Dodaj do ulubionych

migrena z aurą

IP: *.doplaty.gov.pl 09.04.14, 09:52
Witam, od dziecka praktycznie mam migreny, miała je moja mama , babcia , prababcia. Temat niestety mi dobrze znany. Z reguły są to migreny bez aury , ale zdarza się że pojawiaja się przed atakiem mroczki. Kiedyś taką sytuacje miewałam gdy brałam hormony. Poźniej odstawiłam i problem aury zniknął. Niestety im jestem starsza tym jednak pomimo iż nie biore hormonów wracaja migreny z aurą, ale do tej pory było to b. rzadko. Od dwóch tygodni niestety miałm juz 5 razy, jestem po silnej infekcji jelit i biore dwa leki, których nigdy wcześniej nie brałam. Debutir i Duspatalin retard. Jedynie to jest coś nowego w mojej diecie ( choć musze przyznać że ostatnio nie odmawiałam sobie gorzkiej czekolady). Czy te leki ( jednka to chemia) na jelita mogą prowokować moje migreny z aurą?
Obserwuj wątek
    • ach_dama_byc_z_kanady Re: migrena z aurą 10.04.14, 06:43
      Ile masz lat? moze jestes w wieku kiedy migreny niestety zaczynaja sie nasilac 25- 35 lat.Obydwa leki nie maja zbyt wiele podanych skutkow ubocznych, a bole glowy nie sa w nich wymienione, wiec chyba nie.

natomiast skoro cierpisz na takie dolegliwosci to moze przebadaj sie na H.Pylori, ta bakteria czesto wystpeuje wspolzaleznie z migrenami. czy mozna zapytca co to byla za infekcja?
      czy jakas pasozytowa czy inna? bo moze nie do konca wyleczona?

dodam na wszelki wypadek ze czekolada jest niewskazana w migrenie a najgorsza jest wlasnie gorzka bo ma najwyzszy procent kakao.

Minnie
      • Gość: anulka Re: migrena z aurą IP: *.doplaty.gov.pl 10.04.14, 09:01
        Mam 40l. i od 30stki nasilały mi się migreny , ale nauczyłam juz sie nad tym panować, najgorzej było jak brałam hormony, w ciąży w ogóle zapomniałam co to migrena :). Co do infekcji jelit to w sumie do końca nie wiadomo czy to było clostridium ( bo w sumie nie zdazyłam zrobic posiewu) ale przeleczono mnie metronidazolem, natomiast wyszła liczna candida i potem jeszcze dwa tyg. brałam fluctonazole. Podczas leczenia nie miałam migren ( wcześniej jelita wyczyściła mi biegunka) a teraz właśnie jak biore leki na ZJD to tak jest, choć faktycznie z czekoladą przesadziłam ( gdyż zawsze unikałam gorzkiej). Kiedyś robiłam test z krwi na helicobakter i nic nie wyszło...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka