22.01.09, 20:56
Witam, jestem nowa, bóle mam od około roku ale dopiero kilka dni temu po wizycie u neurologa wiem, że to migrena.
Ataki mam mocne, zawsze raz w tygodniu i zawsze od rana (budzę się już z bólem), ale z tego co czytam moje ataki są i tak zdecydowanie słabsze niż większość przypadków opisanych przez innych. Lekarz przepisał mi cinie 100, dzisiaj miałam atak więc musiałam wziąć pierwszy raz ;/ Na szczęście ból migrenowy przeszedł po ok. 20 minutach (jak dla mnie to cud) ale przez następne pół godziny miałam potworny ból całej głowy (ucisk). Czy to przez podniesienie ciśnienia? a może to normalne? dzięki za ewentualne rady :) pozdrawiam gorąco i dziękuję za to forum, dużo się tu dowiedziałam :)
Obserwuj wątek
    • anthonka Re: cinie 100 23.01.09, 08:05
      Mogła to być kolejna faza migreny, a może skutek uboczny wzięcia Cinie. Niestety
      nie każdy toleruje ten lek zupełnie bezproblemowo. Ja też po Cinie odczuwam
      ucisk, szczególnie na wysokości skroni, ale i tak wolę to niż jak mi czaszkę
      rozsadza. Zastanawiam się tylko, czemu lekarz od razu dowalił Ci najsilniejszą
      dawkę Cinie, z reguły zaczyna się od mniejszych. Ja bym następnym razem wzięła
      pół tabletki i zobaczyła co z tego wyniknie.
      • eve.nness Re: cinie 100 23.01.09, 12:05
        dzięki za odp. też myślałam nad tym że 100 to może za duża dawka, następnym
        razem spróbuję z 50 jeżeli atak nie będzie bardzo silny. pozdrawiam :)
        • rejana2 Re: cinie 100 23.01.09, 12:34
          ja tez zaczelam od 50 mg i mi pomaga, nie zawsze tak jak powinno, ale mozna zyc
          juz normalnie( lepiej), a czy ty masz ciśnienie w normie?, bo cinie ma duzo
          skutkow ubocznych( nie mozna miec nadcisnienia ani choro ukladu krążenia)
          • eve.nness Re: cinie 100 23.01.09, 16:06
            na szczęście nigdy nie miałam problemów z ciśnieniem (zawsze w normie) ani z krążeniem, myślę, że ten "ból po bólu" był spowodowany nagłym i dużym wzrostem ciśnienia, następnym razem zmierzę przed Cinie i po. dzięki ;)
            • niu_82 Re: cinie 100 23.01.09, 22:04
              ja mam bardzo podobną reakcję na Cinie, z tym że zażywam głównie 50 mg (bo
              raczej mnie będzie jeszcze wiele lat męczyć, więc 100 zostawiam jak już 50
              przestanie zmniejszać ból).
              Po Cinie 50 przez kilka ładnych godzin mam ucisk głowy i szczęki - nie mogę jeść
              bo jest to bolesne i nieprzyjemne.
              Pozdrawiam.
      • Gość: ewa Re: cinie 100 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 13:37
        ja też ją biorę ale zaczynam od połowy 100,jak nie pomaga biorę drugą .Sumamigren też prubowałam ale jast trochę droższy a skład ten sam .teraz jestem w trakcie napadu i mam obawy czy aby to tylko migrena
        • Gość: magnolia Re: cinie 100 IP: *.chello.pl 27.01.09, 14:01
          Ja też mimo bardzo silnych bóli biorę cinie 50 dopiero jak nie pomoże biorę
          jeszcze raz .A ciśnienie choć na co dzień mam normalne w miarę to podczas bólu
          rośnie niezależnie czy wzięłam już tryptany czy nie.
          Pozdrawiam
          • rejana2 Re: cinie 100 27.01.09, 14:21
            no wlasnie, w takim razie sprawdziłby sie tu propranolol, ech.....
            • Gość: magnolia Re: cinie 100 IP: *.chello.pl 27.01.09, 19:29
              Ja np na propranolol jestem uczulona dostaje duszności i napadów kaszlu po nim
      • eve.nness Re: cinie 100 06.02.09, 12:03
        no i spróbowałam zamiast całej 100 cinie wziąc połówkę tabletki i
        efekt dokładnie taki sam, po 20 minutach ból
        migrenowy "przeistoczył" się w ból całej głowy (ucisk) trwa to max
        godzine i później już jest ok. Cieszy mnie to bardzo bo opakowanie
        starczy na dłużej :)pozdrawiam i dzięki za rady!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka