melania28 11.06.12, 22:18 Mam pytanie czy zdarzają sie Wam przewlekle aury? Oprócz klasycznej aury murem tez taka w jednym oku normalnie trwa to około 1minuty dwóch ale teraz mam trwająca Od wczoraj Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melania28 Re: Przewlekła aura 11.06.12, 22:23 Za szybko puscilam wiadomość;) moja aura jest w ostatni plamki ubytku w polu widzenia trochę straciła na intensywności od wczoraj ale trwa już około 30h biorę aspiryne na rozrzedzenie krwi ale na razie nie znika. Bol głowy jest prawie noeodczywalny ale ja często mam aury bez bólu. Może ktoś z Was tak miał? Pozdrawiam mel Odpowiedz Link Zgłoś
j8ded Re: Przewlekła aura 12.06.12, 21:42 Ja, jak się coraz częściej okazuje, miewam tygodniowe aury bez migreny, tj. mroczki, drętwienie języka, ale bez migren. Odpowiedz Link Zgłoś
melania28 Re: Przewlekła aura 13.06.12, 21:50 Dzięki za odpowiedz chciałam jeszcze dopytac czy Twoje mroczki trwają cały tydzień bez przerwy czy znikają i pojawiają sie? To co mnie martwi to fakt ze u mnie plama w oku trwa jak powidok i widzę ja przy mruganiu oczami a właściwie jednym bo to dotyczy jednego oka W tym miejscu mam ubytek w polu widzenia i tak już czwarta dobę chOc mam wrażenie ze słabnie widoczność tej plamy ale ubytek został póki co i to mnie martwi Napisz proszę jak to wyglada u Ciebie pozdrawiam Mel Odpowiedz Link Zgłoś
j8ded Re: Przewlekła aura 13.06.12, 22:41 U mnie mroczki pojawiają się i znikają. Ale język np. drętwiał mi ciągle przed 2 dni. Zjedz może przeciwbóla. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.tyl Re: Przewlekła aura 19.06.12, 12:56 Miałam kilka takich migren z aurą, po których przez 2-3tyg widziałam błyszczącą lub czarną plamkę w oku. To efekt zwężenia naczyń krwionośnych po ataku migreny, u mnie zawsze pomagała witamina pp na receptę. Plamy znikały. Możesz odwiedzić okulistę dla sprawdzenia skali zniszczeń w oku, ja pole widzenia mam robione niemal przy każdej wizycie, okulista zapisze coś na poprawę stanu naczyń. Odpowiedz Link Zgłoś
melania28 Re: Przewlekła aura 19.06.12, 23:42 Bardzo dziękuję za radę. Zapytam o tą witaminę lekarza. A czy Twoja ciemna plama też była ubytkiem w polu widzenia? Bo ja mam w jej miejscu ewidentnie pustą dziurę. Fakt że jest już widoczna tylko na bardzo jasnych powierzchniach albo jak zmrużę oczy ale do tego pojawiła sie od nie smuga światła idąca od tego ubytku widoczna z kolei na ciemnych powierzchniach ale nie zakrywająca obrazu. Taka świecącą plame o której wspomniałaś tez miałam kiedyś przez kilka dni ale nie była wyrwą w polu widzenia więc mnie tak nie niepokoiła. Generalnie moje aury jesli sa w jednym oku i objawiają się plamy w formie jakby powidoku trwają okolo minuty. Taka długa zdarzyla mi sie drugi raz w życiu. Zastanawiam się czy warto brać leki typu Bilobil, Ginkofar, które usprawniają krążenie mózgowe jak myślicie? Wróciłam teraz do leków- biorę Ispotin 240 mg i mam nadzieje że ataki tak jak wczesnej będą lżejsze i rzadsze. Pozdrawiam Mel Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Przewlekła aura 20.06.12, 01:31 poza tym, o ile jeszcze tego nie zrobilas, wrzuc w wyszukiwarke "aura przewlekla" to tez cos tam wyjdzie. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
magda.tyl Re: Przewlekła aura 20.06.12, 12:12 Pole widzenia mam na szczęście prawidłowe mimo iż tych kilka ataków migreny z aurą jakie miałam przyjemność doświadczyć za każdym razem powodowały zmiany w oku, ale wit. pp zawsze mi pomagała. Okulistka poradziła mi też, żeby w razie dyskomfortu w oku, gorszego widzenia, zbliżania się migreny z aurą (ja jestem w stanie określić u siebie symptomy zbliżającej sie migreny z aurą) od razu rozpocząć kurację wit pp. Jak na razie odpukać nic się nie dzieje już 2 lata, chociaż zwykłe migreny pojawiają sie średnio 2 razy w miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Przewlekła aura 21.06.12, 01:43 chociaż zwykłe migreny pojawiają sie średnio 2 razy w miesiącu. a czy zauwazylas moze jakis zwiazek KIEDY to sie dzieje? czy moze w czasie owulacji i okolo miesiaczki? Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
magda.tyl Re: Przewlekła aura 24.06.12, 22:29 Przed okresem obowiązkowo :-( od kilku ładnych lat, a poza tym różnie, u mnie migrenę wywołuje głównie ostre słońce, niewyspanie, stres, nie ma związku z dietą. Natomiast aura pojawiała się zawsze w czasie, kiedy słońce przechodzi z dziennego jasnego rażącego w taki żółtawy popołudniowo wieczorny odcień. Jeśli w tym czasie wpatruję się w np. światła przejeżdżającego auta czy wejdę do sklepu oświetlonego mocnymi jarzeniówkami, to mam aurę. Ciężko to wytłumaczyć, ale przynajmniej wiem, czego się wystrzegać tzn obowiązkowo porządne okulary przeciwsłoneczne z filtrem i "niegapienie się" w stronę słońca późnym popołudniem i w światła samochodów. Na szczęscie odpukać już prawie 2 lata aury nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlos.r@poczta.fm Re: Przewlekła aura IP: *.promax.media.pl 20.10.13, 23:04 witaj .mam tak jak ty tylko od jakiś 15 lat .po każdej ale to każdej migrenie ocznej pozostaje mi w polu widzenia trwały ubytek .nie wiem czym go zniwelować .neurolodzy nic nie wychwycili a byłem w kilku szpitalach w Polsce .okuliści tez nie .napisz jak widzisz ubytek ,ja mam wymazany obraz bezbarwny .np patrząc na literę widzę jej połowę tak jakbyś przekreśliła ją po skosie gumką .jest wymazana.napisz co zrobiłaś jakich leków użyłaś .mam już trudności z poprawnym funkcjonowaniem na przestrzeni lat ,napisz jaki lekarz ci pomógł i jakie leki .podaje tel 723 960 -376 lub maila carlos .r@poczta.fm ma 32 lata .Pozdrawiam Robert Odpowiedz Link Zgłoś