Dodaj do ulubionych

POMOCY!!!!!

21.07.07, 08:55
Witam wszystkich, migreny mam od 10 roku zycia. Bylam u 3 neurologów i zaden z
nich nie pomógł malo tego po całej siatce lekarstw które biorę nie raz było
gorzej. Ataki migreny mialam srednio co 2-2,5 tygodnia. Jakis czas temu mialam
wypadek samochodowy i ucierpial moj kregoslup szyjny od tego czasu migreny
pojawiaja sie co tydzien i trwaja conajmniej 24h. Bardzo boli mnie nie
zrozumienie ze strony rodziny, znajomych, ktorzy traktuja migreny jako zwykly
bol głowy a to przeciez choroba przewlekła!!! Mało tego teksty w stylu "w tym
wieku taka młoda" "zero życia w tym człowieku" Jedynie moja mama mnie rozumie
ktora po babci odziedziczyla te paskudne migreny. CZuje ze nastepnego napadu
nie przezyje ze wzgledu na sam bol ale i objawy towarzyszace...JAk wczesniej
napisalam probowalam wszystkiego jezeli chodzi o lekarstwa mam pytanie czy
stosowal ktos nie farmakologiczne metody w leczeniu migreny, jakie potrawy
powinnam ograniczyc. Z góry dziekuje za posty
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: POMOCY!!!!! 21.07.07, 11:53
      Witam!

Reczywscie wyglada na to ze wyjatkowo silne sa twoje migreny, i czeste.
      Jakie leki dotychczas bralas? mozesz pdoac? i czy probowalas tryptany?
      I czy moglabys opisac objawy towarzyszace?

Na temat potraw jeszcze napisze ale teraz proponuje abys wrzucila w nasza
      wyszukiwarke kazde slowo jakie kojarzy ci sie z jedzeniem
      i "wywolywacze" "unikac" itp,
      a jesli chodzi o niefarmakologiczne to tez dopiero co omawialismy ziola,
      watek powinien byc jeszcze na tej stronie i jest tez watek o "dziwnych"
      metodach :)

Nie zalamuj sie - postaramy sie jakosc ci ulzyc. Dobrze ze masz mame ktora cie
      rozumie.
      A rodzine i znajomych trzeba po prostu op.. , i zadac aby ci pomagali i cie
      szanowali. jak sie komus nie podoba to niech sie z toba nie spotyka..!

Venus
      • annt3 Re: POMOCY!!!!! 21.07.07, 15:04
        dziekuje venus za wsparcie

Jezeli chodzi o leki bralam praktycznie wszystko bo gdy pojawiam sie u lekarzy
        nie wiedza co mi zapisac bo tylko dziwia sie ze ten czy tamten lek mi nie
        pomógł. Siatka leków doslownie. Tryptany to pewnie jedyne leki ktorych nie bralam.
        Objawy towarzyszace: zaczyna mi sie robic slabo, bol za prawym okiem tak silny
        ze nie moge go nawet otworzyc :/ Ból szyi prawa czesc mam praktycznie sztywna
        nie moge ruszyc glowa a co dopiero wyprostowac straszny ból, no i oczywiscie
        wymioty gdy atak zacznie sie ok 14 od tego czasu az do nastepnego dnia
        wymiotuje praktycznie caly czas (nie wiem skad to sie bierze) bywaja omenty ze
        nie moge zlapac tchu i mysle ze sie zaraz tym wszystkim udusze. Paskudny bol
        głowy nie do opisania. Musze lezec w ciemnym chlodnym pomieszczeniu chocby lekki
        blysk swiatla albo zapach potraw wywoluje u mnie natychmiastowe wymioty i niemal
        omdlenia. Nie wspomne juz o halasie na ktory jestem wyczulona jak dziecko w
        kolysce. Niezrozumienie ojca mnie dobija ktory w swoim zyciu ani razy glowa nie
        bolala nie wspominajac juz o migrenie. Gdy przypominam sobie jak bylam malym
        dzieckiem i mama przechodzila atak migreny mslalam sobie "przesadza" do czasu
        gdy sama nie zaczelam na nia cierpiec!
        Kolejny problem zwiazany z migrena to praca nie wiem jakim cudem potrafie zwlec
        sie z łozka ledwo dojade do zakladu obejmuje zaraz toalete. Pytania innych
        "popilaś" mnie dobijaja. A ja nie mam siły im tlumaczyc na czym polega ten ból
        glowy bo oni tak powiedza to tylko bol glowy, czuje sie z tym bardzo osamotniona
        bo niek\t z moich znajomych nie cierpi na migreny.
        Ciagly strach, nie mozna niczego zaplanowac bo akurat te dni beda wyciete z
        kalendarza ach....
        Jedzenie i napoje ktore musze unikac to ser żolty, tluste dania, a z napojow
        pepsi ktora tak uwielbiam no i slodycze.
        Mam wrazenie ze kolejnego ataku nie wytrzymam prosze o jakies rady jak chocby
        troche ulzyc w cierpieniu
        pozdrawiam
        • cristina4 Re: POMOCY!!!!! 21.07.07, 17:51
          Witam Cie i bardzo rozumiem. Mnie w takich przypadkach pomaga zomig ale albo w
          spray do nosa lub szybko rozpuszczalny w buzi. /jezeli juz wymiotuje/ A jak
          jeszcze czuje, ze moge polknac, to lykam normalana tabletke /Zomig jest w
          trzech postaciach/. Ja polecam to lekarstwo, bo mnie akurat pomaga i juz innych
          nie szukam. Ma tylko jeden feler, jest drogie. Trzymam kciuki za powodzenie i
          badz zdrowa.
        • mcbeal28 Re: POMOCY!!!!! 21.07.07, 18:37
          annt3 napisała:

> Tryptany to pewnie jedyne leki ktorych nie bral
          > am.

A może powodem sa jakieś przeciwskazania u ciebie do brania tryptanów.
          Bo trochę mnie dziwi...że ten tego...że nie bralaś.

Pisząc o tryptanach mam na mysli następujące leki np.

tryptany: sumatryptan (Sumamigren, Imigran), zolmitryptan (Zomig), rizatryptan
          (Maxalt), eletryptan (Relpax)...

może którys z nich brałaś...?
          • annt3 Re: POMOCY!!!!! 21.07.07, 18:49
            Witam i dziekuje wszystkim za wpisy!
            Jezeli chodzi o tryptany i te leki wypisane powyzej prawde mowiac nic mi te
            nazwy nic nie mowia.Chyba ze je brałam ale inna nazwa leku była. W pon. pojde do
            lekarza i poprosze o przepisanie. A który z nich jest najbardziej skuteczny?
            Mowice ze jest bardzo drogi- ile kosztuje?
            Ceny leków przeciwko migrenie sa holernie wyskokie ale jakby na to spojrzec
            kupuje jakis lek conajmniej za 30 zl jest tam z 6 tabletek ale wiadomo ze jak po
            jednej mi nie pomoze opakowanie laduje w koszu...na jedno wychodzi. Leczenie
            jest bardzo kosztowne mysle ze ja jak i wielu z was ktorzy probowali niemal
            wszystkich dostepnych lekow, za te wizytu u lekarza moglibysmy sie wybrac na
            fajna zagraniczna wycieczke ;)
            ostatnio gdy bylam u lekarza powiedzial ze mam sprobowac w poradniach leczenia
            bolu- korzystal ktos z was z takiej poradni? od dzis zaczynam uporzadkowany tryb
            jedzenia bez tlustych potraw, pepsi zastapia mi salatki warzywne ...
            pozdrawiam wszystkich migrenowcow!!!
            • mcbeal28 tryptany są niestety drogie aczkolwiek... 21.07.07, 20:29
              aczkolwiek są skuteczne w leczeniu większości napadów migrenowych.

Ja osobiscie stosowalam Imigram i byłam bardzo zadowolona z rezultatow. Migrena
              ( z aura) + Imigram = atak trwający do 2h... to chyba sukces.
              Najczęściej odpowiedniki polskie sa tańsze, ale...ostatnio dziewczyny z forum
              znalazły nowość:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=58966956&a=59585551
              Powodzenia w stosowaniu tryptanów, aby ci pomogły!
              • annt3 Re: tryptany są niestety drogie aczkolwiek... 21.07.07, 21:28
                mam male pytanko jaka najmniejsza liczbe tabletek mozna kupic tzn ile jest w
                opakowaniu i lepiej Imigram czy cinie?
                • venus22 Re: tryptany są niestety drogie aczkolwiek... 21.07.07, 23:19
                  W migrenie nie ma "najskuteczniejszego tryptanu" czy "najskuteczniejszego
                  leku" - trzeba to zapamietac.

Nie tylko kazdy inaczej, indywidualnie reaguje na lek,
                  to wsrod tryptanow kazdy dziala nieco inaczej i jesli jeden nie pomoze to moze
                  pomoc inny. Trzeba samemu wyprobowac.

Bardzo cie prosze - jesli nie masz nic przeciwko, to podaj jakie leki
                  stosowalas do tej pory.

Venus
                • mcbeal28 Re: tryptany są niestety drogie aczkolwiek... 22.07.07, 08:05

o ile mi dobrze wiadomo to najmniejsze opakowanie to 2 tab. mało ekonomiczn,
                  ale na twoje perwsze przygody z trypanami chyba najodpowedniejsze.

Co co ceny...to wiesz wszystko zalezy tak napradę kto ile może zapłacić.
                  Pamietam kiedy zarabiałam w mojej pierwszej pracy niewiele...i tak kupno
                  imigramu było dla mnie najważniejsze. Mogła nie mieć nowej rzeczy do
                  ubrania...ale tab. musiałam mieć

annt3 napisała:

> mam male pytanko jaka najmniejsza liczbe tabletek mozna kupic tzn ile jest w
                  > opakowaniu i lepiej Imigram czy cinie?
                  • annt3 Re: tryptany są niestety drogie aczkolwiek... 22.07.07, 12:12
                    Witam kochane dziewczyny!!!
                    Venus lekow byl ogrom jak wczesniej powiedzialam napisze teraz te ktore pamietam.
                    Kiedys prowadzilam taka kartke z wszystkimi lekiami jakie bralam ale gdzies mi
                    zaginela ;/ wiec napisze te ktore mi jeszcze zostaly w glowie:
                    Divascan- byla to koracja kilko miesieczna
                    Migea
                    Migpriv
                    Nepofam
                    Coffecorn
                    Pyralgina w amp
                    Asertin 50 - kuracja 6 msc
                    Bellergot
                    Ketonal forte i wszystkie leki przeciwbolowe dostepne bez recepty
                    Mariomigran
                    Dihydronergotamina- Methanosulfonium
                    Dexak
                    Melatonina( bralam ja kilka msc wyczytalam chyba nawet w wyborczej ze naukowcy w
                    Ameryce przeprowadzili jakies badania i te ktore stosowaly melatonine przez
                    kilka msc migrena zniknela badz zmniejszyly sie napady- w moim przypadku nie
                    pomogło)
                    Fluoksetyna
                    Sanval
                    Neopyrin asa
                    mnostwo lekow na bazie ziol
                    Jesli mi sie cos przypomni to dopisze.

Ja wiem ze kazdy reaguje inaczej na dany lek jednemu moze pomoc a drugiemu
                    zaszkodzic ;/
                    Co do tryptanow cena nie gra roli najwazniejsze zeby pomogł
                    Mam takie cos ze gdy glowa boli np mniej atak trwa krotko np 20h to wiem
                    nastepny bol bedzie trwal min 40h. Ja wychodze z przekonania ze ta migrene
                    trzeba po prostu odlezec, bo gdy dany atak jest słabszy badz migrena nie pokarze
                    na co nia stac stanie sie to za kilka dni.
                    Ale od jakiego triptanu najlepiej zaczac, moze wy mi doradzicie same wiecie jacy
                    sa ci lekarze i olewaja pacjenta...........
                    pozdrawiam
      • annt3 Re: POMOCY!!!!! 24.07.07, 07:42
        Drogie dziewczyny dziekuje za posty
        Przedstawilam leki ktore pamietam bylo ich wiecej ale moje notatki z lekami sie
        gdzie zawieruszyły, poza tym gdy kupuje jakis lek i mi nie pomaga zaraz laduje w
        koszu ne chce nawet na niego patrzec.
        Jezeli chodzi o neurologa chodzilam az do 3.
        Mysle ze bralam jakies blokery -ale jakie ? co do lekow padaczkowych bralam na
        banka.
        **Z takimi migrenami powinnas miec stala recepte na co najmniej Efferalgan 30
        i zolmitryptan, eletryptan, ryzatryptan, naratryptan albo sumatryptan.
        Tryptany sa takze w postaci rozpuszczalnej na jezyku. sa tez zastrzyki i spraye
        do nosa.
        Dziekuje Venus dzis ide do lekarza i poprosze o ktorys z tych lekow oczywiscie o
        ile nie bedzie przeciwskazan
        **Dwuhydropochodne alkaloidów sporyszu, jak np. dwuhydroergotamina lub
        dwuhydroergotoksyna (natomiast ergotaminę stosuje się do doraźnego zwalczania
        napadów).
        Alkaloidy sporyszu brałam na poczatku pewnie nawet z pierwszym neurologiem
        **Tzw. środki przeciwserotoninowe (pizotifen, cyproheptadyna, iprazochrom).
        Wydaje mi sie ze wiekszosc lekow p migrenie ma w swoim skladzie srodki p
        serotoniowe
        **Leki przeciwpadaczkowe (m.in. karbamazepina, leki przeciwpadaczkowe nowej
        generacji, a szczególnie kwas walproinowy, uważany przez niektórych za lek
        pierwszego wyboru).
        p/padaczkowe bralam u trzeciego neurologa ale chyba jednak nie wiecej niz 2 msc
        bo byly pozniej jakies przeciwskazania
        **Leki przeciwdepresyjne (imipramina, amitryptylina, mianseryna, opipramol,
        fluoksetyna).
        bralam asertin z reszta nadal biore i fluoksetyne
        **Beta-adrenolityki (przede wszystkim propranolol i metoprolol).
        ???
        Antagoniści wapnia (cynaryzyna, flunaryzyna, werapamil).
        Inne leki (np. baklofen, sok złocienia maruny - w Polsce prep. Mariomigran,
        ketotifen).
        MAriomigran bralam

Jejku dziewczyny te napady sa tak silne i tak czeste po prostu poddaje sie bez
        wlki ale czytajac wasze posty mam jeszcze jakas nadzieje
        Dziekuje!!!!!!!!!!!
      • annt3 migrena 24.07.07, 07:45
    • anka3222 Re: POMOCY!!!!! 23.07.07, 12:31
      Witam Cie i bardzo rozumiem. Ja tez cierpie na migreny i chyba wszystkiego
      rodzaju bole głowy od dziecka, mam to po mamie, a moja nastoletnia corka ma to
      cholerstwo po mnie:( Na dokładke mam alergie na leki wiec sytuacja jest tym
      bardziej patowa.
      Ja rowniez miałam wypadek, uszkodzenie kregosłupa szyjnego-dyskopatia.Ale do
      rzeczy...obserwujac siebie widze jak czesto bole kregosłupa lub spięcie miesni
      nasila bole głowy a nawet czesto wywołuje migreny.Ja po sobie widze jakiech
      czynnosci nie moge zupełnie wykonywac-nieprawidłowe pochylanie sie,
      nieprawidłowa postawa przy kompie zwłaszcza itd.Chodze na rehabilitacje i
      zabiegi manualne k.szyjnego.Nie wiem czy pomoce beda ci moje doswiadczenia, ja
      radziłabym ci zajac sie szyjnym no i wypróbowac typtany.Zycze zdrowka.Pozdrawaim.
      • annt3 Re: POMOCY!!!!! 23.07.07, 13:04
        Witam serdecznie
        To prawda od czasu wypadku bol głowy i szyi sie nasilił praktycznie cala czesc
        odcinka szyjnego mam wtedy sztywna...
        Oczywiscie chodzilam na rehabilitacje ale chwilami mialam wrazenie ze czuje sie
        jeszcze gorzej:( mialam robione prady, krioterapie, lasery.
        Rehabilitant stwierdzil ze obszar na odcinku kregoslupa szyjnego mam odnerwiony:(
        Mam pytanie czy mozna ten obszar wyleczyc bo wiadomo jezeli nic sie z tym nie
        zrobi migreny beda o niebo silniejsze, na te miesnie bralam Sirdalud ale zaraz
        odstawilam poniewaz fatalnie sie czulam nastepnie mi przepisali Rodanol S,
        Tolperis, masc Helason. Masz jakies sprawdzone metody dot leczenia?
        A co do tryptanow jutro mam wizyte u lekarza wiec mam nadzieje ze choc troche
        ulza w cierpieniu
        pozdrawiam
        • venus22 Re: POMOCY!!!!! 23.07.07, 23:35
          Divascan- profilaktyka
          Migea- p/bolowy
          Migpriv - p/bolowy
          Nepofam - p/bolowy
          Coffecorn - p/bolowy
          Pyralgina w amp - p/bolowy
          Asertin 50 - antydepresant -profilaktyka
          Bellergot - uspokajajacy, nasenny
          Ketonal forte - p/bolowy
          Mariomigran - zlocien maruna, profilaktyka
          Dihydronergotamina- Methanosulfonium - lek dorazny
          Dexak - p/bolowy
          Melatonina - suplement
          Sanval - nasenny
          Neopyrin asa -p/bolowy
          Fluoxetyna- Prozak - antydepresant - profilaktyka

Z powyzszego opisu wynika ze leki ktore do tej bralas to w wiekszosci leki
          p/bolowe, na dodatek o slabym dla nas dzialaniu.
          Prawie w ogole nic z profilaktyki. I tylko dwa antydepresanty.

Tryptanow nie widze - leku podstawowego w doraznym przerywaniu silnych napadow.

Moze powinnas zmienic neurologa?

Nie probowali tez chyba leczyc cie ani blokerami wapnia, ani blokerami beta,
          nie widze tez lekow p/padaczkowych.
          Nie dali ci tez sprobowac Sibelium -flunarizin?

Z takimi migrenami powinnas miec stala recepte na co najmniej Efferalgan 30
          do nosa.

W razie wyjatkowo silnej migreny mozna zastosowac lek p/bolowy i tryptan
          jednoczesnie.

Oprocz tego jakas agresywniejsza kuracja profilaktyczna.

Z suplementow, sprobuj brac magnez, wapno, koenzym Q10 i moze jakies ziola.
          Ale zanim zaczniesz brac ziola sprawdz z lekarzem czy nie "kloca sie" z twoimi
          lekami.
          Zaprowadz dziennik co najnmiej 2 miesiace, zapisuj co jesz i pijesz (nawet
          jesli to tylko guma do zucia), jaka byla pogoda, dzien cyklu, i inne mozliwe
          wywolywacze. czy wystapil napad, jak silny, jak dlugo trwal, co pomoglo.
          wszystko dokladnie. to pomoze ci zorientowac sie co u ciebie wyowluje napady.

Venus

• mcbeal28 profilaktyka 23.07.07, 23:44

Dwuhydropochodne alkaloidów sporyszu, jak np. dwuhydroergotamina lub
            napadów).
            Tzw. środki przeciwserotoninowe (pizotifen, cyproheptadyna, iprazochrom).
            Leki przeciwpadaczkowe (m.in. karbamazepina, leki przeciwpadaczkowe nowej
            pierwszego wyboru).
            Leki przeciwdepresyjne (imipramina, amitryptylina, mianseryna, opipramol,
            fluoksetyna).
            Beta-adrenolityki (przede wszystkim propranolol i metoprolol).
            ketotifen).

I tak bym się z Venus zgodziła...że chyba czas mienic neurologa.
            I dużżżżżżżżżżżoooo czytać..... wszędzie gdzie się da...w internecie, w
            książkach...na naszym niesamowitym forum;-)

Trzeba byc swiadomym pacjentem w tej aszej migrenie....
            to nie grypa, która i tak wcześniej czy poźniej się skończy.
            Ja z lekarzem często dyskutuje...
            ostatnio kiedy chciał mi zapisac kolejne leki z antydepresyjne, które po prostu
            na profilaktyke mojego bólu nie działają.... oprotestowałam grzecznie... i
            teraz zaczęłam profilaktykę z antagonistami wapnia...moi nowi koledzy...;-)
            antagoniści wapnia...
            • venus22 Re: profilaktyka 24.07.07, 00:28
              DHE nie stosuje sie w profilaktyce, przynajmniej u nas. Stosuje sie doraznie.

Osobiscie nawet nie chcialabym tego uzywac codziennie ze wzgledu na skutki
              uboczne.

W migrenie mozna tez stosowac profilaktycznie takze antyhistamine.

Venus

• annt3 Re: profilaktyka 24.07.07, 07:48
                Drogie dziewczyny dziekuje za posty
                Przedstawilam leki ktore pamietam bylo ich wiecej ale moje notatki z lekami sie
                gdzie zawieruszyły, poza tym gdy kupuje jakis lek i mi nie pomaga zaraz laduje w
                koszu ne chce nawet na niego patrzec.
                Jezeli chodzi o neurologa chodzilam az do 3.
                Mysle ze bralam jakies blokery -ale jakie ? co do lekow padaczkowych bralam na
                banka.
                **Z takimi migrenami powinnas miec stala recepte na co najmniej Efferalgan 30
                do nosa.
                Dziekuje Venus dzis ide do lekarza i poprosze o ktorys z tych lekow oczywiscie o
                ile nie bedzie przeciwskazan
                **Dwuhydropochodne alkaloidów sporyszu, jak np. dwuhydroergotamina lub
                napadów).
                Alkaloidy sporyszu brałam na poczatku pewnie nawet z pierwszym neurologiem
                **Tzw. środki przeciwserotoninowe (pizotifen, cyproheptadyna, iprazochrom).
                Wydaje mi sie ze wiekszosc lekow p migrenie ma w swoim skladzie srodki p
                serotoniowe
                **Leki przeciwpadaczkowe (m.in. karbamazepina, leki przeciwpadaczkowe nowej
                pierwszego wyboru).
                p/padaczkowe bralam u trzeciego neurologa ale chyba jednak nie wiecej niz 2 msc
                bo byly pozniej jakies przeciwskazania
                **Leki przeciwdepresyjne (imipramina, amitryptylina, mianseryna, opipramol,
                fluoksetyna).
                bralam asertin z reszta nadal biore i fluoksetyne
                **Beta-adrenolityki (przede wszystkim propranolol i metoprolol).
                ???
                ketotifen).
                MAriomigran bralam

Jejku dziewczyny te napady sa tak silne i tak czeste po prostu poddaje sie bez
                wlki ale czytajac wasze posty mam jeszcze jakas nadzieje
                Dziekuje!!!!!!!!!!!

• mcbeal28 venus....ale..ale... 24.07.07, 22:21

ale ja to z literatury fachowej spisałam....

???

venus22 napisała:

> DHE nie stosuje sie w profilaktyce, przynajmniej u nas. Stosuje sie doraznie.
                >
                > Osobiscie nawet nie chcialabym tego uzywac codziennie ze wzgledu na skutki
                > uboczne.
                >
                > W migrenie mozna tez stosowac profilaktycznie takze antyhistamine.
                >
                > Venus
                >
                • venus22 Re: venus....ale..ale... 24.07.07, 23:26
                  nie upieram sie :)

Venus
                  • venus22 Re: venus....ale..ale... 24.07.07, 23:44
                    Mialas racje - znalazlam cos takiego:

www.aafp.org/afp/20060101/72.html
                    ale u nas nie jest to popularne. Prawie nikt z USA forum nie stosuje tego bo to
                    prostu nie jest zbyt skuteczne.

Chyba ze ktos idzie na "odwykowke" to tak, podaje sie dozylnie lub w postaci
                    kroplowki.
                    Poza tym, DHE i inne preparaty ergotaminy moga miec dosc powazne skutki ubocznie
                    i reaguja z innymi lekami. takze z nikotyna w papierosach.

www.rxlist.com/cgi/generic/dihyergmes_ad.htm
                    Venus
        • anka3222 Re: POMOCY!!!!! 25.07.07, 09:30
          Jesli chodzi o metody leczenia to u mnie wyglada to tak: co kiklka miesiecy
          rehabilitacja oraz terapia manualna u doswiadczonego lekarza ktory wszystko mi
          dokładnie wyjasnił i pozbyłam sie tej sztywnosci o ktorej tez piszesz.Jestem z
          Lublina jak mieszkasz w okolicach to dam ci na niego namiary.Miłego dnia:)
          • annt3 Re: POMOCY!!!!! 25.07.07, 15:09
            Witam dziewczyne
            Zakupilam juz sumigre, ale nie zapytalam sie lekarza czy moge ja przyjmowac w
            razie aaku poniewaz profilaktycznie biore (Asertin 50) Jezeli ktoras z was byla
            w podobne sytuacji prosze o rade!
            Jezeli chodzi o szyje rehabilitacje itp rehabilitantka mowila ze to takim
            wypadku odnerwiony obszar bedzie dlugo wracal do zdrowia moze to nawet potrwac
            do 2 lat. W moim przypadku na masaze jest jeszcze za wczesnie.
            W najblizszym czasie udam sie do poradni leczenia bolu i sprobuje akupunktury,
            czy ktorac z was probowala ratowac sie w ten sposob, w planach mam rowniez
            wizytu u pana ktory uklada jakies ziolowe mieszanki. Jezeli po tych wszystkich
            staraniach nie bedzie choc troche lepiej poddaje sie.
            Pozdrawiam wszystkich
            • venus22 Re: POMOCY!!!!! 25.07.07, 19:44
              zobacz tutaj:

Stosowanie innych leków:
              Należy poinformować lekarza prowadzącego o wszystkich przyjmowanych ostatnio
              lekach, nawet tych, które wydawane są bez recepty. Wystąpić mogą interakcje
              niektórych leków z lekiem Asertin 50. Są to takie leki jak:

lit (lekarz prowadzący zleci badania stężenia litu we krwi);
              sumatryptan (lek stosowany w migrenowych bólach głowy);
              niesteroidowe leki przeciwzapalne takie, jak ibuprofen lub diklofenak oraz kwas
              acetylosalicylowy, dipyridamol lub tyklopidyna (leki te mogą powodować
              krwawienie);
              warfaryna (lek rozrzedzający krew – lekarz prowadzący zleci badania stężenia
              warfaryny we krwi);
              tolbutamid (lek stosowany w cukrzycy);
              fenytoina (lek stosowany w padaczce);
              zolpidem (lek nasenny);
              cymetydyna (lek stosowany w zgadze).

kalamazoo.pl/leki/opis/41/asertin_50
              Niekiedy nie ma z tym problemu ale dla pewnosci zapytaj lekarza. moze inny
              tryptan?

Venus
              • annt3 Re: POMOCY!!!!! 25.07.07, 19:56
                Dzieki Venus
                zapytam sie w aptece. Moja lekarka rodzinna jak sama przyznala nie ma pojecia o
                tryptanach wcale jej sie nie dziwie skoro jest pediatra ale moje zdumienie
                wywolala farmaceutka na moje pytanie jakie tryptany maja w aptece ona po prostu
                nie wiedziala co to jest !! zastanawiam sie jak to mozliwe;/
                pozdrawiam
                • mcbeal28 nie wierzę...ale 27.07.07, 13:04

to mi bardzo przypomina polską lekarska rzeczywistość...

Wejście tryptanów na rynek leków to było wielkie osiagnięcie medyczne.
                  Trudno uwierzyć, że lekarz rodziny tzn lekarz pierwszego kontaktu dla osoby,
                  która ma problemy z bólami głowy nie wiedziała o tryptanach.

To nie sa lata 90-te ubiegłego wieku, kiedy w Polsce jako pierwszy pojawił się
                  imigram...
                  żeby lekarz nie wiedział o tej grupie leków. Mamy 21 wiek....
                  i mamy tryptany, które pomagaja nam zyć.

annt3 napisała:

> Dzieki Venus
                  > zapytam sie w aptece. Moja lekarka rodzinna jak sama przyznala nie ma pojecia
                  o
                  > tryptanach wcale jej sie nie dziwie skoro jest pediatra ale moje zdumienie
                  > wywolala farmaceutka na moje pytanie jakie tryptany maja w aptece ona po
                  prostu
                  > nie wiedziala co to jest !! zastanawiam sie jak to mozliwe;/
                  > pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka