Dodaj do ulubionych

Migreny jelitowe

15.05.06, 18:27
Jest i cos takiego . Od czasow wczesnego dziecinstwa cierpialem na
niestrawnosci , wymioty , zaparcia , bole brzucha , rozwolnienia itp.
dolegliwosci ze strony ukladu pokarmowego . Wszystko to polaczone ze stanami
lekowymi , palpitacjami , meczliwoscia fizyczna . W 12 roku zycia pojawila sie
u mnie migrena wzrokowa a pozniej rozne zaburzenia myslenia , bole glowy ,
bole napieciowe , stany poczucia nierzeczywistosci i stany depresyjne.
Wszystkie te dolegliwosci z reguly wystepowaly naprzemiennie lub z rozna
intensywnoscia rownoczesnie . Np . wymiotow nie mam juz od bardzo dawna . A
cala reszta pozostala i na stare lata doszly jeszcze bole miesniowo stawowe w
rejonie ledzwiowym i stawow biodrowych a takze ziebniecie stop. Wszystko to
ulega nasileniu podczas przechodzenia frontow atmosferycznych . Totez
doszedlem do wniosku ze pozostaje tylko cierpliwie znosic te dolegliwosci ,
pomagac sobie medycyna naturalna , srodkami domowymi , czasem farmaceutykami ,
cwiczeniami oddechowymi i pocieszac sie mysla , ze sa tacy ktorzy cierpia
bardziej . No i wspolnie ponarzekac sobie na forum cha , cha ...
Pozdrawiam Venus , kobiete "ostrozna , madra i milosierna ".
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Migreny jelitowe 16.05.06, 06:10
      :D

wspolne narzekanie pomaga jak najbardziej- przez narzekanie oczyszcza sie duch.
      nasz oczywscie..

a czy przypadkiem ta migrena jelitowa to nie to samo co migrena brzuszna?

Venus
      • donjuan Re: Migreny jelitowe 18.05.06, 17:02
        Jest to chyba to samo . Czyzbym opisywal tu objawy powszechnie wystepujace u
        migrenikow ?
        Czasami miewam , a szczegolnie ostatnio obawy , ze sa to oznaki jakiejs choroby
        organicznej zwiazanej z wiekiem . Ale sa znow dni gdy czuje sie wspaniale i to
        tylko daje mi jakas nadzieje . Jednak zazdrosilem zawsze tym ludziom , ktorzy
        maja zawsze dobre , stabilne samopoczucie zarowno fizyczne jak i psychiczne . I
        to nawet wtedy gdy choruja i to powaznie . Czasami mysle nawet , ze my
        migrenicy mamy jakby zbyt slabe bezpieczniki , ktore sie "przepalaja" nawet przy
        niewielkim przeciazeniu fizycznym czy psychicznym .
        • venus22 Re: Migreny jelitowe 18.05.06, 21:17
          Dokladnie tak jest, mamy slabe bezpieczniki! zbyt mocno reagujemy na
          stymulatory. Ostatnio mam straszna skleroze wiec bedzie niedokladnie, ale
          wlasnie cos tam kiedys wyczytalam po ang, ze te zaburzenia w pracy systemu
          nerwowego to m.inn. nadmierna wrazliwosc na rozne bodzce, ktore 'normalny' mozg
          rozpoznaje jako "niegrozne" a u nas zaczyna sie kanonada otsrzegawcza zdaje sie
          neuronow, co prowadzi do ataku migreny.

Migreny brzuszne/jelitowe u doroslych spotyka sie rzadko, glownie wystepuja u
          dzieci. Zwykle wlasnie jest to takie preludium zanim zaczna sie typowe bole
          glowy migrenowe w pozniejszym wieku.

ja tez zazdroszcze zdrowym ludziom.. w tym roku nie mam nawet sily kopac w moim
          ukochanym ogrodku.. co robic..
          I tak samo jak ty nabieram nadziei kiedykolwiek nastapi jakas mala poprawa :)
          miejmy nadzieje ze jednak taka bedzie :)

Venus

• donjuan Re: Migreny jelitowe 22.05.06, 18:55
            Juz w dziecinstwie zauwazylem tez ze moj organizm odznacza sie zbyt duza
            bezwladnoscia procesow nerwowych i stanow psychicznych . Np. po wytezonym
            wysilku fizycznym dlugo nie moglo mi tetno powrocic do stanu normalnego ok. 70
            na minute. W nocy nie moglem wtedy zasnac . To samo dotyczylo wysilku umyslowego
            , gdy po intensywnej nauce przez noc snilo mi sie to nad czym wczesniej
            pracowalem np. rozwiazywalem zadania matematyczne. Zalegaly we mnie dlugo stany
            zdenerwowania i pobudzenia , dlugo po tym gdy przestaly dzialac bodzce .
            Normalne zdrowe zwierze gdy sie wysili to potem jest zmeczone i odpoczywa.
            Ciekaw jestem czy inni migrenicy tez obserwowali u siebie takie objawy.
            • venus22 Re: Migreny jelitowe 22.05.06, 22:42
              No ja tak :) czesto po jakis wiekszych emocjach, wysilku nawet jesli sa one
              przyjemne np wizyta u znajomych, party, to potem musze miec okres "zwalniania z
              obrotow" bo inaczej nie zasne. chyba ze jestem juz tak zmeczona ze juz prawie
              zasypiam. a i to pomimo zmecznia troche potrwa zanim zapadne w gleboki sen.

moze my jestesmy rozdzieleni przy urodzinach blizniacy, Donjuan :)

Venus
              • donjuan Re: Migreny jelitowe 25.05.06, 09:33
                Wszyscy jestesmy w jakims stopniu spokrewnieni totez nic dziwnego , ze pewne
                cechy i wlasciwosci organizmu mamy wspolne . A. Kepinski znany psychiatra
                humanistyczny stwierdzil ze populacja Polakow sklada sie w wiekszosci z
                cholerykow i melancholikow . Nic zatem dziwnego , ze z Toba Venus lacza nas
                niektore objawy i dolegliwosci . Ale ostatnio musze przyznac , ze moj stan
                bardzo sie polepszyl . Wiekszosc przykrych doznan jakby zostala przytlumiona lub
                moze i zniknela. Moze to wplyw zazywania asparginu i nadchodzacego lata?
                Przesylam wyrazy sympatii dla nieocenionej Venus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka