć dodatkowych, z których w miarę, jak dziecko jest starsze coraz mniej się korzysta. Klasy 7-8 bardzo małe zaangażowanie wychowawców, nowy system oceniania w stosunku do lat poprzednich. Wnioski ogólne: dla dzieci młodszych bardzo polecam. Jeżeli chodzi o klasy starsze to trzeba mieć na uwadze, że szkoła absolutnie nie angażuje się w żadne konkursy przedmiotowe. Dyrektor wyraźnie to zapowiada. Oznacza to, że dzieci muszą przygotować się we własnym zakresie, szkoła ogranicza się do rozesłania linku do strony z konkursami. Brak wsparcia i zaangażowania ze strony szkoły przekłada się na to, że potencjalne sukcesy dzieci nie są w żaden sposób docenione, ani zauważone. Szkoła nie cieszy się razem z dzieckiem, że to pokonuje kolejne etapy :( .W tej szkole najważniejsze odznaki to odznaki turystyczne. Jedni powiedzą-dobrze brak wyścigu szczurów. Inni może zauważą, że do tych w miarę dobrych liceów, naszym uczniom brakuje niestety punktów, właśnie z konkursów. Na początku edukacji to wydaje się ok, ale w 8 klasie zaczyna się na to patrzeć zupełnie inaczej, tylko jest już wtedy za późno. Dzieci z tej szkoły dostają się do dobrych liceów, ale wymaga to dużej pracy własnej dziecka i przyzwoitych korepetycji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka