Dodaj do ulubionych

Swieczki Hopi

04.12.06, 17:34
Czy ktos z Was probowal terapii swieczkami Hopi dla zlagodzenia atakow
migreny? Stosuje sie glownie przy problemach usznych/zatokowych, ale
czytalam, ze na migrene tez pomagaja.
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Swieczki Hopi 04.12.06, 21:29
      nie mam pojecia co to sa swieczki Hopi niemniej jednak nie slyszalam zeby ktos
      to (swieczki w ogole) stosowal na migrene.
      jesli to sa swieczki do czyszczenia uszu to bardzo watpie aby cos dawaly w
      migrenie, jesli zapachowe to niektore zapachy moga nieco pomoc w bolu np mieta,
      ocet ale w wiekszosci w czasie ataku migreny nie mozna zniesc zadnego zapachu.

A przy okazji to przypomnialo mi sie- w Kanadzie jest taki sklep Lush,
      sprzedaja tam organiczne i swiezo spreparowane produkty do higieny ciala-
      mydla, maseczki, kremy szampony itp, m.inn. maja takie kule kapielowe ktore
      rozpuszczaja sie w wodzie jak oranzada.

maja rozne zapachy. kiedys powachalam ktoras i juz po wyjsciu ze sklepu
      poczulam ze bol glowy znacznie sie zmniejszyl. nie na dlugo ale zawsze cos.
      potem szukalam ktory to zapach ale nie moglam sobie przypomniec..

Venus
      • olka.l Re: Swieczki Hopi 06.12.06, 18:33
        Coś podobnego do tego to chyba konchowanie uszu - nie stosowałam tego, ale
        bardzo mi polecano jako jedną z ewentualnych metod zapobiegania migrenie.
        Jestem dosyć sceptyczna, tym niemniej niewykluczone, że niektórym z nas moze
        pomóc. Ja się zbieram na to konchowanie od jakiegoś czasu - pewnie kiedys się
        wybiorę...
        • venus22 Re: Swieczki Hopi 07.12.06, 00:43
          od kiedy to usuniecie woskowiny z ucha woskiem ze swieczki zapobiegnie
          migrenie ?? hehehe.

ale oczyscic uszka mozna.

trzeba tylko uwazac zeby sie nie poparzyc.

Venus
          • jaleo Re: Swieczki Hopi 08.12.06, 10:35
            venus22 napisała:

> od kiedy to usuniecie woskowiny z ucha woskiem ze swieczki zapobiegnie
            > migrenie ?? hehehe.

Swieczki Hopi nie usuwaja woskowiny z uszu - jesli nawet to jest raczej efekt
            poboczny. Przede wszystkim maja dzialanie rownowazace cisnienie w uchu
            wewnetrznym. Do tego cyrkulacja powietrza wywolana przez cieplo
            swieczki "masuje" ucho wewnetrzne i wlasnie kombinacja tych dwu efektow ma
            zapobiegac atakom migreny.

W kazdym razie ja ide na "swieczkowanie" w ten weekend - ewentualne efekty
            opisze (pewnie dopiero po kilku miesiacach bedzie mozna podsumowac).
            • zolka24 Re: Swieczki Hopi 08.12.06, 18:11
              Jeśli te świeczki mają równoważyć ciśnienie w uchu to powinnaś sprawdzić czy
              coś z twoim ciśnieniem jest nie tak (aby nie zrobić sobie krzywdy lub złudnych
              nadziei). Jeśli sądzisz, że twój ból ma związek z uchem (a może) to poproś
              laryngologa o zrobienie tympanogramu (badania ciścienia w uchu), jednak wiem,że
              nieprawidłowe ciśnienie w uchu nie boli. Może faktycznie pomoże to w leczeniu
              twoich migren. Wierzę w medycynę naturalną (czasami) jedna wizyta napewno Ci
              nie zaszkodzi ale na dłuższą metę...
              Życzę powodzenia i pozdrawiam.
              • am111 Re: Swieczki Hopi 08.12.06, 19:46
                Ja sobie świecuje uszy efekty są.Też sie smiałam.W pewnym monencie
                stwierdziłam, że wydaje tyle kasy na leki, wątroba już mi nie
                wytrzymuje.Spróbowac mogę.Tak zaczęłam.
                Każdy ma prawo wyboru.
                • venus22 Re: Swieczki Hopi 08.12.06, 21:40
                  tak oczywscie, wybor ma kazdy i zawsze mowie 'sprobowac mozna'.
                  ale jesli zrodla jakiej choroby sa neurologiczne to wyrownywanie cisnienia w
                  uchu raczej niewiele da, jesli w ogole cos..

Venus
    • kingaolsz Re: Swieczki Hopi 13.12.06, 19:59
      Kiedys mialam kilka takich zabiegow, ale na migrene nie pomogly niestety w
      ogole.

Kinga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka