suchyxxx 12.10.05, 22:14 Mam pytanie.Czy kawa nie wywołuje ataków migreny?Ostatnio zaczołem codziennie pić rano i zauważyłem że mam więcej energii a w dodatku migrena mnie nie łapie już wcale dzięki kawie.Słyszałem że sa leki na migrenę z kofeiną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jajacek36 Re: Kawa 12.10.05, 23:15 małe dawki kawy (kofeiny) sa OK,bezpieczniej rozpuszczalną z odrobina mleka. Z expresu dziala negatywnie na sluzowke zoladka... to sa moje spostrzezenia! 2-3 kawy dziennie,raczej słabe...z mlekiem ... zdrówka życzę! jj Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: Kawa 12.10.05, 23:30 Piję zawsze jacobs rozpuszczalną jedną płaską łyżeczkę przy śniadaniu.Oczywiście z mlekiem i małą łyżką cukru.Czyli można pić nawet 2-3 razy dziennie i serce mi nie siądzie? Rano musze pić bo po obudzeniu zanim dojdę do siebie to już jest 13-14 a o 21 znowu następną bo inaczej zwali mnie z nóg i idę spać;p Odpowiedz Link Zgłoś
jajacek36 Re: Kawa 12.10.05, 23:42 jesli moge ci przekazac moje doswiadczenie w tym temacie.? 5 lat nie pilem kawy obawiajac sie wywolywania napadów. Od kilkulat pije ja znow(rozsądnie),i jest OK.Kawa pobudza trawienie,motoryke przew.pokarm.Tylko przy nadkwasocie cholernie szkodzi! wieczorem raczej odpusc kawe,tym bardziej na noc! Przy lekkim B.G. kawa z mlekiem + tabl. p/bolowa !!! Kawa moze wywołąć atak M. pita np. po cieżkich, tłustych potrawach!!! Odradzam natomiast czarna herbate, kawe zbożową i napoje z kofeina typu cola czy tez energetyczne !!! jj Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: Kawa 13.10.05, 10:38 Dobra to będę pił czasaami rano tylko bo wczoraj wypiłem na wieczór iiiii latałem jak zaczarowany do 24 i nadal zasnąć nie mogłem;p Co do napojów energetycznych z kofeiną to ich nie piję bo głupi powerrade powoduje u mnie migrenę.Co do kawy to rozpuszczalna z mleczkiem wystarczy:) Dzięki za pomoc,a tak nawiasem mówiąc jak piję kawę od kilku dni to wogóle nie mam najmniejszych napadów migreny.Jestem pozytywnie zaskoczony że już jest wporządku Odpowiedz Link Zgłoś
jajacek36 Re: Kawa 13.10.05, 10:49 to extra-tak trzymac!!! czytaj w internecie o pokarmach pow.napady M. zrob sobie liste i unikaj tych pokarmóm. Moze okazac sie ze M. w Twoim przypadku jest uleczalna...czego Ci życzę! jj Odpowiedz Link Zgłoś
tres_ka Re: Kawa 13.10.05, 10:56 Na mnie kawa dobrze działa, nie mam po niej bólu głowy, ani migreny. Ale mam niskie ciśnienie i to pewnie dlatego. Jeśli chodzi o tabletki p-bólowe z kofeiną, to jest np. PANADOL EXTRA ( paracetamol + kofeina), SOLPADEINE (paracetamol z kodeiną i kofeiną). Ja czasem też po tabletce serwuję sobie jeszcze kawę i mnie to nie szkodzi. Oczywiście, każdy musi sam wypróbować. Podobno dobra na gól głowy jest kawa z cytryną (brrrr), ale na mnie nie działa ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ikaria3 Re: Kawa 13.10.05, 14:22 Ja piję jeden kubek kawy rozpuszczalnej z dużą ilością mleka raz dziennie. zawsze rano. To mnie stawia na nogi. Zauważyłam też, że kawa uśmierza lekki ból głowy. Jak mnie rano ćmi, zaraz po obudzeniu to kawa mi bardzo pomaga. Ale gdy mam mieć prawdziwy atak, to zawsze mnie dopadnie, z kawą czy bez kawy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda9810 Re: Kawa 13.10.05, 15:37 Poranek bez kawy ból głowy murowany! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Kawa 13.10.05, 20:06 >> Poranek bez kawy ból głowy murowany!<< otoz wlasnie- kofeina to jest kijek z dwoma ostrymi koncami. Z jednej strony dziala wspomagajaco p/bolowo (np w polaczeniu z aspiryna), z drugiej uzaleznia i spadek kofeiny w organizmie powoduje bole glowy. W migrenie raczej nie zaleca sie picia kawy czy herbaty lub napojow zawierajacych kofeine, m.inn. takze dlatego ze w takiej sytacji unika sie bolow glowy z odbicia, oraz leki zawierajace kafeine lepiej dzialaja. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
jajacek36 Re: Kawa 13.10.05, 21:00 > > W migrenie raczej nie zaleca sie picia kawy czy herbaty lub napojow > zawierajacych kofeine, m.inn. takze dlatego ze w takiej sytacji unika sie bolow > > glowy z odbicia, oraz leki zawierajace kafeine lepiej dzialaja. masz racje, ale... czego jeszcze trzeba sie wyrzec??? jj Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: Kawa 13.10.05, 21:19 To mam nie pić kawy? Ale co z tego jak będę pil rozpuszczalną słabą 1 raz dziennie? Przecież migreny nie dostanę od tego Odpowiedz Link Zgłoś
laverne Re: Kawa 19.10.05, 18:03 U mnie raczej nie zauwazylam wplywu kawy. A pije naprawde sporo, co prawda zawsze rozpuszczalna z duza iloscia mleka, ale bywa ze i 5-5 kubkow dziennnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg22 Re: Kawa IP: *.smrw.lodz.pl 04.01.15, 18:31 Czy któraś z Was próbowała odstawić kawę? Było więcej migren? meg22 Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Kawa 06.01.15, 01:06 tylko na poczatku. nie bylo tak zle. gora dwa tygodnie i przeszlo. M Odpowiedz Link Zgłoś