Dodaj do ulubionych

antykoncepcja - jeszcze raz

12.12.06, 15:32
Witam, wpadam tu raz na jakis czas, mam pytanko,
ile z Was ma doswiadczenie i jakie ze spirala Mirena ?
Mialam zalozyc normalna, ale learz mi odradzil bo mam
sklonnosci do krwawienia i polecil mi Mirene mimo migren.
Co Wy na to ?
Obserwuj wątek
    • inkageo Re: antykoncepcja - jeszcze raz 12.12.06, 16:32
      Osobiście doświadczenia nie mam, ale moja przyjaciółka miała straszne problemy
      z mireną. Być może to wina lekarza, który źle dopasował poziom hormonów do jej
      organizmu, w każdym razie czuła się fatalnie, krwawiła na okrągło, po wyjęciu
      wkładki jak ręką odjął.. Teraz bierze mercilon i czuje się świetnie. Nie wiem
      dlaczego mirena miałaby być dobra dla osób cierpiących na migrenę, w końcu to
      takie same hormony jak w tabletkach tylko inaczej podawane.. Ja brałam
      mercilon, później tri minulet, a obecie triquilar i odpukać przy tym ostatnim w
      ciągu trzech miesięcy miałam tylko jeden atak:):) Zastanawiałam się nad
      plastrami evra, cena mnie trochę odstraszała, a na dodatek koleżanka z USA
      napisała mi, że obecnie w stanach jest straszna afera z evrą, lawina procesów,
      sporo ofiar (nawet śmiertelnych) i przestrzegała mnie, żeby absolutnie nie
      ryzykować..
      • olka.l Re: antykoncepcja - jeszcze raz 12.12.06, 18:25
        ja mam mirenę od ponad roku.Jeśli chodzi o krwawienia, to są zdecydowanie mniej
        obfite, ale maja tendencje do przedłuzania - tyle, że to bardziej plamienie niz
        krwawienie. Jeżeli chodzi o migreny - u mnie nie nasiliła ale tez nie
        zmniejszyła ataków ( natomiast przy doustnych - ok. 2,5 tygodnia w miesiacu
        bóle były nie do zniesienia. Uzywałam też plastrów - ale u mnie skutek taki jak
        przy tabletkach . Nie wiem, w jakim jesteś wieku, ale jeżeli powyzej 35 - to
        bardzo Ci Polecam mirenę ( pod warunkiem, ze nie nasili migren - ale to chyba
        sprawa zupełnie indywidalna) ma ona niezwykle korzystny wpływ na ciało; na jego
        wyglad i jedrnosć. Co do zawartości hormonów - to każda tabletka czy inny
        rodzaj anty rózni się nieco składem ( no prawie kazda) i o te szczegóły chyba
        chodzi - nasze organizmy są niezwykle czułe i te niewielkie róznice mogą
        stanowić o migrenach. Poza tym przy mirenie hormon uwalnia sie stale . Nie
        jestem straszną zwolenniczką wkładek, ale na szczęście w tym przypadku ja
        osobiście nie mam większych zastrzezeń - najwazniejsze - u mnie nie spowodowała
        większych migren
      • nessie-jp Re: antykoncepcja - jeszcze raz 12.12.06, 19:12
        Z tą Evrą to też słyszałam (u nas) o problemach - bo dawka wchłaniana przez
        skórę jest, jak się okazało, o wiele większa, niż przy podaniu doustnym, no i
        organizm dostaje prawdziwego kopa hormonalnego. A to, wiadomo - podnosi ryzyko
        udaru, zakrzepu... Brr.

U mnie na razie - szklanka wody zamiast :( Przedtem brałam Jeanine i było
        TRAGICZNIE. Powinnam coś brać ze względu na problemy z endometrium, ale już mam
        dość.
    • dzwony1 Re: antykoncepcja - jeszcze raz 14.12.06, 09:54
      Dzieki za odpowiedz, ja mam dwoje dzieci i trzeciego nie planuje i ze wzgl.
      zdrowotnych nie powinnam ryzykowac trzeciej ciazy. Mam dosyc stresu
      zwiazanego z brakiem lepszego zabepieczenia no i mam ochote na pelen relaks
      przy wspolzyciu, mam dosyc uwazania i oczekiwania na okres.
      TYLKO ta migrena, jej tez mam juz DOSYC, sprobuje Mirene, a jak migreny
      sie nasila to ja wyciagne i tyle.
      Moze ktos jeszcze cos podpowie.
      • venus22 Re: antykoncepcja - jeszcze raz 14.12.06, 10:01
        prezerwatywa plus srodek plemnikobojczy plus kalendarzyk -stosowane razem,
        naprawde nie jest az tak zle.

Venus
    • dzwony1 Re: antykoncepcja - jeszcze raz 14.12.06, 13:25
      hejka Venus, w moim przypadku nie mam juz na to ochoty ( prezerwatywa ),
      z kalendarzyka mamy corke :))( nigdy nie miala regularnych okr.)
      Aach, postanowilam sprobowc Mireny, zobaczymy
      • mamakluska Re: antykoncepcja - jeszcze raz 16.12.06, 20:19
        hej,
        no właśnie, też się czaję na tę Mirenę, tyle tylko ze jeszcze nie jestem
        przekonana. Mam 31 lat i nie planujemy 2 dziecka ze względów zdrowotnych. Boję
        sie tylko samego faktu założenia chociaż piszą ze można poprosić ginka o
        znieczulenie. Sama nie wiem, ale prezerwatyw mam już dość, plastrów nie
        próbowałam, pigułki odstawiłam dawno i nie próbowałam odkąd miewam migreny czyli
        od porodu. Z ginekologiem nie rozmawiałam jeszcze na temat Mireny. Aha czy ktoś
        wie, jak się ma Mirena np. do nadciśnienia?? Może któraś z Was słyszała.

pozdrawiam
        • olka.l Re: antykoncepcja - jeszcze raz 17.12.06, 20:23
          nie mam pojęcia o wpływie mireny na ciśnienie - ale myslę, że porządny lekarz
          Ci to wyjaśni - spróbój też poczytać na stronie mireny. Co do zakładania -
          jeśli nie masz niskiego prógu bólu - to będzie tylko niewielki dyskomfort. W
          przeciwnym wypadku ( tak jak u mnie ) dosyć nieprzyjemna minuta , może dwie?
          Ja miałam znieczulenie, ale potem gdzieś czytałam, że znieczulenia miejscowe
          nie działają na szyjkę macicy i faktycznie tak to odebrałam - jakby tego
          znieczulenia nie było. Chociaż lekarz twierdził, ze znieczulenie działa, wiec
          juz sama nie wiem. W kazdym razie dasię przeżyć, choć nie jest
          najprzyjemniejsze, chyba że znajdzież lekarza, który zrobi uspi cię do załozenia
          • mamakluska Re: antykoncepcja - jeszcze raz 19.12.06, 19:05
            hej,
            wielkie dzięki za wyjaśnienia. Muszę faktycznie iść najpierw na rozmowe do
            lekarza i porozmawiać, bo nie dość ze migreny to i nadciśnienie jest na
            moim "wyposażeniu".

pozdrawiam dzis z wielkim BG
    • kingaolsz Re: antykoncepcja - jeszcze raz 20.12.06, 20:29
      Ja probowalam juz wielu metod.
      Po pigulkach koszmarnie sie nasilaja migreny u mnie i niestety po Mirenie tez.
      Od zalozenia do nasilenia atakow mija tydzien - dwa... Robilam dwa podejscia po
      dwuch ciazach i za kazdym razem organizm tak reagowal. Po "wyjeciu" w ciagu
      kilku dni ataki wracaly do normy.

Teraz mam spiralke miedziana ( wiem, ze nie kazdy na nia sie potrafi zdecydowac
      i jest to bardzo kontrowersyjna metoda) i chwale sobie. Coprawda okresy sa po
      niej strasznie mocne , ale poza tym nie mam zastrzezen. Mam 2 malych dzieci i
      nie moge sobie pozwolic na trzecie w tym momencie z bardzo wielu wzgledow , a
      niestety inne srodki sa dosc zawodne ( z prezerwatywy mam pierwszego synka :) a
      kalendarzyki itp. przy moim stylu zycia kompletnie sa wykluczone - probowalam).

Pozdr
      Kinga
      • naneth Re: antykoncepcja - jeszcze raz 04.01.07, 22:12
        Ja proponuje jako antykoncepcje i sposob na migrene tabletki antykoncepcyjne
        Microgynon 21.Podczas ich zazywnia w cigu roku mam moze 1 lub dwie migreny a
        bez nich znacznie czesciej. Mi osobiscie pomagaja na migrene i zabezpieczaja
        przed ciaza. Nawet w samej ulotce jest napisane ze moga byc stosowane przez
        osoby cierpiace na migrene. Polecam wszystkim! Moze komus rowniez pomoga:-)
        • naneth Re: antykoncepcja - jeszcze raz 04.01.07, 22:13
          naneth napisała:

> Ja proponuje jako antykoncepcje i sposob na migrene tabletki antykoncepcyjne
          > Microgynon 21.Podczas ich zazywnia w cigu roku mam moze 1 lub dwie migreny a
          > bez nich znacznie czesciej. Mi osobiscie pomagaja na migrene i zabezpieczaja
          > przed ciaza. Nawet w samej ulotce jest napisane ze moga byc stosowane przez
          > osoby cierpiace na migrene. Polecam wszystkim! Moze komus rowniez pomoga:-)
          DOdam jeszcze ze po innych taletkach mialam migreny non stop nie moglam
          normalnie funkcjonowac bo mialam je prawie codziennie. Microgynon 21 okazal sie
          byc zlotym srodkiem.
    • dzwony1 Re: antykoncepcja - jeszcze raz 04.01.07, 22:57
      witam, tak sie nastawilam na Mirene, a tu pupa, moze nie bede mogla miec
      wkladki, mam miesniaki i lekarz powiedzial, ze najpierw trzeba to obejrzec ( w
      szpitalu) a potem pogadamy. Mhhh :((
      • venus22 Re: antykoncepcja - jeszcze raz 05.01.07, 01:25
        ojojoj no to wspolczuje ale moze jak sie te miesniaki podleczy to moze glowa
        przestanie bolec? zycze tego..

No i dzieki za informacje o Microgynon (?).

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka